Φορουμ για τον υποψήφιο ή αναποφάσιστο αγοραστή, καινούριου ή μεταχειρισμένου
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#173370 Όχι δεν έχω δει Yaris, κρίνοντας από το site και το διαμορφωτή, για να έχουμε τα βασικά πρέπει να πάμε σε Active+ στα 15Κ ή στην Style+ στα 16Κ με τον 1,33 και στα 17,5Κ και 18,5Κ αντίστοιχα με τον 1,4D. Είναι εξαιρετικά περίεργα -και λειψά- τα επίπεδα εξοπλισμού του Yaris, μόνο η Style έχει προβολείς ομίχλης ή LED DRLs ή clima, ενώ μόνο οι δύο "πάνω" εκδόσεις έχουν τα βασικά που έχουν όλοι οι άλλοι ανταγωνιστές.

Και βέβαια ελλείψει δυνατού μοτέρ, παραμένει το πιο "ρυπογόνο" (aka τέλη) και το πιο αργό από τα υπόλοιπα της κατηγορίας του....να μην πούμε για το hybrid που είναι ακόμα πιο αργό, πιο αργό και από το 1400αρι 206 που είναι μοντέλο 20ετίας πλέον :roll:
Άβαταρ μέλους
By Mark
#173414 Υπερβολές....
Από το 206 με τον 8βάλβιδο 1.4 είναι σαφώς πιο γρήγορο, ενώ πρέπει να είναι στα ίδια περίπου με το 16βάλβιδο που είχε βγάλει αργότερα. Εκτός από τελική που είναι σχετικά χαμηλή, αλλά σε ρεπρίζ λόγω CVT πρέπει να είναι αρκετά καλύτερο.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#173418 Το Yaris Hybrid είναι εξαιρετικό γι' αυτό που είναι: ένα άνετο, ήσυχο και οικονομικό αυτοκίνητο πόλης, που θα βγει και παραέξω αν χρειαστεί. Αλλά είναι ακριβό. Το θεωρώ από τις καλύτερες επιλογές, αλλά κοστίζει.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#173422 Έπρεπε να το διευκρινήσω για το 206, έχουμε το 16V με τα 90 άλογα, που το έδιναν 0-100 10.6" και τελική 175χαω, επιβεβαιωμένα χιλιάδες φορές όλα αυτά τα χρόνια που το έχουμε. Το Hybrid το δίνουν 11,8" και 165χαω τελική. Να δώσω 16,5Κ (ή 17,5Κ αν θέλω π.χ. προβολείς ομίχλης :roll: ) για να πάρω ένα σαφέστερα πιο αδύναμο αυτοκίνητο, τη στιγμή που υπάρχουν άλλα πολύ φθηνότερα και πολύ δυνατότερα/γρηγορότερα, sorry αλλά μόνο κάποιος φανατικός Toyotάκιας θα το έκανε....

Πάντως για να είμαι σωστός και "δίκαιος", έχω αιτηθεί test-drive και για το Yaris, αν και δεν υπάρχει πουθενά στην Αθήνα με τον 1.33, απλά για να έχω ιδία άποψη για το αυτοκίνητο, τον εξοπλισμό και τις τιμές που παίζουν (είδα ότι βγήκε μια -μικρή- προσφορά τις τελευταίες μέρες)....
Άβαταρ μέλους
By Mark
Anonymous Founder έγραψε:Το Yaris Hybrid είναι εξαιρετικό γι' αυτό που είναι: ένα άνετο, ήσυχο και οικονομικό αυτοκίνητο πόλης, που θα βγει και παραέξω αν χρειαστεί. Αλλά είναι ακριβό. Το θεωρώ από τις καλύτερες επιλογές, αλλά κοστίζει.

Συμφωνώ, αλλά αν κάποιος το πάρει σε όχι τόσο φορτωμένη έκδοση που το δίνουν από 15,5 χιλιάρικα(πάντα αυτόματο) πιστεύω δεν είναι τόσο χάλια τιμή όσο στο παρελθόν που ξεκινούσε από τα 17,5 χιλιάρικα.

