- 01 Αύγ 2024, 11:35
PaNick67 έγραψε:Nikos! έγραψε:Μισό να σου πω πόσο πολύπλοκο είναι ταξίδι για Καλαμάτα και θέλω να είσαι έτοιμος για τη πολυπλοκοτητα της φάσης.
Ξεκινάς: ΦΟΥΛ ΦΟΡΤΙΣΝΕΝΟΣ και μέχρι Καλαμάτα δε φορτίζεις 
< >
Στην γειτονια μου υπαρχουν 3 Τεσλα μ3 που παρκαρουν στον δρομο. Αυτοι ειτε φορτιζουν στην εργασια ειτε καθε Χ μερες στο Γκολντεν Χολ που ειναι 3 χλμ μακρια.
Αυτοι αν φυγουν για τριημερο στην Καλαματα και δεν εχει το ξενοδοχειο φορτιστες ειναι χλωμο να πανε σε σουπερμαρκετ ( τι να κανουν ) ή σε βενζιναδικο που ειναι οι ταχυφορτιστες ( να κατσεις 20 λεπτα στο λιοπυρι να κοιτας τα αμαξα των αλλων να φουλαρουν σε 3 λεπτα; ).
Οι φορτιστες της πολης ειναι 22ρηδες σε λιγα σημεια και δεν ειναι σιγουρο οτι θα σε βολευουν για μερικες ωρες μεχρι να γεμισει
Υπαρχει πιθανοτητα να φυγεις απο εκει οχι πληρως φορτισμενος και να θελησεις να φορτισεις σε καποιο ΣΕΑ και τοτε να παθεις αυτο στο βιντεο.
Μην κοιτας εδω μεσα που μας αρεσει η αυτοκινηση και εχουμε ακουσει - ψαξει- δει καποια πραγματα. Ο πολυς κοσμος ειναι ασχετος, απλα βαζει βενζινη και φευγει, κοιταζει αερα στα λαστιχα μια φορα οποτε θυμαται, κλπ.
Γνωστος ηθελε να παρει το MG4, του αρεσε, το κοιταξε απο κοντα, διαβασε πληροφοριες και μου λεει "εχει 400χλμ αυτονομια, παω Λαμια κι ερχομαι δηλαδη" μαθημενος απο το αμαξι του που στην εθνικη βγαζει πιο πολλα χιλιομετρα.
Του ειπα μερικα, του εδωσα να διαβασει δοκιμες, να δει βιντεο και πηγε και παραγγειλε Octavia coupe

Οπως μου ειπε κι αυτος μετα "που τον εσωσα"
, αν δεν ηταν οι επιδοτησεις και τα φορολογικα κανεις δεν θα αγοραζε ηλεκτρικο σημερα. Αυτο ειναι το τυρακι που σε κανει να παραβλεπεις τους συμβιβασμους
Κοίτα, η γνώμη σου δεν αλλάζει ό,τι κι αν σου γράψω και το δέχομαι.
Μπορώ όμως να σου πω ότι μετά από 1.200κμ το μήνα και 5 ταξίδια (ένα στις Σέρρες) τίποτα από όλα αυτά που λες δε με προβλημάτισε ποτέ και εν τω μεταξύ, το δίκτυο όλο και βελτιώνεται. Και να σκεφτείς ότι δεν έχω φορτιστή ούτε στο σπίτι (μόνο στο εξοχικό φορτίζω από κανονική πρίζα) ούτε στο γραφείο. Με έχει βολέψει όμως το γυμναστήριο και ο 300άρης στη Ν. Χαλκηδόνα (Σκλαβενίτης).
Βλέπω πολλούς στη Ν. Μάκρη στον ΑΒ που το αφήνουν και πάνε βόλτα στη παραλία και το παίρνουν μετά. Επίσης στη Καλαμάτα που λες αν βαριέσαι να κάτσεις 20 λεπτά στον ΑΒ, παίρνεις δυο πράγματα 5-10 λεπτά ίσα ίσα να πας μέχρι Τρίπολη να φορτίσεις εκεί.
Λύσεις υπάρχουν αν θέλεις απλά η γκρίνια είναι πιο εύκολη προφανώς.
Δεν είναι όλα για όλους κι ούτε θα είναι ποτέ, αλλά σόρι δε μπορώ να δεχθώ ότι κάποιος με ηλεκτρικό θα φύγει από Καλαμάτα με 20% για να πάει Αθήνα, όπως δε θα έφευγε ταξίδι με άδειο ρεζερβουάρ.
Το ηλεκτρικό έχει αρκετούς συμβιβασμούς (=προγραμματισμός και να ξέρεις τι σημαίνει εφαρμογή στο κινητό) αλλά έχει και αρκετά πλεονεκτήματα.
Μερικά από αυτά είναι τα γνωστά, αυτή η effortless μετακίνηση, η επιτάχυνση, το one-pedal (που σε στροφοδιαδρομή είναι φοβερό και ξεκούραστο) και θα προσθέσω τον remote κλιματισμό που κάνει το αμάξι ψυγείο πριν μπεις το καλοκαίρι ή το χειμώνα στο έχει έτοιμο ζεστό. Συνολικά είναι μια απείρως πιο ξεκούραση εμπειρία μετακίνησης από Α σε Β.
Πέραν τούτου, υπάρχουν προφανώς και οικονομικά οφέλη καθώς και φορολογικά. Οι επιδοτήσεις βοηθάνε στη μετάβαση αλλά το συνολικό κόστος χρήσης και συντήρησης νομίζω υπερκαλύπτουν το όποιο όφελος σε βάθος 5ετίας.
Τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις, δε θα το μάθουμε ποτέ.
< >