Ενότητα για τους κατασκευαστές γενικά
Άβαταρ μέλους
By D-Jet
BEAMS έγραψε:Δεν είχα καμία αμφιβολία για το τι μπορεί να βγει από ένα μοτέρ αν είναι σωστά σχεδιασμένο.
Πάντως απ όσα έχω δει για αυτό το μπιζουδάκι, πρέπει να ήταν η χαρά του κατσαβιδιάσματος.
Αυτά που λέγαμε. Γκαραζάκι, καφές, καλή μουσική χαμηλά, και σε 1 ώρα όλα κάτω για ινσπέξιο :svivhaha:
Επίσης απ ότι λένε στα βίντεα αυτοί που την έχουν, με όποιο μοτέρ, είναι και πολύ καλά ζυγισμένο σαν αυτοκίνητο.

Όχι, είναι πιο ζόρικη στο κατσαβίδιασμα από κάποιο άλλο αντίστοιχο της εποχής της, BEAMS, γιατί έχει εξαιρετικά δύσκολη πρόσβαση σε κάποια πάγματα όσο είναι πάνω το μοτέρ. Ειδικά στις εξάρες που είναι και πιο ψηλό.
Από την άλλη είναι πολύ καλό αυτοκίνητο στο δρόμο, αν κάνεις κάποιες μικρές βελτιώσεις για αυτό και είναι αγαπημένο για Χ-cross και trackdays στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Π.χ. ενώ έχει καλά φρένα, δεν έχει υποβοήθηση και αν δεν έχεις οδηγήσει κάτι ανάλογο την πρώτη φορά που θα προσπαθήσεις να φρενάρεις θα κατουρηθείς επάνω σου. Μια μικροβελτίωση είναι καλή κίνηση, ειδικά σε φρένα (από 911 που είναι αεριζόμενα πχ), μετά ένα σετ αμορτισέρ πιο σύγχρονα και ένα σετ ζαντολάστιχα κάπως πιο φαρδουλά και χαμηλοπρόφιλα (εμένα στάνταρ φοράει 165/15 σειρά 82) και πολύ πολύ μετά θα σε απασχολήσει η ισχύς, που είναι και εύκολο να τη βγάλεις διότι, ως μπόξερ αερόψυκτο, μπορείς να παίξεις εύκολα με μεγαλύτερης διαμέτρου εμβολοχιτώνια. Και πριν από όλα το μοχλικό του σαζμάν, που στα προ του 1973 είναι αίσχος (ευτυχώς dog-leg οπότε παίζεις σχετικά εύκολα 2α-3η).

Στο δρόμο είναι απίστευτα ουδέτερο και ελαφρύ και το στρίβεις με το γκάζι (ακόμα και με τα ελάχιστα άλογα που έχει η 4άρα βγάζει λίγο μούρη στην αρχή και κλείνει τη γραμμή σου αμέσως με λίγο γκάζι παραπάνω). Αν γλιστρήσει, όμως, φεύγει απότομα και επειδή φεύγει με άξονα εκεί που κάθεσαι δεν το καταλαβαίνεις και αμέσως. Το τιμόνι της είναι για όσκαρ (καλύτερο από 911), όπως και η θέση οδήγησης αυτό που πρέπει (πιάνεις έδαφος με την πορτα ανοικτή όπως κάθεσαι κανονικά).
Άβαταρ μέλους
By D-Jet
Κίκιζας . έγραψε:@D-jet
Εχεις ΚΑΙ 914 ? :eat:

Ναι, αλλά δεν τσουλάει πολύ τα τελευταία χρόνια και φοβάμαι πως θα συνεχίσει έτσι μέχρι είτε να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα είτε να ψοφήσω εγώ (πιο πιθανό), οπότε και αν προλάβω θα αφήσω χάρτη για να πάτε να την ξεθάψετε... :lol:
Δες την εδώ:
viewtopic.php?f=8&t=61&start=255
Άβαταρ μέλους
By Κίκιζας Γρηγόρης
D-Jet έγραψε:
Κίκιζας . έγραψε:@D-jet
Εχεις ΚΑΙ 914 ? :eat:

Ναι, αλλά δεν τσουλάει πολύ τα τελευταία χρόνια και φοβάμαι πως θα συνεχίσει έτσι μέχρι είτε να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα είτε να ψοφήσω εγώ (πιο πιθανό), οπότε και αν προλάβω θα αφήσω χάρτη για να πάτε να την ξεθάψετε... :lol:
Δες την εδώ:
viewtopic.php?f=8&t=61&start=255

