Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By elvet
#893100 Tο 3 γενιάς panda έχει όντως απαράδεκτα καθίσματα. Νομίζω εδώ τα είχε παρομοιάσει κάποιος με στασίδι εκκλησίας: στενό, ξύλινο, άβολο.
Δεν έχω οδηγήσει το hybrid, αλλά όσοι το οδηγούν το πάνε πάρα πολύ αργά (χειρότερα κι από toyota :ninja: ), δηλαδή αν δω κάποιο αργοκίνητο panda 3 στο δρόμο, μαντεύω ότι είναι το Hybrid
Άβαταρ μέλους
By Focusman91
#895178 Μιας και έφερα ωραιότατο κορωνοιο απ' το ταξίδι στην Ευρώπη που έκανα και αντί να κάνω μπάνιο, βρίσκομαι στο κρεβάτι, περιμένοντας αρνητικό σελφ τεστ (ευτυχισμένο το 2021) θα σας γράψω μια εμπειρία συνοδηγησης.

"Γιώργο πως θα σου φαινόταν να νοικιάσουμε ηλεκτρικό στο ταξίδι μας στην Ευρώπη?"
"Δλδ θες να μου πεις ότι θες να προσθέσουμε ένα επιπλέον άγχος στο ταξίδι μας σε άγνωστες χώρες. Μας δίνουν ωραιότατο αντρικο Nissan Juke, πάρε αυτό."
"Εντάξει."

Η Avis Βελγίου μας έγραψε εκεί που δεν πιάνει μελάνι και μας έδωσε ένα e2008 με τα 136 άλογα και με αυτό γυρίσαμε Βρυξέλλες, Γάνδη, Μπρυζ, Ροττερνταμ, Άμστερνταμ, Κολωνία και ξανά Βρυξέλλες.

Θα ξεκινήσω με τα αυτοκινητιστικα και θα αφήσω για λίγο παρακάτω την εμπειρία του ηλεκτρικού.

