Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#834097 Με την ευκαιρια της αναλυσης των ηλεκτρονικων βοηθηματων, να εξηγησω καλυτερα και κατι ακομα που εχει σχολιαστει (αρνητικα :shifty: ) στο παρελθον, οσον αφορα την επιλογη μου να βγαζω εντελως OFF το ESP στο αμαξι μου...

Ειναι λοιπον τοσο κακο, που μπορω να το χαρακτηρισω μεχρι και επικινδυνο. Παω προς μια γρηγορη καμπη με καμποσα και με το που γλυστραει λιγο το αμαξι, κοβει γκαζι. Αλλα κοβει τοσο περισσοτερο απο οτι πρεπει, που αυτοματα γυρναει ο κωλος. Η σωστη/ενστικτωδης αντιδραση μου, ειναι να παρω αναποδο τιμονι και να πατησω τερμα το γκαζι. Το ρδελο αργει τοσο πολυ να ακουσει την εντολη μου και να ξαναδωσει γκαζι, που ο κωλος συνεχιζει να γυρναει. Με δεδομενο οτι παντα τρεχω/στριβω, ειναι πολυ ασφαλεστερο να το βγαζω OFF με το που βαζω μπροστα το αμαξι.

Ακομα και σε πιο συγχρονα αμαξια, στην αγωνιστικη οδηγηση το αντισπιν σου κοβει χρονο παντως. Για παραδειγμα θα πω τι γινεται στον εξομοιωτη, που μιλαμε για πισωκουνα με πολλα αλογα και που φυσικα το αντισπιν παιζει ολοσωστα. Εχει 6 σκαλες να ρυθμισεις. 0 ειναι εντελως OFF και 5 ειναι η μεγαλυτερη εμπλοκη του αντισπιν. Αν κανω ενα γυρο με το 5 θα ειναι ο αργοτερος γυρος που μπορω να κανω. Σχετικα ασφαλης οσον αφορα την υπερστροφη, αλλα αργος. Στο 0 αν μου πιασει ο τελειος γυρος (χωρις πολλες υπερστροφες κι αναποδα τιμονια) γραφω τον καλυτερο δυνατο χρονο μου. Οποτε καταληγω να παιζω σε ολο το γυρο με τα κουμπακια και να αλλαζω τη ρυθμιση αναλογα με τη στροφη. Μονζα για παραδειγμα ξεκιναω στο πρωτο το εσακι με το αντισπιν στο 2, γιατι κοβεις πολυ ταχυτητα και χανεται ευκολα ο κωλος οταν πατας το γκαζι στην εξοδο. Το κατεβαζω στο 1 για τις στροφες Λεζμο και τις επομενες. Τελος το βγαζω OFF στο 0 για την Παραμπολικα που ειναι πολυ γρηγορη, οποτε πολυ ευκολοτερος ο ελεγχος της υπερστροφης.

Απλα εξηγω για να μη νομιζετε οτι ειμαι κανενας τρελος που παει να φαει το κεφαλι του ή που το παιζει παλιας κοπης που δεν εχει αναγκη τα ηλεκτρονικα βοηθηματα!
Άβαταρ μέλους
By 224v
#834113 Έχεις καταλάβει ότι το αντίspin σου φρεναρει πίσω τροχό όπως αυτό νομίζει και άρα επεμβαίνει σε αυτό που θέλεις να κάνεις. Αυτό σου αρέσει??
Το έχω χρησιμοποιήσει για να βγω από χωράφι που ο ένας τροχός είχε συμπιεσθει τερμα και ο άλλος ήταν στον αερα. Εκεί φρέναρε το ελεύθερο!! Και έτσι ξεκόλλησε ο συμπιεσμενος.
.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
224v έγραψε:Έχεις καταλάβει ότι το αντίspin σου φρεναρει πίσω τροχό όπως αυτό νομίζει και άρα επεμβαίνει σε αυτό που θέλεις να κάνεις. Αυτό σου αρέσει??

.

Βασικα στο αμαξι μου που εχει μπροστινη κινηση και που επισης ειναι κακιστη η εφαρμογη του, δεν το χρειαζομαι καν. Το θεωρω επικινδυνο κι επισης με κανει να στριβω πολυ αργοτερα ακομα και στις περιπτωσεις που δεν εγγυμονει κινδυνο ο τροπος λειτουργιας του.

