Φορουμ για τον υποψήφιο ή αναποφάσιστο αγοραστή, καινούριου ή μεταχειρισμένου
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#479964 Θυμάμαι είχαν γράψει σε ελληνικό περιοδικό (ίσως στους 4Τ ίσως και όχι) για κάποιες δοκιμές και ρύθμιση αναρτήσεων και είχε πολλή χρήσιμη τεχνογνωσία για το πως το ρυθμίζεις και γιατί. Αν κάποιος το θυμάται ποιο είναι αξίζει να το βρεις και να το μελετήσεις προσεκτικά.
Μια λεπτομέρεια που μου έχει μείνει είναι ότι η ρύθμιση ύψους και ιδίως η διαφορά ύψους εμπρός πίσω κάνει σημαντική διαφορά στο ζύγισμα και είναι ένας ακόμα τρόπος βελτίωσης του ζυγίσματος.
Το κάθε πράμα, κάθε μικροτροποποίηση/ρυθμιση θα επηρεάσει τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου σε διαφορετική φάση (πχ το τάδε φαίνεται στα φρένα πριν τη στροφή ενώ το άλλο στις ανωμαλίες κλπ).
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#479968 Βέβαια. Όταν βάζεις στο αυτοκίνητο τέτοια εξαρτήματα που προσφέρουν τη δυνατότητα ρύθμισης ο σκοπός, η ουσία είναι αυτός.

Όπως και στο motorsport, πάντα όταν φτιάχνεις κάτι χαλάς κάτι άλλο οπότε θέλει προσοχή, ένα-ένα πράγμα, μια αλλαγή τη φορά για να βρεις ισορροπία.

Μαλάκωσα ακόμα λίγο τις πίσω και νομίζω ότι τώρα ήρθε η ισορροπία.

Θα δούμε πάλι πιέσεις γιατί έχω παρατηρήσει ότι οι ohlins φορτίζουν λίγο διαφορετικά τα ελαστικά, προφανώς κυρίως camber και τα ζεσταίνουν πιο γρήγορα.

Απλά με τέτοια αυτοκίνητα καταλαβαίνεις για άλλη μια φορά πόσο ΓΤΠ δρόμους έχουμε :thumbsdown: :thumbsdown:
Άβαταρ μέλους
By dimviii
Nikos! έγραψε:
dimviii έγραψε:μπορει το χαμηλωμα που εχεις Νικο,να μην εχει το jdm stance (κωλος λιγο πιο ψηλα) αλλα αυτα ειναι τα σωστα υψη για το Χαρι σου.

Ναι αλλά όπως έχεις πει είναι σαν group N. :inlove:

< >

οπτικα φαινεται σαν να ειναι πιο χαμηλο πισω κοιτωντας το κενο φτερου/ελαστικου.
Εαν μετρησεις μασπιε,ειναι οριακα ψηλοτερο πισω.
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
Nikos! έγραψε:Μαλάκωσα ακόμα λίγο τις πίσω και νομίζω ότι τώρα ήρθε η ισορροπία.

:iconcool: :iconcool: :iconcool:

Btw είδα και το video σου.
Εγώ στην 147, είχα κόψει τις μοκέτες πίσω με σουγιά, έβγαζα τα ηχομονωτικά μαξιλάξια που είχα πάνω στα top mounts και έχωνα τα αλενάκια μέσα για να αρχίσω τις περιστροφές.

