Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Asimov
sknipper έγραψε:Μεγαλύτερη (στιγμιαία) οικονομία σε ατμοσφαιρικό κάνεις πάντα με την μεγαλύτερη σχέση οπότε αποκλείεται να σου πει να κατεβάσεις. Απλά δεν θα επιταχύνει γιατί δεν θα μπορεί.

Όπως είπες τα 1300 κιλά δεν βοηθάνε, πόσο ζυγίζει το swift; Είναι σημαντική η διαφορά που κάνει το βάρος (και η μετάδοση και η καμπύλη του κινητήρα αλλά με λίγο βάρος όλα καλύπτονται).

Γενικά μερικοί άνθρωποι οδηγάνε πιο καλά με τούρμπο (δύναμη από χαμηλά) ενώ άλλοι νιώθουν καλύτερα με ανέβασμα στροφών. Οι πρώτοι βολεύονται με ντίζελ (που είναι τούρμπο) οι δεύτεροι με τίποτα. Φυσικά υπάρχουν και κάτι τούρμπο που τραβάνε από χαμηλά μέχρι ψηλά οπότε τους καλύπτουν όλους....
Εγώ οδηγώ καλύτερα με ατμοσφαιρικό (μηδενικό lag) πολλών κυβικών (ροπές από χαμηλά) υψηλόστροφο (και δύναμη μέχρι ψηλά). :lol:

Στο 108 σου λέει και να ανεβάσεις και να κατεβάσεις.
Άβαταρ μέλους
By rocsta
#231963 Επιμενω και εγω για πολλα ακομα, (toyota και vw κ.α.) οτι δινουν οδηγια για κατεβασμα αν ζοριζονται και δεν επιταχυνουν.

sent >, γι' αυτό ίσως δεν έχω βάλει τόνους
Άβαταρ μέλους
By drdino
#231968 Πολλά έχουν gsi για ανέβασμα και κατέβασμα.
Άβαταρ μέλους
By GTS
sknipper έγραψε:Μεγαλύτερη (στιγμιαία) οικονομία σε ατμοσφαιρικό κάνεις πάντα με την μεγαλύτερη σχέση οπότε αποκλείεται να σου πει να κατεβάσεις. Απλά δεν θα επιταχύνει γιατί δεν θα μπορεί.

Όπως είπες τα 1300 κιλά δεν βοηθάνε, πόσο ζυγίζει το swift; Είναι σημαντική η διαφορά που κάνει το βάρος (και η μετάδοση και η καμπύλη του κινητήρα αλλά με λίγο βάρος όλα καλύπτονται).

Γενικά μερικοί άνθρωποι οδηγάνε πιο καλά με τούρμπο (δύναμη από χαμηλά) ενώ άλλοι νιώθουν καλύτερα με ανέβασμα στροφών. Οι πρώτοι βολεύονται με ντίζελ (που είναι τούρμπο) οι δεύτεροι με τίποτα. Φυσικά υπάρχουν και κάτι τούρμπο που τραβάνε από χαμηλά μέχρι ψηλά οπότε τους καλύπτουν όλους....
Εγώ οδηγώ καλύτερα με ατμοσφαιρικό (μηδενικό lag) πολλών κυβικών (ροπές από χαμηλά) υψηλόστροφο (και δύναμη μέχρι ψηλά). :lol:

Εχω την εντυπωση ότι κανει κακο στον κινητηρα να προσπαθεις να ανεβάσεις τερμα γκαζι από 5η/6η και λιγες στροφες->πρεπει να κατεβασεις πρωτα.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS

Δεν ισχύει αυτό περί υψηλότερης σχέσης και οικονομίας ιατρέ μου. Μεγαλύτερη οικονομία επιτυγχάνεται με όσο το δυνατόν χαμηλότερες στροφές (άρα και μεγαλύτερη σχέση - σωστά ως εδώ) αλλά με ταυτόχρονα όσο το δυνατόν λιγότερο γκάζι (και άνοιγμα της πεταλούδας δηλαδή). Είναι προτιμότερο να ανέβεις μια ανηφόρα με μια σχέση κάτω και λιγότερο γκάζι παρά με μια πάνω και σανίδα.