Στο παραδειγμα που εδωσα με τον εξομοιωτη που μιλαμε για πολλα αλογα με πισω κινηση, σιγουρα βοηθαει σε ορισμενες στροφες. Για την ακριβεια οσο πιο αργη ειναι μια στροφη, τοσο περισσοτερο το χρειαζομαι. Σε βροχη προφανως ειναι ακομα μεγαλυτερη η βοηθεια του.
Άβαταρ μέλους
By Vaskir
#834284 Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε με το antispin ,αυτό λειτουργεί μόνο για το σπινιαρισμα των τροχών σε βίαιη επιτάχυνση και τίποτα άλλο.

Μάλλον αναφέρεστε στο κόψιμο
γκαζιού που κάνει το ESP σε περιπτώσεις επιτάχυνσης εντός της στροφής για να αποφευχθεί η υποστροφή και απέχει πάρα μα παρα πολύ από οριακές καταστάσεις και είναι κάτι που και ένας μέτριος οδηγός μπορεί στοιχειωδώς να κάνει μόνος του...απλά αφήνοντας το πόδι του από το δεξί πεντάλ.

Η λειτουργία του ESP σε οριακές καταστάσεις είναι τόσο μελετημένη και ταχύτατη σε επεμβάσεις που μόνο ελάχιστοι επαγγελματίες οδηγοί αγώνων θα μπορούσαν ίσως με κάποιον τρόπο να αντιγράψουν με πολύ δυσκολία και όχι την ίδια αποτελεσματικότητα.

Δεν ξέρω αν σας έχει τύχει η εμπλοκή ESP με τριψήφια χλμ στο κοντερ και πολύ περισσότερα χλμ από ότι επιτρέπει μια στροφή για να αντιληφθείτε πλήρως την λειτουργία του.

Φρενάρει περισσότερο και απότομα τον σωστό πίσω τροχό για να προκαλέσει υπερστροφή φρενάροντας και κατάλληλα τους μπροστινούς και σε κλάσματα δευτερολέπτου κατανέμει την κατάλληλη δύναμη πέδησης στον ένα εμπρός τροχό ή και τους δύο ταυτόχρονα με διαφορετικές δυνάμεις για να αποσβέσει την υπερστροφή και να προκαλέσει ξανά υποστροφή , και αν τα χλμ παραμένουν πάλι πάνω πάλι από το όριο , ξαναπροκαλεί με τον ίδιο τρόπο υπερστροφή και υποστροφή, και μανά ξανά το ιδιο μέχρι τα πράγματα να γίνουν διαχειρησιμα και με την ελπίδα πως το πλάτος του δρόμου επαρκει για όλους αυτούς τους ελιγμούς.

Όλα αυτά σε 3-5 το πολύ δευτερόλεπτα που όμως μοιάζουν μια αιωνιότητα, με τα δεξί πόδι τσαρουχωμενο στο πεντάλ φρένου και βλέποντας μια την νησίδα στην μέση , μια το κράσπεδο , ξανά την νησίδα , ξανά το κραπεδο προσπαθώντας να κάνεις τις κατάλληλες κινήσεις στο τιμόνι (νομίζεις δηλαδή αν είσαι λίγο έμπειρος πως ...ελέγχεις εσύ με ανάποδο τιμονι τις μετατοπίσεις)

.
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
#834436 Με τι αμαξι εγιναν αυτα?
Αν καταλαβα καλά , εκανε ο κωλος το εκκρεμές ?
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#834482 Λένε ότι το ABS κόβει από κάθε τροχό όσο πρέπει. Αν όμως κόψει περισσότερο πχ από τη μια μεριά που πατάει σε στεγνή άσφαλτο και λιγότερο από την άλλη πλευρά που πατάει σε πάγο ή χαλίκι τότε θα φρενάρει περισσότερο η μια μεριά και θα κάνει τετακέ. Ο μόνος τρόπος να μη γίνει αυτό είναι να φρενάρει το ίδιο με όλες τις ρόδες. Άρα σαν να είναι όλες οι ρόδες σε χαλίκι/πάγο.
Τουλάχιστον έτσι λειτουργούσαν τα πρώτα ABS και για αυτό είχαμε αυτή την τραγική συμπεριφορά που αναφέρθηκε. Θυμάμαι κι εγώ σε πολύ γλυστερό στεγνό σημείο με 20-30 μέσα στην πόλη να έχει μπει το ABS και με αγωνία να βλέπω να μην σταματάω….
Μερικοί λένε ότι δεν λειτουργεί έτσι το ABS πια και έχει βελτιωθεί. Πλέον θα πρέπει να μπορεί να φρενάρει τον κάθε τροχό διαφορετικά με τρόπο που να δημιουργεί ροπή διατήρησης στην ευθεία. Παρόλα αυτά στο προηγούμενο σενάριό μου το ABS δεν μπορεί να κάνει κάτι.
Χωρίς ABS μπορείς να φρενάρεις καλά με τις ρόδες στην άσφαλτο και με το τιμόνι (αν είσαι καλός οδηγός και το νιώθεις ότι θα συμβεί οπότε ίσως τιμονέψεις προτού καν συμβεί). Στην συγκεκριμένη περίπτωση συνολικά θα φρενάρεις καλύτερα χωρίς το ABS.
Σε εκτός δρόμου καταστάσεις με άγρια λάστιχα επίσης δεν θέλεις το ABS και για αυτό σε μερικά 4χ4 μπαίνει κουμπί για να το απνεεργοποιεί.
Αυτό βέβαια δεν αλλάζει ότι το ABS σώζει ζωές καθημερινά.

