Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By edmond
sknipper έγραψε:Άρα 3 φορτίσεις..... με ένα ντιζελάκι ούτε καν θα έμπαινα σε βενζινάδικο για 600χλμ :innocent:

Φιξντ :shifty:
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#867131 Το zapmap φαίνεται ότι μπορεί να αντικαθιστά όλες τις άλλες εφαρμογές και πληρώνει κατευθείαν. Αλλά βλέπω ότι μερικοί φορτιστές δέχονται απευθείας πιστωτικές, μέχρι το Νοέμβριο 2024 όλοι οι φορτιστές θα πρέπει να δέχονται πιστωτικές.
Επίσης υπάρχουν και κάποιες διαφορές στην τιμή της KWh.
Στο online zapmap σχεδιάζω διαδρομή (υποθέτω το ίδιο κάνει και το αυτοκίνητο) αλλά δεν με ενθουσιάζει η υλοποίηση.
Οπότε μου μένει το πρακτικό μέρος.
Παρκάρω με το πίσω μέρος προς τον φορτιστή. Βγαίνω ανοίγω το καπάκι στο αυτοκίνητο. Μετά είναι που έχω κάποια κενά! :lol: που θα τα λύσω επιτόπου (ή θα πάω σε κάποιον φορτιστή να δω τι κάνουν οι άλλοι αλλά βλέπω ότι δεν έχουμε φορτιστές στη γειτονιά πέρα από μπριζάκια type2 σε κολώνες φωτισμού) αλλά κάθε σχόλιο δεκτό.
ΚΕΝΟ 1 άραγε αρπάζω το καλώδιο και βυσματώνω ή δεν κουμπώνει στο αυτοκίνητο αν δεν ενεργοποιήσεις τον φορτιστή
ΚΕΝΟ 2 τι κάνω ώστε να ενεργοποιηθεί η φόρτιση (και η πληρωμή). Με κάρτα ή εφαρμογή. Περιμένω να έχει οδηγίες στον φορτιστή.
ΚΕΝΟ 3 κάπως πρέπει να επιλέγω πόσο θέλω ή να παρακολουθώ πόσο έχει φορτίσει (ο φορτιστής και το αυτοκίνητο θα το λένε αλλά εξ' αποστάσεως θα πρέπει και η εφαρμογή να μου λέει πόσο έχει φορτίσει)
ΚΕΝΟ 4 κάπως πρέπει να σταματάω τη φόρτιση για να ξεκλειδώσει το καλώδιο και να το βάλω τη θέση του (στοπ στον φορτιστή ή στο αυτοκίνητο ή καλύτερα αν γίνεται στην εφαρμογή) Μπορώ να το προγραμματίσω, πχ σταμάτα στο 80%.
Κλείνω το καπάκι και φεύγω φορτισμένος τόσο όσο επεέλεξα-πρόλαβα.