Αν θες τη γνώμη μου, ξεκινάς από λάθος βάση και αυτό το κάνουν όλοι οι rookies τέτοιων αναρτήσεων.
Ξεκίνα από εντελώς μαλακό το αμάξι, εμπρός πίσω, και άρχισε να σφίγγεις ανά 3 κλικ για να καταλαβαίνεις διαφορά.
Μόνο έτσι θα σετάρεις σωστά.
Κάνε ένα ρεσέτ στον εγκέφαλό σου και ξεκίνα τις δοκιμές και τις ρυθμίσεις. :iconcool:
Η φάση που έμπλεξες, είναι πιο sur mesure από κάθε άλλο. Eδώ κάνεις εντελώς personalization.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#480016 το τι θα κανει το αναφερει η Ολινς μεσα στο μανιουαλ Μπουσε.
Σε αναρτηση με 30 κλικ αρχιζωντας απο τερμα μαλακο θα αργησεις πολυ να βρεις το ιδανικο.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#480020 Δεν ξέρω τι λέει το εγχειρίδιο αλλά όλο μαλακώνεις το πίσω. Δεν ξέρω τι γίνεται από άνεση και αν το κάνεις για αυτό αλλά αν το έκανες επειφή ήταν υπερστροφικό παραμαλακώνοντας το πίσω μπορεί να σου γίνει υποστροφικό, έτσι δεν είναι; Εσύ τι διαφορές καταλαβαίνεις από το μαλάκωμα;
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#480021 το τι θα κανεις δεν ειναι κατι στανταρ,αναλογα τι θελεις,τι σε βολεβει,πως θελεις να συμπεριφερεται το αυτοκινητο κλπ.
οι αλλαγες που κανεις στα κλικ στην Ολινς μπορει να ειναι και ενα κλικ, καθε φορα.Το ''ακουει'' το ενα κλικ αυτη η αναρτηση,και βλεπεις διαφορα.Αλλες θελουν πολλα κλικ για να καταλαβεις οτι κατι αλλαξε.
Για να περασεις στο αλλο ακρο κατι εχεις κανει λαθος.Συνηθως πολλα κλικ μαζι,ή δοκιμη στο δρομο βιαστικη χωρις να βγαλεις το σωστο συμπερασμα,λογω ακαταλληλοτητας του δρομου που δοκιμαζεις
Εγω οταν σεταριζα την δικη μου,αφηνα καθε ρυθμιση αρκετο καιρο μεχρι να καταληξω ποτε ηταν αυτο που με ικανοποιουσε.
Δεν μπορεις να βρεις ουτε καθε μερα,ουτε οποτε βγαινεις δρομο άπλα και ερημια για να πιεσεις,ωστε να δεις εαν εισαι σε σωστο δρομο σχετικα με τις ρυθμισεις.
Το καλυτερο απο ολα ειναι να βρεις αντιπροσωπευτικο κομματι δρομου που να μπορουν να βγουν οδηγικα αυτα που θελεις να διορθωσεις,και οποτε διορθωνεις να ξαναπηγαινεις στο ιδιο κομματι.Τα χοντρα θα τα βρεις ετσι.Δεν χρειαζεται να ειναι μεγαλο,ακομα και 4-5 στροφες φτανουν.
Μολις τελειωσεις εκει,πας και σε αλλες διαδρομες,γλυστερες,πιο κλειστες/ανοιχτες κλπ.
Εγω ζοριστικα λιγακι γιατι την ειχα αλλαξει ριζικα ομως,ο Νικος δεν θα εχει τετοια θεματα,απλα λιγο fine tuning και θα καταληξει.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
Giuseppe Busso έγραψε:
Nikos! έγραψε:Μαλάκωσα ακόμα λίγο τις πίσω και νομίζω ότι τώρα ήρθε η ισορροπία.

:iconcool: :iconcool: :iconcool:

Btw είδα και το video σου.
Εγώ στην 147, είχα κόψει τις μοκέτες πίσω με σουγιά, έβγαζα τα ηχομονωτικά μαξιλάξια που είχα πάνω στα top mounts και έχωνα τα αλενάκια μέσα για να αρχίσω τις περιστροφές.

Αν θες τη γνώμη μου, ξεκινάς από λάθος βάση και αυτό το κάνουν όλοι οι rookies τέτοιων αναρτήσεων.
Ξεκίνα από εντελώς μαλακό το αμάξι, εμπρός πίσω, και άρχισε να σφίγγεις ανά 3 κλικ για να καταλαβαίνεις διαφορά.
Μόνο έτσι θα σετάρεις σωστά.
Κάνε ένα ρεσέτ στον εγκέφαλό σου και ξεκίνα τις δοκιμές και τις ρυθμίσεις. :iconcool:
Η φάση που έμπλεξες, είναι πιο sur mesure από κάθε άλλο. Eδώ κάνεις εντελώς personalization.

Η ohlins σου δίνει ένα στάνταρ σεταπ. Σου λέει 10 κλικ από σκληρό προς μαλακό και συγκεκριμένο ύψος. Κράτα αυτό.

