Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#116528 To θέμα είναι όχι αν έχει ή δεν έχει να το κυκλοφορήσει αλλά το πόσο άδικο είναι το σύστημα. Που το ξέρουμε, συμφωνούμε, ελπίζουμε σε καλύτερο....

Τα χαμένα που έδωσε σε φόρο έτσι κι αλλιώς πίσω δεν τα παίρνει. Η αρχική τιμή Γερμανίας πάλι δεν έχει σημασία, αυτό που έχει είναι η τιμή πώλησης. Γιατί εκεί ξεκινήσανε από πιο χαμηλά αλλά απαξιώθηκαν ομαλά ενώ στην Ελλάδα ξεκινήσαμε από πιο ακριβά αλλά έγινε μη ομαλά απαξίωση με μεγάλο σκαλοπάτι λόγω φορολόγησης/κρίσης=> μηδενική ζήτηση.
Βέβαια ο ίδιος (κι εγώ μαζί του) θεωρεί ότι το αυτοκίνητό του του προσφέρει πράματα που το καινούργιο Γκόλφ όχι.... αλλιώς δεν θα το συζητάγαμε.
Άβαταρ μέλους
By D-Jet
sknipper έγραψε:To θέμα είναι όχι αν έχει ή δεν έχει να το κυκλοφορήσει αλλά το πόσο άδικο είναι το σύστημα. Που το ξέρουμε, συμφωνούμε, ελπίζουμε σε καλύτερο....

Τα χαμένα που έδωσε σε φόρο έτσι κι αλλιώς πίσω δεν τα παίρνει. Η αρχική τιμή Γερμανίας πάλι δεν έχει σημασία, αυτό που έχει είναι η τιμή πώλησης. Γιατί εκεί ξεκινήσανε από πιο χαμηλά αλλά απαξιώθηκαν ομαλά ενώ στην Ελλάδα ξεκινήσαμε από πιο ακριβά αλλά έγινε μη ομαλά απαξίωση με μεγάλο σκαλοπάτι λόγω φορολόγησης/κρίσης=> μηδενική ζήτηση.
Βέβαια ο ίδιος (κι εγώ μαζί του) θεωρεί ότι το αυτοκίνητό του του προσφέρει πράματα που το καινούργιο Γκόλφ όχι.... αλλιώς δεν θα το συζητάγαμε.

Τα χαμένα του φόρου κατά την αγορά έκρινε για το Χ Υ λόγο ότι άξιζε να τα δώσει και τα έδωσε (το αν είναι πολλά ή λίγα τα 20 χιλιάρια όταν συνειδητά επιλέγεις να βγάλεις 36 έξω από τη χώρα το συζητάμε - εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να ήταν και αρκετά παραπάνω) δεν του ήρθαν ξαφνικά για να είναι άδικο. Απο εκεί και πέρα το άδικο του συστήματος φορολόγησης μέσω των τελών εμπίπτει στην όλη αφαιμακτική εισπρακτική πολιτική του κράτους σε όλους τους τομείς, μόνο που εδώ πιθανώς έχει τη λιγότερη σημασία (αφού καλείται ο ΧΛ να θυσιάσει την περίοδο που είναι το ΙΧ του επιθυμητό/απολαυστικό ) σε αντίθεση με άλλους τομείς για τον απλό κοσμάκη (πχ ένα σπίτι, εκεί να δεις τι πληρώνεις, πόσο ζόρικο είναι να το σπρώξεις και πόσο παραπάνω έχεις δώσει από την πραγματική του αξία σήμερα) και ακόμα χειρότερα για την επιχείρηση (που είτε ήδη έχει κλείσει είτε σύντομα θα κλείσει αφού εκ των πραγμάτων είναι καταδικασμένη να είναι μη ανταγωνιστική και σύντομα, όσοι τη γλίτωσαν, να μην έχει ρευστό για να επιβιώσει) που στο κάτω κάτω παρέχει και στον απλό κοσμάκη και το εισόδημά του.