θες να δοκιμασουμε μηπως και κουμπωνει ο Shorrock? :twisted:
Άβαταρ μέλους
By nass
#211577 Μπράβο ρε D-Jet δεν το 'ξερα ότι έχεις και 914, νόμιζα είσαι μόνο Skoda-κιας :svivhaha: :lol: και Merced-άκιας εννοείται :iconcool:

Εχει πλάκα πως αυτοκίνητα που απέτυχαν εμπορικά όπως η 914 και η 928 τα 'χουμε σήμερα περί πολλού :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By 224v
nass έγραψε:Μπράβο ρε D-Jet δεν το 'ξερα ότι έχεις και 914, νόμιζα είσαι μόνο Skoda-κιας :svivhaha: :lol: και Merced-άκιας εννοείται :iconcool:

Εχει πλάκα πως αυτοκίνητα που απέτυχαν εμπορικά όπως η 914 και η 928 τα 'χουμε σήμερα περί πολλού :hmmm:

Το παρεακι της Porsche δεν υποστηριξε τις αλλες σειρες, ενω οδηγικα ηταν πιο ζυγισμενες και πραγματικα GT (928....) εαν καποιος ξερει τι επαιξε τοτε στην στρατηγικη ας το αναφερει, εγω ημουνα Σαουδικη Αραβια τοτε και δεν μαθαινα τι επαιζε και για αυτο τοτε πηρα μια μτχ 911. ζηλευα βεβαια την 928 που ηταν πιο χλιδατη και ο,τι επρεπε για τους δρομους εκει (δεν υπηρχαν στροφηλικια κ.λ.π.)
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#211595 πολυ θα ηθελα μια αναλυση Διγετιου περι 911 και αλλων σειρων,γιατι καποιες δεν προωθηθηκαν κλπ.
Αναλυτικα εε? :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By D-Jet
rocsta έγραψε:...

Στην καλύτερη αυτό είναι 930 με εργοστασιακό slant nose (πολύ δύσκολο). Ένα τυπικό 935 είναι κάπως έτσι:
Εικόνα
:lol:

@ΓΚ
. Χρόνια σου Πολλά! :) Ο Shorrock μάλλον θα την πνίγει γιατί είναι μεγαλούτσικη (2λιτρη). Για το σκαθάρι, ωστόσο είναι λουκουμάκι.... :(

@nass
Μα δεν απέτυχαν εμπορικά... Η 914 έβγαλε κάπου 120χιλιάδες αυτοκίνητα σε 6 χρόνια παραγωγής που ήταν εξωφρενικό νούμερο, απλά δεν μας ήρθαν και πολύ εδώ στην Ευρώπη και κυρίως πήγαν Αμερική. Εδώ χαντακώθηκε από τη διπλή ονομασία VW-Porsche η 914-4 (πολύ ακριβό για VW και πολύ μπασκλάς για Porsche) και σκέτο Porsche η 914-6.