Από περιέργεια, βρήκα κάτι 4Τ που είχαν συγκριτική δοκιμή μεταξύ των τριών Yaris (βενζίνη-diesel-hybrid), και σε επιδόσεις ήταν ακριβώς τα ίδια το βενζινοκίνητο με το hybrid(σε επιτάχυνση από στάση κάτι 2-4 δέκατα πιο γρήγορο το hybrid) και σε ρεπρίζ με σχετικά πολλά χλμ έπαιρνε κεφάλι το hsd. Βέβαια το diesel ήταν ταχύτερο όλων. Αλλά έχοντας οδηγήσει αρκετά το diesel θα έλεγα πως δεν μου αρέσει καθόλου για μέσα στην πόλη. Έχει δύναμη σίγουρα, αλλά επειδή κάτω από τις 1800 είναι νεκρό, είναι λίγο πιο δύσκολο στα συνεχή σταμάτα ξεκίνα από ένα βενζινοκίνητο. Όχι κάτι τραγικό που δεν συνηθίζεται, αλλά οδηγώντας το Clio μου σε χαλαρούς ρυθμούς το βρίσκω πιο ευχάριστο. Στον ανοιχτό δρόμο που δεν έχει συχνές στάσεις και δεν χρειάζεται να αλλάζεις ταχύτητες τόσο πολύ είναι αλλιώς βέβαια.

Από την άλλη, πρόσφατα μπήκα σε ένα Yaris 2ης γενιάς φίλου με τον 1,33 βενζίνης, και σαν επιβάτης μου άρεσε πάρα πολύ το τράβηγμά του από χαμηλά με 3 άτομα μέσα.

The Ace έγραψε:Έπρεπε να το διευκρινήσω για το 206, έχουμε το 16V με τα 90 άλογα, που το έδιναν 0-100 10.6" και τελική 175χαω, επιβεβαιωμένα χιλιάδες φορές όλα αυτά τα χρόνια που το έχουμε. Το Hybrid το δίνουν 11,8" και 165χαω τελική.

Από ότι είδα στη βιβλιοθήκη των 4Τ, το 16V το δίνανε για 12,2" για τα 100 και το μετρήσανε 11,7". Το Hybrid το μετρήσανε 12,4". Σαφώς είναι λίγο γρηγορότερο, αλλά όχι τεράστια διαφορά κατά τη γνώμη μου. Και πέρα από τα νούμερα, είναι και θέμα αίσθησης. Αν το οδηγήσει κάποιος και του αρέσει το τράβηγμα, και μισό δευτερόλεπτο πιο αργό να είναι από κάποιο άλλο ίσως δεν τον νοιάξει και τόσο.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#173438 Δεν έχω οδηγήσει το Yaris, αλλά κρίνοντας μόνο και μόνο από τους πίνακες επιδόσεων, είναι περίπου 2"-2,5" πιο αργό στο 0-100 και σχεδόν 30χαω τελικής μείον από τα περισσότερα αυτοκίνητα που βλέπω παράλληλα ως πιθανές επιλογές. Και όπως είπα, είναι πιο αργό και από το 206 που ήδη έχουμε. Βάλε τον εξοπλισμό, βάλε και την τιμή, και εύκολα προκύπτει ότι το Yaris είναι στην τελευταία θέση της δικής μου κατάταξης. Θα πρέπει να συμβούν σημεία και τέρατα στο test-drive για να αναθεωρήσω....

