Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
g8777 έγραψε:
Νικοπαππα ετσι και ξαναπιασεις κουβεντα με ανθρωπους που απλα πανε για το μεροκαματο θα στειλω Ντιμη . :x

Πρώτον μου μιλάνε αυτοί και δεύτερον, μόνο με τα αφεντικά μιλάω εγώ μωρμαλακα...

Στειλτον από δω να πιούμε καφέ.

.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#855769 Πάντως μέχρι τώρα δεν θυμάμαι να έχω δυσανασχετήσει ποτέ που πρέπει να φορτίσω. Πάντα η φόρτιση στα ταξίδια συνδυάζεται με στάση που ούτως ή άλλως θα κάναμε. Αντιθέτως, όταν έρχεται η στιγμή να βάλουμε βενζίνη στο smart (1 φορά το 3μηνο), βλαστημάμε που πρέπει να σταματήσουμε στο βενζινάδικο :ninja: (κλαίμε και το 50ρικο για τα 350km που βγάζει = ~2.000km με το ηλεκτρικό :s_crazy )
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Anonymous Founder έγραψε:
g8777 έγραψε:Ουτε αυτος ο συλλογισμος ειναι σωστος.

(Θεωρει δεδομενη μια απεραντη, υπεροχη pilotis)

Ο συλλογισμός γίνεται υπό την αίρεση πως μπορείς να φορτίσεις σπίτι σου, αυτό είναι προφανές. Αν δεν μπορείς, τότε καλύτερα να μην πάρεις ηλεκτρικό.
Η φόρτιση δεν απαιτεί ούτε χώρο, ούτε καλαισθησία. Και αισθητικώς άθλια να είναι η pilotis (sic) γίνεται δουλειά, ενδεικτικά εδώ έχω βάλει εγώ Tesla Supercharger με τα χεράκια μου.
Εικόνα
To εν λόγω σπίτι βρίσκεται στην Ζοφριά, κοντά σε καταυλισμό, οπότε έχουμε βάλει και συρματόπλεγμα ΝΑΤΟ grade.
Πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.
:s_yes

Φαντάζομαι εννοείς Tesla wall και όχι supercharger :lol:
Άβαταρ μέλους
By red_monster
PaNick67 έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Ο κάτοχος ηλεκτρικού χάνει χρόνο σε φόρτιση μόνον όταν είναι σε ταχυφορτιστές (σε ταξίδια δηλαδή συνήθως). Κερδίζει χρόνο όμως επειδή δεν πάει ποτέ άλλοτε για ανεφοδιασμό. Δηλαδή, κουμπώνει την πρίζα το βράδυ, πάει για ύπνο και το πρωί είναι γεμάτη η μπαταρία.

Κατσε μισο λεπτο θα τρελαθω. Αν θεωρεις τα 2-3-4 λεπτα στην αντλια χαμενο χρονο τοτε τα 30 λεπτα στην καλυτεροτερη περιπτωση πως τα θεωρεις;
Χωρις να βαλω μεσα τον χρονο του ανοιξε το app, κουμπωσε καλωδιο, ξεκινα την φορτιση, σταματα την, πληρωσε , κλπ που σιγουρα 3-4 λεπτακια τα θες εφοσον φυσικα δουλευει ο ταχυφορτιστης (Τεσλα εξαιρουμενων )

Αυτα δε τα 30 λεπτα τα θες καθε μα καθε φορα που κανεις διαδρομη ανω των 200 χλμ διοτι δεν επαρκει για την επιστροφη η μπαταρια ( Τεσλα εξαιρουμενων ).

Το επισης φοβερο ειναι οτι ξεκαθαρα θελει προγραμματισμο η οποιαδηποτε εξορμηση, 2-3-4 apps εταιριων φορτισης για να ειμαστε ΟΚ συν τις κλασικες δυο, plugshare / abrp για σχεδιασμο διαδρομης - φορτισης και που θα τους βρω.

Αν ειναι χασιμο χρονου το φουλαρισμα στο βενζιναδικο ολα αυτα που πρεπει να κανω σε μια εξορμηση, η προετοιμασια, το διαβασμα για το που υπαρχει, που λειτουργει, που χαλασε ο φορτιστης, που εβαλαν νεους και πως λειτουργουν ή με τι ταχυτητα, κλπ τι ειναι;

Ειπαμε οτι η ηλεκτροκινηση ειναι το μελλον, αλλα στο μελλον.

