Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
taxidiwtis έγραψε:^

(πρεπει να πανε τα μικρομεσαια στα 25κ , και να μπουνε φορτιστες σε ολες τις εθνικες και σημεια ενδιαφεροντος εντος των πολεων )

https://www.car.gr/classifieds/cars/vie ... issan-leaf

https://www.insider.gr/aytokinito/energ ... n-ohimaton
Άβαταρ μέλους
By markvag
Dimsabas έγραψε:
https://www.car.gr/classifieds/cars/vie ... issan-leaf

Αν ήμουν στην κατηγορία που θα έψαχνα ένα δεύτερο αμάξι με 25Κ (πχ ένα MINI), ΕΜΠ1 πολύ άνετα.
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
#704081 Εγώ περιμένω το ID.3 με τη μικρή μπαταρία που θα έχει αυτονομία γύρω στα 300 χιλιόμετρα στο ταξίδι. Και τιμή στα 25-25,5 χιλιάρικα. Για πρώτο, όχι για δεύτερο.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
Dimsabas έγραψε:Το διπλάσια τιμή δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, εκτός κι αν συγκρίνεις την ακριβότερη έκδοση του e-208 με το βασικό χειροκίνητο ατμοσφαιρικό βενζίνης με τάσια.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, το ηλεκτρικό βγαίνει στο 1/2 ή 1/3 της τιμής τού θερμικού, όπως στα Performance Tesla έναντι θερμικών με αντίστοιχες επιδόσεις.
Μιας και λες για Drive, διάβαζα δοκιμή του 3008 1.2 130 ίππους-ρίγος αυτόματο στα 35 χιλιάρικα. Με 10,4" για το 0-100. Μήπως να διαλέξω ένα Model 3 στα 41, να έχω 0-100 σε 5,5" και να μείνουν και 3-4 χιλιάρικα στην πενταετία;

ΥΓ. Στο 208, η διαφορά σε αντίστοιχες εκδόσεις είναι στα 8 χιλιάρικα.

Τα τελευταία χρόνια το best seller της αγοράς είναι το Nissan Qashqai, το οποίο μπορείς να αγοράσεις με τον 1.3 με 140 άλογα και αξιοπρεπέστατο εξοπλισμό στα 23-24 χιλιάρικα (για να μην αναφέρω το βασικό diesel που πήραμε εμείς με 21 χιλιάρικα και μας έχει καλύψει απόλυτα). Ποιο είναι αυτή την στιγμή το οικονομικότερο αντίστοιχο ηλεκτρικό και τι τιμή έχει;

Επίσης, με εξαίρεση τα Tesla (τα οποία όμως δεν κοστίζουν 23 χιλιάρικα!), τα περισσότερα ηλεκτρικά SUV έχουν 0-100 κοντά στα 8.5 με 9sec και τελική στα 160Kmh (αν και μάλλον κανείς δεν θα την πλησιάσει γιατί δεν θα κάνει ούτε 200Km με τέτοια ταχύτητα). Το QQ που προανέφερα, έχει ίδιο 0-100 και τελική 193Kmh.

Γιατί, όπως πολύ σωστά είπες και εσύ "το θέμα είναι ότι είμαι κι ολίγον απένταρος". Καλά τα Tesla των 50 χιλιάδων, αλλά δεν πήραμε το QQ επειδή δεν βρίσκαμε κάτι καλύτερο στα 50 χιλιάρικα! :lol:

ΥΓ1. Στο EV-Database βλέπω το μικρό ID.3 με την 45άρα μπαταρία να δίνει estimated range 275Km (στον αυτοκινητόδρομο σχεδόν 200Km). Ρε παιδιά, τι ταξίδια κάνετε και σας καλύπτει τέτοια αυτονομία; Στο QQ όταν ανάβει το λαμπάκι, πρέπει να έχει άλλα 150Km και πάλι αγχώνομαι!

ΥΓ2. Παρατηρώ στο spritmonitor.de ότι το ID3 έχει μέση κατανάλωση πάνω από 20Kwh/100Km, την στιγμή που τα Leaf, Kona και Ioniq είναι γύρω στις 15Kwh. Το Model3 είναι λίγο πάνω από τα 18, αλλά είναι παράλληλα πιο μεγάλο και δυνατό.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#704111 Θα συμφωνήσω πως στα νορμάλ λεφτά που μπορούμε ν'αγοράσουμε οι πολλοί, δεν υπάρχουν ηλεκτρικά αυτή την στιγμή στην αγορά. Αλλά από 30Κ και πάνω, υπάρχουν. Στα 50Κ και πάνω για μένα είναι και σχεδόν μονόδρομος το Model 3, θεωρώ πως κάποιος που έχει να δώσει 50Κ για αμάξι έχει προφανώς και δική του θέση στάθμευσης.
Άβαταρ μέλους
By Zorz
Dimsabas έγραψε:Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, το ηλεκτρικό βγαίνει στο 1/2 ή 1/3 της τιμής τού θερμικού, όπως στα Performance Tesla έναντι θερμικών με αντίστοιχες επιδόσεις.
Μιας και λες για Drive, διάβαζα δοκιμή του 3008 1.2 130 ίππους-ρίγος αυτόματο στα 35 χιλιάρικα. Με 10,4" για το 0-100. Μήπως να διαλέξω ένα Model 3 στα 41, να έχω 0-100 σε 5,5" και να μείνουν και 3-4 χιλιάρικα στην πενταετία;