Όχημα 7.000 χλμ., δεν ετριζε τίποτα. Εγώ που έκατσα πίσω, ήμουν σχετικά οκ. Χώρεσε με σχετική άνεση 3 βαλίτσες το πορτμπαγκάζ και μπήκε και ένα σακίδιο πλάτης στο πίσω κάθισμα. Μια χαρά. Γενικά καταλαβαίνω απόλυτα το λόγο που έχει γίνει μαϊντανος και δεν σας κρύβω ότι θα το αγόραζα γιατί μ αρέσει και εμφανισιακά.
Από εξοπλισμό, είχε κάποιες first world problems ελλείψεις όπως, απουσία adaptive cruise control, υποβραχιονιο πίσω, και αεραγωγοί πίσω.
Είχε αυτόματο κλιματισμό, μονοζωνικο όμως.
Γαμάτος ψηφιακός πίνακας οργάνων.
Αρκετά καλή η ποιότητα κύλισης για b suv. Ησυχία, στην οποία έπαιξε ρόλο και η απουσία ήχου του κινητήρα.
Αρκετά όμως με τα βαρετά, πάμε στο ζουμί.
Ξεκινήσαμε με 100% μπαταρία (340 χλμ. η αυτονομία που έγραφε, ο,τι και να έκανες) από Βέλγιο και πήγαμε Γανδη και απο εκεί καταλήξαμε Ροττερνταμ.
Το αυτοκίνητο πάντα το αφήναμε σε πάρκινγκ γιατι δεν ήταν δικό μας και έτσι σαν επιπλέον μπόνους είχαμε τη δυνατότητα σε κάποια πάρκινγκ να φορτίσουμε. Βέλγιο και Ολλανδία πολύ μπροστά σε φόρτιση, σχεδόν όλα τα πάρκινγκ είχαν φορτιστές.
Βέβαια έπρεπε να κατεβάσεις εφαρμογή, να συνδέσεις κάρτα, να σου πάρουν μια εγγύηση και μετά να σ αφήσουν να φορτίσεις.
Το πρόβλημα ξεκίνησε στο Άμστερνταμ όπου το πάρκινγκ κοντά στο ξενοδοχείο δεν είχε φορτιστές και έτσι το ρισκάραμε και δε φορτισαμε. Τι το θέλαμε.
Μπαίνουμε Γερμανία για να φτάσουμε Κολωνία και βγήκαμε σε ένα χωριό που είχε δύο βενζιναδικα που είχαν γύρω στους 17 φορτιστές.
Δεν λειτούργησε κανένας.
Πάμε σ ένα Macdonald's και ευτυχώς εκεί λειτούργησε.
Λέγαμε να πάμε Βόννη πριν την Κολωνία αλλά επειδή πέρασε η ώρα, κάηκε.
Φτάνουμε στο Marriot της Κολωνίας και μπαίνουμε στο υπόγειο πάρκινγκ και ούτε εκεί λειτούργησε ο φορτιστής. Ευτυχώς λειτούργησε ο φορτιστής π είχαν έξω.
Τελευταία μέρα φεύγουμε με 90% μπαταρία από Κολωνία για να πάμε Βέλγιο.
Με ανοιχτο αρκουδισιο και ταχύτητα γύρω στα 115 χλμ. ξανασταματησαμε κάπου έξω απ' την Κολωνία σε ταχυφορτιστη Ionity, ο οποίος μας έδωσε γυρω στο 15%.
Συμπέρασμα: Μέχρι να μπούμε Γερμανία, δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάποιο θέμα. Ίσα ίσα εμένα μου καλαρεσε λόγω ποιότητας κύλισης και άνεσης και επιδοσεων.
Επειδή όμως μετά έγινε ένας σχετικά κακός προγραμματισμός, είχαμε λίγο ταξίδι στη φόρτιση μας.
All in all, επειδή όλοι οι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθη και να μην μας βγαινει κάτι, θεωρώ το 2008 ενα ολοκληρωμένο οχημα αλλά με τον βενζινοκινητήρα.
Ίσως αν μας είχαν το όχημα με τη μεγαλύτερη μπαταρία να ήταν καλύτερα αλλά θεωρώ ότι η διαφορά θα ταν αμελητέα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#895179 Αν υπάρχουν άφθονοι φορτιστές και συχνά και
αν οι φορτιστές λειτουργούσαν και
αν είναι γρήγοροι και
αν δέχεται το αυτοκίνητο γρήγορη φόρτιση (100-150 και πάνω) και
αν η εφαρμογή λειτουργεί (αν μάλιστα με μία πιάνεις όλους τους φορτιστές ακόμα καλύτερα ή αν έχεις όχημα δεκτό από φορτιστή Tesla) τότε όλα πάνε ρολόι.

Πολλά τα αν, μοιάζει με ανέκδοτο αλλά τουλάχιστον στην Αγγλία που είχα την εμπειρία το πράμα δούλεψε ικανοποιητικότατα και ξεπέρασα το άγχος του ηλεκτρικού. Αν μπορείς να φορτίσεις σπίτι σου τότε ηλεκτρικό χωρίς άγχος.
Με αυτά όμως που λέτε φαίνεται ότι δεν είναι το ίδιο σε όλες τις σοβαρές χώρες. :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#895181 Τα είδα εγώ τα στορις στο ηλιόλουστο Άμστερνταμ που έφαγα όλη τη βροχή την περασμένη εβδομάδα. Άψογα σας έκατσε

Παίζει να τσίμπησα κι εγώ κάτι γιατί ένιωθα περίεργα τις πρώτες ημέρες που γυρίσαμε, ελαφρύ ίλιγγο αλλά μέχρι εκεί.Ο,τι κι αν ήταν έχει περάσει. Περαστικά!
Άβαταρ μέλους
By Serf
#895183 Το βασικό για ταξίδια εκτός έδρας είναι η δυνατότητα πληρωμής μέσω κάρτας, χωρίς συνδρομές-apps-κτλ.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32023R1804

Από 13.04.2024 κάθε νέος σταθμός φόρτισης πρέπει να δέχεται πληρωμή με κάρτα. Κι από 01.01.2027 θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα αυτή και στους προϋπάρχοντες σταθμούς φόρτισης.

