- 22 Ιαν 2015, 14:17
Αυτό που λες εσύ δεν είναι απαραίτητα λογικό, γιατί ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ τι θα κάνει ο άλλος, αλλά ξέρεις τι έκαναν οι προηγούμενοι:
-Το ετήσιο κόστος που πληρώνεις για ένα δίλιτρο στο δημόσιο, πήγε από τα 340€ στα 660+440 για την πρώτη 5ετία και 660+304€ για την δεύτερη, ενώ στην... 10ετία πια, απαλλάσσεσαι και πληρώνεις "μόνον" 660€. Αυτά είναι γεγονότα, δεν αμφισβητούνται.
-Δεν είναι παράλογο να πιστεύεις πως μια νέα κυβέρνηση θα πει: για όλα τα παλιά, βάζω τέλη πχ 300€ μέχρι 1800 και μετά 100€ για κάθε 200 κ.εκ και χωρίς έξτρα φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Ή να κάνει τον υπολογισμό με την αξία, απλώς για τα παλαιότερα αυτό θα είναι δύσκολο. Τα νούμερα τα βγάζω στην τύχη.
Για τα καινούρια, μπορεί να πριμοδοτήσει τα οικονομικότερα αυτοκίνητα, ώστε να μην αιφνιδιάσει κανέναν. Να πει πως μέχρι 10Κ και 100 CO2, τέλη μηδέν, και όσο ακριβαίνει το όχημα, να πληρώνεις και κάτι, δεν έχει νόημα να έχεις πληρώσει 30Κ για ένα Volvo diesel και να μην δίνεις 1€ στο κράτος, κάπως άσχημο είναι.
-Μπορεί αυτή η πολιτική να φέρει περισσότερα έσοδα χωρίς να πλήξει την αγορά. Μπορεί και όχι. Δεν χάνουν κάτι να δοκιμάσουν όμως.
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως ΕΣΥ ή ΕΓΩ θα πληρώσουμε λιγότερα... Γιατί μπορεί εγώ να βγάζω πολλά χρήματα και να μην μπορώ να τα κρύψω, άρα θα πληρώσω πιθανόν παραπάνω φόρο.
Κι εσύ μπορεί να μην βγάζεις πολλά χρήματα από το φροντιστήριο, αλλά να βγάζεις πολλά από ακίνητα πχ, οπότε προφανώς θα πρέπει να πληρώσεις παραπάνω φόρο από τον άλλο που έχει ένα 3άρι για να μένει αυτός με την οικογένεια...
Το ποιος θα είναι χαμένος ΑΝ αλλάξει κάτι, θα πρέπει να το δούμε. ΔΕΝ το ξέρεις, ΔΕΝ γίνεται να το ξέρεις. Ούτε οι ίδιοι μάλλον δεν το ξέρουν ακριβώς, πόσο μάλλον οι απέξω!
Αλλά πραγματικά, ειδικά στο θέμα του αυτοκινήτου, θέλει ΠΟΛΛΗ προσπάθεια για να τα καταφέρουν χειρότερα... Και στο θέμα των σπιτιών μάλλον, αλλά δεν είμαι ειδικός, ούτε το έχω ψάξει. Για εμένα πχ, μόνον η πρώτη κατοικία θα έπρεπε να πληρώνει ελάχιστο φόρο. Από εκεί και μετά, εξοχικά, γκαρσονιέρες ή οτιδήποτε άλλο ειδικά αξίας, φυσικά θα έπρεπε να πληρώνει φόρο αν φέρνει εισόδημα ή πρόκειται να φέρει.
Πχ έστω έχεις τεράστια ακίνητη περιουσία η οποία κάθεται. Δεν σου φέρνει κέρδος. Όσο κάθεται, δεν σου παίρνει τίποτε το κράτος. Μόλις όμως την πουλήσεις ή την εκμεταλευτείς, θα έχει λαμβάνειν.
Μπορεί αυτό να μην σου αρέσει, ή να μην σε συμφέρει εσένα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ. Αλλά αυτό μπορεί να είναι προς το συμφέρον των περισσοτέρων ή του κράτους γενικότερα.
Φυσικά, ο καθένας ψηφίζει ελεύθερα, αλλά αν ψηφίσεις τους ίδιους, στο θέμα τέλη κυκλοφορίας και αντιμετώπιση, είναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ να περιμένεις βελτίωση. Από τους άλλους, μπορεί και να περιμένεις, έχουν ΚΙΝΗΤΡΟ να κάνουν κάτι πιο φιλολαϊκό: και από την στιγμή που τα μικρά αυτοκίνητα ήδη πληρώνουν ελάχιστα ή καθόλου, ίσως έχουν κίνητρο να ωφελήσουν αυτούς που έφαγαν όλα αυτά τα χρόνια το αγγούρι και πληρώνουν κερατιάτικα ή έχουν καταθέσει πινακίδες. Σαν κίνηση τακτικής, την βρίσκω μια χαρά και έξυπνη και μάλλον δεν θα έχει και κόστος στον προϋπολογισμό.