Forum για τη Formula 1

Ποιος θα είναι ο νικητής;

1
10%
1
10%
2
20%
3
30%
1
10%
2
20%
0
N/A
0
N/A
0
N/A
0
N/A
0
N/A
0
N/A
0
N/A
0
N/A
0
N/A
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#886415 @ REALZEUS

Η όλη αυτή χαζομάρα με την φθορά των Pirelli ξεκίνησε λόγω του Καναδά το 2010 (τελευταία χρονιά των Bridgestone)

The biggest story of the day was the extreme tyre degradation the drivers experienced while running on the super-soft compound. Several sections of the circuit had been resurfaced since Formula One's previous visit in 2008, with the net result being that they offered comparatively little grip compared to other circuits. Hirohide Hamashima, Bridgestone's director of motosport tyre development, commented that the problem was a result of the tyres being unable to reach their optimum operating temperature.[5] With several teams expecting rain at some point during the weekend, the lack of grip and unpredictable conditions made setting the car up exceptionally difficult.

Κάποιο σαϊνι στη FIA τα είδε αυτά και λέει ας πούμε στην Pirelli να τα κάνει έτσι τα λάστιχα. Και έτσι τα έκανε η Pirelli. Μπορεί να ήταν "ωραίο" για μερικά χρόνια, αλλά σιγά σιγά τα παραμετροποιήσανε προς το πιο ανθεκτικό, ειδικότερα μετά τους τεχνικούς κανονισμούς του 2017 και τα πιο γρήγορα μονοθέσια

Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι έχεις μονοθέσια που λόγω ground effect μπορούν να ακολουθήσουν λίγο πιο κοντά το προπορευόμενο μονοθέσιο, αλλά έχεις ελαστικά που αν τα πιέσεις για 3-4 γύρους προσπαθώντας να προσπεράσεις, υπερθερμαίνονται και μετά τον ήπιες. Βάλε και στην εξίσωση το βάρος που στην αρχή του αγώνα είναι 900 κιλά, καταντήσανε οι αγώνες να είναι το πρώτο μισό αναμονή και το δεύτερο μισό να περιμένεις μήπως κάποιος γρήγορος είναι εκτός θέσης και πάει για προσπέρασμα

Υποτίθεται οι αλλαγές που κάνουν είναι για να έχεις περισσότερα προσπεράσματα (ή μάχες έστω).
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#886419 Για τα λαστιχα συμφωνω με τους προλαλησαντες οτι ευθυνονται σε μεγαλο βαθμο για τα χαλια που βλεπουμε.

Αν εχω καταλαβει καλα, παιζει η εξης φαση:
Οσο τα κρατανε στο σωστο παραθυρο θερμοκρασιας μπορουν να βγαλουν ενα σκασμο γυρους. Και οι οδηγοι στο μεγαλυτερο μερος του αγωνα νταντευουν τα λαστιχα και δεν πανε ΤΑΠΑ οπως θα θελαμε. Νταξ και το νταντεμα ενα ταλεντο του οδηγου ειναι... Νταξ το να φτιαξει η ομαδα μονοθεσιο φιλικο προς τα ελαστικα επιτυχια ειναι... Αλλα πλεον καταντησαμε πολυ συχνα να κερδιζουν αγωνες τα ελαστικα (η συμπεριφορα τους στην εκαστοτε πιστα με το εκαστοτε μονοθεσιο) παρα ο ταχυτερος οδηγος με το ταχυτερο μονοθεσιο.

Μια λυση που εχω ξαναπει στο παρελθον ειναι οι ελαχιστες υποχρεωτικες αλλαγες ελαστικων σε καθε αγωνα. Με 3 αλλαγες θα το πηγαινουν ολοι ταπα απο την αρχη μεχρι το τελος. Κι ας βρουνε αλλους τροπους να γινουνε οικολογοι, δε θα σωσουμε εμεις οι φορμουλιαρηδες την ανθρωποτητα :twisted:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#886421 Βασικα αφου ειναι ομαδικο το αθλημα ισως θα επρεπε να επαναφερουν τους ανεφοδιασμους με καυσιμο και να υποχρεωσουν σε τουλαχιστον 2 στοπ. Ετσι θα μπορουσαν να ελαφρυνουν τα μονοθεσια απο το βαρος του καυσιμου, τα λαστιχα να ειναι σαφως πιο μαλακά. Πιο πολυ σασπενς στον αγωνα, πιο γρηγορους γυρους και οχι στρατηγικες μειωσης της φθορας . F1 βλεπουμε οχι Les Mans, το γκαζι στο πατωμα για ολο τον αγωνα.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
PaNick67 έγραψε:Βασικα αφου ειναι ομαδικο το αθλημα ισως θα επρεπε να επαναφερουν τους ανεφοδιασμους με καυσιμο και να υποχρεωσουν σε τουλαχιστον 2 στοπ. Ετσι θα μπορουσαν να ελαφρυνουν τα μονοθεσια απο το βαρος του καυσιμου, τα λαστιχα να ειναι σαφως πιο μαλακά. Πιο πολυ σασπενς στον αγωνα, πιο γρηγορους γυρους και οχι στρατηγικες μειωσης της φθορας . F1 βλεπουμε οχι Les Mans, το γκαζι στο πατωμα για ολο τον αγωνα.