Article 5

Recharging infrastructure

1. Operators of recharging points shall, at the publicly accessible recharging points operated by them, provide end users with the possibility to recharge their electric vehicle on an ad hoc basis.

At publicly accessible recharging points deployed from 13 April 2024, recharging on an ad hoc basis shall be possible using a payment instrument that is widely used in the Union. To that end, operators of recharging points shall accept electronic payments at those points through terminals and devices used for payment services, including at least one of the following:

(a)

payment card readers;

(b)

devices with a contactless functionality that is at least able to read payment cards;

(c)

for publicly accessible recharging points with a power output below 50 kW, devices using an internet connection and allowing for secure payment transactions such as those generating a specific Quick Response code.

From 1 January 2027, operators of recharging points shall ensure that all publicly accessible recharging points operated by them, with a power output equal to or more than 50 kW deployed along the TEN-T road network or deployed on a safe and secure parking area, including recharging points deployed before 13 April 2024, comply with the requirements set out in points (a) or (b).
Άβαταρ μέλους
By glf
#895208 Όταν είσαι σε υπόγειο parking τότε παίζει να μην έχεις σήμα LTE και να μη συνδέεται το app για να ξεκινήσει τη φόρτιση.
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#895276 Kia Niro νοικιάρικο, Full Hybrid

Εικόνα
Είχα δεν είχα, πάλι με Kia κατέληξα :lol:

Πολύ μπερδεμένο αυτοκίνητο, από το εμφανισιακό να το πιάσω? Από την τιμή του ? (κάτι τύπου 35+ χιλιάδες ευρώ στην Ελλάδα, όταν κυκλοφορούσε τουλάχιστον γιατί νομίζω τώρα μόνο το Plug-in Πουλάνε).

Απ’ έξω δεν θα ασχοληθώ, το βρίσκω από τα πιο άσχημα σύγχρονα οχήματα, ειδικά το πίσω μέρος του, αλλά είναι υποκειμενικό και εν μέρει αυτή του η εμφάνιση του δίνει αρκετά καλούς χώρους.

Εσωτερικά, σαν πρώτη αίσθηση, η εικόνα του το δείχνει μια γενιά πιο σύγχρονο από το Xceed μου, αλλά στα ουσιώδη, ποιοτικά δεν είναι ιδιαίτερα ανώτερο, σε κάποια σημεία εως και κατώτερο δείχνει. Ο ψηφιακός πινακας οργάνων δεν προσφέρει καμία λειτουργικότητα σε σχέση με τον αναλογικό (είναι ο ίδιος που συναντά κανείς σε Picanto – Stonic) και η κεντρική οθόνη είναι η κλασσική 10άρα που φοράει και το δικό μου.
Εικόνα

Εργονομικά τραγικό φάουλ η οθόνη “αφής” που εναλλάσσεται μεταξύ χειριστηρίων κλιματισμού και χειριστηρίων Media/Συντομεύσεων. Είναι αστείο να χρειάζεσαι 2 κλικ για να κάνεις τις δύο βασικότερες εργονομικά κινήσεις ενός αυτοκινήτου, την αυξομείωση του ήχου και την ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Πρώτα χιλιόμετρα και νιώθω το τιμόνι του σα να παίζω video game, αρκετά μεγάλος “τζόγος” στη μέση, εννοείται μηδενική πληροφόρηση, χωρίς ταυτόχρονα όμως να είναι όσο μαλακό και ξεκούραστο είναι το τιμόνι του Xceed μου (Με 18αρες, την ώρα που το Niro ήταν με 16άρες).