Σε αυτό το κακό, λοιπόν, όπου όλα προκύπτουν από περικοπές και φόρους και τίποτα από αύξηση των παραγωγικών εσόδων, νομίζω ότι ακόμα και ο ίδιος ο ΧΛ έχει να γκρινιάξει για άλλα πράγματα πολύ περισσότερο από το ΙΧ που ενδεχομένως να χρειαστεί να αποχωριστεί για λίγο καιρό ή και μόνιμα για να απολαύσει τις χαρές (άλλου) ενός golf.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#116584 Υπενθυμίζω ότι πληρώνω ΕΝΦΙΑ για 4 σπίτια, ένα αυτό που ζω, ένα το ερείπιο στο χωριό, και δυο που νοικιάζω, ενώ ο μισθός μου είναι κάτι λιγότερο από €250/μήνα για λιγότερο από 8 καθαρούς μήνες. Το δε ταμείο ανεργίας πλέον, γύρω στα 100/μήνα για τους 2,5 καλοκαιρινούς μήνες, ενώ Πάσχα-Χριστούγεννα πήρα από ένα @.

Θερμή παράκληση λοιπόν, μην μου υπενθυμίζεις τον πόνο της φορολόγησης γενικότερα. Τον ξέρω καλύτερα από τους περισσότερους εδώ μέσα.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#116590 Χρήστο, τελείως φιλικά, έχεις μια τάση να βλέπεις ανάποδα τον συλλογισμό, πάντα από τη μεριά που σε συμφέρει...
Άβαταρ μέλους
By D-Jet
Χρήστος Λάππας έγραψε:Υπενθυμίζω ότι πληρώνω ΕΝΦΙΑ για 4 σπίτια, ένα αυτό που ζω, ένα το ερείπιο στο χωριό, και δυο που νοικιάζω, ενώ ο μισθός μου είναι κάτι λιγότερο από €250/μήνα για λιγότερο από 8 καθαρούς μήνες. Το δε ταμείο ανεργίας πλέον, γύρω στα 100/μήνα για τους 2,5 καλοκαιρινούς μήνες, ενώ Πάσχα-Χριστούγεννα πήρα από ένα @.

Θερμή παράκληση λοιπόν, μην μου υπενθυμίζεις τον πόνο της φορολόγησης γενικότερα. Τον ξέρω καλύτερα από τους περισσότερους εδώ μέσα.

Όπα... δεν υπενθυμίζω τίποτα και σε κανέναν, δε με αφορούν τα οικονομικά σου και κακώς τα βγάζεις έτσι στη φόρα. Απλα κάνω μια γενική σταχυολόγηση στα όσα έχουν γραφτεί και αφορούν τα της φορολογίας. Εντελώς γενικά, χωρίς να στοχεύω κανέναν και πάντοτε εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη! Αν προσέξεις δε, γράφω νομίζω ότι ακόμα και ο ίδιος ο ΧΛ έχει να γκρινιάξει για άλλα πράγματα πολύ περισσότερο από το ΙΧ που σημαίνει ότι χωρίς να το γνωρίζω υπέθεσα σωστά ότι την τρως και εσύ (όπως όλοι μας) από αλλού και πιθανώς πολύ περισσότερο...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
D-Jet έγραψε:Τα χαμένα του φόρου κατά την αγορά έκρινε για το Χ Υ λόγο ότι άξιζε να τα δώσει και τα έδωσε (το αν είναι πολλά ή λίγα τα 20 χιλιάρια όταν συνειδητά επιλέγεις να βγάλεις 36 έξω από τη χώρα το συζητάμε - εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να ήταν και αρκετά παραπάνω) δεν του ήρθαν ξαφνικά για να είναι άδικο. Απο εκεί και πέρα το άδικο του συστήματος φορολόγησης μέσω των τελών εμπίπτει στην όλη αφαιμακτική εισπρακτική πολιτική του κράτους σε όλους τους τομείς, μόνο που εδώ πιθανώς έχει τη λιγότερη σημασία (αφού καλείται ο ΧΛ να θυσιάσει την περίοδο που είναι το ΙΧ του επιθυμητό/απολαυστικό ) σε αντίθεση με άλλους τομείς για τον απλό κοσμάκη (πχ ένα σπίτι, εκεί να δεις τι πληρώνεις, πόσο ζόρικο είναι να το σπρώξεις και πόσο παραπάνω έχεις δώσει από την πραγματική του αξία σήμερα) και ακόμα χειρότερα για την επιχείρηση (που είτε ήδη έχει κλείσει είτε σύντομα θα κλείσει αφού εκ των πραγμάτων είναι καταδικασμένη να είναι μη ανταγωνιστική και σύντομα, όσοι τη γλίτωσαν, να μην έχει ρευστό για να επιβιώσει) που στο κάτω κάτω παρέχει και στον απλό κοσμάκη και το εισόδημά του.