ΥΓ.
Προχθες εβαλα βενζινη στο Φιατ, πηρε 26,5 λιτρα και κατι ψιλα, μου καθαρισαν τα δυο τζαμια και τσεκαραν τον αερα στα λαστιχα. Πεντε λεπτα δουλεια, δυο κουβεντες με τον υπαλληλο και ευχες για καλη ημερα. Με ηλεκτρικο θα τα εκανα μονος μου και δεν θα μιλουσα με κανεναν. :s_whiteflag

:s_empathy

:s_howdy

Αληθές
Άβαταρ μέλους
By red_monster
PaNick67 έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Ο κάτοχος ηλεκτρικού χάνει χρόνο σε φόρτιση μόνον όταν είναι σε ταχυφορτιστές (σε ταξίδια δηλαδή συνήθως). Κερδίζει χρόνο όμως επειδή δεν πάει ποτέ άλλοτε για ανεφοδιασμό. Δηλαδή, κουμπώνει την πρίζα το βράδυ, πάει για ύπνο και το πρωί είναι γεμάτη η μπαταρία.

Κατσε μισο λεπτο θα τρελαθω. Αν θεωρεις τα 2-3-4 λεπτα στην αντλια χαμενο χρονο τοτε τα 30 λεπτα στην καλυτεροτερη περιπτωση πως τα θεωρεις;
Χωρις να βαλω μεσα τον χρονο του ανοιξε το app, κουμπωσε καλωδιο, ξεκινα την φορτιση, σταματα την, πληρωσε , κλπ που σιγουρα 3-4 λεπτακια τα θες εφοσον φυσικα δουλευει ο ταχυφορτιστης (Τεσλα εξαιρουμενων )

Αυτα δε τα 30 λεπτα τα θες καθε μα καθε φορα που κανεις διαδρομη ανω των 200 χλμ διοτι δεν επαρκει για την επιστροφη η μπαταρια ( Τεσλα εξαιρουμενων ).

Το επισης φοβερο ειναι οτι ξεκαθαρα θελει προγραμματισμο η οποιαδηποτε εξορμηση, 2-3-4 apps εταιριων φορτισης για να ειμαστε ΟΚ συν τις κλασικες δυο, plugshare / abrp για σχεδιασμο διαδρομης - φορτισης και που θα τους βρω.

Αν ειναι χασιμο χρονου το φουλαρισμα στο βενζιναδικο ολα αυτα που πρεπει να κανω σε μια εξορμηση, η προετοιμασια, το διαβασμα για το που υπαρχει, που λειτουργει, που χαλασε ο φορτιστης, που εβαλαν νεους και πως λειτουργουν ή με τι ταχυτητα, κλπ τι ειναι;

Ειπαμε οτι η ηλεκτροκινηση ειναι το μελλον, αλλα στο μελλον.

ΥΓ.
Προχθες εβαλα βενζινη στο Φιατ, πηρε 26,5 λιτρα και κατι ψιλα, μου καθαρισαν τα δυο τζαμια και τσεκαραν τον αερα στα λαστιχα. Πεντε λεπτα δουλεια, δυο κουβεντες με τον υπαλληλο και ευχες για καλη ημερα. Με ηλεκτρικο θα τα εκανα μονος μου και δεν θα μιλουσα με κανεναν. :s_whiteflag

:s_empathy

:s_howdy

Όπως ήδη είπα, εγώ που κάνω καθημερινά το λιγότερο 50 χλμ, πρέπει να πάω τακτικά στο βενζινάδικο. Συνήθως δεν βγαίνω από την Αθήνα, αυτό θα συμβεί 1-2 φορές το μήνα και θα είναι το πολύ μέχρι την Πάτρα.
Θα πάω στο βενζινάδικο 4 φορές ας πούμε, για 10 λεπτά την φορά (50 λίτρα, τιμολόγιο, πληρωμή) μέσο όρο, αν δεν πάω ταξίδι, που θα είναι άλλη μια φορά στο βενζινάδικο.
Αν είχα ηλεκτρικό, θα φόρτιζα στην δουλειά ή στο σπίτι μου άρα ο χρόνος που θα έχανα θα ήταν 0 (μηδέν). Στην Πάτρα με Tesla αν πας ανθρώπινα, δεν χρειάζεται να κάνεις στάση για φόρτιση, αν θέλεις πάλι να είσαι σίγουρος, ας πούμε θα βάλεις 20 λεπτά στον Ψαθόπυργο (10 λεπτά θα τα χάσω σίγουρα για καφέ και κατούρημα, ανεξαρτήτως τεχνολογίας).
Βάλτα κάτω και βλέπεις πανεύκολα με ποια τεχνολογία χάνεται περισσότερος χρόνος.

