Ενότητα για τους κατασκευαστές γενικά
Άβαταρ μέλους
By markvag
#784530 Μιλάμε για το ρομπότ που ήταν σχεδόν έτοιμο, αλλά στην παρουσίαση ήταν ένας τύπος ντυμένος με κολάν;; :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#784576 Η Tesla έχει το τεράστιο πλεονέκτημα της δεξαμενής δεδομένων (data lake) χάρη στα αυτοκίνητα της, αλλά δεν μας λέει κανένας πως θα τα καταφέρει. Τα ρομπότ, είναι ήδη μαζί μας πάντως, από τις σκούπες και τα έξυπνα drone, μέχρι κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο.
Σε πολύ λίγα χρόνια, τα ρομπότ θα κάνουν όλα αυτά που λέει ο Elon και ακόμη περισσότερα, και να είστε απολύτως σίγουροι πως θα γίνει και ο αντίστοιχος χαμός.
Θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο ενδιάμεσο και πολύς κόσμος δεν θα ξέρει τι να κάνει, ή τι δεξιότητες χρειάζονται για να βρει μια δουλειά.
Τα παδιά που γεννιούνται την δεκαετία που διανύουμε, θα βρουν έναν τρομακτικά διαφορετικό κόσμο όταν ψάξουν για δουλειά.
Αυτό είναι το σημαντικό, και νομίζω αυτό εννοούσε και ο kilomeater και όχι απαραίτητα πως δέχεται 100% αυτό που είπε ο Musk.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Anonymous Founder έγραψε:Σε πολύ λίγα χρόνια, τα ρομπότ θα κάνουν όλα αυτά που λέει ο Elon και ακόμη περισσότερα, και να είστε απολύτως σίγουροι πως θα γίνει και ο αντίστοιχος χαμός.

Σε πολύ λίγα χρόνια δεν νομίζω, ότι είμαστε κοντά, είναι δεδομένο.

Κλασσικά ο Έλον βέβαια πέταξε μία |λογοκρισία| για το ρομπότ της Τέσλα (πιθανώς για να φουσκώσει κι άλλο την τιμή της μετοχής της), γιατί αυτό που υποσχέθηκε δεν παίζει να γίνει φέτος. Ούτε τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Ξαναλέω, το ότι θα γίνει κάτι παρόμοιο είναι δεδομένο, όχι όμως στα ηλίθια χρονοδιαγράμματα που ο Έλον βγάζει από το κεφάλι του μυρίζοντας τα δάχτυλά του.
Άβαταρ μέλους
By g8777
Κλασσικά ο Έλον βέβαια πέταξε μία |λογοκρισία| για το ρομπότ της Τέσλα (πιθανώς για να φουσκώσει κι άλλο την τιμή της μετοχής της

Η τιμη της μετοχης της ειναι παραλειπομενο imho. Η ρητορικη του Ιλον ειναι εναρμομνισμενη κατα τας Γραφας των κοινωνικων μυδιών --> Φτιαξε στρατια απο Αθανατους.

Θα μου πεις , καλα τα λες ρε συ G , αλλα ολο λογια εισαι.

Λοιπον.

Βρες μου αλλον κατασκευαστη εκτος της Apple που να το εχει καταφερει αυτο. :iconcool:

Καλη ανταμωση στα μπουγατσαδικα Μαρ.Co. :inlove: :s_bye
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
markvag έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Σε πολύ λίγα χρόνια, τα ρομπότ θα κάνουν όλα αυτά που λέει ο Elon και ακόμη περισσότερα, και να είστε απολύτως σίγουροι πως θα γίνει και ο αντίστοιχος χαμός.

Σε πολύ λίγα χρόνια δεν νομίζω, ότι είμαστε κοντά, είναι δεδομένο.

Κλασσικά ο Έλον βέβαια πέταξε μία |λογοκρισία| για το ρομπότ της Τέσλα (πιθανώς για να φουσκώσει κι άλλο την τιμή της μετοχής της), γιατί αυτό που υποσχέθηκε δεν παίζει να γίνει φέτος. Ούτε τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Ξαναλέω, το ότι θα γίνει κάτι παρόμοιο είναι δεδομένο, όχι όμως στα ηλίθια χρονοδιαγράμματα που ο Έλον βγάζει από το κεφάλι του μυρίζοντας τα δάχτυλά του.

Είμαστε πολύ πολύ κοντά σε ρομποτικούς βοηθούς, δεν είμαι προφήτης για να πω ακριβώς τα χρόνια, δεν θα πάρει παραπάνω από μια 5ετία λογικά, τώρα για κόστος ή δυνατότητες, θα το δούμε τότε.
Είναι πολύ πιο εύκολο πλέον όλο αυτό, γιατί υπάρχει άπειρος κώδικας που τρέχει σε πολύ compact hardware.