Σε αυτό το κακό, λοιπόν, όπου όλα προκύπτουν από περικοπές και φόρους και τίποτα από αύξηση των παραγωγικών εσόδων, νομίζω ότι ακόμα και ο ίδιος ο ΧΛ έχει να γκρινιάξει για άλλα πράγματα πολύ περισσότερο από το ΙΧ που ενδεχομένως να χρειαστεί να αποχωριστεί για λίγο καιρό ή και μόνιμα για να απολαύσει τις χαρές (άλλου) ενός golf.
Τους αρχικούς φόρους τους ξέρεις αλλά ξέρεις ότι τελείωσαν μετά την αγορά. Και σε κανονικές συνθήκες θα έπαιρνες και κάτι πίσω και για αυτούς (εννοώ πουλώντας το με λογική απαξίωση). Οπότε ανάλογα με το με ποια χώρα το συγκρίνεις μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποια αδικία αλλά δεν μετράει ακριβώς το ίδιο.
Η φορολόγηση ακίνητης περιουσίας δεν είναι και τόσο άδικη, ο τρόπος, τα ποσά, οι κλίμακες κλπ όμως μερικές φορές είναι (όχι πάντα).
Η φορολόγηση μιας επιχείρησης πάλι δεν είναι άδικη αλλά εξαρτάται ο τρόπος κλπ κλπ. Θα πρέπει όμως να ξεχωρίσουμε αυτές που επιβίωναν κερδοσκοπώντας και φοροδιαφεύγοντας που δικαίως ψοφήσανε (απλού κοσμάκη ή όχι δεν έχει σημασία, όλους παίρνει η μπάλα) από αυτές που ήταν γενικά υγιείς και τις πήρε παραμάζωμα το κακό κλίμα (βασικά λόγω των προηγούμενων).
Θέλω να καταλήξω ότι η φορολόγηση είναι απαραίτητο κακό, ακόμα και οι φορολογικοί παράδεισοι από κάπου τα βγάζουν, αλλά έχει σημασία πως εφαρμόζεται. Αν είναι σταθερή, στηρίζεται στην κοινή λογική και ισχύει το ίδιο για όλους με καλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και είναι αδιάβλητη τότε δεν θα χρειάζεται να είναι και τόσο αυστηρή. Αλλιώς..... Ελλάδα 2015... :lipsealed:

Λογικό πάντως είναι ο ΧΛ στο θέμα τέλη κυκλοφορίας να γκρινιάζει για τα τέλη κυκλοφορίας που ακολουθούν τα κυβικά του και όχι την ισχύ του, την εμπορική αξία του, την κατανάλωσή του κλπ. Για τα άλλα πράματα υπάρχουν άλλα θέματα όπου μπορεί και αυτός και εμείς να γκρινιάζουμε και κακώς τα λέμε στο παρόν θέμα. :oops: :innocent:
Άβαταρ μέλους
By elteo
Χρήστος Λάππας έγραψε:Υπενθυμίζω ότι πληρώνω ΕΝΦΙΑ για 4 σπίτια, ένα αυτό που ζω, ένα το ερείπιο στο χωριό, και δυο που νοικιάζω, ενώ ο μισθός μου είναι κάτι λιγότερο από €250/μήνα για λιγότερο από 8 καθαρούς μήνες. Το δε ταμείο ανεργίας πλέον, γύρω στα 100/μήνα για τους 2,5 καλοκαιρινούς μήνες, ενώ Πάσχα-Χριστούγεννα πήρα από ένα @.