Υπάρχει ειδική μνεία για να περνάτε τη φόρτιση του εταιρικού στο σπίτι ως παροχή ?
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#855781 Όχι, δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο, κάνεις δεν έχει αυτήν την στιγμή ηλεκτρικό σε εμάς. Αλλά δεν μιλούσαμε για εταιρικά οχήματα μόνον, ή κατάλαβα λάθος;
Άβαταρ μέλους
By vasilis
#855782 Οι παραπάνω υπολογισμοί που αναφέρω, είναι τελικά σωστοί ή όχι;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
red_monster έγραψε:
g8777 έγραψε:Ουτε αυτος ο συλλογισμος ειναι σωστος.

(Θεωρει δεδομενη μια απεραντη, υπεροχη pilotis)

Ο συλλογισμός γίνεται υπό την αίρεση πως μπορείς να φορτίσεις σπίτι σου, αυτό είναι προφανές. Αν δεν μπορείς, τότε καλύτερα να μην πάρεις ηλεκτρικό.
Η φόρτιση δεν απαιτεί ούτε χώρο, ούτε καλαισθησία. Και αισθητικώς άθλια να είναι η pilotis (sic) γίνεται δουλειά, ενδεικτικά εδώ έχω βάλει εγώ Tesla Supercharger με τα χεράκια μου.
Εικόνα
To εν λόγω σπίτι βρίσκεται στην Ζοφριά, κοντά σε καταυλισμό, οπότε έχουμε βάλει και συρματόπλεγμα ΝΑΤΟ grade.
Πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.
:s_yes

Φαντάζομαι εννοείς Tesla wall και όχι supercharger :lol:

Έχει και πολλαπλά Tesla Powerwall, συνδεμένα απευθείας με τον DC Supercharger φορτιστή (έτσι δεν χρειάζεσαι inverter) . Τα Tesla Powerwall φορτίζουν από φωτοβολταικα, γιατί τα καλώδια ρεύματος μας τα κλέβουν συνέχεια.
Α, ξέχασα να πω πως το συρματόπλεγμα είναι ηλεκτροφόρο και ο ιδιοκτήτης οπλοφορεί δια παν ενδεχόμενον.
:s_roses
Άβαταρ μέλους
By skous
vasilis έγραψε:Οι παραπάνω υπολογισμοί που αναφέρω, είναι τελικά σωστοί ή όχι;
Όχι, ειναι απλά ενα απο τα διαφορα σενάρια.

Αλλά στο κοστος που υπολογιζεις, πρεπει να προσθεσεις όλα τα υπόλοιπα που ΔΕΝ υπάρχουν στα ηλεκτρικα.

Και παίρνεις σαν δεδομένο ενα diesel, λες και ο περισσότερος κόσμος έχει diesel. Εκτος αν μιλας για εξ’αρχης αγορά, που για να βρεις πχ diesel να μπορεί να κοιταξει ενα tesla στα μάτια, θα πρέπει να ανέβεις σε επίπεδα λεφτων που απο την day0 αρχίζεις και μετράς με -30.000€

Εγω απο το kuga των 12lt/100km (βενζινη) έπεσα στις 20kWh/100km.
Και βγαλε εκτός και τέλη 400€, service 400€ τον χρόνο, ενω τα αντίστοιχα στο Τεσλα ειναι 40€ τον χρόνο (φίλτρο καμπίνας).

Δεν βαζω στην εξίσωση το φωτοβολταικό, γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν εχει.

