- 06 Ιουν 2016, 12:35
Ακολουθεί σεντονάρα...ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αλλά είναι η κ@βλ@ του καινούριου.
Θα γράψω, λοιπόν, δυο λόγια για το περιβόητο Peugeot 208 1.2T Allure ΕΑΤ6 που έφτασε με 10ήμερη καθυστέρηση στα χέρια μου το Σάββατο το πρωί. Του έγραψα 500χλμ απ' το Σάββατο κάνοντας καμιά 80αρια χλμ εντός Αττικής και τα υπόλοιπα ήταν σε διαδρομή Αθήνα-Πόρτο Χέλι. Γενικά κινήθηκα σε νορμάλ ρυθμούς (σε καμία περίπτωση δεν κάνω ευλαβικό στρώσιμο) μιας και λόγω ροπής από χαμηλά μπορείς να κινηθείς αρκετά σβέλτα χωρίς να ξεπερνάς τις 3500σαλ.
Θα ξεκινήσω με τα θετικά που εντόπισα.
1) Τιμόνι: Το highlight του αυτοκινήτου μέχρι στιγμής! Κάτι είχα καταλάβει απ' το test drive αλλά τελικά το τιμονάκι του είναι αποκάλυψη. Τι να πρωτοπώ? Για ιδανικό βάρος? Για αμεσότητα? Για σούπερ πληροφόρηση και ταχύτητα? Για το μέγεθος της στεφάνης που ενισχύει ακόμα περισσότερο την εμπειρία? Όντας ως γνωστόν καλομαθημένος από τα καλύτερα τιμόνια της πιάτσας μπορώ να πω ότι στέκεται σε απροσδόκητα υψηλά επίπεδα σε όλους τους τομείς. Να πω την αμαρτία μου στο πήγαινε προς Χέλι μου φάνηκε λίγο νευρικό στην ευθεία και έπιασα αρκετές φορές τον εαυτό μου να κάνει μικροδιορθώσεις και ξενερωσα, αλλά το συνήθισα εύκολα. Στο δε στροφιλίκι της Επιδαύρου είναι απόλαυση και θα αναφέρθω και παρακάτω.
2) Φρένα: ακριβώς όπως τα θέλω! Δυνατό αρχικό bite, με σωστή διαδρομή και προοδευτικότητα. Σε δυνατό φρενάρισμα πάντως ψαρεύει λίγο το αμάξι και ενδεχομένως να τρομάξει λίγο τον οδηγό, αλλά επειδή το επανέλαβα 2-3 φορές για να βεβαιωθώ, είναι feature και όχι bug.
3) Συνολικό στήσιμο-ανάρτηση: με όποια δόση υπερβολής θα το χαρακτήριζα εύκολα junior GTI. Με λίιιιγο πιο σκληρή ανάρτηση και μικρότερες κλίσεις θα ήταν πραγματικά το τέλειο. Όντας αλλεργικός στους ημιάκαμπτους, έχω καταπιεί τη γλώσσα μου και έχω πάρει ένα καλό μαθήμα, μιας και σε 500χλμ μικτών συνθηκών δε συνάντησα ούτε ΜΙΑ περίπτωση ενόχλησης από την πίσω ανάρτηση. Αντίθετα το πίσω μέρος είναι σε άψογη συνεργασία με το εξαιτερικό μπροστινό, το οποίο δεν ξέρει τι πάει να πει υποστροφή. Δεν ξέρω πόσο ρόλο παίζουν οι 17αρες και τα άψογα Pilot Sport αλλά είχα καιρό να ευχαριστηθώ έτσι στρίψιμο. Γενικώς το τρίπτυχο Τιμόνι-Φρένα-Ανάρτηση είναι αρκετά πάνω από τις προσδοκίες μου.
4) Ποιότητα κατασκευής-θέση οδήγησης: εξαιρετικά για την κατηγορία. Υπάρχουν σημεία που μαρτυρούν ότι πρόκειται για αυτοκίνητο που πρέπει να πουληθεί και στα 10.000€ αλλά overall το βρίσκω κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Τα πλαστικά είναι σκληρά σχεδόν παντού αλλά η συναρμογή είναι προσεγμένη και δεν έχω εντοπίσει κάτι από τριγμούς. Σε ότι αφορά τη θέση οδήγησης, είναι κάπως ψηλά αλλά όλα τα χειριστήρια είναι εκεί που τα περιμένεις. Τα καθίσματα είναι καλός συμβιβασμός μεταξύ άνεσης και στήριξης και τα βολεύτηκα ιδιαιτέρως.
5) Συντελεστής κεφαλογυρίσματος: δεν ξέρω αν είναι ακριβώς θετικό αλλά αν ήμουν προληπτικός, θα είχα βάλει ήδη χάντρα.