Tα παραπάνω ρομποτάκια εφαρμόζουν στην πράξη ένα απλό PID. "Απλό" αλλά κάποτε ήθελες εξειδικευμένο hardware και προγραμματισμό από έμπειρο αυτοματιστή για να το κάνει. Πριν πόσο; 20 χρόνια ξέρω γω.
Τώρα, όλα αυτά είναι περασμένα σε μικροελεγκτές και κοστίζουν ελάχιστα. Ακόμη πιο σημαντικό, τα παιδιά μεγαλώνουν και εξοικειώνονται με κάτι τέτοια παιχνίδια, ρομποτική κάνουν πάρα πολλά παιδάκια πλέον (σχεδόν όλα τα παιδάκια των γνωστών μου, πάνε σε μαθήματα ρομποτικής).
Άρα, έχουμε:
-Διαθέσιμο Hardware
-Διαθέσιμο Software
-Αλγόριθμους ΑΙ που διαρκώς βελτιώνονται
-Το αυτό για το Computer Vision: με μια κάμερα του 5άευρου, κάνεις παπάδες
Όλα αυτά, θα μας δώσουν εφαρμογές ρομποτικής, με ελάχιστο κόστος. Οπότε, αναπόφευκτα θα έρθουν και τα ρομπότ σε μαζική παραγωγή, για ν'αντικαταστήσουν εργασίες που μέχρι σήμερα γίνονταν από τους ανθρώπους. Πολύ πολύ σύντομα κιόλας. Ξεχνάτε νομίζω πόσο λίγο χρειάστηκαν οι ρομποτικές σκούπες να κατακτήσουν την αγορά και τα σπίτια μας. Η δική μου αγοράστηκε το 2019, και τότε οι περισσότεροι με θεωρούσαν early adopter και πως δεν πρόκειται να λειτουργήσει σωστά... Τι λέω, κάποιοι ακόμη το πιστεύουν!
:lol:
Πόσο χρόνο άραγε θα χρειαστεί η Boston Dynamics να βγάλει ένα προϊόν για όλους; Λεφτά έχει, αφού την έχει αγοράσει η Hyundai. Ήδη βγάζει φοβερά ενδιαφέροντα πράγματα:
https://www.bostondynamics.com/products

Ξέρω πως δεν θ'αλλάξω την γνώμη κανενός, αλλά ας γραφτεί και η άλλη άποψη. :s_howdy
Άβαταρ μέλους
By markvag
Anonymous Founder έγραψε:Πόσο χρόνο άραγε θα χρειαστεί η Boston Dynamics να βγάλει ένα προϊόν για όλους; Λεφτά έχει, αφού την έχει αγοράσει η Hyundai.

Μα, δεν είναι μόνο θέμα τεχνολογίας, είτε σε hardware, είτε σε software. Είναι και άλλα θέματα. Εάν το ρομπότ σου μου κάνει ζημιά στο αμάξι εκεί που γυρίζετε από την αγορά και είναι φορτωμένο με τα ψώνια; Ποιός φταίει; Εάν ο ρομποτικός βοηθός του παππού τον πνίξει γιατί έγινε κάποιο μικρο-λαθάκι; Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα αυτόνομα ρομπότ σε παραγωγικούς χώρους (που οι άνθρωποι είναι ήδη πιο υποψιασμένοι - εκπαιδευμένοι σε σχέση με ένα σπίτι) απαγορεύεται να κινούνται όταν στον χώρο υπάρχουν και άνθρωποι. Όλα τα ρομπότ που βλέπουμε στην βιομηχανία είναι σε χώρους που δεν κινούνται άνθρωποι ή/και έχουν πολύ δυνατά fail-safe συστήματα και σταματάνε όταν "δουν" άνθρωπο.

Χώρια, που χωρίς να αμφισβητώ την τρομερή πρόοδο που έχει συντελεστεί, θεωρώ πως ακόμα απέχουμε πολύ από το να βγάλουμε ένα ρομπότ που να μπορεί να κινηθεί σε μη ελεγχόμενα περιβάλλοντα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#784763 Δεν απέχουμε τόσο πολύ, διαφωνώ. Μπορεί να μην είναι στην αρχή κάποιο τεράστιο κατασκευάσμα, θα είναι κάτι μικρότερο, όλα ξεκινάνε συνήθως με μικρά βήματα. Προσωπικά, βλέποντας το παραπάνω βίντεο και ειδικότερα συγκεκριμένα σημεία που δείχνει πως το ρομποτ μπορεί και "λύνει" πολύπλοκα προβλήματα σαν... άνθρωπος, θεωρώ πως θα τα δούμε πολύ πολύ σύντομα.
Δεν ξέρω πόσοι το είδατε, αλλά το περπάτημα στο χιόνι, το... παρκούρ ή άλλες κινήσεις, δείχνουν πως προχωράμε με άλματα.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Anonymous Founder έγραψε:Δεν απέχουμε τόσο πολύ, διαφωνώ. Μπορεί να μην είναι στην αρχή κάποιο τεράστιο κατασκευάσμα, θα είναι κάτι μικρότερο, όλα ξεκινάνε συνήθως με μικρά βήματα. Προσωπικά, βλέποντας το παραπάνω βίντεο και ειδικότερα συγκεκριμένα σημεία που δείχνει πως το ρομποτ μπορεί και "λύνει" πολύπλοκα προβλήματα σαν... άνθρωπος, θεωρώ πως θα τα δούμε πολύ πολύ σύντομα.
Δεν ξέρω πόσοι το είδατε, αλλά το περπάτημα στο χιόνι, το... παρκούρ ή άλλες κινήσεις, δείχνουν πως προχωράμε με άλματα.

