Ενότητα για τους κατασκευαστές γενικά
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Anonymous Founder έγραψε:Φυσικά μπορεί να βγάζει και δύο βάρδιες, αν φορτίζει σε supercharger. Δεν χρειάζεται να κινείται και 24/7. Τελειώνει η μία βάρδια και μετά φορτίζεις και βγάζεις και δεύτερη. Η φόρτιση θα πάρει βαριά μια ώρα αν είναι άδειο. Ή σταματάς στην μέση της βάρδιας για 30 λεπτά φόρτισης.
Το πρόβλημα είναι πως στην Αθήνα υπάρχει ένας μόνον supercharger. Αν είχες περισσότερους, μια χαρά το έκανες και έτσι. Η οικονομία και πάλι είναι πολύ μεγαλύτερη από τις εναλλακτικές.

citastak έγραψε:Παίζει να φορτίζει σε σούκο;
Όταν είχα πάρει για τεστ το Υ και το εβαλα σπίτι, ήθελα 16 ώρες για να φορτίσω (ή κάτι τέτοιο) από σούκο.
Αυτό μάλλον αξίζει με οικιακή φόρτιση σε wallbox.

Σούκο, φόρτιση με 16Α μονοφασική, δηλαδή με μέγιστη ισχύ τα 3.6kW. Αν έχεις τριφασικό φορτιστή στα 11kW, είσαι 3+ φορές πιο γρήγορος, θα ήθελες δηλαδή 5 ώρες.

Υπόψη ότι η ΔΕΗ έχει αρχίζει να τοποθετεί 300αριδες σε όλη την Αθήνα. Έχει σίγουρα 2 στον Σκλαβενίτη νέας Χαλκηδόνας.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
Anonymous Founder έγραψε:Φυσικά μπορεί να βγάζει και δύο βάρδιες, αν φορτίζει σε supercharger. Δεν χρειάζεται να κινείται και 24/7. Τελειώνει η μία βάρδια και μετά φορτίζεις και βγάζεις και δεύτερη. Η φόρτιση θα πάρει βαριά μια ώρα αν είναι άδειο. Ή σταματάς στην μέση της βάρδιας για 30 λεπτά φόρτισης.
Το πρόβλημα είναι πως στην Αθήνα υπάρχει ένας μόνον supercharger. Αν είχες περισσότερους, μια χαρά το έκανες και έτσι. Η οικονομία και πάλι είναι πολύ μεγαλύτερη από τις εναλλακτικές.

citastak έγραψε:Παίζει να φορτίζει σε σούκο;
Όταν είχα πάρει για τεστ το Υ και το εβαλα σπίτι, ήθελα 16 ώρες για να φορτίσω (ή κάτι τέτοιο) από σούκο.
Αυτό μάλλον αξίζει με οικιακή φόρτιση σε wallbox.

Σούκο, φόρτιση με 16Α μονοφασική, δηλαδή με μέγιστη ισχύ τα 3.6kW. Αν έχεις τριφασικό φορτιστή στα 11kW, είσαι 3+ φορές πιο γρήγορος, θα ήθελες δηλαδή 5 ώρες.

Τη ταχύτητα σε σούκο φόρτιση τη περιορίζει ο σούκο φορτιστής που έρχεται μαζί με το αυτοκίνητο και νομίζω το ίδιο συμβαίνει και στα τέσλα. Ακόμα κι αν βγάζει δηλαδή 3,6kw η πρίζα (220v x 16A) η μέγιστη ταχύτητα που δίνει το καλώδιο/φορτιστής είναι 2,2kw. Στο id4 δε πάει πάνω από 2,2 (το γράφει το καλώδιο) και νομίζω το ίδιο συμβαίνει και στο τέσλα.

Ένας που θα πάρει ηλεκτρικό ως επαγγελματικό όχημα (στο εξωτερικό πλέον κυκλοφορούν πάρα πολλά) χρειάζεται απλά μια στάση σε ταχυφορτιστή (όχι τέσλα αναγκαία) και σε 30-35 λεπτά ξεκούρασης το πολύ έχει φύγει. Το πλεονέκτημα με τέσλα είναι η τρομερή διαχείριση ενέργειας. Μέσα στη πόλη το id4 δε βγάζει πάνω από 370-390κμ, αλλά το τέσλα βγάζει άνετα 500. Οπότε μονόδρομος για κάποιον επαγγελματία.

Όπως είπε ο red η ΔΕΗπλου θα διπλασιάσει το δίκτυό της τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή στην Αττική υπάρχουν 300άριδες σε 3 σημεία. Φλοίσβο (δεν είναι ΔΕΗ απλά τον αναφέρω), Ν. Χαλκηδόνα στο Σκλαβενίτη και Top Parks στη Πειραιώς. Αν προσθέσεις και τους superchargers στο Γκόλντεν νομίζω έχουν καλυφθεί αρκετά σημεία του νομού.

