- 02 Απρ 2015, 13:25
Συνεχίζοντας την έρευνα αγοράς αυτοκινήτου, εχθές εγκαταλείφθηκε η σκέψη για αναμονή του Honda H-RV. Ως γνωστόν, το H-RV κατασκευάζεται στο ολοκαίνουργιο εργοστάσιο της Honda στο Μεξικό μαζί με το νέο Jazz. Το εργοστάσιο ξεκίνησε την λειτουργία του πριν ένα μόλις χρόνο. Υπάρχουν όμως πολλές αναφορές στο διαδίκτυο για προβλήματα στην λειτουργία του εργοστασίου τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αυτοκινήτων, όσο και προβλήματα στην ποιότητα. Οι λόγοι είναι πως στο Μεξικό δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που να έχει πρότερη εμπειρία στην κατασκευή αυτοκινήτων, ενώ οι καθυστερήσεις οφείλονται και σε κλοπές που γίνονται. Είτε πρώτων υλών που φτάνουν στο εργοστάσιο, είτε τμημάτων των αυτοκινήτων κατά την διάρκεια μεταφοράς των αυτοκινήτων μέσω σιδηρόδρομου, από το εργοστάσιο προς τις αγορές
Οπότε η ιδέα να περιμένουμε μέχρι τον Σεπέμβρη (ίσως και αργότερα) για ένα αυτοκίνητο αμφιβόλου ποιότητας εγκαταλήφθηκε.
Έτσι, με την ευκαιρία εχθές δοκιμάστηκε και το τρίτο αυτοκίνητο του τίτλου, την εμπείρια οδήγησης του οποίου θα σας καταθέσω αμέσως τώρα.
Το Qashqai το είχα οδηγήσει και παλιότερα, ήταν όμως το 1.6 με 19άρες ζάντες και οι εντυπώσεις μου από το αυτοκίνητο ήταν ανάμεικτες. Πέρα από τον όγκο του αυτοκινήτου, που θέλεις κάποιον χρόνο να τον συνηθίσεις, το αυτοκίνητο με είχε εντυπωσιάσει με τον τρόπο που "έκρυβε" τα χιλιόμετρα που μάζευε. Πραγματικά δεν καταλάβαινες με πόσα πάς, είτε αυτά ήταν 120Kmh είτε 150Kmh. Από την άλλη το αυτοκίνητο είχε ένα μικροτριγμό στο ταμπλό και έναν έντονο συντονισμό στην μπροστά αριστερά ανάρτηση, ειδικά κατά την επιτάγχυνση από χαμηλή ταχύτητα. Επίσης, μου είχε φανεί πως ακολουθούσε τα "νερά" του δρόμου, με αποτέλεσμα να νιώθω πως έπρεπε να κάνω διαρκώς μικροδιορθώσεις στο τιμόνι και να μην με αφήνει να χαλαρώσω κατά την οδήγηση του, παρά την ωραία ποιότητα κύλησης που είχε.
Μιας και δεν ενδιαφερόμασταν βέβαια για το 1.6 και θέλοντας να δω κατά πόσο η ενοχλητική αίσθηση στον δρόμο οφειλόταν στο αυτοκίνητο ή στις 19άρες ζάντες, κατέληξα εχθές να οδηγώ ένα QQ 1.5 Acenta με 17άρες ζάντες αλουμινίου.
Προφανώς δεν θα μπω στην διαδικασία να περιγράψω πάλι θέματα χώρων, εμφάνισης κλπ. αλλά θα επικεντρωθώ περισσότερο στην οδήγηση του.
Αρχικά ο κινητήρας του. Ειλικρινά δεν περίμενα από τον "μικρό" 1.5 κινητήρα τέτοια λειτουργία. Ο κινητήρας ακούγεται ελάχιστα στο ρελαντί και όχι μόνο. Καμιά απολύτως σχέση με τον κινητήρα της Ford για παράδειγμα. Είτε στο ρελαντί, είτε στις επιταγχύσεις, τον θόρυβο του κινητήρα πρακτικά δεν τον προσέχεις. Προφανώς είναι θέμα εξαιρετικής δουλειάς που έχουν κάνει στην μόνωση, μιας και στο Duster ακούγεται αρκετά περισσότερο.
Το εύρος λειτουργίας του είναι σχετικά μικρό, αλλά η κλιμάκωση των σχέσεων βοηθά, ενώ σίγουρα χρειάζεται και ένα διάστημα προσαρμογής στην μετάβαση από βενζινοκίνητο σε πετρέλαιο. Σίγουρα πάντως αυτό που βοηθάει είναι η ροπή του κινητήρα αυτού!
Η διαδρομή (για όποιον γνωρίζει από Θεσσαλονίκη), περιλάμβανε οδήγηση από το Παπαγεωργίου προς τα Ανατολικά μέχρι την Τριανδία μέσω Περιφερειακού και στην συνέχεια επιστροφη προς Δυτικά, έξοδο ΤΙΤΑΝ, Δερβένι, Λητή και πίσω. Κυρίως αυτοκινητόδρομο δηλαδή, με αρκετές ανηφόρες και κατηφόρες όμως.