Κι όλα αυτά με ένα 208. Μου το χουν σχολιάσει στο βενζινάδικο, σε φανάρι και χθες στην εθνική εντόπισα 2-3 που με πήραν στο κατόπι και κοίταγαν απροκάλυπτα. Ειδικά ένας μπάρμπας είχε φάει κόλλημα με τις ζάντες που μάλλον φαίνονται κάπως εν κινήσει λόγω διχρωμίας.
Αδιάφορα χαρακτηριστικά που όμως δεν ενοχλούν.
1) Μοτέρ: καλό αλλά όχι όσο το περίμενα. Έχει δύναμη, είναι πολύ γραμμικό και το lag του είναι ανεπαίσθητο. Περίμενα όμως λίγο πιο έντονη την εμφάνιση της ροπής κυρίως στις μεσαίες (πρώτο γέμισμα με 100αρα BP). Εντελώς μπακάλικα θα υπολόγιζα ότι πάει όπως ένα 95αρι Α1. Θα του δώσω βέβαια λίγο χρόνο ακόμα μέχρι να ανοίξει. Από την άλλη το βρήκα αρκούντως οικονομικό, ειδικά για την επιθετική/ανυπόμονη οδήγηση που κάνω και το χαζολόγημα στις στροφές. Πχ στιγμιαία με 90χαω σε ίσιωμα παίζει στα 3λτ/100.

Με +20-25hp, τουτέστιν το mapping του 308, πιστεύω θα ήταν σούπερ.
2) ΕΑΤ6: ένα απλώς καλό αυτόματο. Δεν έχει σχέση με dual clutch (ελπίζω και στην αξιοπιστία να ισχύει αυτό) αλλά δεν θα προβληματίσει στο 99% των μετακινήσεων. Στο πήγαινε το είχα στο S και έδειξε μια κάποια νευρικότητα και αναποφασιστικότητα αλλά μου κράταγε τις ταχύτητες εκεί που λίγο πολύ ήθελα. Δεν το δοκίμασα στο χειροκίνητο και ούτε πρόκειται γιατί μου τη σπάει χωρίς paddles. Συνεργάζεται καλά πάντως με το μοτέρ και για το μέσο χρήστη θα το χαρακτήριζα άψογο.
Αρνητικά-ελλείψεις-γυφτιές
1) Θέσεις για μικροαντικείμενα: ανύπαρκτες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα αμάξι (και αυτό ισχύει για τα περισσότερα) εν έτη 2016 δεν έχει πρόβλεψη για θήκη smartphone. Πραγματικά το τηλέφωνό μου δεν χωράει πουθενά στο αμάξι και το στραβοβάζω στο armrest. Φυσικά το ξεχνάω εκεί αφού δεν είναι στο οπτικό μου πεδίο. Ομοίως και οι κάκιστες ποτηροθήκες. Έχουν βάθος 3cm και παίζεις με τη τύχη σου και τις διαθέσεις της ασφάλτου ενώ αν έχεις και στικάκι βαλμένο απλά δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μία.
2) Η ηλιοροφή είναι πανέμορφη (σοβαρή κωλομπαρία η γαλάζια ledοταινία το βράδυ

) αλλά θέλει επειγόντως φιμέ. Στην ουσία δεν κρατάει τίποτα από ήλιο και σε αναγκάζει να τραβάς το σκίαστρο.
3) Το ηχοσύστημα χωρίς να είναι κακό, είναι εντελώς λάθος ρυθμισμένο στο θέμα του ήχου. Δεν του λείπει η ποιότητα ή η ένταση αλλά πραγματικά είναι λες και έχουν ξεχάσει να βάλουν μπάσα. Επειδή λόγω ιδιότητας είμαι περίεργος στο θεμα μπορώ να πω ότι με έχει ενοχλήσει πολύ και λύση δε βρήκα ότι ρύθμιση και να δοκίμασα στο equalizer. Γενικότερα πάντως το SMEG είναι πλήρες αλλά έχει ένα lag, κυρίως στις αντιδράσεις του στα κουμπιά του τιμονιού. Θα ήθελα βέβαια να έχει κι ένα χρονόμετρο στο trip computer και να είναι και η οθόνη λίγο πιο στραμμένη προς τον οδηγό.
Αυτά για την ώρα...γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την επιλογή μου και από τη σύντομη συμβίωσή μας. Στα πλέον βασικά (για μένα) το αυτοκίνητο διαπρέπει και οι ελλείψεις του είναι επουσιώδεις. Σίγουρα σε αυτά τα χρήματα θα μπορούσα να έχω πάρει "περισσότερο" αυτοκίνητο αλλά για τα κριτήρια που είχαν τεθεί νομίζω πετύχαμε διάνα. Μακάρι να είμαστε πιο τυχεροί με αυτό απ' ότι με το Audi και με τον προκάτοχό του.