ΥΓ. Στο 208, η διαφορά σε αντίστοιχες εκδόσεις είναι στα 8 χιλιάρικα.

Έχω την εντύπωση ότι εδώ μέσα δεν είμαστε πλέον 8-9 χρονών για να παίζουμε με

Εικόνα

και ότι οι περισσότεροι εξετάζουν και άλλους παράγοντες πέρα από το 0-100 για να διαλέξουν αμάξι. :hmmm: Αν πάντως ο αντικειμενικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση της συνάρτησης hp/Kg*€, τότε δεν υπάρχει καλύτερο φτηνό βρωμόγκαζο από κάτι τέτοιο

Εικόνα

Με ένα ζευγάρι καινούρια λάστιχα και φρέσκο σέρβις είσαι βαριά βαριά στα €2500 και βουρ :superman:
Άβαταρ μέλους
By gto250swb
#704136 Στο Η.Β. αυτή τη στιγμή μπορεί κάποιος να πάρει με leasing φουλ έξτρα Kia e-nero με 200 ατίθασα 230 λίρες το μήνα και 260 πραγματικά μίλια αυτονομία. Δεν βλέπω το λόγο ένας μεσοαστος να πάρει κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Με 450 λίρες το μήνα βρήκα προσφορά Tesla 3 long range με αντλία θερμότητας κλπ. Που κατουράει Audi A4 45tfsi μπλα μπλα μπλα ή 330e στα ίδια λεφτά, υποψιάζομαι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι ανταγωνιστικά προϊόντα σε 3-4 χρόνια από κάθε άποψη και σε κάθε κατηγορία.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#704141 Στην Ελλάδα στα εταιρικά είναι παρόμοια τα πράγματα. Στα ιδιωτικά, θέλουμε ακόμη χρόνο, αλλά σε λιγότερο από μια πενταετία θα έχουμε γίνει Νορβηγία νομίζω κι εδώ!
:lol:
Άβαταρ μέλους
By italakias
Anonymous Founder έγραψε:Θα συμφωνήσω πως στα νορμάλ λεφτά που μπορούμε ν'αγοράσουμε οι πολλοί, δεν υπάρχουν ηλεκτρικά αυτή την στιγμή στην αγορά. Αλλά από 30Κ και πάνω, υπάρχουν. Στα 50Κ και πάνω για μένα είναι και σχεδόν μονόδρομος το Model 3, θεωρώ πως κάποιος που έχει να δώσει 50Κ για αμάξι έχει προφανώς και δική του θέση στάθμευσης.

Αμα ειναι να δωσω 50 χιλιαρικα στον ελον μασκ,προτιμω να τα φαω εδω κι εκει και να κανω τις καβλαντες μου οπως γουσταρω εγω και οχι οπως μας λενε καποιοι οτι πρεπει.
Άβαταρ μέλους
By Serf
#704165 To Σάββατο έχουμε test drive το Model 3! Για να δούμε. Επίσης, παραδόσεις γίνονται κάθε τρεις μήνες, Μάρτιο - Ιούνιο - Σεπτέμβριο - Δεκέμβριο. Το τρέχον leasing λήγει αρχές Νοεμβρίου... πρέπει να αποφασίσουμε (αν καταλήξουμε σε αυτό) σε ποιο slot θα κινηθούμε.
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
axel12p έγραψε:Τα τελευταία χρόνια το best seller της αγοράς είναι το Nissan Qashqai, το οποίο μπορείς να αγοράσεις με τον 1.3 με 140 άλογα και αξιοπρεπέστατο εξοπλισμό στα 23-24 χιλιάρικα (για να μην αναφέρω το βασικό diesel που πήραμε εμείς με 21 χιλιάρικα και μας έχει καλύψει απόλυτα). Ποιο είναι αυτή την στιγμή το οικονομικότερο αντίστοιχο ηλεκτρικό και τι τιμή έχει;

Επίσης, με εξαίρεση τα Tesla (τα οποία όμως δεν κοστίζουν 23 χιλιάρικα!), τα περισσότερα ηλεκτρικά SUV έχουν 0-100 κοντά στα 8.5 με 9sec και τελική στα 160Kmh (αν και μάλλον κανείς δεν θα την πλησιάσει γιατί δεν θα κάνει ούτε 200Km με τέτοια ταχύτητα). Το QQ που προανέφερα, έχει ίδιο 0-100 και τελική 193Kmh.

