- 21 Σεπ 2025, 09:19
Nikos! έγραψε:Έχω οδηγήσει Α45. Δεν έχει επαφή με το εβο είναι τελείως αποστειρωμένο.
Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει "αποστειρωμένο".
Nikos! έγραψε:μετά το εβο που στρίβει με τη σκέψη (ειδικά οπως είναι δουλεμένο το σεταπ του)
Ιδίως όταν συγκρίνεται με κάτι που "στρίβει με τη σκέψη" που για μένα θα ήταν ο ορισμός του "αποστειρωμένου"
Συγκρίνοντας μαμά Evo X με μαμά A45S
για τα δικά μου γούστα δεν έχουν καμία επαφή, υπερ της A45S φυσικά, με μοναδική εξαίρεση το σύστημα διεύθυνσης, που ήταν καλύτερο του Evo
Η 11ετία εξέλιξης (2008 το Evo X 2019 η A45S) φαίνεται (πιθανά και τα ίδια χρόνια στην ηλικία του οδηγού

) και η A45S είναι παντού πολύ ταχύτερη, στρίβει καλύτερα (απαράδεκτες οι μαμά αναρτήσεις του Evo X, κλίσεις και υποστροφή αν δεν κατέβαλες προσπάθεια να μην υποστρέφει), είναι σταθερότερη σε υψηλές ταχύτητες και ταξιδεύει θεαματικά καλύτερα. Επίσης ο κινητήρας της A45S είναι εκπληκτικός (πολύ καλύτερος από του Evo) και απορώ με όσους κάνουν το έγκλημα να τον "βελτιώσουν"

(ενώ στο Evo η επιθυμία βελτίωσης έρχεται φυσικά) Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για το κιβώτιο, το SST μέτριο κιβώτιο σε σχέση με της A45S σε οποιοδήποτε mode χρήσης (από πόλη έως σκίσιμο στο βουνό).
Δεν το συζητάμε για το σκέλος του daily driver που ως μοναδικό αυτοκίνητο και όχι παιχνίδι προσωπικά με απασχολεί, μόνο το θέμα της (μη

) αυτονομίας και της κατανάλωσης καυσίμου του Evo να δει κανείς, όσο για το να είναι κανείς μέσα, ποιότητα εσωτερικού κοκ. εννοείται δεν υπάρχει επαφή (και δικαίως, η A45S είναι ένα πολύ ακριβότερο αυτοκίνητο ή για να το θέσω σωστά, το Evo για να κοστίζει όσα κόστιζε είχε "κόψει γωνίες" σε μη powertrain επιλογές (εσωτερικό, απτή ποιότητα, αναρτήσεις, φρένα κοκ.), η A45S είναι πανάκριβη αλλά έχει πιο "λογική" τιμολόγηση για το "πακέτο" που αγοράζεις). Δεν βάζω στην εξίσωση infotainment και τέτοια διότι θα ήταν άδικο για ένα αυτοκίνητο 11 χρόνια παλαιότερο.
Συγκρίνοντας την A45S με το δικό μου Evo (με 350 άλογα και Ohlins) η κατάσταση ήταν βελτιωμένη αλλά και πάλι θεωρώ την A45S καλύτερο αυτοκίνητο συνολικά, πιο ισορροπημένο και εξακολουθεί να είναι ταχύτερο.
Ισως ένα Evo με 450+ άλογα αλλά με πιο λογική για δρόμο καμπύλη ροπής, όχι 1000 στροφές εύρος για dragster, και ακόμα καλύτερες αναρτήσεις και setup να είναι στα ίδια. Δεν ξέρω.
Nikos! έγραψε:Σε όλα αυτά βάλτε λίγο και το παράγοντα αξιοπιστία και σχετικά φθηνή συντήρηση/επισκευή και έχετε μια εικόνα.
Αξιόπιστο ναι (αν και εμένα μου είχε κάνει μια λαχτάρα, χάλασε στο δρόμο για Ιτέα ο MAF και έκανα όλο το ταξίδι και πίσω σε safe mode αλλά ΟΚ συμβαίνουν και στους καλύτερους

)
Φτηνή συντήρηση όχι, δεδομένης της απαίτησης για λάδια 2 φορές το χρόνο (για μένα... ανά 7500 χλμ

