- 04 Ιαν 2016, 01:59
Fiesta 1,0 ecoboost (125 άλογα), νοικιάρικο με ~700χλμ και μυρωδιά καινουργίλας. Ακριβώς όπως αυτό που έκανα configure στη φωτό από πάνω. Έκδοση titanium (αναδιπλούμενοι καθρέφτες (υπέρτατο φετίχ για μένα!) και με φωτισμό προς τα κάτω, φωτοχρωμικό εσωτερικό, αυτόματο πιλότο, αυτόματο κλιματισμό, σκούρα πίσω τζάμια, ζάντες 10 ακτίνων 16άρες, καλό ηχοσύστημα με aux+USB αλλά χωρίς navi, hill start assist, start-stop, αυτόματα φώτα). Μείον χειροκίνητα πίσω παράθυρα και μη ρυθμιζόμενο σε ύψος κάθισμα συνοδηγού.
Σε 3 μέρες έκανα 380χλμ σε πόλη, επαρχία και εθνική οδό με 40χλμ μωτ και έκαψα 7,2λ/100χλμ (για μένα αυτό είναι καλό).
Αισθητικά: αυτοκίνητο όμορφο και το μπλε του εξαιρετικό. Έχει όμως μεγαλώσει, 4 μέτρα κοντά το Fiest-άκι (και φαρδύ και ψηλό). Και μέσα όμορφο αλλά με κάποιες εργονομικές ατέλειες πχ μικρό κουμπί αλάρμ και τα κουμπάκια για τα φώτα ομίχλης χρειάστηκε μελέτη για να τα βρω. Και μου τη δίνει που η Ford έχει μανιβέλες πίσω παραθύρων που γυρίζουν ανάποδα από το σωστό γερμανικό πρότυπο.
Καθίσματα μια χαρά, εύκολη η ρύθμιση, το προσκέφαλο όμως πάει μόνο πάνω κάτω και όχι εμπρός πίσω. Πλευρική στήριξη ικανοποητική, όπως αναμένεται.
Τιμόνι με διπλή ρύθμιση και καλή σχεδίαση. Αρκετά πλαστικό σε αίσθηση αλλά με ραφές!
Ταμπλώ κλπ ευχάριστα στην όψη αλλά ίσως λίγο παρδαλό (άσπρο και γαλάζιο στους αριθμούς κλπ). Γενικά διάφοροι φωτισμοί στο εσωτερικό αλλά χωρίς ενιαίο χρωματικό μοτίβο.
Ποιότητα υλικών μοιάζει συμπαθέστατη (μαλακά πλαστικά κλπ στην έκδοση αυτή) και η αίσθηση χειριστηρίων το ίδιο.
Είσοδος έξοδος εύκολη, ανοίγουν καλά οι πόρτες και δεν έβρισκα πουθενά (παλιά θυμάμαι στο έμπα έβρισκα στο Α4).
Ορατότητα όπως στα περισσότερα σύγχρονα μικρά ως μικρομεσαία αυτοκίνητα μέτρια. Διπλό A-pillar εμπρός αλλά περιέργως δεν το βρήκα πολύ ενοχλητικό και μικρό πίσω τζάμι με παχιές κολώνες.
Χώροι μια χαρά για τους εμπρός και με χώρους για μπουκάλια και πράματα. Ντουλαπάκι πολύ πλαστικό αλλά ικανού όγκου, νομίζω φωτιζόμενο. Πίσω δεν έκατσα αλλά είδα ότι η κόρη μου με το καθισματάκι της ήταν άνετη και δεν έφαγα πολλές κλωτσιές (ενώ πχ με είχε ταράξει στο 500). Η γυναίκα μου που έκατσε και πίσω το βρήκε κάπως στενό και κλειστοφοβικό (και λόγω σκοτεινών τζαμιών) αλλά χώρο για τα πόδια είχε. Χώρος αποσκευών ικανοποιητικός για την κατηγορία (λέει 290λτ), ντεπόζιτο μάλλον μικρό (42λτ) αλλά δεν καίει οπότε περίπου αρκεί. (πάντως το 206 πχ είχε 55λτ). Ρεζέρβα δεν είχε αν και μάλλον είχε συμβατικά λάστιχα.