Η ανάρτηση επίσης λέγεται road & track γιατί είναι για πίστα και για δρόμο. Όσο πιο κοντά πας στο 0 φτάνεις σε setup πίστας. Πχ ο Άγγλος σε πίστα την έτρεχε στο 4. Κράτα και αυτό.

Η λογική λοιπόν είναι να ξεκινήσεις από αυτό που λέει ο κατασκευαστής της ανάρτησης όταν μπαίνει πάνω (εγώ το ξεκίνησα από το 12 που μου είπε και ο ναςς) και μετά αρχίζεις να παίζεις.

Οπότε και αυτό κάνω. Ένα κλικ είναι αρκετό, όμως με 2-3 νομίζω βγάζεις πιο γρήγορο συμπέρασμα ώστε αν τελικά το θέλεις λίγο πιο σκληρό το γυρίζεις πίσω ένα κλικ (το fine tunning που λέει ο Δημήτρης).

Όπως λέει ο Δημήτρης, από τέρμα μαλακό δε ξέρεις πως είναι στο σεταπ προς σκληρό οπότε αργείς πάαααρα πολύ να βρεις το ιδανικό με το να σκληραίνεις συνέχεια.

Το σωστό (από το motorsport) είναι ότι ξεκινάς από το σημείο 0. Πιο είναι το 0 στην ohlins? Τα 10 κλικ. :iconcool:

sknipper έγραψε:Δεν ξέρω τι λέει το εγχειρίδιο αλλά όλο μαλακώνεις το πίσω. Δεν ξέρω τι γίνεται από άνεση και αν το κάνεις για αυτό αλλά αν το έκανες επειφή ήταν υπερστροφικό παραμαλακώνοντας το πίσω μπορεί να σου γίνει υποστροφικό, έτσι δεν είναι; Εσύ τι διαφορές καταλαβαίνεις από το μαλάκωμα;

Το εγχειρίδιο δε σου λέει τι να κάνεις. Σου λέει το "μηδέν" σετάπ. Από εκεί και πέρα είναι δικό σου θέμα και εξαρτάται από τις συνθήκες οδήγησης, το στυλ οδήγησης, την ευθυγράμμιση του οχήματος κλπ.

Μη ξεχνάς ότι πίσω έχει και λιγότερο βάρος από μπροστά.

Αλλάζοντας το rebound, δε το κάνεις πιο υπερστροφικό/υποστροφικό. Δεν έχει σε καμία περίπτωση τέτοια επίδραση. Απλά αλλάζεις την απόσβεση και το αποτέλεσμα είναι πιο noticeable πχ στις εγκάρσιες ανωμαλίες. Καταλαβαίνεις πως κάθεται ο κώλος κάτω στο rebound.

Η λογική είναι ότι αν σου αρέσει κάτι (πχ εμπρός) δε το πειράζεις. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ το εμπρός και δε χρειάζεται καθόλου πείραγμα. Δε το αλλάζω.

Ο λόγος που το κάνω πιο μαλακό πίσω είναι γιατί στα 12 κλικ που την έβαλα στις εγκάρσιες ανωμαλίες το ένιωθα να πάει να αποσταθεροποιηθεί (=ήταν υπερβολικά σκληρό λοιπόν), δεν είχε σωστή απόσβεση. Δε μου άρεσε όπως καθόταν κάτω ο κώλος. Δε μου έδινε εμπιστοσύνη να πιέσω. Οπότε το μαλάκωσα ανοίγοντας +3 κλικ. Έφτασα στα 15.

Πήγαμε βόλτα με τον Άγη στη Πεντέλη πάνω/κάτω. Βελτιώθηκε σημαντικά, όμως ήθελε λίγο ακόμα. Το έκανα +2 κλικ. Σταματάω τώρα εδώ να το δοκιμάσω πάλι να δω.

