- 31 Ιαν 2018, 09:35
Giuseppe Busso έγραψε:Nikos! έγραψε:Μαλάκωσα ακόμα λίγο τις πίσω και νομίζω ότι τώρα ήρθε η ισορροπία.
Btw είδα και το video σου.
Εγώ στην 147, είχα κόψει τις μοκέτες πίσω με σουγιά, έβγαζα τα ηχομονωτικά μαξιλάξια που είχα πάνω στα top mounts και έχωνα τα αλενάκια μέσα για να αρχίσω τις περιστροφές.
Αν θες τη γνώμη μου, ξεκινάς από λάθος βάση και αυτό το κάνουν όλοι οι rookies τέτοιων αναρτήσεων.
Ξεκίνα από εντελώς μαλακό το αμάξι, εμπρός πίσω, και άρχισε να σφίγγεις ανά 3 κλικ για να καταλαβαίνεις διαφορά.
Μόνο έτσι θα σετάρεις σωστά.
Κάνε ένα ρεσέτ στον εγκέφαλό σου και ξεκίνα τις δοκιμές και τις ρυθμίσεις.
Η φάση που έμπλεξες, είναι πιο sur mesure από κάθε άλλο. Eδώ κάνεις εντελώς personalization.
Η ohlins σου δίνει ένα στάνταρ σεταπ. Σου λέει 10 κλικ από σκληρό προς μαλακό και συγκεκριμένο ύψος. Κράτα αυτό.
Η ανάρτηση επίσης λέγεται road & track γιατί είναι για πίστα και για δρόμο. Όσο πιο κοντά πας στο 0 φτάνεις σε setup πίστας. Πχ ο Άγγλος σε πίστα την έτρεχε στο 4. Κράτα και αυτό.
Η λογική λοιπόν είναι να ξεκινήσεις από αυτό που λέει ο κατασκευαστής της ανάρτησης όταν μπαίνει πάνω (εγώ το ξεκίνησα από το 12 που μου είπε και ο ναςς) και μετά αρχίζεις να παίζεις.
Οπότε και αυτό κάνω. Ένα κλικ είναι αρκετό, όμως με 2-3 νομίζω βγάζεις πιο γρήγορο συμπέρασμα ώστε αν τελικά το θέλεις λίγο πιο σκληρό το γυρίζεις πίσω ένα κλικ (το fine tunning που λέει ο Δημήτρης).
Όπως λέει ο Δημήτρης, από τέρμα μαλακό δε ξέρεις πως είναι στο σεταπ προς σκληρό οπότε αργείς πάαααρα πολύ να βρεις το ιδανικό με το να σκληραίνεις συνέχεια.
Το σωστό (από το motorsport) είναι ότι ξεκινάς από το σημείο 0. Πιο είναι το 0 στην ohlins? Τα 10 κλικ.
sknipper έγραψε:Δεν ξέρω τι λέει το εγχειρίδιο αλλά όλο μαλακώνεις το πίσω. Δεν ξέρω τι γίνεται από άνεση και αν το κάνεις για αυτό αλλά αν το έκανες επειφή ήταν υπερστροφικό παραμαλακώνοντας το πίσω μπορεί να σου γίνει υποστροφικό, έτσι δεν είναι; Εσύ τι διαφορές καταλαβαίνεις από το μαλάκωμα;
Το εγχειρίδιο δε σου λέει τι να κάνεις. Σου λέει το "μηδέν" σετάπ. Από εκεί και πέρα είναι δικό σου θέμα και εξαρτάται από τις συνθήκες οδήγησης, το στυλ οδήγησης, την ευθυγράμμιση του οχήματος κλπ.
Μη ξεχνάς ότι πίσω έχει και λιγότερο βάρος από μπροστά.
Αλλάζοντας το rebound, δε το κάνεις πιο υπερστροφικό/υποστροφικό. Δεν έχει σε καμία περίπτωση τέτοια επίδραση. Απλά αλλάζεις την απόσβεση και το αποτέλεσμα είναι πιο noticeable πχ στις εγκάρσιες ανωμαλίες. Καταλαβαίνεις πως κάθεται ο κώλος κάτω στο rebound.
Η λογική είναι ότι αν σου αρέσει κάτι (πχ εμπρός) δε το πειράζεις. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ το εμπρός και δε χρειάζεται καθόλου πείραγμα. Δε το αλλάζω.
Ο λόγος που το κάνω πιο μαλακό πίσω είναι γιατί στα 12 κλικ που την έβαλα στις εγκάρσιες ανωμαλίες το ένιωθα να πάει να αποσταθεροποιηθεί (=ήταν υπερβολικά σκληρό λοιπόν), δεν είχε σωστή απόσβεση. Δε μου άρεσε όπως καθόταν κάτω ο κώλος. Δε μου έδινε εμπιστοσύνη να πιέσω. Οπότε το μαλάκωσα ανοίγοντας +3 κλικ. Έφτασα στα 15.
Πήγαμε βόλτα με τον Άγη στη Πεντέλη πάνω/κάτω. Βελτιώθηκε σημαντικά, όμως ήθελε λίγο ακόμα. Το έκανα +2 κλικ. Σταματάω τώρα εδώ να το δοκιμάσω πάλι να δω.
Η ανάρτηση έχει ξεδιπλώσει τις αρετές του αυτοκινήτου σε στήσιμο και 4κίνηση. Μιλάμε για φουλ έρωτας.