- 25 Οκτ 2017, 17:56
Να πω εγώ πως επειδή δεν έχω οδηγήσει τίποτε από όλα αυτά που συζητάτε, δεν έχω γνώμη επί της ουσίας. Αλλά θα πω πως καταλαβαίνω απόλυτα τον nass όταν βάζει όριο τα 2 λίτρα, είχα μάλιστα στην αρχή αυτού του τοπικού εκφράσει και την αντίρρησή μου ακόμη και για αυτά, αφού υπάρχει ακόμη ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ο οποίος αυξάνει το TCO αμέσως αμέσως σχεδόν στο 5χίλιαρο με τις υπάρχουσες τιμές. Και δυστυχώς δεν ξέρουμε ποτέ αν μείνουν ως έχουν τα πράγματα...
Στα 3 λίτρα, το ρίσκο είναι ακόμη μεγαλύτερο, γιατί όσο μεγαλύτερα τα κυβικά, τόσο μεγαλύτερος ο φόβος.
Πάνω στο ίδιο, θα πω κάτι ακόμη όμως: εκτός από τα κυβικά, καλό είναι να έχουμε το νου μας και στην αξία λιανικής. Το ελληνικό Κράτος δεν το έχει σε τίποτε να αλλάξει το νόμο και αντί για κυβικά, να υπολογίζει την αξία κτήσης. Γι' αυτό, ακόμη κι αν βρεθούν τα 90Κ (αφού είναι 60Κ + 30Κ από το Evo), το TCO μπορεί να πάει στο θεό, αν αλλάξει ο εν λόγω νόμος.
Είναι κάτι που οι δίλιτροι και άνω το έχουμε νιώσει στο πετσί μας, όταν η κυβέρνηση του ΚΚ junior έβαλε για πρώτη φορά το γνωστό τέλος, που στο τέλος μεγάλωσε και έγινε μόνιμος φόρος (από την σωτήρια κυβέρνηση του δίδυμου Μπένι+Αντώνη Σαμαρά). Και φανταστείτε, τότε δεν είχαμε να ταϊζουμε τον Καρανίκα, τώρα έχουμε και μεγαλύτερα έξοδα!
Θα πω λοιπόν πως εγώ θα έκανα κάτι εντελώς διαφορετικό, έστω κι αν δεν τρελαινόμουν: θα πουλούσα το Evo και θα αγόραζα μάλλον κάτι στα λεφτά του Volvo. Άρα θα δαπανούσα τα λιγότερα για CapEx, θα είχα το ιδανικό OpEx και τελικώς θα μπορούσα να αντέξω χωρίς δράματα αν μια αλλαγή στο φόρο πολετελούς διαβίωσης ανέβαζε το OpEx (άρα και το TCO) στο θεό...
Αν το Volvo το βαριόμουν και το TCO έμενε χαμηλά, θα αγόραζα ένα ΜΧ5 με κομπρέσσορα για να βγάζω γούστα όταν είχα όρεξη: αστείο CapEx, αστειότερο (sic) OpEx και τέλειο TCO. Και το σημαντικότερο: εξασφαλισμένη διασκέδαση.
Επιπλέον, έχω κι άλλη πρόταση: θα πουλούσα Evo και V-strom και θ' αγόραζα Volvo και Ducati (μια Multistrada 1200S κατά προτίμηση). Έτσι λογικά δεν θα χρειαστείς και το Mazda...
Όσο για την Macan, εξαιρετικό αμάξι θα είναι, αλλά η μεγαλύτερη διαφορά από τα υπόλοιπα είναι γιατί έχει το σωστό σηματάκι. Το οποίο στην Ελλάδα σήμερα, είναι έξτρα άγχος. Επειδή θεωρώ πως έχουμε οι περισσότεροι διαφορετικές αξίες εδώ μέσα, δεν θεωρώ απαραίτητο να δαπανηθούν τόσα χρήματα σε μια ασταθή χώρα σαν την Ελλάδα. Θεωρώ πως με ελάχιστους συμβιβασμούς, μπορείς να έχεις κάτι πολύ καλό, με το 1/3 του κόστους (γιατί εκεί γίνεται και η σύγκριση σε CapEx: πουλάς Evo και αγοράζεις Porsche ή Volvo).
Δεν δικαιολογείται για εμένα με τίποτε η διαφορά αυτή μεταξύ των δύο (μιλώ για Macan vs. XC60).
Τέλος, ένα ωραίο θέμα, πραγματική όαση στην μιζέρια που βλέπουμε γύρω μας. Ας το απολαύσουμε όλοι μας, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις παρακαλώ.