Το σημαντικό είναι ότι είδα ότι υπάρχουν άπειροι φορτιστές οπότε δεν υπάρχει άγχος, όλο και κάποιος βαρβάτος θα βρεθεί να μας ενδυναμώσει σε στιγμές αδυναμίας.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
sknipper έγραψε:Το zapmap φαίνεται ότι μπορεί να αντικαθιστά όλες τις άλλες εφαρμογές και πληρώνει κατευθείαν. Αλλά βλέπω ότι μερικοί φορτιστές δέχονται απευθείας πιστωτικές, μέχρι το Νοέμβριο 2024 όλοι οι φορτιστές θα πρέπει να δέχονται πιστωτικές.
Επίσης υπάρχουν και κάποιες διαφορές στην τιμή της KWh.
Στο online zapmap σχεδιάζω διαδρομή (υποθέτω το ίδιο κάνει και το αυτοκίνητο) αλλά δεν με ενθουσιάζει η υλοποίηση.
Οπότε μου μένει το πρακτικό μέρος.
Παρκάρω με το πίσω μέρος προς τον φορτιστή. Βγαίνω ανοίγω το καπάκι στο αυτοκίνητο. Μετά είναι που έχω κάποια κενά! :lol: που θα τα λύσω επιτόπου (ή θα πάω σε κάποιον φορτιστή να δω τι κάνουν οι άλλοι αλλά βλέπω ότι δεν έχουμε φορτιστές στη γειτονιά πέρα από μπριζάκια type2 σε κολώνες φωτισμού) αλλά κάθε σχόλιο δεκτό.
ΚΕΝΟ 1 άραγε αρπάζω το καλώδιο και βυσματώνω ή δεν κουμπώνει στο αυτοκίνητο αν δεν ενεργοποιήσεις τον φορτιστή Συνήθως κουμπώνεις και ενεργοποιείς μετά τον φορτιστή, είτε από το app της εταιρείας των φορτιστών, είτε με rfid, είτε με πιστωτική (ό,τι επιλογή σου δίνει ο κάθε φορτιστής).
ΚΕΝΟ 2 τι κάνω ώστε να ενεργοποιηθεί η φόρτιση (και η πληρωμή). Με κάρτα ή εφαρμογή. Περιμένω να έχει οδηγίες στον φορτιστή. (καλύτερα ενημερώσου από πριν, γιατί μπορεί στον φορτιστή να μην είναι ξεκάθαρο τι θα κάνεις... στο plugshare έχει συνήθως οδηγίες από χρήστες για κάθε φορτιστή)
ΚΕΝΟ 3 κάπως πρέπει να επιλέγω πόσο θέλω ή να παρακολουθώ πόσο έχει φορτίσει (ο φορτιστής και το αυτοκίνητο θα το λένε αλλά εξ' αποστάσεως θα πρέπει και η εφαρμογή να μου λέει πόσο έχει φορτίσει) (ακριβώς, χρειάζεσαι και την εφαρμογή του αυτοκινήτου για να δεις το soc σου... ρώτα στην εταιρεία ενοικιάσεων όταν παραλάβεις τι πρέπει να κάνεις για να έχεις πλήρως λειτουργικό app)
ΚΕΝΟ 4 κάπως πρέπει να σταματάω τη φόρτιση για να ξεκλειδώσει το καλώδιο και να το βάλω τη θέση του (στοπ στον φορτιστή ή στο αυτοκίνητο ή καλύτερα αν γίνεται στην εφαρμογή) Μπορώ να το προγραμματίσω, πχ σταμάτα στο 80%. (με όλους τους τρόπους γίνεται)
Κλείνω το καπάκι και φεύγω φορτισμένος τόσο όσο επεέλεξα-πρόλαβα.

Το σημαντικό είναι ότι είδα ότι υπάρχουν άπειροι φορτιστές οπότε δεν υπάρχει άγχος, όλο και κάποιος βαρβάτος θα βρεθεί να μας ενδυναμώσει σε στιγμές αδυναμίας.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#867136 Ευχαριστώ για τις διαλευκάνσεις. Χαλαροί θα είμαστε θα πέσει γέλιο (και καλοπροαίρετο δούλεμα από τη γυναίκα μου). Ας τολμήσει να πει τίποτα κακό και τότε θα την πάω 0-100-0-100 με 400 άλογα..... (δεν μπορεί τις επιταχύνσεις ούτε τις κατηφόρες, στα rollercoaster μας κάνει ρεζίλι από τα ουρλιαχτά).
Τι λέει τούτος, τι είναι το SOC.... το βρήκα, state of charge. :lol:
Σίγουρα θα ρωτήσω την εταιρεία ενοικίασης. Αν Polestar κατέβασα 2 εφαρμογές, μια του αυτοκινήτου (βάζεις VIN αλλά θα πρέπει να το έχει απελευθερώσει ο προηγούμενος) και άλλη εφαρμογή για φόρτιση που μάλλον είναι αντίστοιχη με zapmap.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
sknipper έγραψε:Ευχαριστώ για τις διαλευκάνσεις. Χαλαροί θα είμαστε θα πέσει γέλιο (και καλοπροαίρετο δούλεμα από τη γυναίκα μου). Ας τολμήσει να πει τίποτα κακό και τότε θα την πάω 0-100-0-100 με 400 άλογα..... (δεν μπορεί τις επιταχύνσεις ούτε τις κατηφόρες, στα rollercoaster μας κάνει ρεζίλι από τα ουρλιαχτά).
Τι λέει τούτος, τι είναι το SOC.... το βρήκα, state of charge. :lol:
Σίγουρα θα ρωτήσω την εταιρεία ενοικίασης. Αν Polestar κατέβασα 2 εφαρμογές, μια του αυτοκινήτου (βάζεις VIN αλλά θα πρέπει να το έχει απελευθερώσει ο προηγούμενος) και άλλη εφαρμογή για φόρτιση που μάλλον είναι αντίστοιχη με zapmap.