@ντίμβιιι
Έχω κάποια άποψη αλλά είναι καθαρά προσωπική. Οπως πολύ σωστά λέει ο 2.24v ανέκαθεν υπήρχε ένα "παρεάκι" που υποστήριζε την 911 σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής (το οποίο δεν ήταν και τόσο αθώο γιατί τότε η πόρσε ήταν ισοδύναμο του μοτορσπορτ και παίζανε πολλά λεφτά γύρω από την 911). Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι το 914 το σκότωσαν λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής και ειδικά το 914-6 που το έκοψαν άδοξα πάνω στη 2ετία επειδή ήταν πιο ακριβό να παραχθεί από το αντίστοιχο 911Τ, με το οποίο μοιραζόταν τα μηχανικά (έφευγε με τρένο από τον Κάρμανν στο Οσανμπρούκ_ όπως κάποιες 912_το αμάξωμα και πήγαινε στο Τσουφενχάουζεν για συναρμολόγηση).
Και τα δύο μεγάλα πρότζεκτ για αυτοκίνητο βάσης είχαν πίσω τη VW:
Στην 914, η οποία φτιάχτηκε για να αντικαταστήσει την 4κύλινδρη 912 (που ήταν πολύ ακριβή για μικρό αυτοκίνητο), δυστυχώς μας πέθανε ένας πολύ καλός άνθρωπος (https://en.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Nordhoff ) και το πρότζεκτ αφέθηκε στην τύχη του, με τραγικές επιλογές, κυρίως από πλευράς μάρκετινγκ,
ενώ στην άλλη περίπτωση,
το 924 αρχικά σχεδιάστηκε από την Porsche για λογαριασμό της VW αλλά το πρόλαβε η μεγάλη πετρελαϊκή κρίση και το αγόρασε πίσω η Porsche για να το φτιάξει ως δικό της και να αντικαταστήσει την 914 (και η VW να κάνει ό,τι θέλει ---->πες Σιρόκο! :lol: ). Στην Αμερική, μάλιστα, για καναδυο χρόνια και μέχρι να βγει κανονικά το 924 εκεί (άλλος αριθμός πωλήσεων) βγήκε μια νέα 912 (912Ε) με μηχανή από 914-4 2.0 και φάτσα από την απλή 911. Σε συνδυασμό δε με τα smog regulations στη Αμερική, το 924 έφτασε, το λιγότερο, χαντακωμένο (με 95 ίππους*) και έφαγε μπόλικο κράξιμο από τον ειδικό τύπο για αυτό...
Και τα δύο βασικά μοντέλα ήταν σαφέστατα πιο προηγμένα τεχνολογικά από την 911, αν και είχαν πιο "της σειράς" υλικά (μοτέρ και πολλά μηχανικά vw και audi) και ήταν ανώτερα αυτοκίνητα στο δρόμο, ειδικά στις εκδόσεις που μπορούσαν να ακολουθήσουν σε ισχύ και είχαν κανα περιφερειακό της ανθρωπιάς (914-6, 924turbo και 924S κλπ).
Ευτυχώς, η σειρά 924 εξελίχθηκε (πολύ μικρότερο κόστος, κατασκευή στο Νέκαρσουλμ σε μαγαζί δικό τους_ex-audi) και έδωσε εξαιρετικά αυτοκίνητα που κράτησαν την εταιρεία για καμιά 10ριά χρόνια όταν πλέον την αερόψυκτη 911 είχε γίνει λάστιχο.
Υπάρχει και η άποψη ότι τελικά το άνοιγμα προς τα κάτω ήταν αυτό που παραλίγο να "φάει" την Πόρσε αλλά προσωπικά νομίζω ότι η ώρα της κλασσικής 911 είχε έρθει (ανεξάρτητα αν η τελευταία_993_ ήταν μια εξαιρετική αναλαμπή με την multilink ανάρτηση πίσω).

Η 928 είναι εντελώς άλλη ιστορία.
Αρχικά σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει την 911 (μάλιστα τα πρώτα σχέδια ήταν πισωμήχανα αλλά τους πήγε τρεις και μία μετά το κράξιμο του corvair γιατί φοβόντουσαν μην τα απαγορέψουν στην Αμερική :lol: ) αλλά τελικά το complexity της κατασκευής και κυρίως, η ατυχία της να συμπέσει με την κρίση την κράτησαν πίσω. Σαν κατασκευή ήταν πολύ πιο πολύπλοκη από οποιοδήποτε πορσε της εποχής της, με μικτό αμάξωμα (φτερα αλουμινένια, πλαστική μούρη και πωπός), transaxle και κιβώτιο πίσω για ζύγισμα, μια μυστήρια παθητική τετραδιεύθυνση (Weissach axle), V8, κλιματισμοί, ψυγεία...και σίγουρα δε θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει την 911, τελικά, γιατί το αποτέλεσμα ήταν αρκετά πιο ακριβό.

Το αν ήταν βαρύ στις αντιδράσεις ή όχι ήταν περισσότερο θέμα επιλογής και άνοιγμα σε μια καινούργια κατηγορία (GT) με βαρβάτους αντίπαλους (σειρά 6, mercedes SLC και SEC), πιστεύω ότι αν ήθελαν πραγματικά να αντικαταστήσουν την 911 θα το είχαν κάνει, απλά λόγω της κρίσης της εποχής και του γεγονότος ότι η περισσότερη δουλειά είχε ήδη γίνει την έβαλαν από πάνω ως gt. Αυτό φαίνεται και από την επιλογή του αυτόματου σαν βασικό μοντέλο... (αν πετύχετε manual 928, ειδικά την εκρηκτική S2 με τα 310 άλογα, που στην πράξη ήταν παραπάνω, ενώ είχε 150κιλά λιγότερ από την gts νομίζω θα συμφωνήσετε).
Αυτά..