Και εννοείται ότι τα καλύτερα μοτέρ είναι τα πολύστροφα, πολυκύλινδρα ατμοσφαιρικά! :inlove:
Άβαταρ μέλους
By rocsta
GTS έγραψε:

Εγώ οδηγώ καλύτερα με ατμοσφαιρικό (μηδενικό lag) πολλών κυβικών (ροπές από χαμηλά) υψηλόστροφο (και δύναμη μέχρι ψηλά).

Εχω την εντυπωση ότι κανει κακο στον κινητηρα να προσπαθεις να ανεβάσεις τερμα γκαζι από 5η/6η και λιγες στροφες->πρεπει να κατεβασεις πρωτα.

Πρεπει να ταλαιπωρειται το κατω μερος του κινητηρα. Καβαλετα και ρουλεμαν.

sent >, γι' αυτό ίσως δεν έχω βάλει τόνους
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#232237 Ναι είναι κακό το πολύ γκάζι με χαμηλές στροφές, μπορεί να κάνεις κακή φθορά και τους κυλίνδρους σου οβάλ.

Για το θέμα της οικονομίας στο ατμοσφαιρικό μόλις κατεβάσεις ταχύτητα και ανέβουν οι στροφές η κατανάλωση εκτοξεύεται όσο πιο απαλά και να πατάς το γκάζι, τουλάχιστον έτσι λέει ο υπολογιστάκος του αυτοκινήτου. Αυτό που βέβαια είναι πιο δύσκολο να υπολογίσεις είναι αν σε μια συγκεκριμένη απόσταση και για συγκεκριμένη μέση ταχύτητα σε συμφέρει να επιταχύνεις με 4η για λίγη ώρα ή με 5η για περισσότερη ώρα.
Αλλά η μέγιστη οικονομία είναι με τέρμα γκάζι και στις στροφές της μέγιστης ροπής (ή κάπου εκεί κοντά). Εκεί έχεις την μέγιστη θερμοδυναμική απόδοση του κινητήρα οπότε βγάζει τα περισσότερα άλογα ανά ml καυσίμου. Άρα τη μέγιστη οικονομία μπορείς να την πετύχεις μόνο αν θέλεις ακριβώς όσα άλογα βγάζει σε αυτές τις στροφές με τέρμα γκάζι ώστε να μην επιταχύνει και αλλάξουν οι στροφές και έχεις την κατάλληλη σχέση ώστε να σου δώσει αυτές τις στροφές. Βασικά το πετυχαίνεις μόνο σε μία εντελώς συγκεκριμένη ανηφόρα...
Σε παλιά μανουάλια αυτοκινήτων σου είχε και διάγραμμα με τις ειδικές καταναλώσεις, να ξέρεις πότε σε συμφέρει να έχεις πολλές και πότε λίγες στροφές.
Άβαταρ μέλους
By italakias
REALZEUS έγραψε:Και εννοείται ότι τα καλύτερα μοτέρ είναι τα πολύστροφα, πολυκύλινδρα ατμοσφαιρικά! :inlove:

Εξαρταται τι ζητει ο καθενας.
Οικονομια κανει καποιος οταν κινειται σε χαμηλομεσαιες στροφες και εκμεταλλευεται την ροπη του κινητηρα.
Αν η ροπη ειναι ψηλα πανω απ οτις 4.000 στρ τοτε δυσκολα μπορει να καταφερει οικονομια παρα μονο σε ταξιδια οπου εκει σταθεροποιηται η ταχυτητα.
Τα πειρακια κανουν ζημια στα εμβολα και ενας τροπος να τα αποφυγει καποιος ειναι να παταει ελαφρα το γκαζι.
Άβαταρ μέλους
By drdino
sknipper έγραψε:Ναι είναι κακό το πολύ γκάζι με χαμηλές στροφές, μπορεί να κάνεις κακή φθορά και τους κυλίνδρους σου οβάλ.