Προφανώς εισπράτεις από αυτά τα δύο άρα δεν είναι μόνο 250/μήνα.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#116629 Φυσικά, και για τα έσοδα φορολογούμαι με το καλημέρα με 38,5% + ότι άλλο αποφασίσει στο τέλος του χρόνου ο σοφός μας ΥΠΟΙΚ.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#116631 Χρήστο,Συνεχίζεις να βλέπεις τον συλλογισμό ανάποδα... :roll:

Φαντάσου τώρα τον άμοιρο επιχειρηματία που τα έχει δουλέψει αυτά και τον γδέρνουν χωρίς αναισθητικό και ίσως σταματήσει να γκρινιάζεις :oops:
Άβαταρ μέλους
By D-Jet
sknipper έγραψε:...

Προσωπικά διαφωνώ με τη φορολόγηση των ακινήτων κατά τη χρήση τους και όχι κατά τη μεταβίβασή τους και μόνον.
Τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι εισόδημα ενώ αν τα μετατρέψεις σε εισόδημα φορολογούνται κανονικά (είτε τα νοικιάσεις είτε τα πουλήσεις). Όπως ακριβώς και τα τέλη κυκλοφορίας θα έπρεπε αφορούν κάποιο πάγιο κόστος για την κυκλοφορία του αυτοκινήτου και όχι την αξία του ή τα λεφτά του ιδιοκτήτη.

Για τις επιχειρήσεις κακώς βάζουμε μόνο τη συνιστώσα της φορολογίας. Όπως πολύ σωστά τα γράφεις και ναι, οι απανταχού Ελληναράδες μπαταχτσήδες καλά κάνουν και κλείνουν για όλους μας. Τα πραγματικά προβλήματα για τις υγιείς επιχειρήσεις έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, στο οποίο λειτουργούν και το γεγονός ότι καλούνται να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις του εξωτερικού με τελείως διαφορετικές συνθήκες χρηματοδότησης (καθόλου ή πανάκριβα δάνεια, προμηθευτές με προπληρωμές, παλαβές ασφαλιστικές εισφορές κλπ κλπ )

Όλα αυτά που περιγράφουμε και ζούμε καθημερινά είναι ημίμετρα με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα επειδή απλά δεν μπορούν (κατά τη γνώμη μου δε θα το κάνουν ποτέ γιατί είναι το ίδιο το σύστημα διεφθαρμένο) να χτυπήσουν αλλιώς τη φοροδιαφυγή ή-και ντρέπονται να παραδεχτούν παραέξω ότι πρέπει να μάθουν να λειτουργούν με αυτή (πχ μπορεί να φοροδιαφέυγει ή να φοροαποφεύγει η επιχείρηση αλλά οι μισθοί φορολογούνται κανονικά).

Για τα άλλα πράματα υπάρχουν άλλα θέματα όπου μπορεί και αυτός και εμείς να γκρινιάζουμε και κακώς τα λέμε στο παρόν θέμα

Point taken, συνήθως μου χαλάει το στομάχι να παρακολουθώ αυτά τα θέματα και έτυχε να μπω σε αυτό... συγγνώμη για το off-topic...
Άβαταρ μέλους
By apav
#116671 Πολύ άδικος ο υπολογισμός των τελών με βάση την υγεία της κατσίκας του γείτονα.

Το αυτοκίνητο θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να βγάζει τα χρήματα του. Εάν χρησιμοποιείται για διακοσμητικό στοιχείο, τότε τα έξοδα του μας φαίνονται παράλογα.

Εγώ πλήρωνα 200% της αξίας του αυτοκινήτου σε φόρους κάθε χρόνο. Με βάση τα χιλιόμετρα που έκανα, το κόστος ανά χιλιόμετρο και το κόστος ανά ημέρα, έκαναν το 200% να φαίνεται ασήμαντο.