Να σας πω και δυο αστεία: Το μοτέρ την 944 (4Σ 2.5) είναι το μισό μπλόκ του μοτέρ της 928 (5λιτρο V8) ενώ αρχικά ο Πιχ την 928 την ήθελε με το διπλάσιο μοτέρ από τα πεντακύλινδρα audi (V10). :lol:

Εικόνα

* Και τα αμερικάνικα 911 της εποχής ήταν επίσης χαντακωμένα αλλά, όπως και να έχει, είχαν φτάσει ήδη κοντά τα 3 λίτρα ενώ το καημένο το 924 πάσχιζε να κρατηθεί με 95 άλογα. Οι ευρωπαϊκές εκδόσεις ήταν πάντοτε πολύ πιο γρήγορες... πχ, το '75 στις ΗΠΑ πήγαινε ως βασική η 911S με 165 ίππους, όταν στην ευρώπη η 911S είχε 175 ίππους (υπήρχε και βασική 911 με 150) ,ενώ στο πάνω κομμάτι της γκάμας υπήρχε η 911 carrera 2.7 με 175 ίππους για τους Αμερικάνους με το ίδιο βλακομοτέρ με την S, ενώ η ευρωπαϊκή 2.7 carrera είχε 210 και μαντέψτε πιο μοτέρ... ναι, το 911/83 ή αλλιώς αυτό της 2.7RS - :s_thumbsup (Αν ήτανε η ζήλια ψώρα... :lol: ), για αυτό και είναι γνωστή και ως heavyweight carrera και κάνει ένα σκασμό λεφτά σήμερα....
Άβαταρ μέλους
By Κίκιζας Γρηγόρης
D-Jet έγραψε:

@ΓΚ
. Χρόνια σου Πολλά! :) Ο Shorrock μάλλον θα την πνίγει γιατί είναι μεγαλούτσικη (2λιτρη). Για το σκαθάρι, ωστόσο είναι λουκουμάκι.... :(

Σ' ευχαριστω πολυ. :)
Μου ηρθε φλασια καθοτι προσφατα εμαθα ολοκληρη την ιστορια για τον συγκεκριμενο...Για να μην μακρυγορω η ουσια ειναι οτι αφενως ο συγκεκριμενος ειναι εντελως αχρησιμοποιητος, εχει ολα τα περιφερειακα του, και απ' οσο καταλαβα μπαινει χωρις κανενος ειδους μετατροπη σε 16αρι σκαραβαιο και 20αρι μοτερ απο 912...
Anyway πιο πολυ για την φαση το ειπα, να το εβλεπα σε λειτουργια, να καναμε χαβαλε, οποτε αμα γενικοτερα εχεις ορεξη, μπορουμε καποια στιγμη να το τσεκαρουμε, αν θες μιλαμε με π.μ... :)
Άβαταρ μέλους
By BEAMS
D-Jet έγραψε:Όχι, είναι πιο ζόρικη στο κατσαβίδιασμα από κάποιο άλλο αντίστοιχο της εποχής της, BEAMS, γιατί έχει εξαιρετικά δύσκολη πρόσβαση σε κάποια πάγματα όσο είναι πάνω το μοτέρ. Ειδικά στις εξάρες που είναι και πιο ψηλό.

Το αυτοκινητάκι είναι σούπερ :inlove: Τέρμα.

Να γίνω πιο σαφής. Τα μεγέθη εκείνης της εποχής σε αυτά τα αυτοκινητάκια, τα κάνουν να φαίνονται κουνούπια δίπλα σε ένα σημερινό σούπερ μίνι. Εάν πας και σταθείς μπροστά της την αγκαλιάζεις για πλάκα. Επίσης γελάω, όταν μου λες για δύσκολη πρόσβαση με το μοτέρ επάνω.
Γιατί γελάω;

Α.) Διότι είδα ένα βίντεο τις προάλλες, με ένα τύπο που κατέβασε μοτέρ και κιβώτιο σε 911, σε λίγο πάνω από ώρα για να φτιάξει μια διαρροή ψυκτικού στην πίσω μεριά. Όταν λέω ότι μου αρέσει σαν αυτοκίνητο διότι εκτός των άλλων κατσαβιδιάζεται εύκολα, εννοώ πως δεν θα βαριέσαι να κατεβάσεις αυτό το μοτεράκι κάτω. Ας σου πάρει μία ώρα. Ή ασχολείσαι με την τρέλλα σου ή πάρε σκύλο :lol:

Β.) Μην μου ξαναπείς για πολυπλοκότητα σε οτιδήποτε από τη δεκαετία του 70.
Έχω λύσει και επισκευάσει RZO :ninja:
Δεν με τρομάζει τίποτα ύστερα από αυτό. :lol:

Bonus, ασχολίες ανθρώπων με λεφτά, λυμένα προβλήματα και χρόνο να ασχολούνται με τις τέχνες. :)
Τι ωραίο αυτοκίνητο.
Άβαταρ μέλους
By D-Jet
Κίκιζας . έγραψε:Μου ηρθε φλασια καθοτι προσφατα εμαθα ολοκληρη την ιστορια για τον συγκεκριμενο...Για να μην μακρυγορω η ουσια ειναι οτι αφενως ο συγκεκριμενος ειναι εντελως αχρησιμοποιητος, εχει ολα τα περιφερειακα του, και απ' οσο καταλαβα μπαινει χωρις κανενος ειδους μετατροπη σε 16αρι σκαραβαιο και 20αρι μοτερ απο 912...
Anyway πιο πολυ για την φαση το ειπα, να το εβλεπα σε λειτουργια, να καναμε χαβαλε, οποτε αμα γενικοτερα εχεις ορεξη, μπορουμε καποια στιγμη να το τσεκαρουμε, αν θες μιλαμε με π.μ... :)

Το μοτέρ της 914 είναι typeIV και δεν έχει πολλή σχέση σε διαστάσεις με το αντίστοιχο του σκαθαριού...
912 2λίτρη είναι μόνο η 912Ε και αυτή έχει ψεκασμό και πολλαπλή σαν το δικό μου...Αν κάποια στιγμή κατέβεις στο υπόγειο και το δεις, παρε τα νούμερα που έχει να βρούμε τι είναι και που μπαίνει ακριβώς, αν θέλεις.

BEAMS, καλά τα λες εσύ μωρέ αλλά κάποια πράγματα για εμένα είναι κάπως υπερβατικά (πχ. να συντονίσεις 2 τριπλά Weber 40 IDA και να μη βγαίνουν φλόγες από πάνω και να σου καίνε το σβέρκο κάθε φορά που αφήνεις το γκάζι :lol: ).
Η όλη ιστορία με την 914 είναι η αίσθηση σπορ που αποκομίζεις, που δεν χρειάζεται να πας τους σκοτωμού, ενώ το κερασάκι στο 914-6 είναι ο ήχος του (που είναι πιο έντονος από την 911 γιατί είναι 10 πόντους από την πλάτη σου ο ανεμιστήρας).
Άβαταρ μέλους
By Κίκιζας Γρηγόρης
D-Jet έγραψε:
Το μοτέρ της 914 είναι typeIV και δεν έχει πολλή σχέση σε διαστάσεις με το αντίστοιχο του σκαθαριού...
912 2λίτρη είναι μόνο η 912Ε και αυτή έχει ψεκασμό και πολλαπλή σαν το δικό μου...Αν κάποια στιγμή κατέβεις στο υπόγειο και το δεις, παρε τα νούμερα που έχει να βρούμε τι είναι και που μπαίνει ακριβώς, αν θέλεις.

Got it. :s_thumbsup Θα τσεκαρω και θα σου πω.

Μιας και ξεκινησε πολυ ενδιαφερουσα κουβεντα για τα υπολοιπα μοντελα της Porsche, θυμηθηκα ενα αρκετα ενδιαφερον συγκριτικο που ειχα διαβασει σε επετειακη εκδοση "Exotic Cars:2" σε Road&Track του 1984...Λαμβανοντας υποψιν ολες τις παραμετρους, μαζι και με το κοστος, νικητης σε αυτο το συγκριτκο, βγηκε η 944...

Εικόνα

...σε επομενες σελιδες, αλλο ενα δοκιμαστικο με αρκετα εντυπωσιακη φωτο... :inlove:

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Alexkid
#212487 Αν κάναμε το τεστ σήμερα, 32 χρόνια μετά, σίγουρα νικητής θα ήταν η 944.

Τότε όμως; Πώς το δικαιολογούν; Ύποπτα παράξενο μου φαίνεται...
Άβαταρ μέλους
By dstou
#212493 Tην πιθανότητα, τότε και τώρα, να βγαίνει 'νικητής' το εκλεκτό του τμήματος μάρκετιγκ της εταιρείας που τα πουλάει, πως το έχετε αποκλείσει? Με δικά σας λόγια.