Στον ανεφοδιασμο ειμαι εναντια γιατι τιθεται θεμα ασφαλειας οδηγων/μηχανικων.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
George_Prix έγραψε:
PaNick67 έγραψε:Βασικα αφου ειναι ομαδικο το αθλημα ισως θα επρεπε να επαναφερουν τους ανεφοδιασμους με καυσιμο και να υποχρεωσουν σε τουλαχιστον 2 στοπ. Ετσι θα μπορουσαν να ελαφρυνουν τα μονοθεσια απο το βαρος του καυσιμου, τα λαστιχα να ειναι σαφως πιο μαλακά. Πιο πολυ σασπενς στον αγωνα, πιο γρηγορους γυρους και οχι στρατηγικες μειωσης της φθορας . F1 βλεπουμε οχι Les Mans, το γκαζι στο πατωμα για ολο τον αγωνα.

Στον ανεφοδιασμο ειμαι εναντια γιατι τιθεται θεμα ασφαλειας οδηγων/μηχανικων.

Το κανουν σε ολους τους αγωνες αντοχης, σε NASCAR, κλπ αγωνες στην αλλη μερια του Ατλαντικου. Γιατι οχι στην F1;
Άβαταρ μέλους
By Chris
#886430 Οταν υπηρχαν ανεφοδιασμοι ειχε νοημα το "παιχνιδι" με τα λαστιχα γιατι εδινε πολλα περιθωρια για διαφορετικες στρατηγικες, πραγμα που βοηθουσε και στο θεαμα φυσικα. Οταν εκοψαν τους ανεφοδιασμους, αρχισαν τα υποχρεωτικα πιτ-στοπς και οι υποχρεωτικες χρησεις διαφορετικων γομων ωστε να ανακατευτει λιγο η τραπουλα, γιατι αλλιως θα εβαζαν ολοι τη σκληροτερη και θα πηγαιναν για τα λιγοτερα δυνατα πιτ-στοπς. Που και τωρα εκει καταληξαμε. Καμια πλην της σκληρης δεν δινει κατι ουσιαστικο, και αν δεν υπηρχε η υποχρεωτικοτητα ολοι θα εκαναν ακριβως την ιδια στρατηγικη. Σκληρα και ολο τον αγωνα, ή σκληρα με ενα πιτ. Το θεαμα δεν κατασκευαζεται με το ζορι, αλλιως μπορουμε και να προσθετουμε μερικα κιλα ερμα στους μπροστινους, να τους αφαιρουμε λιγη πτερυγα, να τους κλεινουμε το ενα ματι κλπ.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#886431 Δεν είναι θέμα ανθεκτικότητας είναι θέμα διαφοράς μεταξύ των διαφορετικών τύπων ελαστικού. Αν έχουμε έναν αγώνα 60 γύρων (για εύκολες διαιρέσεις) και πάμε για 1 πιτ στοπ θα πάμε πλέον μέση μαλακή και θα γίνει μία διαίρεση 20-40 συνήθως. Αν κάνουμε 2 πιτστοπ έχουμε μία διαίρεση του αγώνα σε 15-20-25 ή 15-15-30. Δηλαδή θα έχουμε 10 γύρους πιο φρέσκια τη σκληρή για όλο το στιντ και 15 γύρους καλύτερη και μαλακότερη γόμα. Πόσο θέλουμε να κερδίσουμε; Χθες ήταν 23". Να πούμε ότι τα 5 είναι undercut για το πιο τραβηγμένο πρώτο στιντ; Μας μένουν 18. Στους τελευταίους 30 γύρους δηλαδή με ίδια γόμα θα πρέπει να κερδίζει 8 δέκατα για 10 γύρους πιο φρέσκο λάστιχο. Δε νομίζω να βγαίνουν τα νούμερα. Άρα πρέπει να κερδίσει και το κίτρινο περίπου 10" στους γύρους 20-30 που θα πηγαίνουν φρέσκο άσπρο με μεταχειρισμένο κίτρινο. Σχεδόν 1" το γύρο δηλαδή. Ε αυτές οι διαφορές δεν παίζουν. Η κίτρινη δεν είναι τόσο πιο γρήγορη από την άσπρη και γι'αυτό όλοι πάνε μέχρι τέρμα με την άσπρη. Εναλλακτικά πάμε 20-25-15 τελευταίο στιντ με κόκκινο/κίτρινο. Θέλουμε 23" + το track position σχεδόν 30" για να γίνουν και τα απαραίτητα προσπεράσματα ΜΙΝΙΜΟΥΜ. Δηλαδή 2" καλύτερο ρυθμό το γύρο. Άρα όπως βλέπουμε το πρόβλημα είναι οι διαφορές στις γόμες και όχι το πόσο κρατάει το κάθε λάστιχο και αυτό είναι που κάνει την όποια στρατηγική της Πιρέλι αποτυχημένη
Άβαταρ μέλους
By cmarin
#886453 Φέτος στο Μονακό, θα έχουμε 2 υποχρεωτικές αλλαγές ελαστικών. Ας το κάνουν γενικό κανονισμό για όλο το πρωτάθλημα. Πιο φρέσκες γόμες, μεγαλύτερη πίεση και αντίστοιχα θέαμα.
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#886461 Το Qatar του 23 ήταν κάτι ωραίο (εκτός από την πρώτη στροφή του πρώτου γύρου), όπου είχανε μαξ όριο γύρων ανα σετ 18, και έτσι πιέσανε όσο τους επέτρεπε το μονοθέσιο, χωρίς management
Άβαταρ μέλους
By ripper
cmarin έγραψε:Φέτος στο Μονακό, θα έχουμε 2 υποχρεωτικές αλλαγές ελαστικών. Ας το κάνουν γενικό κανονισμό για όλο το πρωτάθλημα. Πιο φρέσκες γόμες, μεγαλύτερη πίεση και αντίστοιχα θέαμα.