Τα περισσότερα άρθρα που έχω διαβάσει σχετικά με το κόστος ιδιοκτησίας, αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο κόστος ενός αυτοκινήτου είναι η μείωση της αξίας του. Η μείωση από τις 57Κ στις 8Κ είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Παράδειγμα από την γκατζολία, εάν κάνεις επαγγελματική χρήση, για τα πρώτα 16Κ χλμ σου δικαιολογεί έξοδα 0.45 βολιβιάνος το μίλι και από εκεί και πάνω 0.25. Στα χρήματα αυτά, είναι ελάχιστα τα αυτοκίνητα που δεν μπορούν να καλύψουν όλα τα έξοδα τους και να αγοράσεις και άλλο ένα στο τέλος. Εγώ έκανα προσωπική χρήση αλλά όλα τα έξοδα μαζί ήταν λιγότερα από 0.10 βολιβιάνος, οπότε το 200% και η κατσίκα του γείτονα μου φαίνονται αδιάφορα.

Παράδειγμα με χαμηλά τέλη, στο τελευταίο auto test κατεβήκαμε με το καινούργιο leasing car, facelift BMW σειρά 1, (4κύλινδρο πάντα, Κίκιζας approved). Τιμή καταλόγου 24Κ, τέλη 30 βολιβιάνος, 0.125% της αξίας του αυτοκινήτου με βάση το σύστημα της κατσίκας του γείτονα. Τρομερή αδικία σε σχέση με το 200% για το δικό μου. Υπολογισμένη αξία του αυτοκινήτου στα 4 χρόνια -> 8.4Κ! Διαφορά χασούρα 15.4Κ μόνο από την αξία του αυτοκινήτου.

Η σημερινή κατάσταση με τα τέλη κυκλοφορίας έχει αυξήσει το κόστος το να έχεις ένα αυτοκίνητο και να το βλέπεις χωρίς να κάνεις χιλιόμετρα.

Το παράδειγμα που είχε δώσει ο HF παλαιότερα ότι ένας μηχανικός είχε εισόδημα 50Κ, με βάση την νομοθεσία δήλωνε 15Κ και λόγω του αφορολόγητου πλήρωνε εφορία για 3Κ, και το παράδειγμα που είχε δώσει ο Criuser ότι μια πολυκατοικία με κόστος κατασκευής 1Μ, πωλείται 3Μ και φορολογείται για 2Μ, έχουν τις αναλογίες στα αυτοκίνητα. Αυτός που αγόραζε το Logan με 8Κ και πλήρωνε 200€ τέλη γκρίνιαζε ότι ο γείτονας αγόρασε BMW με 57Κ και πληρώνει 400€ τέλη.
Άβαταρ μέλους
By D-Jet
#116735 Συμφωνώ απολύτως ότι η απαξίωση στην αγοραστική αξία του αυτοκινήτου είναι με διαφορά το μεγαλύτερο έξοδο και ειδικά στα ακριβά αυτοκίνητα πρέπει να είναι η καθοριστική παράμετρος, σε συνάρτηση με το προσδοκώμενο χρόνο κτήσης, για να δεις αν σε παίρνει ή όχι να το αγοράσεις. Παντού στον κόσμο αυτό και πρόσφατα λόγω κακής αγοράς και στη χώρα μας, στα μεγάλα αυτοκίνητα τουλάχιστον, όχι όμως επειδή έχουμε πάψει γενικά να βλέπουμε το αυτοκίνητο σαν "περιουσιακό" στοιχείο (και όχι ως εργαλείο όπως στην Ευρώπη).
Αν περιμένεις να κρατήσεις την "1" 8χρόνια και η τελική της αξία, από τα 24Κ που την πήρες, πιστεύεις να είναι 6Κ τότε έχεις 18Κ για μια 8ετία ήτοι 2.25Κ το χρόνο μόνο από την απαξίωση!