Τισκλειμερ: από τα παρακάτω αν δε καταλάβεις τίποτα, it's OK

Για να κάνω το ταξίδι μου εύκολο και χωρίς άγχος, έχω το tronity (φοβερό απ γενικώς) το οποίο "μιλάει" με το vw app και τραβάει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για SoC και κατανάλωση.

Οπότε βασικά σχεδιάζω το ταξίδι μόνο στο abrp το οποίο συγχρονίζει με το tronity κι έτσι σου βγάζει το route βάσει αυτοκινητου σου και άρα charging speed και επειδή παίρνει live feed σου βγάζει το SoC που θα φτάσεις. Το abrp έχει κανονικά απ στο carplay/Android auto και βλέπεις το route σου εκεί.

Στο ταξίδι δηλαδή σου λέει οδήγησε μέχρι τον συγκεκριμένο φορτιστή που θα φτάσεις με Χ%, φόρτισε τόσο και φύγε. Αν πηγαίνεις γρήγορα βλέπεις το destination SoC να πέφτει άρα ξέρεις τι σου γίνεται.

Σε κάποιους φορτιστές του δικτύου της ionity σου βγάζει στο abrp επίσης σε πραγματικό χρόνο τη διαθεσιμότητα κι αν φορτίζει κάποιος, άρα σε κάνει divert.

Τέλος να ξέρεις ότι κάποιοι ionity υποστηρίζουν plug and charge για κάποια αυτοκίνητα. VW το έχει πχ.

Πλέον το ταξίδι με abrp είναι πανεύκολο.

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#867202 Καλά αυτά που λες και καταλαβαίνω ότι αφού βρεις τις σωστές εφαρμογές για σένα και το συστηματοποιήσεις γίνεται δεύτερη φύση αλλά δεν είναι και τελείως απλά. Αν δεν έχω VW ή κατάλληλο όχημα τότε δεν παίζει το tronity και την οργάνωση του ταξιδιού μπορώ να την κάνω με το zapmap ή με το navigator του αυτοκινήτου (ή ίσως και με την εφαρμογή της Polestar).
Βασικά για μια φορά όπως εγώ τώρα ή μια στο κάθε τόσο ίσως απλά κοιτάω πού έχει ταχυφορτιστές της Τεσλα και πάω μόνο εκεί (γιατί και έχει πολλούς φορτιστές ανά σταθμό και είναι και 250KW). Αλλά καλό είναι να έχει και καμιά τουαλέτα ή καφέ...
Και το ξενοδοχείο λέει ότι έχει CSS οπότε ίσως φορτίσω εκεί το βράδυ ή το πρωί πριν φύγω (αν δεν είναι πανάκριβοι).
Το καλό είναι ότι πλέον έχω ξεαγχωθεί οπότε όλα καλά.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
sknipper έγραψε:Καλά αυτά που λες και καταλαβαίνω ότι αφού βρεις τις σωστές εφαρμογές για σένα και το συστηματοποιήσεις γίνεται δεύτερη φύση αλλά δεν είναι και τελείως απλά. Αν δεν έχω VW ή κατάλληλο όχημα τότε δεν παίζει το tronity και την οργάνωση του ταξιδιού μπορώ να την κάνω με το zapmap ή με το navigator του αυτοκινήτου (ή ίσως και με την εφαρμογή της Polestar).
Βασικά για μια φορά όπως εγώ τώρα ή μια στο κάθε τόσο ίσως απλά κοιτάω πού έχει ταχυφορτιστές της Τεσλα και πάω μόνο εκεί (γιατί και έχει πολλούς φορτιστές ανά σταθμό και είναι και 250KW). Αλλά καλό είναι να έχει και καμιά τουαλέτα ή καφέ...
Και το ξενοδοχείο λέει ότι έχει CSS οπότε ίσως φορτίσω εκεί το βράδυ ή το πρωί πριν φύγω (αν δεν είναι πανάκριβοι).
Το καλό είναι ότι πλέον έχω ξεαγχωθεί οπότε όλα καλά.