), τακάκια-δίσκους μαμά για πέταμα, έβαλα Carbotech, Goodridge και διαιρούμενους δίσκους και βελτιώθηκε αρκετά αλλά και πάλι ήθελαν σχετικά συχνή αλλαγή, service η Ohlins τακτικά κοκ.
Nikos! έγραψε:Επτά χρόνια ξύλο δεν έχει κάνει κιχ.
Αφού το αγόρασες μεταχειρισμένο ας πούμε με 20000-30000 χλμ. (δεν ξέρω) και τώρα έχει 70000 χλμ. τότε έκανες κάπου 6000-7000 χλμ. το χρόνο. Σκληρή χρήση σε πίστες κτλ. ναι αλλά είναι λίγα χιλιόμετρα και συνολικά και ανά χρόνο για να φανούν τυχόν ζητήματα αναξιοπιστίας (συμφωνώ όμως ότι είναι γενικά ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο).
Nikos! έγραψε:Τα πράγματα που έχει πάνω πλησιάζουν τα 20κ !
Μια παρατήρηση: Αν δεν θυμάμαι καλά, σου ζητώ προκαταβολικά συγνώμη. Αν θυμάμαι καλά και το αυτοκίνητο είναι όντως decat, ένας αγωνιστικός καταλύτης κοστίζει 5% των παραπάνω (πολλών) χρημάτων και είναι ανεπίτρεπτο αυτοκίνητο που δεν είναι αποκλειστικά για πίστα να κυκλοφορεί στο δρόμο χωρίς καταλύτη
Πέραν αυτού, όπως σωστά λέει ο George_Prix, το να ελπίζει κάποιος ότι έχει βάλει "πράματα 20Κ πάνω" και θα πάρει τα λεφτά του πίσω είναι wishful thinking στα όρια του απίθανου, θα πρέπει να πετύχει τη συναστρία να ψάχνει κάποιος άλλος ένα ακριβώς τέτοιο αυτοκίνητο και ταυτόχρονα να μην τον ενδιαφέρει το "ταξίδι" της βελτίωσης, του ψαξίματος κτλ. που αυτοί που αγοράζουν τέτοια αυτοκίνητα τέτοια "ταξίδια" γουστάρουν

το σοφότερο είναι να τα βγάλει και να τα πουλήσει ένα-ένα παίρνοντας ένα ποσοστό των χρημάτων πίσω (από αυτούς που ασχολούνται με το άθλημα αλλά θέλουν ένα συγκεκριμένο εξάρτημα και όχι όλο το πακέτο του πωλητή, διότι έχουν ήδη το δικό τους ημιτελές πακέτο).
Με άλλα λόγια: στα μεταχειρισμένα τα extra αποτιμώνται πάρα πολύ χαμηλά έως μηδέν
Το ερώτημα δεν είναι αν αγοράζει κάποιος καινούργια Μ2 ή A45S διότι κοστίζουν τα διπλάσια χρήματα. Παρατηρώ όμως ότι στην περιοχή χρημάτων €50Κ άντε €60Κ αγοράζει κανείς 911 (997) ή Cayman. Που είναι θεαματικά διαφορετικό (δεν λέω "καλύτερο" γιατί ο καθένας θέλει άλλο πράγμα) και με σίγουρα πιο σπορ χαρακτήρα από το Evo.
Οπως και να έχει, εύχομαι καλή πώληση!
Και ένα τελευταίο: μακάρι να βγω λάθος αλλά σε κόντρα με τους νυν κατόχους Evo

δε νομίζω ότι κάποιο από τα Evo, Scooby κτλ. θα αποδειχθεί "κλασσικό" με την εξαίρεση ειδικών μοντέλων όπως 6 ΤΜΕ. Διότι παρήχθησαν σε μεγάλους αριθμούς (*) και κυκλοφόρησαν πάρα πολύ, το "κλασσικό" έχει την έννοια και του exclusivity εκτός και αν θεωρούμε "κλασσικό" ένα ξερωγω Fiat 128 3P. Συν το ό,τι το 95% των αυτοκινήτων (ή μάλλον όσων έχουν επιζήσει από σοβαρά ατυχήματα λόγω επιδόσεων σε χέρια άχρηστων) έχουν βελτιωθεί ή "βελτιωθεί" και το "κλασσικό" πρέπει να είναι "original" για να έχει κάποια αξία.
(*) Google-άροντας "mitsubishi lancer evo production numbers" το ΑΙ

μου απάντησε κάπου 94000 αυτοκίνητα:
Here's a breakdown by generation from one source:
Evolution I to III: Approximately 23,992 units.
Evolution IV to VI: 31,050 units, including 2,705 Tommi Mäkinen Editions.
Evolution VII to IX: 27,582 units.
Evolution X: 11,643 units.