Ευχάριστο σοκ η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα, κάνει τα ξεπετάγματα στην πόλη μία απόλαυση (και σου δίνει και δυνατότητα ρύθμισης της ανάκτησης στο άφημα του γκαζιού σε σημείο που σχεδόν μπορείς να το δουλεύεις με One pedal drive). Δυστυχώς η “χαρά” της αμεσότητας του ρεύματος, αντικαθίσταται αρκετά γρήγορα από την ξενέρα του ατμοσφαιρικού 1600άρη. Η κλιμάκωσή του σε συνδυασμό με την νωχελικότητα του ατμοσφαιρικού μοτέρ (έχουμε καλομάθει με τα κάθε λογής τουρμπάκια τα τελευταία χρόνια), το κατατάσσει για μένα στην κατηγορία “τάφος” για τα σύγχρονα δεδομένα. Το αυτοκίνητο άσθμενε σε οποιαδήποτε πίεση, και ένιωθες ότι δεν θέλει να πιεστεί.

Από την άλλη η κατανάλωση του υπήρξε πολύ χαμηλή, με ένα μικτό σύνολο διαδρομών (αρκετή εθνική, αρκετά b-roads, λίγη πόλη, παντού εντός ορίων), μας έβγαλε 1600 χιλιόμετρα με μέση κατανάλωση 4.5. Το αυτοκίνητο ήταν πολύ μέτριοτερο του Xceed σε δυναμικά χαρακτηριστικά/ενεργητική ασφάλεια, αλλά η συναναστροφή με το Full Hybrid του πράγματος με άφησε λίγο ξενερωμένο που τελικά επέλεξα Mild Hybrid όταν αγόρασα αυτοκίνητο. Η αίσθηση της κίνησης μόνο με μπαταρία, αυτή η αμεσότητα και η αισθητά χαμηλότερη κατανάλωση δυστυχώς δε συγκρίνονται με τίποτα. Από την άλλη πάλι καλά δεν επέλεξα το Kona Hybrid που φοράει νομίζω ίδιο κινητήριο σύνολο και είναι αρκετά πιο αργό στις μετρήσεις.

Overall, ένα αυτοκίνητο που σου δίνει την αίσθηση ότι φτιάχτηκε για Taxi ή εντελώς για χρήση ανθρωπομεταφορέα και τίποτα παραπάνω, στα 35.000 που κόστιζε δεν είχε κανέναν λόγο ύπαρξης. Σε τέτοιο Budget αν πας σε Corolla Cross, Honda ZRV/HRV ή CHR αν δε θες χώρους και λήγει το παραμύθι.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#896524 Tesla Model 3 Performance.

Ηταν μπλε, δεν ειμαι φαν του μπλε αλλα γενικα δε με νοιαζει και το εξωτερικο των αυτοκινητων ιδιαιτερα, αφου μεσα βρισκομαι κυριως. Μεσα ηταν ασπρο με γκρι λεπτομερειες, αισχος το ασπρο. Αν οπου ασπρο δερμα ειχε γκρι θα ηταν πολυ πιο ωραιο θεωρω. Ωραιοι χωροι στην κονσολα, αν και θα προτιμουσα να μην εχει καλυμμα στις ποτηροθηκες. Επισης θα ηθελα η θεση οδηγησης να πηγαινει και πιο κατω, και δεν ειμαι καν ψηλος, δηλαδη ο 1.90 βρισκει στον ουρανο? Ουτε κρυο ουτε ζεστη η γυαλινη οροφη, δεν φαινοταν και τιποτα σχεδον λογω του φιμε, καλυτερα να ηταν διαφανο γυαλι και συρομενο καλυμμα. Πισω δεν κατσαμε αλλα λιγο που ειδαμε φανηκε ωραιο, με οθονη, με αυτους τους εξυπνους διακοπτες για τα φωτα αναγνωσης, κλπ. Χρησιμος φανταζομαι ο μπροστα χωρος αποσκευων, αλλα ελλειψη να μην κλεινει με κουμπι, γιατι μονο ο πισω δηλαδη? Πισω τεραστιο πορτ παγκαζ αλλα τοσο δυσχρηστο δυστυχως, γιατι να μην ειναι πενταπορτο? Δεν καταλαβα γιατι οι πορτες χρειαζεται να ανοιγουν με κουμπι αλλα τελοσπαντων.

