Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By skous
#870397 2 μηνες σχεδον με το νεο Countryman Ε (το προσθιοκινητο με τα 204 ps)
Πολυ ωραιο και ευκολοδηγητο σε αστικό περιβάλλον (οχι στο κεντρο, δεν εχω παει εκει και ειναι πλεον το αυτοκινητο αρκετα μαγέλο σε μέγεθος) και σε μικρες κοντινες διαδρομες.

Καταναλωση 17kwh/100χλμ μεχρι τωρα. Με εχει γενικα εκπλήξει ευχαριστα, δεν το περιμενα.

Προφανως δεν συγκρίνεται με το ΜΥP (εκτος ισως απο τηνηχομόνωση στην οποια υπερτερεί) αλλα γρνικες εντυπώσεις είναι πολύ θετικές. Βεβαια στην ιδια κατηγορια τιμης με τα ΜΥ δεν ξερω πως θα περπατησει, αλλα πιστευώ οτι θα παέι καλα, γιατί έχει το δικό της κοινο η μάρκα (soccermoms, etc :))

< >
Άβαταρ μέλους
By glf
#870411 Και η δικιά μου έχει παρατήσει το Focus και παίρνει συνέχεια το Zoe, είναι ελαφρύ το τιμόνι, δεν έχει συμπλέκτη κτλ κτλ
Άβαταρ μέλους
By sknipper
glf έγραψε:Και η δικιά μου έχει παρατήσει το Focus και παίρνει συνέχεια το Zoe, είναι ελαφρύ το τιμόνι, δεν έχει συμπλέκτη κτλ κτλ
Η ευκολία οδήγησης του ηλεκτρικού δεν παίζεται. Και δεν περιγράφεται, πρέπει να το δοκιμάσεις. Και τότε απλά καταλαβαίνεις γιατί.

Καλά το λέτε ότι και με βενζίνη υπάρχει άγχος μερικές φορές. Λίγο ξεχάστηκες, λίγο είναι αργά και είναι όλα κλειστά φτάνεις να πηγαίνεις με μια πολύ οικονομική ταχύτητα για να βρεις βενζινάδικο. Κάποτε κουβαλούσα κι ένα 5λιτρο. Το είχα για να αποφύγω να βάλω βενζίνη σε άγνωστο ακριβό βενζινάδικο όταν έκανα το Αθήνα-Αλεξανδρούπολη συχνά. Και μια φορά έμεινα στην εθνική λίγο νότια της εξόδου για Κηφισιά οπότε σταμάτησα στην άκρη κι έβαλα το πεντόλιτρο. Ήμουν όμως άνετος, αν με βγάλει καλώς αλλιώς έχω το μπιτονάκι.
Σαν παιδί θυμάμαι είχαμε μείνει γιατί ο πατέρας μου και τα αυτοκίνητα τραλαλά. Κάπως πήγε σε βενζινάδικο και τον έφεραν πίσω με μπιτόνι στο χέρι.

Είχα τεράστιο άγχος πριν από την πρώτη μου εμπειρία με ηλεκτρικό για ταξίδι αλλά ξεπεράστηκε κατά τη διάρκεια. Γιατί κατάλαβα ότι υπήρχαν άφθονοι φορτιστές (Αγγλία). Με τα ηλεκτροκίνηση όλο και περισσότεροι φορτιστές θα στήνονται και δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αφού μάθεις τις καταναλώσεις του αυτοκινήτου σου πλέον δεν υπάρχει ανησυχία ουτε χρειάζεται προετοιμασία. Στην ανάγκη αν είσαι αγχώδης ίσως τσεκάρεις και 1-2 εφαρμογές (αν δεν σου φτάνει του αυτοκινήτου σου) αλλά δεν είναι απαραίτητο.
Αλλά το ίδιο κάνεις και με το βενζινοκίνητο. Εγώ τουλάχιστον το κάνω, δεν βάζω σε όποιο βρω μπροστά μου, ρίχνω μια ματιά από πριν να δω ποια είναι τα πιο οικονομικά βενζινάδικα με καλές κριτικές από εκεί που θα πάω. Αν ζοριστώ ή αν δεν βολεύει αλλιώς θα βάλω όπου να’ναι όπως έκανα και με το ηλεκτρικό.