Στην ανηφόρα του Παπαγεωργίου και με τρία άτομα μέσα, ήταν απίστευτη η αίσθηση "άνετης" επιτάγχυνσης που είχε. Ένιωθες πως δεν ζορίζονταν πουθενά, πατούσες ελαφρά το γκάζι και για όλα τα υπόλοιπα τα αναλάμβανε η ροπή. Το αυτοκίνητο το πάτησα μέχρι 140 τα οποία τα είχε πολύ άνετα. Φυσικά το 1.6 πάει καλύτερα σε επίπεδο επιδόσεων και σίγουρα έχει καλύτερη τελική. Για όλους τους υπόλοιπους όμως που δεν τους ενδιαφέρουν οι τελικές, νομίζω πως δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα σε θέμα επιδόσεων με τον συγκεκριμένο κινητήρα.
Κατί ακόμη που μου έκανε εντύπωση είναι η ποιότητα κύλισης που έχει. Ειλικρινά δεν υπάρχει καμιά σύγκριση με το Vitara το οποίο οδηγήσα προχθές. Νομίζω πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου αυτοκινήτου είναι η ποιότητα κύλισης, με δεύτερο να έρχεται το Focus. Λες και σε παρακαλάει να το βγάζεις στον δρόμο για να καλύπτεις μεγάλες αποστάσεις στον αυτοκινητόδρομο. Σε θέμα κρατήματος, δεν μπόρεσα να βγάλω και πολλά συμπεράσματα, μιας και δεν βοηθούσε ο δρόμος, παρόλα αυτά ένιωθα να έχει πολύ καλό πάτημα στον δρόμο (επομένως το 1.6 που οδήγησα είτε είχε πρόβλημα στην ανάρτηση, είτε έφταιγαν οι 19άρες). Σε κάθε περίπτωση δεν σε εμπνέει κιόλας να το οδηγήσης πιο άγρια μιας και δεν είναι αυτός ο χαρακτήρας του (όπως το Focus 125hp για παράδειγμα), το αντίθετο θα έλεγα.
Σε θέμα κατανάλωσης, παρά το πάτημα που το έκανα και το γεγονός πως δεν το οδήγησα σε ευθεία όπως το Vitara, στο τέλος της διαδρομής μου έβγαλε κατανάλωση 5.8lt/100Km την ίδια στιγμή που το Vitara είχε κάψει σε πιο χαλαρές συνθήκες 6.1, ενώ το Qashqai 1.6 7.4lt/100Km. Πρακτικά δηλαδή την ίδια κατανάλωση με το πετρελαιοκίνητο Focus, το οποίο όμως έχει αρκετά μικρότερη μετωπική επιφάνεια από το Focus και μικρότερη απόσταση από το έδαφος.
Επίσης, το αυτοκίνητο δεν είχε ούτε 100Km πάνω του, πράγμα που σημαίνει πως επιδόσεις και κατανάλωση λογικά θα βελτιωθούν.
Σχετικά με την αξιοπιστία δεν μπόρεσα φυσικά να βγάλω συμπεράσματα από το test drive. Τα μόνα που εντόπισα ήταν ένας μεταλλικός θόρυβος από το πεντάλ του γκαζιού στο άφημα, και πως το start stop δεν δούλεψε ούτε μια φορά στις δύο στάσεις που έκανα. Το αναφέρω αυτό γιατί υπάρχουν αρκετές αναφορές για προβληματικό start stop στο Qashqai. Δυστυχώς δεν τσεκάραμε αν ήταν απενεργοποιημένο από διακόπτη. Επίσης, μου έκανε εντύπωση πως όταν έφτασα στην αντιπροσωπεία, τα φώτα ημέρας ήταν σβηστά και χρειάστηκε να σβήσω και να ξανά ανάψω την μηχανή για να επανέλθουν

Σε ερωτήσεις προς τον πωλητή σχετικά με τα προβλήματα αξιοπιστίας που ακούγεται ότι έχει το QQ, μου ανέφερε πως πρώτη φορά το άκουγε από εμένα, αλλά για να λέμε και την αλήθεια δεν περίμενα και διαφορετική απάντηση
Το αυτοκίνητο με μη μεταλλικό χρώμα στην βασική έκδοση βγαίνει γύρω στα 20.500, τιμή αρκετά καλή για αυτό που προσφέρει.
Όπως καταλαβαίνετε, είμαστε πλέον ανάμεσα σε αυτό και το Focus βενζινή, με την διαφορά τιμής να είναι 3.300€ και με αρκετά πιο πλούσιο εξοπλισμό του Focus (οθόνη αφής 8 ιντσών με navigation, διζωνικός κλιματισμός αντί για απλό AC, φώτα ομίχλης, parktronic, αναδιπλούμενοι καθρέφτες, κλπ). Αν θα θέλαμε αντίστοιχο εξοπλισμό στο QQ θα έπρεπε να δώσουμε άλλα 3000€ περίπου. Από την άλλη βέβαια, το κόστος χρήσης του QQ είναι πολύ μικρότερο με αποτέλεσμα η αρχική διαφορά τιμής να υπολογίζω πως θα καλυφθεί μέσα σε 3-4 χρόνια το πολύ με τα χιλιόμετρα που κάνουμε.
Οπότε, τις επόμενες ημέρες θα τα βάλουμε τα πράγματα κάτω, θα ξαναμελετήσω τις αναφορές για προβλήματα στο QQ (μου κάνει ιδιαίτερη αρνητική εντύπωση το γεγονός πως μόλις 37% των ιδιοκτητών θα το πρότειναν σε κάποιον φίλο τους με βάση το Carbuyer -
http://www.carbuyer.co.uk/reviews/nissan/qashqai/hatchback/owner-reviews#owner-reviews) και με το καλό γύρω στο Πάσχα θα προχωρήσουμε σε αγορά με το καλό!