Από την άλλη, ο 1000αρης του Fiesta (με τα 100 που έχω οδηγήσει) και ο 1000αρης του VAG (με τα 95 που οδήγησα), τραβάνε πολύ γερά και από πολύ χαμηλά, ακόμα και με 1 ή 2 σχέσεις πάνω. Υποθέτω ότι οι εκδόσεις με τα 125 και 110 θα ανεβάζουν και πολύ καλύτερα σε μεσαίες και ψηλές σαλ. Βάλτε την οικονομία, βάλτε τα μηδενικά τέλη, βάλτε και την σχεδόν παντελή απουσία κραδασμών και θορύβων (αυτό βασικά φοβόμουν εγώ), και είναι νομίζω προφανής η επιλογή για αυτοκίνητο "πόλης" που θα πρέπει να κάνει και ταξίδια.
Άβαταρ μέλους
By Mark
#173453 Κοίταξα από περιέργεια κάποια βιντεάκια στο youtube και συγκρίνοντας ένα Polo 1.2tsi dsg και ένα yaris hsd και τουλάχιστον σε κάτι 60-100 και 80-120 δε βλέπω φοβερή διαφορά. Η τελική όντως είναι μικρή στο υβριδικό, αλλά και πάλι δεν παίζει τόσο μεγάλη σημασία (κατά τη γνώμη μου πάντα). Αυτής της κατηγορίας τα αυτοκίνητα είναι για να πάνε άνετα μέχρι 140-150. Την πιο μεγάλη τελική την θες για να μπορεί να πηγαίνει μέχρι εκεί ξεκούραστα και οικονομικά. Το υβρίδιο αν μπορεί να πηγαίνει με τέτοια ταχύτητα με σχετικά χαμηλές στροφές λόγω κιβωτίου, δεν την βλέπω τόσο καθοριστική την τελική.

Έχοντας μικρό τουρμπάκι τα τελευταία 8 χρόνια, απλά να πω ότι αν και αρχικά νομίζεις πως θα πάρεις κάτι σούπερ και πολύ πιο γρήγορο από τα αντίστοιχα ατμοσφαιρικά παρόμοιας ιπποδύναμης, στην πράξη δεν είναι τόσο πολύ μεγάλη η διαφορά. Απλά έχεις πάλι ένα αυτοκίνητο 100 ίππων που είναι λίγο πιο γεμάτο στις μεσαίες σαλ. Αν θες τις απόλυτες επιδόσεις, θα είναι λίγο πιο σβέλτο από ένα ατμοσφαιρικό, αλλά θα πρέπει να ξεζουμίσεις για δεις την διαφορά. Και φυσικά η κατανάλωση είναι ανάλογη του τι του ζητάς. Αν χρησιμοποιείς τη διαθέσιμη ιπποδύναμη, θα δεις την εργοστασιακή μέση να απομακρύνεται.

Αν αγόραζα τώρα, θα κοιτούσα(πέρα από το να το γουστάρω γενικά) περισσότερο και τι γίνεται μετά την αγορά. Π.χ. να μην έχει ιμάντες κλπ που ανεβάζουν το κόστος συντήρησης.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#173459 Μα προφανώς το καλύτερο 0-100 και η υψηλότερη τελική σημαίνει και αντίστοιχες διαφορές σε όλες τις ενδιάμεσες επιταχύνσεις, πιο άνετο ταξίδι σε χαμηλότερες σαλ κλπ. Με τα νούμερα που βλέπω, θεωρώ ότι το Yaris είναι αυτό που θα κάνει το πιο "κουραστικό" ταξίδι (από άποψη δύναμης και θορύβου, άνεση δεν ξέρω και δεν μπορώ να κρίνω). Και δεν μιλάμε για διαφορές μισού δευτερολέπτου ή 5-10χαω τελικής, από το (αρκετά φθηνότερο) Fiesta με τα 125 φαίνεται να υπάρχει διαφορά 2,5" στο 0-100 και 30χαω τελικής. Μόνο μικρές δεν τις λες αυτές τις διαφορές...

