Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#834578 Και επειδη εκραξα καμποσο το ABS να πω και φαση που με εσωσε κιολας!!!

Ηταν πρασινο το φαναρι και ειχα καμια 20αρια μετρα απο το μπροστινο μου. Εφοσον ηταν πρασινο σκαω μια μικρη γκαζια σκεπτομενος "κατσε να το προλαβω". Ξαφνικα γινεται πορτοκαλι και το ζωο ο μπροστινος πλακωνεται στα φρενα λες και πεταχτηκε κανενας πεζος μπροστα του. Για να δικαιολογησω τη λεξη ζωο, θα σας πω απλα οτι και ο ιδιος τελικα σταματησε μισο αμαξι μετα το φαναρι, δηλαδη μιλαμε για φαση που ο καθε νορμαλ ανθρωπος θα πατουσε γκαζι να περασει και μαζι με αυτον θα περνουσανε και 3 Πριξ απο πισω του :shifty:

Τσαρουχωνω το φρενο και δουλεψε ΑΨΟΓΑ το ατιμο το ABS. Αφου περνουσανε τα μετρα και πλησιαζα προς τον κωλο του και δε σκεφτηκα καν να ελαφρωσω λιγο το φρενο μπας και το κανω εγω καλυτερα. Σκεφτηκα "καλα το πας ρε ABS, κανε τη δουλεια σου" και το κρατησα τσαρουχωμενο στο πατωμα. Τελικα με σταματησε το αγιο αυτο συστημα 5 ποντους πισω απο τον αλλον. Ειμαι σιγουρος οτι χωρις ABS θα ειχα κουρνιαξει πανω του και φυσικα εκτος απο τη δικια μου τη ζημια που θα πληρωνα, θα επρεπε να του κανω και δηλωση αφου ημουν απο πισω. Ειπαμε σε φασεις πανικου ειναι ΜΑΣΤ :s_yes
Άβαταρ μέλους
By Vaskir
#834585 Νομίζω πως τα manual των αυτοκινήτων παλιότερα πρότειναν την απενεργοποίηση του antispin σε περιπτώσεις εκκίνησης σε χιόνι και το ίδιο για το esp.

.
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#834590 Εγώ θυμάμαι ότι το έλεγαν σε περιπτώσεις μεγάλες ανηφορας /ράμπας και ολισθηρου οδωστρωματοςγια να σπινιαρουν οι Ρόδες και να ενεργήσουν περισσότερο τα φρένα ,το TCS ,το ηλεκτρονικό μπλοκέ δηλαδή.Στη πράξη σε όσα πρόσθιο κινητά είχα ήταν τόσο πολύ το σπιναρισμα και ήπιο το φρενάρισμα κάθε τροχου που δεν πρόσφερε καμία βοήθεια.Εκτος δρόμου αν κολλήσεις λένε ότι δουλεύει καλά στα τετρακίνητα που έχουν και πιο επιθετικές ρυθμίσεις στο φρενάρισμα κάθε τροχού.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#834593 To antispin απενεργοποιείς στο χιόνι, το ESP όχι, άσε που σε κάποια αυτοκίνητα δεν γίνεται να απενεργοποιηθεί το τελευταίο.
Η BMW μου σχεδόν δεν μπορεί να ξεκινήσει με χιόνι και το antispin ενεργό.
Εννοείται βέβαια πως στα χιόνια δεν θέλεις να οδηγείς πισωκίνητο, με φαρδιά θερινά λάστιχα για κανένα λόγο...
Άβαταρ μέλους
By markvag
George_Prix έγραψε:
Αυτο που δε μπορω να καταλαβω ειναι πως διαολο μου κανει το παλαβο που περιεγραψε κι ο Σκνιππερ, που ειπε "Θυμάμαι κι εγώ σε πολύ γλυστερό στεγνό σημείο με 20-30 μέσα στην πόλη να έχει μπει το ABS και με αγωνία να βλέπω να μην σταματάω".