Σχετικά με την απενεργοποίηση του antispin (είναι παλιό δεν έχει ESP) είναι το πρώτο που κάνω μόλις βάλω μπρος. Αν δεν το βγάλω δεν μπορώ να μπω λοξά αριστερά από το ανηφορικό στενό μου σε άλλον ανηφορικό δρόμο χωρίς φανάρι ενώ έρχονται αυτοκίνητα. Λόγω κλίσης οι δεξιές μου ρόδες φορτίζονται, οι αριστερές αποφορτίζονται και πάει να σπινάρει η πίσω αριστερή. Οπότε τότε κόβει το γκάζι τελείως και μένω με τη μούρη στη μέση του δρόμου και δεν με αφήνει να ξεκινήσω ξανά.
Βέβαια ευτυχώς το αυτοκίνητο διαθέτει και μια ενδιάμεση κατάσταση που ενεργεί στα φρένα αλλά δεν κόβει γκάζι (απλά πατάς το κουμπί για 10'', δεν μπορείς να το αλλάξεις χωρίς να σβήσεις και ξανανάψεις κινητήρα). Σε κόβει αλλά δε σε ακινητοποιεί. Αυτό βάζω αν βρέχει ή γλυστράει πολύ.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#834485 Ωραιος Σκνιππερ! Επιβεβαιωσες ΑΚΡΙΒΩΣ τα κουσουρια που εχω εντοπισει στο ABS και το ESP του χρεπιου μου :s_smile