Για το θέμα της οικονομίας στο ατμοσφαιρικό μόλις κατεβάσεις ταχύτητα και ανέβουν οι στροφές η κατανάλωση εκτοξεύεται όσο πιο απαλά και να πατάς το γκάζι, τουλάχιστον έτσι λέει ο υπολογιστάκος του αυτοκινήτου. Αυτό που βέβαια είναι πιο δύσκολο να υπολογίσεις είναι αν σε μια συγκεκριμένη απόσταση και για συγκεκριμένη μέση ταχύτητα σε συμφέρει να επιταχύνεις με 4η για λίγη ώρα ή με 5η για περισσότερη ώρα.
Αλλά η μέγιστη οικονομία είναι με τέρμα γκάζι και στις στροφές της μέγιστης ροπής (ή κάπου εκεί κοντά). Εκεί έχεις την μέγιστη θερμοδυναμική απόδοση του κινητήρα οπότε βγάζει τα περισσότερα άλογα ανά ml καυσίμου. Άρα τη μέγιστη οικονομία μπορείς να την πετύχεις μόνο αν θέλεις ακριβώς όσα άλογα βγάζει σε αυτές τις στροφές με τέρμα γκάζι ώστε να μην επιταχύνει και αλλάξουν οι στροφές και έχεις την κατάλληλη σχέση ώστε να σου δώσει αυτές τις στροφές. Βασικά το πετυχαίνεις μόνο σε μία εντελώς συγκεκριμένη ανηφόρα...
Σε παλιά μανουάλια αυτοκινήτων σου είχε και διάγραμμα με τις ειδικές καταναλώσεις, να ξέρεις πότε σε συμφέρει να έχεις πολλές και πότε λίγες στροφές.

Όχι, αυτό δεν είναι η μέγιστη οικονομία, ενώ επιπλέον με το τέρμα γκάζι μπαίνεις σε πολλές υλοποιήσεις σε mode εμπλουτισμού.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#232628 Ο,τι είπε ο Ντίνος. Τώρα εξηγούνται οι καταναλώσεις του sknipper... :lol:
Άβαταρ μέλους
By dimviii
drdino έγραψε:
Όχι, αυτό δεν είναι η μέγιστη οικονομία, ενώ επιπλέον με το τέρμα γκάζι μπαίνεις σε πολλές υλοποιήσεις σε mode εμπλουτισμού.

ετσι ακριβως ποτε τερμα γκαζι. Εχω δει τους χαρτες καυσιμου οταν προγραμματιζει ο προγραμματιστης μου και το παραπανω πατημα του γκαζιου σε περναει σε αλλο ''κουτακι'' με παραπανω καυσιμο.
Άβαταρ μέλους
By funkyreverend
drdino έγραψε:
sknipper έγραψε:Ναι είναι κακό το πολύ γκάζι με χαμηλές στροφές, μπορεί να κάνεις κακή φθορά και τους κυλίνδρους σου οβάλ.

Έχει γίνει μια μίξη καλμπιρατέρ και ψεκασμού εδώ πέρα νομίζω.

Καρμπιλατέρ - πάνω στη ροπή, σχετικά κλειστή πεταλούδα
Ψεκασμός - χαμηλές στροφές, ανοιχτή πεταλούδα χωρίς όμως να εμπλουτίζεται το μίγμα

Ο sknipper είχε πολλά χρόνια καρμπιρατελάτο για αυτό τα μπέρδεψε λίγο. :)
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
funkyreverend έγραψε:καλμπιρατέρ

funkyreverend έγραψε:Καρμπιλατέρ

funkyreverend έγραψε:καρμπιρατελάτο

Μια λέξη, τρεις διαφορετικές ορθογραφίες... :lol:
Άβαταρ μέλους
By MIXOStsi
#232699 petrolheads να σου πετύχουν...
καρμπυρατερ είναι ρε χωριάτες... :rtfm:

:lol: