Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By skous
Nikos! έγραψε:Εκνευρίζομαι ασύλληπτα όταν φτάνω στο ελ. Βενιζέλος, βγαίνω απο της αφίξεις και ή δε σταματάνε στη διάβαση οσο τσαμπουκαλεμενα κι αν βγω στο δρόμο ή έχουν παρκάρει ΠΑΝΩ στη διάβαση.

Αυτο συνεβει λοιπόν και του λέω, εδω είναι διάβαση πεζών μου λεει ενα λεπτό μωρέ σταμάτησα να πάρω τα παιδιά...να πάτε πιο κάτω...για ενα λεπτό?

Αυτο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτού του λαού. Οτι κοιτάει τη πάρτη του και στα @@ του οι άλλοι, κανένας σεβασμός.

Sent from a mobile device

Εδώ ρε συ, οι άλλοι παρκάρουν με την ανεσή τους εκεί που επιτρέπεται μόνο για drop-off/pick-up και αναγκάζουν αυτούς που όντως θέλουν να σταματ΄σηουν για επιβίβαση/αποβίβαση να σταματάνε διπλή λωρίδα + ο ηλίθιος με το βανάκι προσπαθεί να διώξει αυτούς που έχουν σταματήσει μόνο για 1 λεπτό, αδιαφορώντας για αυτούς που έχουν παρκάρει κανονικά, το έχουν κλειδώσει και πάνε να χαιρετήσουν/παραλάβουν τους γκασταρμπαιτερ....

Οπότε προσωπικά απλά διπλοπαρκάτω μπροστά το βανάκι και κάνω με το πάσο μου, πενταπλάσιο χρόνο για να μπώ/βγώ από το αυτοκίνητο.... Και ας φωνάζει ο ηλίθιος με την ντουντούκα...
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
dimitrisB έγραψε:Εδώ έντοπίζεται και μιά ακόμα διαφορά στην κουλτούρα οδήγησης σε πολλές χώρες της Ευρώπης:
Οπου υπάρχει τέτοια διαγράμμιση και σήμανση, οι οδηγοί της δεξιάς λωριδας έγκαιρα μετακινούνται-περνάνε στην ταχύτερη λωρίδα, για να διευκολύνουν τον εισερχόμενο στην ΕΟ.
Βέβαια είναι προυπόθεση να υπάρχουν 2 ή και περισσότερες λωρίδες/ρεύμα κυκλοφορίας.

Επιβεβαιώνω. Ειδικά στην Γερμανία, έμπαιναν από τις λωρίδες επιτάχυνσης σαν να θεωρούσαν αυτονόητο ότι όσοι ήταν στην δεξιά θα αλλάξουν λωρίδα ή θα κόψουν.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
Χρήστος Λάππας έγραψε:
dimitrisB έγραψε:Εδώ έντοπίζεται και μιά ακόμα διαφορά στην κουλτούρα οδήγησης σε πολλές χώρες της Ευρώπης:
Οπου υπάρχει τέτοια διαγράμμιση και σήμανση, οι οδηγοί της δεξιάς λωριδας έγκαιρα μετακινούνται-περνάνε στην ταχύτερη λωρίδα, για να διευκολύνουν τον εισερχόμενο στην ΕΟ.
Βέβαια είναι προυπόθεση να υπάρχουν 2 ή και περισσότερες λωρίδες/ρεύμα κυκλοφορίας.

Επιβεβαιώνω. Ειδικά στην Γερμανία, έμπαιναν από τις λωρίδες επιτάχυνσης σαν να θεωρούσαν αυτονόητο ότι όσοι ήταν στην δεξιά θα αλλάξουν λωρίδα ή θα κόψουν.

Ο ελληνικός ΚΟΚ βέβαια λέει ότι προτεραιότητα έχει ο έχων την λωρίδα.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#74428 Ενδεχομένως το ίδιο λέει και ο γερμανικός (και ο βρετανικός και αρκετοί άλλοι). Απλά εμείς προτιμάμε κάθε φορά να έχουμε εμείς δίκιο (όταν μπαίνουμε στην ΕΟ: τον παλιομπιμπιπ δε με άφησε να μπω. Όταν μπαίνει άλλος: που πα ρε π@π@ρα, προηγούμαι!).

Tapatalk & XT1068
Άβαταρ μέλους
By avel
#74573 Ειναι καθαρα θεμα συνεργασιας / etiquette.

Εισαι στη δεξια λωριδα αυτοκινητοδρομου. Οταν βλεπεις οτι αυτος που εισερχεται, θα συμπεσει με σενα οταν κανει το merge, απλα πας στην άλλη λωριδα για να τον διευκολυνεις.

Επισης οταν υπαρχει μεγαλη σειρα απο αυτοκινητα στη δεξια, θα αφησεις το γκαζι να να δημιουργησεις κενο.

Στην Ελλαδα εχω παρατηρησει τα εξης:

- Υπαρχει κινηση στη δεξια λωριδα, οπου δεν μετακινουνται προς μεσαια / αριστερη, ακομα και αν εχει χωρο, με αποτελεσμα να ειναι αδυνατον να κανεις merge
- Αν βγαλεις φλας για να κανεις merge, ο αλλος επιταχυνει
- Αν υπαρχει σχετικη κινηση, δεν κρατανε στη δεξια τις αποστασεις οποτε δεν υπαρχει κενο για να κανεις merge
- Αν υπαρχει πολλη κινηση, ουτε μετακινουνται πιο αριστερα, ουτε αφηνουν να κανεις zipper merge στο τελος της λωριδας εισοδου. Αντιστοιχα οι ηλιθιοι που μολις εχουν μπει, βλεποντας την κινηση συνεχιζουν απλα στη ΛΕΑ.
- Αν ειμαι στη δεξια, υπαρχει μπροστα μεγαλο οχημα και βγαζω φλας για να μπω στη μεσαια, θα υπαρχει καποιος στη μεσαια ο οποιος οχι μονο δε θα με αφησει, αλλα δε θα παει στην ελευθερη αριστερη για να με διευκολυνει.
Άβαταρ μέλους
By NickTG
#74581 Αν είναι ελεύθερη η αριστερή όντως μπορεί να πάει αλλά αν δεν είναι τι είναι αυτό που κάνει εσένα πιο βιαστικό ή σημαντικό για να σε αφήσει αντί να περιμένεις εσύ και μετά να μπεις?
Άβαταρ μέλους
By avel
#74586 Καλη ερωτηση.

Σιγουρα δεν ειναι απολυτως αναγκαιο να το κανει. Μιλαμε απλα για etiquette.

Δες το ομως απο την άλλη σκοπια. Θα το θεσω με ενα παραδειγμα. Βρισκεσαι μονος σου στη μεσαια. Η δεξια ειναι full γεματη απο οχηματα. Η αριστερη άδεια.

Ενα ή περισσοτερα οχηματα στη δεξια βγαζουν φλας για να μπουν στη μεσαια.

Ποια απο τις παρακατω επιλογες ειναι καλυτερες;

* θα πατησεις φρενο;
* θα επιταχυνεις;
* θα συνεχισεις ως εχεις;
* θα πας στην αριστερη;

Στη συνεχεια, ας πουμε οτι καποιος μπροστα σου εβγαλε φλας και μπηκε μπροστα σου.

Τι θα κανεις;

* θα πατησεις φρενο;
* θα κορναρεις εντονα;
* θα πας στην αριστερη;

Ποια απο αυτες τις επιλογες ειναι καλυτερη οσον αφορα το etiquette? Ποια απο αυτες τις επιλογες σημαινει "διευκολυνω τους αλλους χρηστες του δρομου";

Food for thought.
Άβαταρ μέλους
By NickTG
#74597 Γιατί να σε διευκολύνει αυτός και να μην το κάνεις εσύ περιμένοντας να περάσει?
Που είναι το δικό σου etiquette?
Εκτός αν εσένα σε νοιάζει μόνο για σένα και περιμένεις το etiquette από τους άλλους.

Food for thought.
Άβαταρ μέλους
By drdino
#74649 Γιατί μπορεί να τελειώνει η λωρίδα επιτάχυνσης και το να σταματήσεις εντελώς η να μειώσεις πολύ την ταχύτητά σου είναι αρκετά επικίνδυνο.

Σε χώρες με περισσότερη αυτοκινητιστική παιδεία από ότι ένας, που ακόμα δεν έχουμε ξεφύγει από τον αραμπα και τον γάιδαρο, αυτό είναι ο κανόνας. Ακόμα και τα φορτηγά θα δώσουν δρόμο, γιατί το ίδιο θα κάνουν και για τα ίδια σε αντίστοιχη περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
By avel
NickTG έγραψε:Γιατί να σε διευκολύνει αυτός και να μην το κάνεις εσύ περιμένοντας να περάσει?

Γιατί αυτός ειναι σε πλεονεκτικη θεση και μπορεί να κανει κατι για να διευκολυνει την κινηση στον αυτοκινητοδρομο.

Εγω αντιθετως περιμενω να βρω χωρο.

NickTG έγραψε:Που είναι το δικό σου etiquette?
Εκτός αν εσένα σε νοιάζει μόνο για σένα και περιμένεις το etiquette από τους άλλους.

Το δικο μου etiquette ειναι οτι αν ήμουν στη θεση του θα πηγαινα στην αριστερη για να μπορουν να mergαρουν οι εκ των δεξιων σιγα σιγα προς τα αριστερα.

