- 08 Ιούλ 2017, 00:33
Δονούσα:
Έτυχε φέτος να πάω διακοπές, μέσα Ιουνίου. Είχα δει πέρυσι στα κλεφτά για μικρές Κυκλάδες, συγκεκριμένα Κουφονήσια, αλλά μετά από την ατάκα HF πως η Δονούσα είναι μακρινό, το επέλεξα αμέσως. Με ένα απλό googlάρισμα βρήκα κάποια studio και ξεκίνησα τα τηλέφωνα.
Είχα την τύχη/ατυχία να συμπέσει η ημερομηνία των διακοπών μου, με τον γάμο ενός ζευγαριού. Όταν γίνεται γάμος στη Δονούσα, είναι κοσμικό γεγονός, σπάνια έχουν μαζεμένο τόσο πολύ κόσμο και το γνωρίζουν όλοι. Με ρωτούσαν "είστε για το γάμο;" "όχι", "ααα δυστυχώς είμαστε φουλ για τις ημερομηνίες αυτές, δοκιμάστε εκεί..."

. Με τα πολλά -σχετικά- τηλέφωνα, βρήκα δωμάτιο στα €30, γενικά
οι τιμές για Ιούνιο έπαιζαν
από €25 έως €70.
Κλείστηκαν εισιτήρια (€36+36) με Blue Star Paros: έχει δρομολόγιο για Δονούσα 4 φορές την εβδομάδα (Πειραιάς-Πάρος-Νάξος-
Δονούσα-....), χρόνος ταξιδιού 7 ώρες παρά κάτι, εκτός από τη μια μέρα που το πλοίο κάνει στάση και στη Σύρο, όπου το ταξίδι διαρκεί 8παρά κάτι ώρες. Και μαντέψτε, σε αυτό το δρομολόγιο "έπεσα"

. Αυτό που αδικεί το νησί, σχετικά με τα δρομολόγια, είναι ότι φτάνεις εκεί μετά τα μεσάνυχτα... Ιούλιο και Αύγουστο εκτελεί τα δρομολόγια το Blue Star Patmos, λόγω κόσμου.
Είχα πολλά χρόνια να πάω διακοπές και έτσι το περίμενα πως και πως. Η επιλογή ήταν ιδανική, δεν χρειάστηκα αυτοκίνητο, το κινητό ΔΕΝ δούλευε

(thanks Wind

) και ηρέμησε το κεφάλι μου και η ψυχή μου. Η Δονούσα είναι πολύ μικρό νησί, έχει 150 μόνιμους κατοίκους, σχεδον το συνολο τους πλεον ασχολουνται με τον τουρισμό, από Απρίλη-Μάη έως Οκτώβριο... Τα ενοικιαζόμενα είναι περισσότερα από τα σπίτια των μόνιμων, έχει 6-7 εκκλησάκια μικρά, 1 φούρνο, 2 mini -πιο mini δεν πάει- market, 1 μανάβικο, 1 ATM, 2 μαγαζιά με τουριστικά είδη, 3 barάκια (πρωί καφέ/πρωινό, μεσημέρι φαγητό/snack, βράδυ ποτό) και καμιά 15αριά ταβέρνες. Αυτά

Η Χώρα, μάλλον το χωριό θα έλεγα, που είναι και το λιμάνι, λέγεται Σταυρός. Όλα είναι εκεί μαζεμένα, τα περισσότερα μαγαζιά, τα 2 μπαράκια, οι περισσότερες ταβέρνες και η υπέροχη παραλία:

Το χωριό περπατιέται σε μισή ώρα το πολύ, οπότε πάμε βουρ για Κέδρο.Οι επιλογές είναι 3, αν δεν έχεις αυτοκίνητο ή μηχανή: 1) με τα πόδια, 15-20 λεπτά περπάτημα από το λιμάνι και είσαι κομπλέ, 2) με το καραβάκι "Δονούσα Μαγισσα" που σε κάνει το γύρο του νησιού και 3) με το ΚΤΕΛ Νάξου, ένα μικρό λεωφορειάκι και οδηγό τον Ναξιώτη Σαράντο, έναν ωραίο και cult τύπο, που πάιζει συνέχεια νησιώτικα