Εγω το εχω ζησει αυτο με ακομα λιγοτερα χιλιομετρα και ουτε καν σε πολυ γλυστερο σημειο. Και μιλαμε για φασεις που παω εντελως χαλαρα κι απλα χαιδευω το φρενο για να σταματησω. Εχω προσεξει οτι γινεται οταν εχει μια ελαχιστη ανωμαλια ο δρομος, οπου παθαινει κοκομλποκο το ABS, αρχιζει να κανει ενα τρελο θορυβο κρρρρρρρρρ και το αμαξι δειχνει λες και παταει σε παγο. Περνανε τα μετρα και δε λεει να σταματησει με τιποτα, σε φαση που σκεφτεσαι οτι και το ποδι να εβγαζες εξω απο το αμαξι κοντρα στην ασφαλτο, θα ειχε μεγαλυτερο ρυθμο επιβραδυνσης. Τι διαολο ειναι αυτο? :hmmm:

Εάν το αμάξι ΔΕΝ είχε ABS, τότε απλά θα γλιστρούσε ανεξέλεγκτα με τους τροχούς μπλοκαρισμένους μέχρι είτε να χαλαρώσει την πίεση στο φρένο ο οδηγός, είτε να χτυπήσει σε οτιδήποτε ήταν μπροστά. :rtfm: Τώρα, μπορεί μεν το φρενάρισμα να ήταν ελάχιστο, αλλά ο οδηγός είχε τον έλεγχο του αυτοκινήτου! Και επαλαμβάνω, χωρίς ABS, το φρενάρισμα στο συγκεκριμένο σημείο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ήταν ακόμα χειρότερο, με μπόνους την ανυπαρξία ελέγχου του αυτοκινήτου! :rtfm:

Μόνο σε κίνηση σε σαθρό έδαφος (άμμος, χαλαρό χιόνι, κτλ) είναι καλύτερο να ΜΗΝ έχεις ABS ή ASR, γιατί στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ΘΕΛΕΙΣ το μπλοκάρισμα για να μαζευτεί ενα βουναλάκι και να βοηθήσει λίγο. Ή στην εκκίνηση, γιατί οι ρόδες που σπινάρουν σκάβουν το σαθρό έδαφος και παίζει να βρουν λίγη πρόσφυση... Οπότε, εκτός κι αν κινείστε μονίμως πάνω στην αμμουδιά, δεν παίζει να φρενάρετε καλύτερα χωρίς ABS.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#834598 Φαντάζομαι ότι όλα αυτά που περιγράφετε τα γνωρίζει ο μέσος οδηγός και ενέργει ανάλογα σε κάθε περίπτωση καιρικών συνθηκών και ξερει να τα ενεργοποιήσει η όχι τα esp. Κλπ.
Συμπτωματικά ζούμε!!!. Ευτυχώς που δεν έχω τίποτα από αυτά στο γρήγορο.

.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#834605 Δεν χρειάζεται να ξέρει κάτι ο μέσος οδηγός, ξέρουν αυτά καλύτερα.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
Anonymous Founder έγραψε:To antispin απενεργοποιείς στο χιόνι, το ESP όχι

Μετα το στραπατσο που ειχα παθει τοτε με το χιονι, το ειχα ψαξει και ειχα διαβασει ακριβως αυτο που λες.

Αλλα εμενα που εχει (ή που το εχουνε βαφτισει οι τριμπουρδελοι οι Βαγκιτες ESP), απλα δεν ξεκινουσε με τιποτα το αμαξι στο χιονι. Ειτε ξεκινουσα προσεκτικα σα να μην υπηρχε το συστημα και το παλευα μονος μου, ειτε ξεκινουσα ατσαλα σκεπτομενος "ασε να κανει το συστημα τη δουλεια του" το αποτελεσμα ηταν το ιδιο. Μετα απο 2 μετρα σταματουσε το αμαξι και με επερνε πισω η κατηφορα. Αισθανομουνα σαν τον χειροτερο οδηγο του κοσμου οσο το ειχα στο ΟΝ. Ειλικρινα δεν ξερω τι διαολο παιζει με αυτο :s_dunno