Ηχομόνωση υπήρχε αλλά θα ήθελα καλύτερη (ξένη τραχιά άσφαλτος). Ευτυχώς είχε καλό ηχοσύστημα.
Οδήγηση: χειριστήρια καλά, αίσθηση αξιοπρεπής, τα τιμόνια της Ford συνεχίζουν να μου αρέσουν. Ήταν και πολύ γρήγορο (νομίζω μόνο 2,3 στροφές), νευρικό στην ευθεία θα το έλεγα, μειονέκτημα για ταξίδια έπρεπε να είσαι στην τσίτα. Πεντάλ φρένου που αν και με ξένισε αρχικά το συνήθισα πολύ γρήγορα και λειτουργούσε σωστά και με καλή αίσθηση και αναλογικότητα (όχι on-off σαν κάτι Opel

).
Καλή αίσθηση και στις στροφές, μέτριες κλίσεις, γενικά ευχάριστο στην οδήγηση με καλό ζύγισμα αν και δεν μπόρεσα να το πιέσω. Δεν σπινάριζε, δεν έτυχε να δω λειτουργία ESP κλπ. Το οποίο δυστυχώς δεν είδα να μπορώ να βγάλω (ίσως σε άλλη έκδοση να μπορείς μέσω μενού ή απλά δεν είχε

).
Άνεση τίποτα το ιδιαίτερο δεν παρατήρησα ούτε καλό ούτε κακό οπότε με 16άρες καλό για την κατηγορία και χρεώνεται στα θετικά.
Και πάμε στον
κινητήρα που είναι και βασικό selling point του μοντέλου. Μόνο 1000 κυβικά, 3 κύλινδρος με υπερσυμπίεση σε 3 εκδόσεις (100-125-140 ίππων, το συγκεκριμένο με 125) και διεθνείς βραβεύσεις διακρίσεις κλπ. Με μια κουβέντα: δεν με έπεισε. Βέβαια ίσως ήταν άστρωτος και έχει σχέση και με τι το συγκρίνεις, υποθέτω σε σχέση με το 1000 των 60-80 ίππων έχει πολλά να πει αλλά πληρώνεις και κάμποσο παραπάνω. Δεν με ενδιαφέρει όμως να ασχοληθώ με οικονομοτεχνική μελέτη. Ναι, στην αρχή που δεν ήξερα τι μοντέλο είχα πάρει σκέφτηκα ότι έχει γκάζι το αυτοκινητάκι (για δες πρέπει να μου έδωσαν 1600) αλλά μετά στην καθημερινή κίνηση πόλης δεν μου άρεσε. Και εξηγώ. Αν πατάς γκάζι και περάσεις τις 2500-3000 στροφές το μοτεράκι τραβάει ομαλά (πολύ ομαλά) και δυνατά μέχρι τις 6000 και βάλε και τελειώνει γύρω στις 6500 με soft κόφτη (με καλό ήχο και αίσθηση δηλαδή νιώθεις ότι δυναμώνει όσο ανεβάζεις στροφές). Το πρόβλημα είναι ότι στην εκκίνηση θέλει γκάζι και ενώ θέλεις να είσαι χαλαρός αν δεν γκαζώσεις την 1η πέφτουν πολύ οι στροφές μόλις βάλεις 2α, γενικά χρειάζεται να κατεβάσεις 1η εκεί που δεν θα το έκανες κανονικά. Οπότε σε μπερδεύει, έχει δύναμη, έχει ροπές αλλά τελικά πρέπει να κατεβάζεις για να μην κάνει ντουπ-ντουπ.
Νομίζω θα έκανε μεγάλη διαφορά αν είχε 6 ταχύτητες και ειδικά οι 1η-2α-3η πιο κοντά μεταξύ τους. Έτσι θα μπορούσες να κινείσαι πιο εύκολα στις χαμηλές ταχύτητες πόλης. Δεν ξέρω αν η αυτόματη έκδοση είναι πιο κατάλληλα μελετημένη αλλά είναι 6τάχυτη.