Κάτι άλλο που έχω αναφέρει και πιο πριν είναι οι μικρές φορτίσεις. Είναι πιο αποδοτικό να φορτίζεις 30-60% 2 φορές παρά 20-80% μία φορά. Πιο σύντομες οι στάσεις που συνδυάζονται και με κάτι άλλο εύκολα. Δηλαδή εύκολα σταματάς για 15 λεπτά, πιπί, τέντωμα, καφές τυρόπιτα 2 φορές παρά μία για 30+ λεπτά που είτε είναι πολλά για τα παραπάνω είτε λίγα για κανονικό γεύμα.

Στην Αγγλία από το Νοέμβριο όλοι οι φορτιστές οφείλουν να δέχονται ανέπαφη κάρτα. Φαντάζομαι αυτό θα ισχύει ή θα ισχύσει και αλλού/παντού.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
sknipper έγραψε:

Κάτι άλλο που έχω αναφέρει και πιο πριν είναι οι μικρές φορτίσεις. Είναι πιο αποδοτικό να φορτίζεις 30-60% 2 φορές παρά 20-80% μία φορά. Πιο σύντομες οι στάσεις που συνδυάζονται και με κάτι άλλο εύκολα. Δηλαδή εύκολα σταματάς για 15 λεπτά, πιπί, τέντωμα, καφές τυρόπιτα 2 φορές παρά μία για 30+ λεπτά που είτε είναι πολλά για τα παραπάνω είτε λίγα για κανονικό γεύμα.

.

Ακριβώς. Άλλωστε η ταχύτητα με χαμηλό SoC είναι υψηλότερη.

< >
Άβαταρ μέλους
By markvag
sknipper έγραψε:
Καλά το λέτε ότι και με βενζίνη υπάρχει άγχος μερικές φορές. Λίγο ξεχάστηκες, λίγο είναι αργά και είναι όλα κλειστά φτάνεις να πηγαίνεις με μια πολύ οικονομική ταχύτητα για να βρεις βενζινάδικο.

"μερικές φορές" # "πριν ξεκινήσεις κάθε ταξίδι πρέπει να κάνεις σχεδιασμό επί χάρτου, να κατεβάσεις την εφαρμογή και να είσαι τυχερός να μην βρεις τον φορτιστή γεμάτο ή χαλασμένο ή να μην κολλήσει το app για την πληρωμή"... :lol: :lol:

Τέλος πάντων, όπως έχω πει, άνετα θα έπαιρνα ένα ηλεκτρικό για τη χρήση που κάνω σήμερα (1-2 φορές το χρόνο ταξίδι άνω των 300χλμ πήγαιν' έλα, καθημερινά μεταξύ 30 - 150χλμ), αν είχα τα λεφτά προφανώς, αλλά μην κάνουμε το άσπρο, μαύρο... :lol: :lol:

Πιστεύω στα επόμενα 5 με 10 χρόνια αυτά θα είναι παλιές ιστορίες, τόσο με βελτιωμένες μπαταρίες (solid state ή οτιδήποτε άλλο βγει) + πολύ πιο εκτεταμένα δίκτυα φόρτισης.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
markvag έγραψε:Πιστεύω στα επόμενα 5 με 10 χρόνια αυτά θα είναι παλιές ιστορίες, τόσο με βελτιωμένες μπαταρίες (solid state ή οτιδήποτε άλλο βγει) + πολύ πιο εκτεταμένα δίκτυα φόρτισης.
Αυτό ακριβώς. Στην πράξη σε μεγάλο μέρος άλλων χωρών υπάρχει επαρκές δίκτυο.
Το θέμα είναι ότι πρέπει να αγοράσεις το ηλεκτρικό που είναι ακριβό. Βέβαια παρατηρείται πτώση στην αγορά ηλεκτρικών σε πολλές χώρες.
Αλλά να μην αγοράσεις το ηλεκτρικό των κινέζων που τους έχουν πάρει τα σόβρακα με τα ηλεκτρικά τους.
Και θα πρέπει να απαλλαγείς από τα παλιά αυτοκίνητα που καίνε δεινοσαυρόλαδο.
Αλλά και θα πρέπει να βρεις τρόπο να βγάλεις φόρο από τα ηλεκτρικά, αυτόν που χάνεις αφού δεν καίνε την υπερφορολογημένη βενζίνη.