Γιατί, όπως πολύ σωστά είπες και εσύ "το θέμα είναι ότι είμαι κι ολίγον απένταρος". Καλά τα Tesla των 50 χιλιάδων, αλλά δεν πήραμε το QQ επειδή δεν βρίσκαμε κάτι καλύτερο στα 50 χιλιάρικα! :lol:

ΥΓ1. Στο EV-Database βλέπω το μικρό ID.3 με την 45άρα μπαταρία να δίνει estimated range 275Km (στον αυτοκινητόδρομο σχεδόν 200Km). Ρε παιδιά, τι ταξίδια κάνετε και σας καλύπτει τέτοια αυτονομία; Στο QQ όταν ανάβει το λαμπάκι, πρέπει να έχει άλλα 150Km και πάλι αγχώνομαι!

ΥΓ2. Παρατηρώ στο spritmonitor.de ότι το ID3 έχει μέση κατανάλωση πάνω από 20Kwh/100Km, την στιγμή που τα Leaf, Kona και Ioniq είναι γύρω στις 15Kwh. Το Model3 είναι λίγο πάνω από τα 18, αλλά είναι παράλληλα πιο μεγάλο και δυνατό.

1) Εικάζω ότι δεν έχεις οδηγήσει ηλεκτρικό, γιατί αν το είχες κάνει, δε θα ταμπουρωνόσουν πίσω από ξερά νούμερα. Ένα ίδιο 0-100 έχει τεράστια διαφορά σε οδηγησιμότητα ανάμεσα σε ένα ηλεκτρικό κι ένα θερμικό στην καθημερινή χρήση. Πατάς το γκάζι κι αστραπιαία τρως 25+ κιλά ροπής στη μάπα. Αυτό είναι πολύ έντονο κι απολαυστικό στην αστική χρήση, σε ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου ξεθυμαίνουν τα ηλεκτρικά.

2) Αν είχες οδηγήσει, δε θα ταμπουρωνόσουν επίσης πίσω από τα 21 χιλιάρικα του βασικού QQ. Γιατί στην πράξη, θες τουλάχιστον αυτόματο (για να μην έχεις το ανακάτεμα της κουτάλας) ΚΑΙ βενζίνη (για να μην έχεις το κροτάλισμα και το μικρό εύρος σαλ του πετρελαίου) για να προσομοιάσεις κάπως τη λειτουργία του ηλεκτρικού. Οπότε το σκεπτικό "πετρέλαιο χειροκίνητο Corsa εναντίον του ηλεκτρικού Corsa" στέκει μόνο για τον φραγκοφονιά, που δε βλέπει κανένα άλλο κριτήριο πέραν της οικονομίας. Αυτός ούτε πετρέλαιο Corsa πρέπει να πάρει. Χίλιες φορές καλύτερα ένα μεταχειρισμένο VW Up CNG στα 6 χιλιάρικα ή το φθηνότερο Dacia, αν θέλει οπωσδήποτε καινούριο.

3) Η αγορά τιμής είναι ένας από τους χρηματικούς παράγοντες αλλά όχι ο μόνος. Πιο σωστό είναι να κρίνουμε το κόστος σε βάθος χρόνου. Εκεί θα δεις ότι τα ηλεκτρικά παίρνουν το αίμα τους πίσω. Ένα e-208 θα κάνει απόσβεση σε 5-6-7 χρόνια (κυμαίνεται ανάλογα με τα χιλιόμετρα που κάνει ο καθένας) και μετά θα έχει κέρδος. Και βέβαια, αν πάει κάποιος να πουλήσει θερμικό σε 10 χρόνια, θα πιάσει σίγουρα λιγότερα από το αντίστοιχο ηλεκτρικό. Βέβαια, αυτό είναι λίγο αίολο, γιατί και τα σημερινά θα είναι ξεπερασμένα σε 10 χρόνια, οπότε κι αυτά θα έχουν χαμηλή μεταπώληση.

4) Τι υπάρχει σήμερα αντίστοιχο του QQ; Ας πούμε η C4 Cross. Αν κάποιος επιλέξει τη φθηνότερη αυτόματη βενζίνη, τότε θα πληρώσει 5 χιλιάρικα λιγότερα από την ηλεκτρική έκδοση. Λογικά θα τα αποσβέσει σε περίπου 4 χρόνια, με τέλη κυκλοφορίας και συντήρηση. Αν διαλέξει την έκδοση βενζίνης με τα 155 άλογα, για να υπάρχει μια αντιστοιχία σε επιδόσεις λόγω της ροπής του ηλεκτρικού, τότε η βενζίνη είναι οριακά ακριβότερη!