Η απόσβεση της αξίας ενός μηχανήματος, ωστόσο, είναι ένα φυσικό επακόλουθο της φυσιολογικής του φθοράς και πτώσης της απόδοσής του.

Τα τέλη κυκλοφορίας είναι κάτι εντελώς τεχνητό και δεν έχουν να κάνουν με το ίδιο το αυτοκίνητο ή την πραγματική του αξία.

apav έγραψε:Παράδειγμα από την γκατζολία, εάν κάνεις επαγγελματική χρήση, για τα πρώτα 16Κ χλμ σου δικαιολογεί έξοδα 0.45 βολιβιάνος το μίλι και από εκεί και πάνω 0.25. Στα χρήματα αυτά, είναι ελάχιστα τα αυτοκίνητα που δεν μπορούν να καλύψουν όλα τα έξοδα τους και να αγοράσεις και άλλο ένα στο τέλος.

Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο αυτό; Τι εννοείς ¨δικαιολογεί έξοδα¨ και τι "να αγοράσεις κι άλλο ένα";
Άβαταρ μέλους
By apav
#116889 Djet είναι πολύ μεγαλύτερη η μειώση της τιμής γιατί το συνηθισμένο είναι να αλλάξεις το αυτοκίνητο στην διετία. Δοκίμασε την gap insurance για να πάρεις μια ιδέα:

http://www.autotrader.co.uk/gap-insurance

Δεν ελέγχουν καν τι αυτοκίνητο είναι και σε τι κατάσταση το επιστρέφεις. Ειδικά στα μεγάλα αυτοκίνητα, η τιμή τους ως μεταχειρισμένα στην αγορά είναι μικρότερη ακόμη και από την εκτίμηση της leasing. Αυτοί που έχουν leasing αυτοκίνητα, μπορούν να αγοράσουν το ίδιο με το δικό τους, σε φτηνότερη τιμή από τον υπολογισμό της leasing στο τέλος του συμβολαίου.

Η «1» δεν είναι δική μου. Την πήρε σύντροφος από τους αγώνες που είναι εκτιμητής επαγγελματικών ακινήτων. Πριν από αυτό του είχαν δώσει την προηγούμενη «1». Τις κρατάνε για 4 χρόνια ακριβώς και μετά τις επιστρέφουν. Η εταιρία έχει 65Κ άτομα προσωπικό και μια ολόκληρη ομάδα να ασχολείται με τα leasing. Όταν τον ρώτησα πόσο θα πλήρωνε αυτός για να το αγοράσει ως μεταχειρισμένο στην αγορά, μου είπε ότι καινούργιο κάνει χοντρικά 20Κ, οπότε για 4 χρονών αυτοκίνητο με λίγες γρατζουνιές εδώ και εκεί, θα έδινε 10Κ.

Φαντάζομαι ότι υπολογίζει ότι το αυτοκίνητο είχε λιώσει να κάνει και χιλιόμετρα με αγωνιστικούς ρυθμούς μέσα σε ειδικές, και ότι η leasing τα αρχικά service τα έκανε στην BMW και τα υπόλοιπα στον πιο φτήνο μαστομήτσο. Πέρσυ πήγαμε σε αγώνα και είμασταν στην μέση της ειδικής (την περισσότερη ειδική την κάναμε από παράδρομους), αλλά στο τέλος βγήκαμε ακολουθώντας την αγωνιστική πορεία. Μόλις βγήκαμε στον δρόμο είχε ανάψει η ένδειψη για τα λάστιχα. Δεν είναι τίποτα μου λέει, μόλις το πήρα από την leasing και τσακωθήκαμε για τα λάστιχα γιατί μόνο το ένα ήταν λιωμένο και τα υπόλοιπα είχαν 1mm παραπάνω υλικό και μου άλλαξαν μόνο το ένα και τώρα δεν λειτουργούν σωστά οι βαλβίδες.

Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να το επιστρέψουν ένα κομμάτι λόγω της χασούρας. Η «1» στην gap insurance το δίνει 8.4Κ σε 4 χρόνια, δηλαδή 15.6Κ τουλάχιστον κάτω. Εάν έβλεπες την «1» που επέστρεψε δεν θα έδινες ούτε τα ~6Κ που τα δίνουν οι μαντράδες. Οπότε αυτό που υπολογίζεις ότι θα χάσεις 2.25Κ τον χρόνο, είναι πολύ μεγαλύτερο όσο πιο συχνά αλλάζεις το σκάφος. Πριν του δώσουν την προηγούμενη «1», του είχαν δώσει ένα W204. Του το έκλεψαν μέσα από το σπίτι παίρνοντας τα κλειδιά από ξεκλείδωτη πόρτα. Το αυτοκίνητο δεν είχε καν ασφάλεια κλοπής. Μου λέει ότι τα ασφαλίζουν μόνο για ζημιές τρίτων γιατί η leasing κυριολεκτικά τα παίρνει πίσω δωρεάν.

Για τα έξοδα και την αγορά, επειδή έχω ξεμείνει χωρίς αυτοκίνητο και πρέπει να κάνω αγορά, υπολόγισα το κόστος από διάφορα οχημάτα με βάση τα κανονικά έξοδα τους, συν ότι ζημιές βγάλουν. Το δικό μου ήθελε 1Κ τον χρόνο για να πληρώνω τα νομικά έξοδα και την αναπαλαιώση του. Πάρε τώρα το αντίστοιχο κατσαριδάκι το οποίο δεν πληρώνει τέλη, η ασφάλεια του είναι μικρότερη από τα τέλη που πλήρωνα εγώ και δεν χρειάζεται αναπαλαίωση. Γλιτώνεις 1Κ τον χρόνο μόνο από αυτά. Εάν προσθέσεις και 2 λίτρα λιγότερη κατανάλωση για 40Κ-50Κ χιλιόμετρα τον χρόνο, μαζεύεις τουλάχιστον 1Κ ακόμη. Δες τις τιμές:

https://www.gov.uk/government/publicati ... allowances

Όταν ρώτησα αυτόν με τις «1» εάν ισχύει το κόστος για τα 45p/mile και τα 25p/mile δεν μπορεί να το καταλάβει ως κόστος γιατί το βλέπει ως προσωπική χρήση. Εγώ βλέπω ότι με 4Κ αγοράζεις αυτοκίνητο 1.5 χρονού, χωρίς τέλη, που έχει ήδη χάσει το 1/3 της αξίας του και κάνοντας τα ίδια χιλιόμετρα με το παλιό, γλιτώνω 2Κ τον χρόνο. Σε δύο χρόνια, έχω πάρει πίσω τα χρήματα του αυτοκινήτου και ότι μου δώσουν από εκείνη την στιγμή και έπειτα ως αξία του αυτοκινήτου είναι προς ώφελος μου. Εάν κάνεις τους υπολογισμούς για 80Κ χιλιόμετρα:

Αυτοκίνητο: 4Κ/80Κ χιλιόμετρα = 5p/mile
Τέλη: 0
Ασφάλεια: 400/80Κ χιλιόμετρα = 0.005p/mile
Συντήρηση: 1Κ/80Κ χιλιόμετρα = 1.25p/mile
Βενζίνη: 3.6Κ/80Κ χιλιόμετρα = 4.5p/mile
Σύνολο = 11p/mile

Όσες ζημιές και να σου βγάλει, το κόστος παραμένει πολύ μικρότερο από τα 25p/mile. Οπότε, εάν βρεις ένα αυτοκίνητο με οτιδήποτε τέλη, ζημιές, κλπ, και το θες για να το κυκλοφορείς, εάν σου στοιχίζει λιγότερο από τα 25p/mile, είσαι κερδισμένος από την άποψη ότι με την διαφορά μπορείς να αγοράσεις και άλλο ένα εάν είναι τόσο οικονομικό.