Αφού θα έχεις και css στο ξενοδοχείο κομπλέ.

Προτείνω την εφαρμογή της Polestar γιατί ίσως κάνει preconditioning πριν το σημείο φόρτισης που του έχεις ορίσει.

Όλα μια ιδέα είναι. Μόλις κάνεις το πρώτο σου ταξίδι θα δεις πόσο εύκολο τελικά είναι.

< >
Άβαταρ μέλους
By glf
#867215 Είδα ότι το chargespot (protergia) έδωσε έκπτωση 50% για τις φορτίσεις στο τριήμερο σε όλο το δίκτυο. Για όσους έχουν κάνει εγγραφή (μάλλον όσους έχουν πάρει RFID κάρτα, δεν είμαι σίγουρος).
Θα έχουμε και τέτοια δηλαδή;
Άβαταρ μέλους
By glf
#867219 Μπαίνω πχ στη Sixt να δω πόσο πάει να νοικιάσω αυτοκίνητο στη Γερμανία.
τα πιο φτηνά που μπορείς να νοικιάσεις είναι το polestar2 και το MG4
και αμέσως μετά είναι το... κλασικό Polo
WTF? τα φοβάται τα ηλεκτρικά ο κόσμος και δε τα νοικιάζει;
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#867221 Προσωπικά όταν πάω διακοπές δε θέλω μπελάδες στο κεφάλι μου.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
kostis20 έγραψε:Προσωπικά όταν πάω διακοπές δε θέλω μπελάδες στο κεφάλι μου.
Μάλλον πολλοί έχουν την ίδια άποψη και για αυτό οι εταιρείες ενοικίασης αδειάζουν τα ηλεκτρικά τους.
Θα είμαι ειλικρινής με την όλη εμπειρία αφού επιστρέψω. Υποπτεύομαι ότι θα έχω φάει κάμποση ώρα, 2-3 φορές σε φορτιστές που θα μου κακοφανεί αλλά θα με ξεπληρώνει η ησυχία, επιδόσεις και η πιθανή οικονομία (αν φόρτιζα σπίτι μου).
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#867236 Έχω κάνει άπειρα ταξίδια, αυτά με το ηλεκτρικό είναι με διαφορά τα πιο ήσυχα και ξεκούραστα συν ότι δε συγκρίνεται με τίποτα αυτή η effortless μετακίνηση. Πατάς γκάζι και απλά φεύγεις. Ούτε να κατεβάσει να μαζέψει στροφές, να μπει στη καμπύλη ροπής, ούτε να κολωσει σε ανηφόρα φορτωμένο με ερκοντισιο κλπ κλπ. Στον επαρχιακο δρομο δε, one pedal drive είναι όλα τα λεφτά και ειδικά όπως ξεκολλαει από την έξοδο ακαριαια είναι σούπερ φαν! Αν το μάθεις (δηλαδή να μην είσαι off-on αλλά να το ζυγίζεις) δε πατάς πουθενά φρένο και κρατάς έναν φοβερό ρυθμό.

Το θέμα προγραμματισμου γίνεται συνήθεια and there's an app for that

< >
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#867237 Έχω κάνει τεστ ντραιβ το mg4 και η αλήθεια αυτό το παταω και φεύγω είναι ωραίο και εθιστικό.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
Nikos! έγραψε:Έχω κάνει άπειρα ταξίδια, αυτά με το ηλεκτρικό είναι με διαφορά τα πιο ήσυχα και ξεκούραστα συν ότι δε συγκρίνεται με τίποτα αυτή η effortless μετακίνηση. Πατάς γκάζι και απλά φεύγεις. Ούτε να κατεβάσει να μαζέψει στροφές, να μπει στη καμπύλη ροπής, ούτε να κολωσει σε ανηφόρα φορτωμένο με ερκοντισιο κλπ κλπ. Στον επαρχιακο δρομο δε, one pedal drive είναι όλα τα λεφτά και ειδικά όπως ξεκολλαει από την έξοδο ακαριαια είναι σούπερ φαν! Αν το μάθεις (δηλαδή να μην είσαι off-on αλλά να το ζυγίζεις) δε πατάς πουθενά φρένο και κρατάς έναν φοβερό ρυθμό.

^^Αυτά ακριβώς + η ασυναγώνιστη άνεση του 1pedal μέσα στην πόλη.