< >
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#855816 Απίστευτη η διαφορά... Εχουν ακριβύνει και τόσο πολύ τα πάντα εκτός Tesla...Δηλαδή οτι χαζευω εγω τώρα είναι γύρω στα 60Κ και για τη γυναίκα στα 40+ :(
Άβαταρ μέλους
By dimik
kostis20 έγραψε:Απίστευτη η διαφορά... Εχουν ακριβύνει και τόσο πολύ τα πάντα εκτός Tesla...Δηλαδή οτι χαζευω εγω τώρα είναι γύρω στα 60Κ και για τη γυναίκα στα 40+ :(
Έχει γίνει η Tesla η νέα Dacia

Αλλά ναι είναι δραματική η κατάσταση σε καινούρια και μτχ.

< >
Άβαταρ μέλους
By fokion
#855826 Κακα τα ψεματα... Οσο τα "ηλεκτραδικα" δεν ειναι οσα τα βενζινάδικα, τοτε χρηστικά υπαρχουν οροι για την χρηση τους και προσπαθουμε να χρυσωσουμε ενα χαπι που απεχει απο το χρηστικά να μην εχει "αν κι εφοσον".

Ωραιο το κοινοχρηστο 206 EV αλλα καλοκαιρι πηγαινε ελα Ταναγρα εμεινε με 20 χλμ υπολοιπο χιλιομετρων..

Το οτι υπαρχουν περιπτωσεις που ενα ηλεκτρικο μπορει να αντικαταστήσει ενα θερμικό?
Ναι. Σαφος. Γιατι αν μπορεις αντι στο σπιτι να φορτιζεις στη δουλεια ειναι το ιδιο πραγμα. Αλλα αν στο σπιτι ( ή και στη δουλεια ) πρεπε ινα αμολλάς μπαλαντεζα σουκο απο τον 3ο.... δε παιζει...
ακομα και το πιλοτις ειναι με ηλεκτρολογους σουξου μουξου κανα 2χιλιαρο?

Καλώς ή κακώς τα ηλεκτρικά ειναι ακομα ειδικής χρησης.... αρκετα ευρειας μεν αλλα ειδικής χρησης και υπο προυποθεσεις δε....
Τελευταία επεξεργασία από fokion και 09 Φεβ 2024, 09:54, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#855827 Πάντως με PHEV όπως εγραψα και αλλού γλυτώνεις πολύ καυσιμο ,ειδικά αν μένεις Αθήνα.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#855830 Ναι, αλλά δεν γλιτώνεις τα service, δεν έχεις τα ίδια φορολογικά οφέλη, δεν απαλλάσσεσαι από την αίσθηση του θερμικού, είσαι μάλλον από τους πρώτους "εξηλεκτρισμένους" που θα φάνε τέλη, δακτυλίους, κλπ. Από την άλλη έχεις αυτονομία σε μακρινά ταξίδια, αλλά με το αζημίωτο σε κόστος καυσίμου.
Εξαρτάται από τις ανάγκες και τα θέλω του καθενός τι θα επιλέξει.

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Scotch έγραψε:...Εξαρτάται από τις ανάγκες και τα θέλω του καθενός τι θα επιλέξει....
Μα ακριβώς αυτό είναι το ζουμί, αυτό λέμε όλοι και εκεί καταλήγουμε όλοι. Ότι πρέπει να επιλέξεις το σωστό για την περίπτωσή σου. Αν έχεις φορτιστή σπίτι ή δουλειά και τα μεγάλα σου ταξίδια είναι σπάνια τότε είσαι τέλειος για ηλεκτρικό.
Αν δεν έχεις φορτιστή βολικό τότε οφείλεις να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις που πρέπει να αποφασίσεις αν μπορείς να τις κάνεις χωρίς να ζοριστείς. Πχ αν θέλεις να φορτιζεις μια φορά την εβδομάδα και το συνδυάζεις σε μέρος με καφέ μαγαζιά ψώνια τότε οκ, είναι μέρος της ρουτίνας σου. Αλλά αν χρειάζεσαι πιο συχνή φόρτιση αρχίζει να θέλει πιο πολλές θυσίες/υποχωρήσεις και ίσως δεν σου κάνει κοκ.

Και μην ξεχνάτε ότι και η χρήση των ηλεκτρικών θα ακριβύνει και τα προνόμια θα ελαττώνονται....
Η δυνατότητα ηλιακών και powerwall είναι εξαρετική ιδέα για μειωμένη εξάρτηση από την κάθε ΔΕΗ, άσχετα από το ηλεκτρικό ή όχι αυτοκίνητο.