Αυτό δεν το άκουσα, καλώς αν ισχύει.

Γενικά, παραβλεποντας τις υπερβολές του Δία, συμφωνώ με αυτό που αναλύει ο Κορτο, απλά αυτό που είπα εξαρχής είναι ακόμα πιο απλό.
Καλώς δεν κρατάνε τα κόκκινα και τα κίτρινα και ας μην έχουν την σωστή απόδοση. Το πρόβλημα είναι ότι τα άσπρα (δεν ξέρω αν είναι η C4 ή η C5 ή και οι δύο) δεν πεθαίνουν ΠΟΤΕ. 70 γύρους να έχουν να κάνουν τα κάνουν χωρίς πτώση απόδοσης. Αυτόματα σκοτώνουν οποιαδήποτε διαφοροποίηση στρατηγικής. Αν δεν μπορούν να τα φτιάξουν αλλιώς ας κάνουν υποχρεωτικές και τις 3 γόμες.
Έφτιαξαν πολύ ωραίους κανονισμούς αεροδυναμικής, που επιτρέπουν τις μάχες, και καταστρέφει τους αγώνες μια γόμα.

Ο Norris έφαγε ήττα με τα κίτρινα στο Sprint και στον αγώνα φυσούσε και το γιαούρτι (άσπρα). Κακώς καθότι τα άσπρα απλά δεν ψοφάνε ότι και να γίνει.
Άβαταρ μέλους
By mikeerfol
ripper έγραψε:Το πρόβλημα είναι ότι τα άσπρα (δεν ξέρω αν είναι η C4 ή η C5 ή και οι δύο)

Στο αρχικό ποστ το έχω βρε ριππερ μου :( :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By ripper
mikeerfol έγραψε:
ripper έγραψε:Το πρόβλημα είναι ότι τα άσπρα (δεν ξέρω αν είναι η C4 ή η C5 ή και οι δύο)

Στο αρχικό ποστ το έχω βρε ριππερ μου :( :rtfm:

Ναι πήγα ανάποδα την κλίμακα.
C2 εδώ, άρα και τα C1 ακόμα χειρότερα.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#886511 αυλακώσεις , πιό στενά και μονοθέσια με δυνατότητα πλαγιολίσθησης με ανάποδο τιμόνι.