ECO κουμπί για βελτίωση της οικονομίας: με λίγα λόγια μεγάλη απάτη, δεν ξέρω τι κάνει στον κλιματισμό (λέει ότι ελαττώνει τη λειτουργία του συμπιεστή) αλλά στον κινητήρα κάνει μεγάλο φίμωμα, του κόβει το νεύρο ειδικά εκεί που τον θέλεις περισσότερο, στο καθημερινό ήσυχο οδήγημα τονίζοντας τα μειονεκτήματα που είπα πιο πριν. Επίσης διαφορά στις χαμηλές νιώθεις και αν έχεις τον κλιματισμό. Στο μενού σου δίνει και αστεράκια (λουλουδάκια για την ακρίβεια) για το πόσο καλός είσαι στην οικονομική οδήγηση, έπιασα κορυφή στην πρόβλεψη (υποθέτω εννοεί να "διαβάζεις" την κατάσταση και να αφήνεις το γκάζι εγκαίρως), στα άλλα....
Lag: άργησα να καταλάβω τι φταίει αλλά επειδή γενικά λόγω μακριών ταχυτήτων είσαι με χαμηλές στροφές, υπάρχει, ζει και βασιλεύει ή μάλλον διαβολεύει (αν δεν υπάρχει η λέξη την φτιάχνω τώρα και καταλαβαίνετε τι εννοώ). Κατάλαβα την ύπαρξή του όταν συνειδητοποίησα ότι για να προσπεράσω επιταχύνω σαν να οδηγώ κακό αυτόματο, πατάω γκάζι και περιμένω να κατεβάσει ταχύτητα για να επιταχύνει. Δεν χρειάζεται να κατεβάσεις γιατί μόλις τουρμπίσει έχει δύναμη απλά πρέπει να περιμένεις λίγο. Δεν ξέρω αν ισχύει λιγότερο στο 100άρι αλλά αν ναι τότε το 100άρι ίσως είναι πιο ολοκληρωμένο.
Start stop λειτουργούσε ικανοποιητικά οπότε δεν χρειάστηκε να το σβήσω, αντιδρούσε γρήγορα και δεν βρέθηκα εκτεθειμένος. Βρήκα όμως ότι αν ενώ έχει σβήσει βάλεις ταχύτητα (χωρίς να πατήσεις συμπλέκτη) αν μετά πατήσεις συμπλέκτη δεν παίρνει μπρος και αλλάζει χρώμα το λαμπάκι του startstop.... πρέπει να βγάλεις και να βάλεις πάλι ταχύτητα... Υποθέτω αυτό πρέπει να ισχύει και σε άλλα αυτοκίνητα, δοκιμάστε και πείτε μου.
Σκέψεις - ΣυμπεράσματαΖυγίζει 1100 κιλά που δεν είναι και πολλά εκεί που έχουμε φτάσει που πάει στα θετικά και το κάνει πολύ ευχάριστα ζωηρό με πάνω από 3500 στροφές. Ναι γενικά μου άρεσε, είναι δυνατό, καλοφτιαγμένο και εξοπλισμένο, έχει χώρους, δύναμη, καλή συμπεριφορά και αίσθηση αλλά δεν μου κάνει. Νευρικό και θορυβώδες σε ταξίδι αλλά το πιο σημαντικό κουραστικό και άβολο στην πόλη. Υποθέτω πρέπει να είναι στο στοιχείο του σε ζωηρές διαδρομές σε έρημους επαρχιακούς δρόμους αλλά χωρίς φουρκέτες όπου θα σε κρεμάει η 2α!
Αν με ενδιέφερε θα το δοκίμαζα με στρωμένο κινητήρα και αυτόματο κιβώτιο και σίγουρα και στην έκδοση των 100 ίππων αλλά έτσι ως είχε ένιωσα ότι με έναν 1600 110 ίππων πρέπει να είναι πολύ πιο ευχάριστο και εύχρηστο (κι ας καίει μισό λίτρο παραπάνω).
aka onyx !