< >
Άβαταρ μέλους
By netgeo
#852073 Περί σουκο και Τέσλα, το καλοκαίρι το χρησιμοποίησα και φόρτιζε με πάνω από 3kw σε πριζουλα του ξενοδοχείου. Αν θυμάμαι καλά στο 3.4 ήταν...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#852076 Γενικώς η φόρτιση από πρίζα πρέπει να είναι λύση ανάγκης και όχι μόνιμη. Εμένα δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα να το κάνω κάτι τέτοιο μόνιμα, δεν εμπιστεύομαι τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των σπιτιών επίσης, δεν ξέρεις τι άλλο πέφτει πάνω στο ίδιο κύκλωμα και τα 16Α είναι το όριο του συνολικού κυκλώματος. Επίσης, μιλάμε για καλώδιο 2x2.5mm2 , όταν μια τριφασική παροχή θα έχει 5x6mm2 στην χειρότερη για κάποιο φορτιστή, ψυχολογικά νιώθω καλύτερα να φορτίζω σε φορτιστή, θεωρώ θα στρεσάρει λιγότερο το κύκλωμα του σπιτιού.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#852090 Πάντως εγώ το i3 με το συνδυασμό σούκο/μπαλαντέζα το φορτίζω, 3 χρόνια τώρα, να χτυπήσω ξύλο δεν με έχει προβληματίσει κάπου.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#852106 Θα τσέκαρα την πρίζα και το καλώδιο που φτάνει εκεί, στην θέση σου πάντως. Απλώς για να είμαι σίγουρος. Επίσης θα κοιτούσα τι άλλο πέφτει πάνω στο ίδιο κύκλωμα.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Anonymous Founder έγραψε:Γενικώς η φόρτιση από πρίζα πρέπει να είναι λύση ανάγκης και όχι μόνιμη. Εμένα δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα να το κάνω κάτι τέτοιο μόνιμα, δεν εμπιστεύομαι τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των σπιτιών επίσης, δεν ξέρεις τι άλλο πέφτει πάνω στο ίδιο κύκλωμα και τα 16Α είναι το όριο του συνολικού κυκλώματος. Επίσης, μιλάμε για καλώδιο 2x2.5mm2 , όταν μια τριφασική παροχή θα έχει 5x6mm2 στην χειρότερη για κάποιο φορτιστή, ψυχολογικά νιώθω καλύτερα να φορτίζω σε φορτιστή, θεωρώ θα στρεσάρει λιγότερο το κύκλωμα του σπιτιού.

Αν καταλάβει πτώση τάσης τραβάει λιγότερο ρεύμα, αλλά ναι καλό θα ήταν να ελεγχθεί η πρίζα ότι έχει όντως 3*2,5
Άβαταρ μέλους
By skous
#852123 Σουκο σε παλια σπίτι παίζει να πάρουν και καμια φωτία……

Εγώ το φοβηθηκα και εβαλα wallbox και εβαλα και ενα δεύτερο σε άλλο χώρο για future use (εαν πάρω δεύτερο ηλεκτρικό ή plug in στην πικογένεια)

< >
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#852124 Στο δικό μου δεν υπάρχει πρόβλημα, αν και 20ετίας πια ( :s_omg ), το έχει τσεκάρει ο ηλεκτρολόγος (θα το ξαναδώ όμως). Έξω όμως φορτίζω αβέρτα έτσι, απλά όταν είναι επίφοβο (π.χ. παλιό σπίτι) κατεβάζω στα 10Α και φροντίζω να παίρνω από πρίζα κοντά στον πίνακα :s_dunno
Άβαταρ μέλους
By Serf
#852135 Αν ο ταξιτζής σου Σκωτσέζε φορτίζει 16:00-08:00, σημαίνει ότι δουλεύει 8 ώρες χωρίς 2ο οδηγό/κτλ. Μιλάμε για πανελλήνια πρωτιά :lol:

Από εκεί και πέρα, μια χαρά τερματίζει την σούκο φόρτιση ένα Tesla 16Α * 220-230V.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#852155 H αερανάρτηση βοηθά μεν, αλλά υπάρχει πολύ βάρος προς τα πίσω και πιθανόν να κάνει "σούζα".
Για τέτοια χρήση πάντως προορίζεται στις ΗΠΑ, δεν τα λυπούνται εκεί τα φορτηγάκια τους. Και η κριτική που κάνουν στο CT είναι πως επειδή δεν έχει πλαίσιο σκάλας, δεν κάνει για τέτοιες δουλειές.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#852156 Αν ειναι να κανει σουζα με αυτο το φορτιο, παλι καλα που θα εξαϋλωσει ολους τους υπολοιπους κατασκευαστες pick up , για να εχουν να λενε οι συνδεσμιτες.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#852157 Σε ποιο διπλοκάμπινο θα μπορούσες να βάλεις αυτό το φορτίο και να μην κάνει σούζα; Ίσα ίσα που το CT θα τα πάει καλύτερα λόγω της αερανάρτησης.