Και η λύση όλων των προβλημάτων, συνθετικά καύσιμα (ή υδρογόνο). Διατηρούμε τα αρχαιολογικά μας αυτοκίνητα, ξαφνικά γίνονται καθαρά, οι παραδοσιακές εταιρείες αυτοκινήτων, κιβωτίων, λαδιών, ψυκτικών κλπ επιβιώνουν, πληρώνουμε φόρο στο καύσιμο και όλοι ευτυχείς. Όλοι, όχι όλοι, μια τεράστια χώρα εκεί στην ανατολή θα μετατρέπει μετά μανίας τα εργοστάσια μπαταριών/ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε σύνθεσης καυσίμων... :lol:
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
Άβαταρ μέλους
By glf
#870585 Είμαι παρκαρισμένος και με AC ανοιχτό χωρίς φυσικά το μοτέρ να καίει.
Και φυσικά φώτα φορτιστής κινητού και ηχοσύστημα δε πρόκειται να ξελιγωσουν τη 12βολτη μπαταρία.
Άβαταρ μέλους
By glf
#870588 Θα βάζω και καμία εμπειρία άλλων από το ελληνικό FB..
Καλησπέρα σε όλους.
Εχθές το βράδυ έφτασα στην Ξάνθη από Αθήνα, με μπαταρία στο 12%. Είχα προγραμματίσει να φορτίσω σε 22kw σε ένα Σκλαβενίτη που είναι κοντά στο σπίτι που μένω, ώστε να γυρίσω για ύπνο με τα πόδια και να το πάρω το πρωί. Φτάνοντας εκεί όμως το πάρκινγκ του Σκλαβενίτη κλειστό. Αναγκαστικά πήγα στον επόμενο φορτιστή που ήταν 4χλμ μακριά. Άλλο πρόβλημα εκεί γιατί το καλώδιο του φορτιστή δεν έφτανε (!?!?) (έχει ξανασυμβεί σε κάποιον) και αναγκάστηκα να παρκάρω κάθετα στη θέση (!!!). Έλα όμως που έτσι εμπόδιζα την είσοδο του drive through cafe που υπήρχε δίπλα... Με τα πολλά συνεννοήθηκα με τον υπάλληλο να το πάρω στις 8 το πρωί πριν ανοίξει το cafe. Τελικά περπάτησα 40 λεπτά για το σπίτι και άλλα τόσα το επόμενο πρωί...
Δύσκολα τα πράγματα στην ελληνική επαρχία...
Άβαταρ μέλους
By glf
#870590 Εγώ μια βδομάδα στο ευρωπαϊκό ταξίδι με το Zoe δε κανόνισα να φορτίσω στο ξενοδοχείο ούτε μια φορά.
Και δεν ασχολήθηκα να βρω ξενοδοχείο με φορτιστή.
Πάντα στη διαδρομή.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#870593 Το βαζω εδω μιας και ειναι το καταλληλοτερο τοπικο.

https://www.mymarket.gr/pites-pitses-pe ... E%B1%CF%82

Τρεχατε στοκαρετε την κ-α-λ-υ-τ-ε-ρ-η κατεψυγμενη πιτα της αγορας :adminpower: :adminpower: :rtfm: :rtfm: :rtfm: :rtfm: :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By skous
#870598 Πάντως το καλοκαίρι η δυνατοτητα να βαζεις κλιματισμό απο το app πριν φτάσεις στο αυτοκίνητο, προσφέρει ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ανεση.

< >
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
skous έγραψε:Πάντως το καλοκαίρι η δυνατοτητα να βαζεις κλιματισμό απο το app πριν φτάσεις στο αυτοκίνητο, προσφέρει ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ανεση.

< >

Εννοείται. Καθώς και να τον αφήνεις ανοιχτό πχ όσο ψωνίζεις ή για μια γρήγορη στάση και μπαίνεις μέσα στη δροσιά από τους 45

< >
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
skous έγραψε:Πάντως το καλοκαίρι η δυνατοτητα να βαζεις κλιματισμό απο το app πριν φτάσεις στο αυτοκίνητο, προσφέρει ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ανεση.

< >

Πριν δεκαετίες (πλέον), είχαμε και turbo timer.