Όσο για το αν πρέπει να ξεζουμίζεις έναν turbo για να δεις επιδόσεις, μάλλον το αντίθετο από ότι λες ισχύει. Ο turbo κινητήρας είναι που έχει περισσότερη ροπή και πιο "απλωμένες" καμπύλες, ενώ αντίθετα ο ατμοσφαιρικός εκ φύσεως πρέπει να δουλέψει σε ψηλές σαλ για να βγάλει ροπή και ιπποδύναμη, άρα εκ των πραγμάτων θέλει πιο πολύ πίεση και "κυνήγι", με τις ανάλογες επιπτώσεις σε θόρυβο, κατανάλωση κλπ.

Από την άλλη συμφωνώ ότι αν κυνηγήσεις ένα turbo η μέση κατανάλωση ανεβαίνει τάχιστα, ενώ ένας ατμοσφαιρικός είναι πιο ελεγχόμενος όσον αφορά την κατανάλωση.
Άβαταρ μέλους
By Mark
#173464 Εγώ μιλάω με βάση αυτό που έχω άμεσα επαφή, δηλαδή το δικό μου Clio 1.2tce. Το έχω βάλει δίπλα δίπλα με ατμοσφαιρικό 1.4 16v φίλου μου, και πηγαίνανε το ίδιο μέχρι τις 3500σαλ και μετά έφευγε το δικό μου για λίγο. Σε ρεπρίζ λίγο καλύτερα, φυσιολογικά. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα έλεγες ότι πάει τραγικά καλύτερα το turbo. Από την άλλη, κάποτε όταν το είχα καινούριο θυμάμαι πως ήμασταν 2 με το ίδιο αμάξι και ένας είχε φέρει ένα Ibiza προηγούμενο 1.4 ατμοσφαιρικό, αυτό που πουλούσαν με πρόγραμμα από την εδώ αντιπροσωπεία, 116 ίππους αν θυμάμαι καλά. Πήγαινε το ίδιο με εμάς και στις ψηλές στροφές έφευγε. Σε ρεπρίζ τα ίδια. Δεν ξέρω τώρα αν τα πιο καινούρια δουλεύουν με μεγαλύτερες πιέσεις και έχουν παραπάνω ροπή και είναι καλύτερα. Αλλά όταν το δικό μου έχει 15kgrm στα 1200 κυβικά, αν το άλλο είναι 1000άρι και έχει 18 ξέρω'γω, θα είναι σε βάθος χρόνου το ίδιο αξιόπιστο;

Σε πιο μεγάλους turbo κινητήρες που έχω οδηγήσει σαφώς και είναι έτσι όπως τα λες.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
Mark έγραψε:...Δεν ξέρω τώρα αν τα πιο καινούρια δουλεύουν με μεγαλύτερες πιέσεις και έχουν παραπάνω ροπή και είναι καλύτερα. Αλλά όταν το δικό μου έχει 15kgrm στα 1200 κυβικά, αν το άλλο είναι 1000άρι και έχει 18 ξέρω'γω, θα είναι σε βάθος χρόνου το ίδιο αξιόπιστο;...

Αυτό εδώ είναι το θέμα, προφανώς ένα πιο light turbισμα ενός 1200αριου (για να αναφερθώ στα αυτοκίνητα που βλέπω τώρα, δηλαδή ο 1.2TSi) μπορεί να βγάλει τις ίδιες αποδόσεις, επιδόσεις και καμπύλες με ένα πιο πιεσμένο 1000αρι, αλλά πιθανότατα ο 1200αρης θα έχει λίγο καλύτερο αποδιδόμενο έργο και ελαφρώς πιο απλωμένες καμπύλες. Άρα το εν δυνάμει συνολικό παραγόμενο έργο (δηλαδή το ολοκλήρωμα της καμπύλης) του 1200αριου θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό του πιο πιεσμένου 1000αριου. Αν δεις τις διαφορετικές καμπύλες του ίδιου μοτέρ με διαφορετικά trims απόδοσης (βλ. Ford Ecoboost 100/125/140HP), αλλάζουν μεν οι μέγιστες τιμές, αλλά "στενεύουν" οι καμπύλες, ή μάλλον οι περιοχές μέγιστης απόδοσης, ακριβώς γι'αυτό το λόγο.