Στα αρνητικα, τα γνωστα, ολα σε ενα ταμπλετ. Η συνοδηγος βολευτηκε παρα πολυ να παιζει με τις ρυθμισεις, αλλα στα αυτοκινητα υπαρχει και οδηγος που πρεπει να κανει καποια πραγματα... Η ταχυτητα πχ πανω αριστερα και μισοκρυβοταν και απο το τιμονι. Θερμανση ψυξη ηθελε να ανοιξεις αλλο μενου :dizzy: αλλα το χειροτερο με διαφορα ειναι τα φλας. Ειδικα βγαινοντας απο roundabout με το τιμονι 180 μοιρες αναποδα ειναι ανθρωπινως αδυνατον να βγαλεις δεξι φλας. Ευτυχως δεν ειναι κρισιμη κατασταση, απλα καθυστερεις/ενοχλεις τον απεναντι. Δεν ξαναβριζω οδηγο τεσλα περιμενοντας να μπω σε roundabout. Καθαριστηρες δεν εψαξα καν που βρισκονται αλλα κατι μου λεει πως θα ειναι μπελας. Τελοσπαντων, μια μικρη οθονη μπροστα στα ματια του οδηγου τη θελει σιγουρα, κι ας ειναι αναδυομενη ή hud αν δε θελουμε να χαλασουμε τη μινιμαλια.

Ωραια αναρτηση, ισως ηθελα λιγο λιγοτερες κλισεις, αλλα σιδερωνει σωστα τις ανωμαλιες, βεβαια συγκρινω με το δικο μου που εχει τη σπορ. Σε λακουβες δυστυχως δεν επεσα για να τη δω στα δυσκολα, εψαχνα εψαχνα αλλα δε βρηκα καμια :lol: Τιμονι επισης ωραιο. Καταλαβαινεις πως ειναι ηλεκτρικο, αλλα ολο το στησιμο με τοσο γκαζι και καλο τιμονι προκαλει να μλκιζεσαι στα roundabout ονειρευομενος πως βρισκεσαι σε εσακι πιστας. Και βγαινοντας, αν βρεις ανοιχτο δρομο, εχεις αυτο το ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ γκαζι που υποψιαζομαι πως μου προκαλεσε ενα ελαφρυ πονοκεφαλο, πρεπει να εκανα τουλαχιστον 20 πατηματα, ηταν απιστευτο. Εφαγα 10% μπαταρια, σε 40' περιπου, δεν μετρησα χιλιομετρα. Autopilot δε δοκιμασα να αναψω, το φοβαμαι λιγο βασικα. Δεν ξερω καν αν ειχε το συγκεκριμενο δλδ.

Θα το αγοραζα? Ποση διαφορα στο γκαζι εχει το βασικο με τα 40κ απο το performance? Αν δεν ειναι πεθαμενο συγκριτικα, και θεωρωντας πως στα υπολοιπα πλην του γκαζιου ειναι το ιδιο ή παρομοιο προϊον, στα 40κ μειον τυχον κρατικες επιστροφες και αν το ρευμα παραμενει σημαντικα φθηνοτερο απο τη βενζινη, ειναι κλοπη. Αν πουμε δηλαδη εντελως χοντρικα οτι το συγκρινεις με υβριδικα και βενζινης των 30κ και δουμε τι αλλο παιρνεις στα 30κ, ειναι ετη φωτος μπροστα.