5) Αν βάλεις όλα τα κόστη στο τραπέζι, θα δεις ότι το Model 3 SR+ των 40 χιλιάδων αντιστοιχεί σε θερμικά που ξεκινούν από τα 25 χιλιάρικα. Υπολογίζω για δεκαετία με 150-200.000 χλμ. Αν συνυπολογίσεις και την απαξίωση (με σημερινά κριτήρια, όπου τα Tesla έχουν πολύ καλή μεταπώληση), το Tesla βγαίνει πιο οικονομικό. Για αυτό λέω ότι από το να δώσεις 35 χιλιάρικα για 3008 αυτόματο, χίλιες φορές το 3άρι.

6) Οι εκδόσεις με μικρή μπαταρία υπάρχουν για αυτούς που είτε δε χρειάζονται τη μεγάλη μπαταρία είτε δεν έχουν να την πληρώσουν. Αν κάποιος κάνει 2 μακρινά ταξίδια τον χρόνο, γιατί να πληρώσει 10 χιλιάρικα επιπλέον για να έχει 550 χιλιόμετρα αυτονομίας; Πολύς κόσμος πηγαίνει στο εξοχικό κάθε Πάσχα και καλοκαίρι. Θα χρειαστεί να κάνει 1-2 εικοσάλεπτες στάσεις παραπάνω, κάποιοι το αντέχουν, κάποιοι όχι. Προφανώς δεν είναι το ιδανικό, αλλά είναι ένας συμβιβασμός που κάποιοι θα τον κάνουν προκειμένου να απολαμβάνουν ένα πολύ ανώτερο προϊόν τις υπόλοιπες 355 μέρες του χρόνου. Αν κάποιος χρειάζεται μεγάλη αυτονομία αλλά δεν έχει να την πληρώσει, ας διαβάσει το 7.

7) Συμφωνώ απόλυτα πως όποιος δεν αλλάζει αμάξι τακτικά, αξίζει να περιμένει 2-3-4 χρόνια για να κάνει κίνηση για ηλεκτρικό. Θα πάρει πολύ καλύτερο μοντέλο, με λιγότερα χρήματα, έχοντας λύσει πολλές από τις παιδικές ασθένειες του ηλεκτρισμού. Θα είναι φθηνότερα, με καλύτερη αυτονομία, θα φορτίζουν πιο γρήγορα. Και βέβαια, οι υποδομές θα είναι πολύ πιο ανεπτυγμένες, ώστε να έχει μια πιο αγχολυτική εμπειρία.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#704234 Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που σε παρόμοια ανάλυση με τον Dimsabas συμφωνώ απόλυτα!
+ πολλά από εμένα.
Στο μόνο που έχω αντιρρήσεις είναι η μεταπωλητική αξία των Tesla. Σήμερα είναι πολύ καλή, σε 10 χρόνια που λες, δεν το ξέρεις καθόλου.
Το σίγουρο είναι πως το diesel Qashqai σε 10 χρόνια θα είναι πολύ χειρότερο σαν μεταπώληση, αν και πάντα θεωρώ πως θα υπάρχει κοινό στην επαρχία που θα προτιμάει diesel λόγω ευκολίας και οικονομίας, ειδικά αν το αγοράζει σε χαμηλή τιμή. Τα ηλεκτρικά θα χρησιμοποιούνται κυρίως από τους κατοίκους των πόλεων.
Βέβαια, σε 5 χρόνια, παίζει να μην μπορείς ν'αγοράσεις φθηνό diesel όπως πάει η ιστορία, αφού όλο και περισσότεροι κατασκευαστές τα καταργούν. Ευτυχώς θα πω εγώ, αν και το καλύτερο (για τα πνευμόνια μας0 θα ήταν να μπουν περιορισμοί από τις κυβερνήσεις.
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
Serf έγραψε:To Σάββατο έχουμε test drive το Model 3! Για να δούμε. Επίσης, παραδόσεις γίνονται κάθε τρεις μήνες, Μάρτιο - Ιούνιο - Σεπτέμβριο - Δεκέμβριο. Το τρέχον leasing λήγει αρχές Νοεμβρίου... πρέπει να αποφασίσουμε (αν καταλήξουμε σε αυτό) σε ποιο slot θα κινηθούμε.

Νομίζω ότι θα οδηγήσεις το Long Range. Με έχουν πάει βόλτα με δαύτο και λάλησα. Νομίζω ότι δε θα έχεις μάτια για τίποτα άλλο μετά την εμπειρία σου. Αναμένω με αγωνία.