Ξαναλέω, τεχνικά μπορεί, δεν έχω παρά επιφανειακή γνώση του θέματος. Αλλά χρειάζεται θεαματική αλλαγή στο κανονιστικό πλαίσιο, που δεν νομίζω να είναι και τόσο κοντά (εννοώ πιο κοντά από μία 5ετία, πιθανώς και περισσότερο).
Άβαταρ μέλους
By Zeus
#784879 Βλακείες λέτε…

Εικόνα

..προφανώς κυκλοφορούν ήδη ανάμεσα μας!

Άβαταρ μέλους
By markvag
Anonymous Founder έγραψε:Εντοπίζεις το πρόβλημα στην γραφειοκρατία δηλαδή; Τι εννοούμε "κανονιστικό πλαίσιο";

Μερικά παραδείγματα για να γίνει κατανοητό.

α) Έχεις το (όποιο) ρομπότ μαζί σου και πάτε για ψώνια. Το ρομπότ έχει κάποια δυσλειτουργία και χτυπάει ένα αμάξι. Ποιός φταίει; Ο ιδιοκτήτης, ο κατασκευαστής, ο προγραμματιστής;;

β) Στέλνεις το ρομπότ σου να κάνει ένα θέλημα μόνο του, να πάει πχ τη συνταγή στο φαρμακείο και να σου φέρει το φάρμακο. Χτυπάει ένα παιδί. Για τον Χ ή Ψ λόγο, δεν έχει σημασία. Ποιός έχει ευθύνη;

γ) Έχεις ένα ρομπότ να φροντίζει κάποιον ηλικιωμένο. Αντί να τον σκεπάσει το βράδυ απαλά, λόγω δυσλειτουργίας τον πνίγει με την κουβέρτα. Ποιός φταίει;

Σημειώνω πως ακόμα και σήμερα, σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, απαγορεύεται να κυκλοφορούν αυτόνομα ρομπότ σε σημεία που υπάρχουν και άνθρωποι, γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους. Ή μάλλον επιτρέπεται με την προϋπόθεση το ρομπότ να μπορεί να αναγνωρίζει τους ανθρώπους και να τους αποφεύγει (που και πάλι δεν ξέρω τι παίζει νομικά σε περίπτωση ατυχήματος). Και τα ρομπότ που υπάρχουν, δουλεύουν κατά βάση (σχεδόν όλα βασικά) σε περίκλειστους χώρους, χωρίς πρόσβαση σε ανθρώπους. Και εάν κάποιος μπει εκεί, το ρομπότ πρέπει να σταματάει άμεσα ότι κάνει. Και αυτό σε βιομηχανικό περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι έχουν όχι μόνο μία σχετική εκπαίδευση, αλλά και προσοχή. Από αυτό σε μία κοινωνία που τα ρομπότ κυκλοφορούν ανάμεσά μας, έχουμε κάποια απόσταση, άσχετα με τα όποια τεχνικά θέματα και το κατά πόσο έχουν λυθεί.

Φυσικά, τα παραπάνω είναι παντελώς άσχετα με τις π@π@ριές του Έλον.

Zeus έγραψε:Βλακείες λέτε…

Εικόνα

..προφανώς κυκλοφορούν ήδη ανάμεσα μας!

:s_rofl :s_rofl :s_rofl
Άβαταρ μέλους
By NickTG
markvag έγραψε:β) Στέλνεις το ρομπότ σου να κάνει ένα θέλημα μόνο του, να πάει πχ τη συνταγή στο φαρμακείο και να σου φέρει το φάρμακο. Χτυπάει ένα παιδί. Για τον Χ ή Ψ λόγο, δεν έχει σημασία. Ποιός έχει ευθύνη;

Εδώ ξεκάθαρα το μουλικο!
Άβαταρ μέλους
By markvag
NickTG έγραψε:
markvag έγραψε:β) Στέλνεις το ρομπότ σου να κάνει ένα θέλημα μόνο του, να πάει πχ τη συνταγή στο φαρμακείο και να σου φέρει το φάρμακο. Χτυπάει ένα παιδί. Για τον Χ ή Ψ λόγο, δεν έχει σημασία. Ποιός έχει ευθύνη;

Εδώ ξεκάθαρα το μουλικο!

Γιατί;

Αν πχ ο σκύλος μου βγαίνει βόλτες μόνος του και δαγκώσει κάποιον έχω ευθύνη κι εγώ. Δεν είναι το ίδιο για το ρομπότ;

Δεν έχω απάντηση, απλά εξηγώ τις πρακτικές δυσκολίες, πέρα από το τεχνικό κομμάτι.