markvag έγραψε:Εάν το αμάξι ΔΕΝ είχε ABS, τότε απλά θα γλιστρούσε ανεξέλεγκτα με τους τροχούς μπλοκαρισμένους μέχρι είτε να χαλαρώσει την πίεση στο φρένο ο οδηγός, είτε να χτυπήσει σε οτιδήποτε ήταν μπροστά.

Μαρκο πιστεψε με, μιλαμε για φαση που κατι παιχτηκε/παιζεται με το συστημα. Εκει που τσουλαω σε κανονικη (οχι γυαλι) και στεγνη ασφαλτο με ΛΙΓΑ χιλιομετρα, χαιδευω το φρενο και το αμαξι αντιδραει λες και ειμαι σε παγο. Αρχιζει να κανει ενα κρρρρρρρρρρ το ABS και μεχρι να σταματησω προλαβαινω να σκεφτω καμποσες φορες "ρετιστομπουτσο γινεται εδω". Και παλι δεν εχω ιδεα γιατι γινεται αυτο αλλα ειναι ΣΙΓΟΥΡΑ παρα φυσιν. Αυτο που ειπε ο Κωστης κι ο Ντιμης για τα αμορτισερ εχει λογικη εφοσον το φαινομενο το παρατηρω οταν υπαρχει ενα ελαχιστο σαμαρακι κατα το φρεναρισμα. Αλλα το εχω παθει ακομα και στα πρωτα χρονια του αμαξιου που τα αμορτισερ ηταν σε αψογη κατασταση, οποτε... :s_dunno
Άβαταρ μέλους
By 224v
mirage έγραψε:Δεν χρειάζεται να ξέρει κάτι ο μέσος οδηγός, ξέρουν αυτά καλύτερα.
Ίσως ο μεσος οδηγός της Ελβετίας, Αυστρίας Γερμανίας να πρέπει να τα έχει στο ον, συνεχώς με τα όρια που έχουν εκεί.

.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#834609 Πω πω με ταπωσες τώρα. Ειδικα εκεί με τα όρια στη Γερμανία νομιζω το έφτασες σε αλλα επίπεδα πρόσφυσης
Άβαταρ μέλους
By 224v
#834615 Όταν είχα κάνει χειμώνα διαδρομές μεταξύ giessen Frankfurt, koln siegen στους αυτοκινητοδρομους τους εκεί, με τις 2 λωριδες που η μία ήταν γεμάτη φορτηγά ουσιαστικά που εάν κάποιο αποφασιζε να προσπεράσει το προηγούμενο έκανε μεχρι 15 λεπτά, αφού όλοι εκεί πάνε με το όριο γιατί έχουν το τσιπάκι ώστε να μην καταναλώνουν καύσιμο, ωραίες εμπειρίες που τις αναπολώ!!!, πρέπει ο άτυχος να περιμένει πότε θα ανοίξει η λωριδα να πιάσει τα 130 που λένε οι πινακίδες η το χωρίς οριο για λίγα χλμ και πάλι τα ίδια... για τέτοιες συνθήκες θέλεις τα βοηθήματα ε??

.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#834620 Μας ταξίδεψες όπως ο ΣΧ πανάθεμα σε.
Έχεις ρέντα σήμερα.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#834627 Και εσύ όπως πάντα. Προηγούμενοι έγραψαν τις ιδιοτροπίες των Abs,esp tcp κλπ εγώ δεν τις ξέρω σε βάθος γιατί δεν τις έχω, βέβαια έχει το Aygo!!! Και τις ψάχνω

.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#834629 Ναι τι να λέμε τώρα, 35 χρονια+ αναμοχλευουμε τα ιδια urban legends γράφοντας σεντόνια.