Το δικο μου αν και παλιο, το ονομαζει σαν ESP το συστημα κι οχι σαν αντισπιν. Μολις θυμηθηκα εναν αλλο εφιαλτη που ειχα βγαλει με το κωλοσυστημα πριν απο χρονια. Ηταν η πρωτη φορα που οδηγουσα το αμαξι στα χιονια λοιπον, που σπανια βλεπουμε στα μερη μας. Σα λογικος ανθρωπος σκεφτηκα "εδω δε σηκωνει μαγκιες, δε θα το βγαλω OFF ως συνηθως το ESP". Ξεκιναω τη διαδρομη μου και σκεφτομουνα οτι αν φτασω σε μια ανηφοριτσα και δω τους αλλους να ζοριζονται θα κανω εναν κυκλο και θα παω απο αλλη διαδρομη ωστε να την αποφυγω την ανηφοριτσα. Με το που φτανω εκει, βλεπω κατι γυναικοπαιδα να ανεβαινουν κουτσα στραβα με τα αμαξια τους, οποτε σκεφτομαι "αφου ανεβαινουν αυτοι, αποκλειεται να κολλησω εγω". Στριβω προς τα εκει λοιπον και μετα απο λιγα μετρα μενω καγκελο στη μεση του δρομου και αρχιζει να τσουλαει προς τα πισω το αμαξι. Σκεφτομαι "το φοβηθηκα και το παραπηγα ηρεμα με το γκαζι, ας το πατησω λιγο παραπανω". Ξεκιναω παλι, κανω 1-2 μετρα και μετα παλι καγκελο το αμαξι και μικρο τσουλημα προς τα πισω. Κορναρισματα, ουρα απο πισω και ρομπιλικι που δε θυμαμαι να εχω ξαναβγαλει πισω απο το τιμονι. Ξαφνικα σκεφτομαι "ρε αυτη η παπαργια το ESP φταιει τελικα και το βγαζω OFF". Ξεκιναω παλι, αρχιζω να τηλεγραφω με το ποδι στο γκαζι αναλογα με το ποσο εβρισκαν/εχαναν κρατημα οι τροχοι και τελικα την ανεβηκα την ανηφορα με πολυ περισσοτερα χιλιομετρα απο τους οχτρους που κορναρανε νωριτερα :s_cool
Άβαταρ μέλους
By edmond
#834493 Το αβς που περιγράφετε παραπάνω, είναι τα 1ης άντε 2ης γενιάς. Νομίζω η διαφορά τους είναι πως το 1ης έπιανε μεμιάς σε όλους τους τροχούς ενώ το 2ης χιαστί για να πιάσει και στους 2 άξονες ξέρωγω. Όλα αυτά 90ς.
Έπειτα -εδώ και 20+ χρόνια ας πούμε- βγήκαν μέχρι και τεραρτοπέμπτης γενιάς που πιάνουν σε καθέναν ξεχωριστά, λαμβάνουν και το esp και τα πάντα όλα. Φαντάζομαι πως πλέον είναι από τα πιο "φθηνά" εξαρτήματα σε ένα σύγχρονο αμάξι.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#834511 Φυσικά το Passat του George Prix δεν εχει ABS 1ης γενιάς αλλα τουλάχιστον 4ης που ελέγχει κάθε τροχό χωριστά.
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#834512 Το μόνο πρόβλημα που είχα ποτέ με ABS ήταν στο Ibiza του 2004 ,το οποίο με τα μαμά Firestone ήταν λίγο ευαίσθητο.Μολις άλλαξε σε conti βελτιώθηκε κατά πολύ.
Τα υπόλοιπα που λέτε ούτε κατά διάνοια με κανένα αμάξι.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
sknipper έγραψε:Λένε ότι το ABS κόβει από κάθε τροχό όσο πρέπει. Αν όμως κόψει περισσότερο πχ από τη μια μεριά που πατάει σε στεγνή άσφαλτο και λιγότερο από την άλλη πλευρά που πατάει σε πάγο ή χαλίκι τότε θα φρενάρει περισσότερο η μια μεριά και θα κάνει τετακέ. Ο μόνος τρόπος να μη γίνει αυτό είναι να φρενάρει το ίδιο με όλες τις ρόδες. Άρα σαν να είναι όλες οι ρόδες σε χαλίκι/πάγο.
Τουλάχιστον έτσι λειτουργούσαν τα πρώτα ABS και για αυτό είχαμε αυτή την τραγική συμπεριφορά που αναφέρθηκε. Θυμάμαι κι εγώ σε πολύ γλυστερό στεγνό σημείο με 20-30 μέσα στην πόλη να έχει μπει το ABS και με αγωνία να βλέπω να μην σταματάω….
Μερικοί λένε ότι δεν λειτουργεί έτσι το ABS πια και έχει βελτιωθεί. Πλέον θα πρέπει να μπορεί να φρενάρει τον κάθε τροχό διαφορετικά με τρόπο που να δημιουργεί ροπή διατήρησης στην ευθεία. Παρόλα αυτά στο προηγούμενο σενάριό μου το ABS δεν μπορεί να κάνει κάτι.
Χωρίς ABS μπορείς να φρενάρεις καλά με τις ρόδες στην άσφαλτο και με το τιμόνι (αν είσαι καλός οδηγός και το νιώθεις ότι θα συμβεί οπότε ίσως τιμονέψεις προτού καν συμβεί). Στην συγκεκριμένη περίπτωση συνολικά θα φρενάρεις καλύτερα χωρίς το ABS.
Σε εκτός δρόμου καταστάσεις με άγρια λάστιχα επίσης δεν θέλεις το ABS και για αυτό σε μερικά 4χ4 μπαίνει κουμπί για να το απνεεργοποιεί.
Αυτό βέβαια δεν αλλάζει ότι το ABS σώζει ζωές καθημερινά.