Ειδικά τώρα που τα μεταχειρισμένα τα δίνουν σε πανάκριβες τιμές, η διαφορά μεταξύ ενός παλιού και ενός καινούργιου αυτοκινήτου, καλύπτεται αμέσως. Πριν κάνω τους υπολογισμούς, είχαμε πάει να δούμε ένα WRX. 10 χρονών μεν αλλά αντιπροσωπείας, ναι μεν είχε λιώσει με 200Κ+ χιλιόμετρα αλλά το είχαν ανακατασκεύασει, είχε και λίγη σκουριά, και το έδιναν σε παρόμοια χρήματα (4.5Κ) με το μικρό καινούργιο. Εδώ δεν μπορείς να υπολογίσεις πόσο ακριβώς χάνει στην τιμή λόγω του εμπορικού κέρδους, αλλά όταν τον προηγούμενο μήνα άλλαξαν WRX 9 χρονών για το STi, τους το πήραν 3Κ και ήταν και χαρούμενοι ότι πάρα πολλά τους έδωσαν. Στα 9 χρόνια πλήρωσαν 500 τον χρόνο τέλη, 4.5Κ συνολικά, ενώ από το αυτοκίνητο έχαναν λιγότερα ανά έτος. Το STi πάλι θα τους στοιχίσει τα ίδια 500 για τέλη και θα το κρατήσουν για 10 χρόνια για να το χαρούν και όχι να υπολογίζουν πόσο θα πάρουν ότι το δώσουν. Εάν τους δώσουν 3Κ στην ανταλλαγή για να πάρουν το καινούργιο, τους βλέπω να πετάνε από την χαρά τους.

Πάρε τώρα τα ίδια χρήματα και αγόρασε ένα W211:

http://www.evanshalshaw.com/search/Vehi ... n-MK52GPX/

Τα τέλη που πληρώνει είναι το 5% της σημερινής αξίας του. Ουτέ καν τα υπολογίζεις όμως μέχρι να το ανακατασκεύασεις. Εδώ ότι τέλη και να πληρώνεις, είσαι χαμένος από χέρι και δεν μπορείς να υπολογίσεις τα έξοδα σου εκτός και εάν κάνεις τα 800Κ χιλιόμετρα του beams.

Νομίζω ότι ο πιο λογικός τρόπος να υπολογίσεις τα έξοδα του αυτοκινήτου, είναι αυτός ανά χιλιόμετρο κίνησης. Εάν μπορείς να καλύψεις αυτό το κόστος, τότε δεν έχει σημασία πόσο έχουν φτάσει τα καύσιμα, οι φόροι, κλπ. Φαντάσου τώρα να γίνει υπολογισμός με βάση τα χιλιόμετρα του beams και μετά να πας εσύ και να αγοράσεις το W211 και να σε χρεώνουν τα ίδια. Ακόμη και τώρα εσένα τα τέλη θα σου βγαίνουν ακριβά ανά χιλιόμετρο, αλλά τον beams τον συμφέρουν.

Περίληψη των από πάνω:

Πετρελαιάδες: http://www.theaa.com/resources/Document ... el2014.pdf

Βενζινάδες: http://www.theaa.com/resources/Document ... ol2014.pdf

Οπότε για βενζίνη με αξία πάνω από 32Κ και για 8Κ χιλιόμετρα που κάνει τον χρόνο, το κόστος για να το έχεις και το βλέπεις είναι 9.1Κ, ενώ τα έξοδα σου για να το κινήσεις είναι μόνο 1.4Κ. Το έχει ξαναπεί αυτό ο HF ότι ενώ το αυτοκίνητο κόστισε 37Κ, καίει λιγότερο από ένα ρεζερβουάρ τον μήνα, οπότε ως έξοδα φαίνονται περισσότερα τα standing charges (πως στο καλό μεταφράζεται αυτό;) από τα έξοδα κίνησης.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#116907 Περίληψη των ανωτέρω : Όταν κάνεις λίγα χλμ. τα πάγια έξοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα κίνησης. Αν μάλιστα το αμάξι σου είναι αγορασμένο καινούργιο και είναι και ακριβό βράσε ρύζι.
Όταν κάνεις πολλά χλμ. το χρόνο, τα έξοδα κίνησης παίρνουν κεφάλι.