Επισης το δικο μου etiquette ειναι οτι δε θα εκβιασω την αλλαγη λωριδας μου κανοντας τον να φρεναρει στην μεσαια.

Αν και δε με νοιαζει μονο για μενα, εχω μαθει στην Ελλαδα να μην περιμενω την οποιαδηποτε ευγενεια απο αλλους οδηγους.
Άβαταρ μέλους
By NickTG
drdino έγραψε:Γιατί μπορεί να τελειώνει η λωρίδα επιτάχυνσης και το να σταματήσεις εντελώς η να μειώσεις πολύ την ταχύτητά σου είναι αρκετά επικίνδυνο.

Σε χώρες με περισσότερη αυτοκινητιστική παιδεία από ότι ένας, που ακόμα δεν έχουμε ξεφύγει από τον αραμπα και τον γάιδαρο, αυτό είναι ο κανόνας. Ακόμα και τα φορτηγά θα δώσουν δρόμο, γιατί το ίδιο θα κάνουν και για τα ίδια σε αντίστοιχη περίπτωση.

Δεν μίλησα για τη λωρίδα επιτάχυνσης.
Μίλησα για το παράδειγμα που θέλουν να προσπεράσουν το φορτηγό.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#74652 Αν η αριστερή δεν είναι διαθέσιμη για αλλαγή λωρίδας από αυτόν που κινείται στη μεσαία, αυτός που κινείται στη δεξιά οφείλει να περιμένει να περάσει αυτός που κινείται στη μεσαία πριν προσπεράσει το φορτηγό. Επίσης υπάρχει διαφορά μεταξύ του "βρίσκομαι πίσω από ένα φορτηγό στη δεξιά και περιμένω να αδειάσει η μεσαία για να βγω" και "πλησιάζω ένα φορτηγό στη δεξιά και ζητώ να με διευκολύνει αυτός που κινείται στη μεσαία, αν φυσικά μπορεί, για να μην αναγκαστώ να φρενάρω". Διαφορετικά θα καβατζώναμε όλοι τη μεσαία (όπως κάνουν τώρα πάρα πολλοί) για να μην μπούμε στην ανωτέρω διαδικασία, που για τους πολιτισμένους έχει γίνει κανόνας.
Άβαταρ μέλους
By avel
#74656 Ακριβως επειδη ολοι καβατζωνουν τη μεσαια, ειναι δυσκολο να δουλεψουν οι αυτοκινητοδρομοι οπως σχεδιαστηκαν.

Και το προβλημα εντεινεται περισσοτερο με αυτους που καβατζωνουν την αριστερη.

Κλασικο θεμα στον ελληνικο αυτοκινητοδρομο: η δεξια αδεια, στη μεσαια ουρα απο αυτοκινητα, παει καποιος να προσπερασει απο την αριστερη και καταφτανει απο πισω με 150 ο self-entitled γρηγορος που αναβει τα φωτα και κορναρει επειδη τολμησε ο αλλος να παει στη λωριδα του.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#74657 Τσάμπα γράφεις Scotch. Η νοοτροπία στην οδήγηση είναι ίδια με αυτή της οποιασδήποτε συμπεριφοράς ενός εκάστου, στη δουλειά, στο ΣΜ, στην τράπεζα, στη συναλλαγή με το δημόσιο, στην πληρωμή των φόρων (αμ, δεν είναι άσχετο... ) κλπ.
Ποιές λωρίδες κυκλοφορίας, παραχώρηση-διευκόλυνση, σεβασμός και ιστορίες.
Κάνε δουλειά σου αγόρι μου, θα σε φάει και σένα το άγχος της τάξης και της ευγένειας ... :lol:
Άβαταρ μέλους
By NickTG
Scotch έγραψε:Αν η αριστερή δεν είναι διαθέσιμη για αλλαγή λωρίδας από αυτόν που κινείται στη μεσαία, αυτός που κινείται στη δεξιά οφείλει να περιμένει να περάσει αυτός που κινείται στη μεσαία πριν προσπεράσει το φορτηγό. Επίσης υπάρχει διαφορά μεταξύ του "βρίσκομαι πίσω από ένα φορτηγό στη δεξιά και περιμένω να αδειάσει η μεσαία για να βγω" και "πλησιάζω ένα φορτηγό στη δεξιά και ζητώ να με διευκολύνει αυτός που κινείται στη μεσαία, αν φυσικά μπορεί, για να μην αναγκαστώ να φρενάρω". Διαφορετικά θα καβατζώναμε όλοι τη μεσαία (όπως κάνουν τώρα πάρα πολλοί) για να μην μπούμε στην ανωτέρω διαδικασία, που για τους πολιτισμένους έχει γίνει κανόνας.

Σε αυτό ήθελα να καταλήξω και εγώ. :)