Σχετικά με την απενεργοποίηση του antispin (είναι παλιό δεν έχει ESP) είναι το πρώτο που κάνω μόλις βάλω μπρος. Αν δεν το βγάλω δεν μπορώ να μπω λοξά αριστερά από το ανηφορικό στενό μου σε άλλον ανηφορικό δρόμο χωρίς φανάρι ενώ έρχονται αυτοκίνητα. Λόγω κλίσης οι δεξιές μου ρόδες φορτίζονται, οι αριστερές αποφορτίζονται και πάει να σπινάρει η πίσω αριστερή. Οπότε τότε κόβει το γκάζι τελείως και μένω με τη μούρη στη μέση του δρόμου και δεν με αφήνει να ξεκινήσω ξανά.
Βέβαια ευτυχώς το αυτοκίνητο διαθέτει και μια ενδιάμεση κατάσταση που ενεργεί στα φρένα αλλά δεν κόβει γκάζι (απλά πατάς το κουμπί για 10'', δεν μπορείς να το αλλάξεις χωρίς να σβήσεις και ξανανάψεις κινητήρα). Σε κόβει αλλά δε σε ακινητοποιεί. Αυτό βάζω αν βρέχει ή γλυστράει πολύ.

Η πράξη και οι δοκιμές δείχνουν ότι ακόμα και οδηγοί αγώνων δεν μπορούν να κερδίσουν ένα σύγχρονο ABS. Για αυτό άλλωστε είναι απαγορευμένα στην F1. Τα πρώτα συστήματα ήταν όντως προβληματικά σε κάποιες υλοποιήσεις.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
mirage έγραψε:Φυσικά το Passat του George Prix δεν εχει ABS 1ης γενιάς αλλα τουλάχιστον 4ης που ελέγχει κάθε τροχό χωριστά.

Δεν το εχω ψαξει καθολου τι γενιας ειναι το δικο μου, αλλα για να το λες εσυ, ειμαι σιγουρος οτι εχεις δικιο.

Αυτο που δε μπορω να καταλαβω ειναι πως διαολο μου κανει το παλαβο που περιεγραψε κι ο Σκνιππερ, που ειπε "Θυμάμαι κι εγώ σε πολύ γλυστερό στεγνό σημείο με 20-30 μέσα στην πόλη να έχει μπει το ABS και με αγωνία να βλέπω να μην σταματάω".

Εγω το εχω ζησει αυτο με ακομα λιγοτερα χιλιομετρα και ουτε καν σε πολυ γλυστερο σημειο. Και μιλαμε για φασεις που παω εντελως χαλαρα κι απλα χαιδευω το φρενο για να σταματησω. Εχω προσεξει οτι γινεται οταν εχει μια ελαχιστη ανωμαλια ο δρομος, οπου παθαινει κοκομλποκο το ABS, αρχιζει να κανει ενα τρελο θορυβο κρρρρρρρρρ και το αμαξι δειχνει λες και παταει σε παγο. Περνανε τα μετρα και δε λεει να σταματησει με τιποτα, σε φαση που σκεφτεσαι οτι και το ποδι να εβγαζες εξω απο το αμαξι κοντρα στην ασφαλτο, θα ειχε μεγαλυτερο ρυθμο επιβραδυνσης. Τι διαολο ειναι αυτο? :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#834569 Το ειχα παθει και σε Clio 2002 αυτό που λες. Σε κατηφορικούς βρεγμένους δρόμους μέσα στην πόλη με πολύ μικρή ταχύτητα.

< >
Άβαταρ μέλους
By dimviii
George_Prix έγραψε:. Εχω προσεξει οτι γινεται οταν εχει μια ελαχιστη ανωμαλια ο δρομος, οπου παθαινει κοκομλποκο το ABS, αρχιζει να κανει ενα τρελο θορυβο κρρρρρρρρρ και το αμαξι δειχνει λες και παταει σε παγο. Περνανε τα μετρα και δε λεει να σταματησει με τιποτα, σε φαση που σκεφτεσαι οτι και το ποδι να εβγαζες εξω απο το αμαξι κοντρα στην ασφαλτο, θα ειχε μεγαλυτερο ρυθμο επιβραδυνσης. Τι διαολο ειναι αυτο? :hmmm:

οπως εγραψε και ο Κωστης λιγο πριν για τα ελαστικα,αλλο τοσο μεγαλο ρολο παιζουν και τα καλα αμορτισερ στη λειτουργια του abs.
το εχω παρατηρησει σε πολλα αυτοκινητα,ποσο χειροτερευει η αποδοση του με παλια ελαστικα,η με κουρασμενα αμορτισερ.Αυτοκινητα εταιρικα που τα ειχα 2-3-4 χρονια,και εβλεπες οτι μολις παλιωναν τα αμορτισερ ειχε αμμεσες παρενεργειες σε φρεναρισμα πανω σε σαμαρακια ,μικρες ανωμαλιες κλπ.