Η ανάρτηση έχει ξεδιπλώσει τις αρετές του αυτοκινήτου σε στήσιμο και 4κίνηση. Μιλάμε για φουλ έρωτας. :inlove: :inlove:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#480345 Εκτός ακραίων καταστάσεων, όσο μαλακώνεις το πίσω τόσο λιγότερο υπερστροφικό θα το κάνεις που είναι το ίδιο με το περισσότερο υποστροφικό. Δεν μπορείς να βλέπεις ανεξάρτητα το εμπρός από το πίσω. Το εμπρός που θεωρείς ικανοποιητικό θα επηρεαστεί αν αλλάξει η ισορροπία του με το πίσω.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
sknipper έγραψε:Εκτός ακραίων καταστάσεων, όσο μαλακώνεις το πίσω τόσο λιγότερο υπερστροφικό θα το κάνεις που είναι το ίδιο με το περισσότερο υποστροφικό. Δεν μπορείς να βλέπεις ανεξάρτητα το εμπρός από το πίσω. Το εμπρός που θεωρείς ικανοποιητικό θα επηρεαστεί αν αλλάξει η ισορροπία του με το πίσω.

Να επισημάνω πάντως ότι η διαφορά είναι 5 κλικ εμπρός με πίσω και πίσω δεν έχεις τόσο βάρος όσο εμπρός.

Η ρύθμιση στο σκληρό setting της ανάρτησης είναι κάτι που θα κάνεις σε συνθήκες πίστας όπου το damping θα πρέπει να γίνει σκληρό. Στη πίστα δεν έχεις διάφορες ανωμαλίες και κακοτεχνίες που πρέπει να απορροφήσεις. Σίγουρα στη πίστα δε μπορείς να είσαι με το ίδιο setup που χρησιμοποιείς στο δρόμο.

Στη πίστα χρειάζεται να βρεις τη κατάλληλη ισορροπία όμως νομίζω ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία σε πιο απόλυτες αγωνιστικές κατασκευές πάρα σε ένα πολιτικό αυτοκίνητο. Επίσης το σεταπ επηρεάζεται κατά κύριο λόγο και από το οδηγικό στυλ.

Θέλω να πω ότι απλά αλλάζοντας το damping των αναρτήσεων, στο δρόμο δε θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα όπως στη πίστα. Ίσα ίσα στο δρόμο πρέπει να είσαι με πιο μαλακό setup.

Συνολικά η βελτίωση είναι τεράστια και οι έννοιες υποστροφη/υπερστροφη είναι σχεδόν άγνωστες πλέον. Αυτό που θα κάνει αν το πιέσεις στην έξοδο και βγεις με περισσότερο γκάζι απ'οτι θα' πρεπε, θα γλιστρήσει με τα 4 το οποίο είναι περισσότερο χαρακτηριστικό της 4κινησης.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ισορροπία μέσα στη στροφή.

Καλή η θεωρία αλλά η πράξη μετράει. :)

