- 17 Ιουν 2015, 15:17
Καθόλου υπερβολικοί και μακάρι να ήταν όπως τα λές. Άλλωστε δεν μίλησα για έλλειψη ανταπόκρισης στο γκάζι. Ίσα ίσα, το γκάζι ανταποκρινόταν μια χαρά και οι στροφές ανέβαιναν, αλλά το αυτοκίνητο δεν επιτάχυνε αντιστοίχως.
Με την ευκαιρία του φθαρμένου συμπλέκτη και τις δοκιμές που έκανα με το CC, διαπίστωσα ότι κάποιες φορές το CC ζορίζει τον συμπλέκτη περισσότερο απ’ ότι θα ζοριζόταν με το πόδι στο γκάζι. Για παράδειγμα, σε ελαφριά ανηφόρα το CC προσπαθεί να διατηρήσει την ταχύτητα δίνοντας περισσότερο καύσιμο στον κινητήρα. Αντίστοιχα με το πόδι, θα κάναμε το ίδιο, αλλά σε μικρότερη ένταση (λιγότερο γκάζι δηλαδή αφού θα καταλαβαίναμε το ζόρισμα) με αποτέλεσμα ελαφρά μείωση της ταχύτητας αλλά λιγότερο ζόρισμα του συστήματος μετάδοσης. Επίσης τις τελευταίες μέρες που κυκλοφορούσα με φθαρμένο συμπλέκτη και γνωρίζοντας το πρόβλημα, σχεδόν ποτέ δεν μου πατινάρισε, ενώ αντίθετα κάθε φορά που έβαζα CC, μετά από λίγο και στην πρώτη κλίση του δρόμου από το πατινάρισμα ανέβαιναν τρελά οι στροφές χωρίς να μεταδίδεται η κίνηση στους τροχούς.
Πήρα τηλ το συνεργείο και ζήτησα να προγραμματίσουμε αλλαγή δίσκου- πλατό. Μου ζήτησαν να το πάω για να το διαπιστώσουν και οι ίδιοι. Το πήγα περισσότερο για να δούν αν έχει αρπάξει και ο σφόνδυλος. Το βγάζει βόλτα ο μηχανικός, κοιτάει και τα χιλιόμετρα (~62.500) και αποφαίνεται ότι το βολάν είναι εντάξει. Κλείνουμε ραντεβού για αλλαγή του δίσκου, πλατό και ρουλεμάν και μετά από 4 ώρες αναμονής στο συνεργείο, μου λέν ότι καλό θα ήταν να αλλαχθεί και το βολάν. Το βλέπω και αφενός μεν είχε όλα τα χρώματα της ίριδας επάνω, αφετέρου είχε αρκετά "μπόσικα" με το χέρι. Long story short, βολάν δεν υπήρχε στη Θεσσαλονίκη, έπρεπε να έρθει από Αθήνα, συνεπώς και 2η μέρα το αυτοκίνητο στο συνεργείο. Η συμπεριφορά του αυτοκινήτου έχει αλλάξει άρδην και το αισθάνεσαι ακόμη και στον τρόπο που λειτουργεί ο συμπλέκτης.
Φιλική τιμή κλπ το κουστούμι βγήκε 11 πράσινα.
BTW, την 2η μέρα είχε κάποιος ταλαίπωρος κάτοχος 3008 (156hp με ~90.000χλμ) και αυτός ραντεβού για αλλαγή συμπλέκτη. Περιττό να πώ ότι και το δικό του χρειάσθηκε αλλαγή βολάν...
Δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερα αν φορούσαμε απλά βολάν και όχι διπλής μάζας. Εντάξει, θα είχαμε περισσότερους κραδασμούς, θα έτρωγαν και λίγο ζόρι τα γρανάζια του κιβωτίου, αλλά ίσως να μη χρειαζόταν να αλλάζουμε τόσο συχνά βολάν.
Φέτος είχαμε την αλλαγή της αντλίας νερού του κινητήρα, της αντλίας νερού του turbo και όλα τα παραπάνω.
Άντε και στον τεντωτήρα της καδένας τώρα, εκτός αν μας προλάβει κανένα σωληνάκι του turbo...
I hooked up my accelerator pedal to my brake lights. I hit the gas, people behind me stop and I'm gone...