- 09 Ιούλ 2015, 14:25
Χρήστος Λάππας έγραψε:Ενδιαφέρουσα ερμηνεία αυτού που έγραψα. Ας δούμε όμως και τα τρόφιμα μια και τα ανέφερες:
Έστω ότι η κυβέρνηση χρειάζεται πάση θυσία να μαζέψει χ χρήματα από τα τρόφιμα (εσύ τα ανέφερες, όχι εγώ). Ποια από τις δυο παρακάτω λύσεις πιστεύεις ότι θα την βοηθήσει να φτάσει στον στόχο της;
α) Να αυξήσει ελαφρώς την φορολογία σε όλα τα τρόφιμα ώστε να πληρώνουν όλοι κάτι παραπάνω.
β) Να αυξήσει κατά 800% την φορολογία στο μαύρο χαβιάρι και τους αστακούς.
Χρήστο μου, για να σου απαντήσω με σαφήνεια θα πρέπει να ξέρω τις ποσότητες που καταναλώνονται από τα τρόφιμα που ανέφερες, την ελαστικότητά τους ως προς την τιμή πώλησης κλπ.
Το σημαντικό είναι ότι το ένα ευρώ παραπάνω ημερησίως σε κάποιες οικογένειες ίσως είναι πολύ επαχθέστερο από τα πέντε ευρώ σε κάποιες άλλες. Ακόμη και το σύνταγμά μας επιτάσσει οι φόροι να επιβάλλονται ανάλογα με τις δυνάμεις των πολιτών.
Έγραψα για τα τρόφιμα, αλλά το ίδιο ισχύει και για όλα σχεδόν τα αγαθά και για το αυτοκίνητο, ακόμη και για το κούρεμα των καταθέσεων. Το να χάσει 100 ευρώ κάποιος άνεργος που έχει αποταμιεύσεις 500 ευρώ, ίσως είναι πολύ βαρύτερο από κάποιον που θα χάσει 1.000 ευρώ από τις καταθέσεις μερικών χιλιάδων.
I hooked up my accelerator pedal to my brake lights. I hit the gas, people behind me stop and I'm gone...