< >
Άβαταρ μέλους
By timkoul
#480964 Παντως το rebound επηρεαζει υποστροφη/υπερστροφη. Υπαρχουν στο internet διαφορες 'οδηγιες'. Αν και νομιζω οτι η DFV ρυθμιζει bump/rebound μαζι, τουλαχιστον στο S2000 ετσι ειναι. Με ρυθμιστικα πανω στα αμορτισερ (καλα πισω ειναι πακετο η ρυθμιση).
Απ΄οτι μου εχει πει ο RSD, ειναι και πιο σιγουρο να ξεκινας απο το τερμα σκληρο γιατι αν πας απο την μαλακη μερια δεν ειναι σιγουρο οτι θα βρεις σε ποσα κλικ ακριβως ειναι το τερμα. Ειναι μια μυτερη βιδα που ξεβιδωνει, αν την ξεβιδωσεις τερμα συνεχιζει να γυριζει γυρω γυρω αλλα δεν μαλακωνει αλλο και μπορει να εισαι απο τη μια στα -30 κλικ κι απο την αλλη στα -31 ή -32 ενω ουσιαστικα εχεις απλα τερματισει. Μπορει ομως να μετρας σε λαθος βαση μετα.
Παντως ειναι αναρτησαρα, το S2000 μεταμορφωθηκε (καλα δεν σας λεω τι εκανε το 106, εκει δεν ειναι DFV, ειναι η 'αλλη' και δεν θελω να χωρισω ζευγαρια, να καταστρεψω οικογενειες/σπιτικα κλπ.... :whistlink: )
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#480993 οντως μαζι ρυθμιζει bound/rebound η dfv,οπως και η παλαιοτερη δικη μου road & track (χωρις dfv)
καλα το τι λεει ο rsd δεν μου λεει κατι.
Για να μην καταλαβεις το τερμα,καποιο προβλημα εχουν τα ρυθμιστικα.Οταν τερματισει στο βιδωμα δεν παει αλλο,τερματιζει,στο ξεβιδωμα το καταλαβαινεις γιατι ενω απο 0 -> 30 τα κλικ ακουγωνται δυνατα και τα νιωθεις πανω στο χερι σου που ειναι στο ρυθμιστικο,μετα το 30 ειναι σαν κουφιο,σαν να ξεβιδωνει απλα η βιδα του ρυθμιστικου.
Οντως ειναι αναρτησαρα,καλα για την αλλη δεν το συζηταμε,ειναι αλλο επιπεδο,οπως ειναι οποιαδηποτε αναρτηση αυτου του επιπεδου αξιας 7-10κ ευρω.
Ειναι ομως οβερκιλ για καθημερινο αυτοκινητο,και στους περισσοτερους πιο πολλα προβληματα θα δημιουργησει,παρα θα λυσει.
θελει γνωσεις,ορεξη και πολλα χλμ για να βρεις το ιδανικο.
Ο φιλος που εχει τα αγωνιστικα εβο,εχει extreme tech,ohlins,kw στα τρια εβο.Την Ολινς στο χωματινο.
Η αισθηση και η σιγουρια που σου δινουν , δεν υπαρχουν λογια να το περιγραψεις.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#481053 Τώρα καταλαβαίνω πόσο αναρτησαρα είναι. Όσο περνάει ο καιρός και ζω μαζί της. Είναι τόσο τέλεια σε daily driving, χαλί!

Δεν έχω λόγια να τη περιγράψω!!

Οπως την έχω στήσει τώρα είναι έρωτας, αν και απόψε στη Πεντέλη δε πίεσα πολύ γιατί μόνο σε 1-2 σημεία που τα ήξερα απ'εξω, ήταν και νύχτα. Αλλά νομίζω ο συνφορουμιτης στο δεξί Recaro πέρασε καλά, ε? :)

Είναι τέλεια στις εγκάρσιες, φανταστική στο turn in, απόλαυση μέσα στη στροφή! Τόνους εμπιστοσύνης.

Money well spent!

< >
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#481071 Ο συμφορουμίτης στο δεξί ρεκάρο άλλαξε πάμπερς και τώρα μπορεί να γράψει. :lol:

Ασύλληπτος ο τρόπος που στρίβει το Evo.
Δεν μου βγήκε η λέξη τραίνο όσο κάτι σε διακτινισμός από στροφή σε στροφή.

Όπως σου είπα σε μια συγκεκριμένη στροφή είδα το Ντίμη φαντάρο. :help:

Άσε τις Πάρνηθες και τις παραλίες που λέγαμε.
Μια πίστα πρέπει να κανονίσουμε...
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
EDDIE_147 έγραψε:Ο συμφορουμίτης στο δεξί ρεκάρο άλλαξε πάμπερς και τώρα μπορεί να γράψει.

Ασύλληπτος ο τρόπος που στρίβει το Evo.
Δεν μου βγήκε η λέξη τραίνο όσο κάτι σε διακτινισμός από στροφή σε στροφή.

Όπως σου είπα σε μια συγκεκριμένη στροφή είδα το Ντίμη φαντάρο. :help:

Άσε τις Πάρνηθες και τις παραλίες που λέγαμε.
Μια πίστα πρέπει να κανονίσουμε...

Χαχα. Ναι το είπες. Έλιωσα.

Έχει αυτό το ριμαδι το εβο ένα τρόπο να σε τρελαίνει. :inlove:

Πίστα ναι, θέλω πολύ. Σέρρες συγκεκριμένα. Το θέμα είναι ότι με τέτοιο ρυθμό θα διαλύσω τα λάστιχα οπότε πρέπει να οργανωθώ με τίποτα ζάντες και σεμι ή κάτι τέτοιο. Θα δούμε.

< >