Παραλία Κέδρου με απίστευτα νερά (επιτρέπεται ο γυμνισμός), beach bar και από πίσω ένα ιδιόκτητο οικόπεδο, που επιτρέπει ΔΩΡΕΑΝ το camping. Αρκεί να βρεις χώρο

Αφού έλιωσα στη παραλία, πήγα για φαγητό στο μπαράκι. Πεντακάθαρο, ευγενικό προσωπικό και καλό φαγητό σε normal τιμές. Οι επόμενες μέρες ήταν carbon, πρωί καφέ σε ένα από τα 2 μπαράκια του Σταυρού, μετά περπάτημα ή με το

Πήγα σε όλες τις παραλίες, στις περισσότερες με περπάτημα, έλιωσα με τον ήλιο και την ανηφόρα στο γύρνα, αλλά άξιζε ο κόπος:
Λιβάδι (επιτρέπεται ο γυμνισμός, βασικά μαγιό ΔΕΝ είδα

):

Αν δεν έχεις ομπρέλα/σκηνή/τέντα, απλά ΔΕΝ πας στο Λιβάδι. Τα λίγα δέντρα είναι σίγουρα πιασμένα και πολύ λίγα. Εγώ είχα πάρει ομπρέλα, κάποια φρούτα και 2 μπουκάλια νερό και ήμουν κύριος. Αυτοί που έμεναν εκεί, είτε ανέβαιναν για φαγητό στο κοντινό χωριό (Μερσήνι, 20 λεπτά ανέβασμα-λιώσιμο) είτε τους έφερνε ο καπετάν Ηλίας προμήθειες από το λιμάνι, με τη "Μάγισσα Δονούσα"

Διπλανή παραλία, το Φίκιο, που συνδέεται με Λιβάδι μέσω μονοπατιού, δυστυχώς δεν πήρα φωτογραφική όταν πήγα εκεί. Παραλία μικρότερη από το Λιβαδί, ίδια νερά και με μόνη διαφορά τη σπηλιά που μπορείς να βρεις σκιά οποιαδήποτε στιγμή. Πιο private φάση...
Στο προαναφερθέν χωριό Μερσήνι, έχει ένα εκκλησάκι, καμιά 10αριά σπίτια και 2 ταβέρνες. Υπέροχο φαγητό, ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ θέα, λογικότατες τιμές.
Γύρος του νησιού με τη

επίσκεψη στη Φωκοσπηλιά, είδαμε κάποιες φώκιες που γίνανε μπουχός μόλις πλησιάσαμε

βουτιά, φωτογραφίες, κουβέντα με τους συνταξιδιώτες και πλώρη για το Σκουλονήσι και την Καλοταρίτισσα. Το μοναδικό χωριό στην άλλη άκρη του νησιού, πάλι 10 σπίτια (μετρημένα), 1 εκκλησάκι, 1 ταβέρνα (ΥΠΕΡΟΧΟ φαγητό ΚΑΙ εδώ) και 3 μικρές παραλίες.
Μια μικρή παρένθεση. Ιούνιο είχε λίγο μεγαλύτερο -ηλιακιακά- κόσμο, όχι όμως ότι δεν είχε νεολαία. Ο γάμος βέβαια, έκανε τη διαφορά. Συνήθως στους γάμους έχουν κάπου 100-120 καλεσμένους
Η ηθοποιός Κατερίνα Παπουτσάκη πριν μερικά χρόνια, που παντρεύτηκε εκεί, λέγεται πως είχε 200+ άτομα, τρελό γεγονός από μόνο του. Από τότε έχουν 3-4 γάμους κάθε καλοκαρί... Συνολικά το νησί έχει "χώρο" για 500+ άτομα, δωμάτια και κατασκηνωτές. Ιούλιο και Αύγουστο είναι ΠΟΛΥ ωραία, με live music στα μπαράκια, διοργανώσεις από τον τοπικό σύλλογο, κτλ. Εγώ, σαν κοινωνικό άτομο

, δεν υπήρξε στιγμή που να μην έκανα γνωριμίες, Ιταλοί κατά βάση, Γερμανοί, Γάλλοι και Έλληνες... Η συνέχεια κάποια άλλη στιγμή, γιατί είμαι κομμάτια...
The best detailer: www.autodetail.gr