Από την άλλη η αξιοπιστία είναι ένα θέμα, η Ford για τον Ecoboost με τα 140 σε αυτό ακριβώς έχει σταθεί, ότι έκανε 2-3 απαραίτητες αλλαγές για να διατηρηθεί η αξιοπιστία του κινητήρα στα ίδια επίπεδα με τα μικρότερα trims. Κάτι το οποίο φυσικά δεν κάνουν οι διάφοροι προγραμματιστές, γι'αυτό και οι aftermarket επαναπρογραμματισμοί δεν έχουν το ίδιο αξιόπιστο -μακροχρόνιο- αποτέλεσμα με την εργοστασιακή αναβάθμιση.
Άβαταρ μέλους
By GTS
#173532 Δεν πιστευω οτι αυτη η κατηγορια θα βολεψει σε ταξιδι τυπου Αθηνα-Ξυλοκαστρο με οικογενεια και μερικες αποσκευες...
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#173535 Να είναι το ίδιο άνετο, βολικό, εύκολο κλπ όπως με τη C5 (ή αντίστοιχο μεγάλο), προφανώς και όχι...αλλά ότι σε περίπτωση ανάγκης πρέπει και μπορεί να το κάνει, σίγουρα...Υπήρξε και χειροπιαστή απόδειξη αυτό το καλοκαίρι με την περιπέτεια με το θερμοστάτη της C5, όταν το 206 ανταποκρίθηκε επαρκέστατα -στο μέτρο του λογικού- για τις ανάγκες αυτού του ταξιδιού. Προφανώς αναγκαστήκαμε να κάνουμε παραχωρήσεις, επιπλέον διαδρομές (π.χ. για να παραλάβω την πεθερά μου από προαστιακό), αφήσαμε πράγματα :metalo: , αλλά τελικά τα καταφέραμε....
Άβαταρ μέλους
By antonisczt
#173625 Αντωνη στους τιμοκαταλογους της Citroen βλεπω το C3 σε 1.2 turbo βενζινη με τα 110 αλογα.
Στην εκδοση EcoChic με τα παντα ολα μεσα το εχει 14.840€.Γιατι δεν κανεις μια ερωτηση στην αντιπροσωπεια σαν εναλλακτικη?
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#173794 Αν δεν υπήρχε η τωρινή κατάσταση (Citroen C5 "χαρτί" να έχει ζητήσει μέσα σε 8 μήνες κοντά στα 1800€), πιθανότατα και εγώ και η γυναίκα μου θα το κοιτάγαμε σοβαρά. Δεν λέω ότι έχουν κάτι τα Citroen, ξέρω παιδιά με Citroen που έχουν 300Κ και 400Κ χλμ και τους έχουν βγάλει 2 λάμπες και 3 σωληνάκια, αλλά όπως και να το κάνουμε τα εξωτερικά ερεθίσματα δεν ευνοούν τη μάρκα :lol:

Η σύζυγος με ρωτάει για το 208, αλλά για κάποιο δικό τους περίεργο και βλαμμένο λόγο, η Peugeot δεν το βγάζει -ακόμα- στα 110 άλογα. Ως εκ τούτου αποκλείεται. Το Clio ομοίως δεν έχει ένα σοβαρό μοτεράκι που να τσεκάρει όλα τα κουτάκια που έχω ως προϋποθέσεις. Από τους γάλλους μας μένει λοιπόν το C3, που τα έχει όλα, αλλά δυστυχώς πέσαμε και στην περίπτωση.

Αύριο κλείνω το κύκλο test-drives, αν και ακόμα περιμένω να με πάρουν για το Yaris, και θα έχω μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα των αυτοκινήτων, καθώς και των τιμών/προσφορών που παίζουν....