Το εκλεισα σε ενα self test drive center, ηταν παρκαρισμενο σε ενα ξενοδοχειο, οποτε φευγοντας ειδα μερικα ακομα, ολα τα μοντελα, γιατι ειχε μια σειρα superchargers εκει διπλα, και πηγαινοντας να χαζεψω το εσωτερικο ενος προσεξα μια κυρια να καθεται μεσα και ξαφνικα θυμηθηκα. Α ναι, υπαρχει κι αυτο το προβλημα :lol:
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#896525 Στα λόγια μου έρχεσαι νομίζω. Εμένα μόνο τα ηλίθια φλας με ενόχλησαν, τα υπόλοιπα τα άφησα το αυτόματο. Γενικώς, εμπιστεύομαι τους αλγόριθμους και τους αυτοματισμούς και σπάνια πειράζω ακόμη και τον κλιματισμό. Οθόνη μπροστά στο τιμόνι δε θα έλεγα όχι, αλλά σίγουρα θα ζούσα και χωρίς.
Φαίνεται πάντως πως πολύς κόσμος χαλάστηκε και η Tesla θα επαναφέρει το μοχλό.
https://carnewschina.com/2025/08/19/tes ... -vehicles/
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#896527 Νομίζω θα πρέπει να ξεπεράσουμε το σοκ που έχουμε όλοι όταν πάμε από θερμικό σε δυνατό ηλεκτρικό, νομίζω ότι όλα τα δυνατά ηλεκτρικά εντυπωσιάζουν και δεν είναι θέμα μάρκας. Σαν συμπεριφορά, τιμόνι, κλίσεις, γκάζι, κύλιση, αίσθηση πως το συγκρίνετε με άλλα ηλεκτρικά της καλής κατηγορίας με πάνω από 200 άλογα πχ Polestar; Ρωτάω γιατί φίλος που δοκίμασε και τα δύο αγόρασε το Polestar γιατί του αρέσει να οδηγάει αυτοκίνητο (είχε mini cooper πριν) και όχι να κυκλοφορεί με το κομπιούτερ (κάπως έτσι του φάνηκε το Τέσλα, συσκευή αλλά όχι αυτοκίνητο). Άλλος πάλι που επίσης δοκίμασε και τα δύο, μάλλον πιο γκατζετάκιας πήρε Τέσλα και μετά μου μίλαγε για τα κόλπα που έχει. Δε λέω, όλα καλά είναι αλλά ποιες είναι οι διαφορές; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Chris
#896531 Ε καλα δεν ειμαι και ο κικιζας να παρακαλαω στις αντιπροσωπειες ολη μερα, το πρωτο που δοκιμαζω ειναι, το πιο "ηλεκτρικο" που εχω οδηγησει αρκετα μεχρι τωρα ειναι ενα υβριδικο γιαρις προηγουμενης γενιας. Μη με βαλεις να τα συγκρινω τωρα, το αλλο ειναι για να το πεταξεις στη θαλασσα σαν προϊον ετσι κι αλλιως.
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#896532 Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχω οδηγήσει άλλο ηλεκτρικό. Ένα ηλεκτρικό μοτέρ από τη φύση του είναι ανώτερο από ένα ICE οπότε αυτό το σοκ το ανέμενα. Στην περίπτωσή μου, αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το υπόλοιπο αυτοκίνητο. Το πώς στεκόταν στο δρόμο δηλαδή, το τιμόνι του, και ασφαλώς και όλη η άνεση και τα συστήματα που είχε επάνω από τη βασική έκδοση.
Πραγματικά, τέτοια εντύπωση δεν μου είχε κάνει ούτε πριν 20 χρόνια όταν είχα οδηγήσει τότε την BMW σειρά 3, ενώ το καθημερινό μου ήταν ένα FIAT Punto ΜΚ1.
Εδώ μιλάμε για πραγματικό χάος.

Ασφαλώς θα ήθελα να οδηγήσω και ένα άλλο ηλεκτρικό και κατά προτίμηση κάτι φθηνότερο και πιο <γήινο>.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
Chris έγραψε:Ειδικα βγαινοντας απο roundabout με το τιμονι 180 μοιρες αναποδα ειναι ανθρωπινως αδυνατον να βγαλεις δεξι φλας.

Αν δεν φτάνει το αριστερό, με το δεξί χέρι. Σίγουρα με το μοχλό είναι πιο εύκολο, τουλάχιστον στην αρχή, όμως και αυτό συνηθίζεται γρήγορα. Γι αυτό βρίζε τους ελεύθερα :innocent: