alex έγραψε:μα και το 5-40 τηρει την LL04 της BMW.ειναι το τελευταιο ιξωδες που δινει σαν νορμα.εκτος αν εννοεις οτι δεν κανει γιαυτο που ζηταω.
το 5-40 το δινει προφανως για ακομη πιο ζεστα κλιματα.Αφρικη κλπ
Με το 5-30 έπινε λίγο παραπάνω, μέχρι και 1 λίτρο μεταξύ των αλλαγών στα 10-12Κ χλμ ή έτος.
Με το 5-40 έπεσε στο μισό η κατανάλωση λαδιού.
Ε90 320i με συχνές μικρές διαδρομές και περισσότερο εντός πόλης.
< >
απλα δεν ξερω ρε παιδια το 5-30 μου φαινεται πολυ λιγο για υψηλης συμπιεσης κινητηρα..ο δικος μου εχει βγαλει πολλα προβληματα κι συνεχιζουν και βγαζουν.τα περισοτερα ειναι μεσα στην μηχανη και υποψιαζομαι οτι δεν φταινε τα ανταλλακτικα γιατι πολλοι τα εχουν αλλξει και 3 φορες..οποτε η' κακοσχεδιασμενη ειναι η μηχανη η΄το λαδι δεν αρκει με 30αρι να ψυξει την μηχανη ,γινεται πολυ λεπτο..και ανεβαζει θερμοκρασια και αρχιζουν τα γνωστα προβληματα..
για τον φιλο που λεει οτι ειναι για πιο κατω το 40αρι,δεν παει ετσι..αν ηταν ετσι και στην σουηδια θα εβαζαν μονο 0-30.αλλα βαζουν 5-30 και δεν ειναι ελλαδα.οι προδιαγραφες δινουν 4 επιλογες για το ιξωδες ..δεν τις δινουν ομως μονο για θερμοκρασια αλλα και για τροπο οδηγησης η΄για καψιμο λαδιου..το 5-40 δεν ειναι απαγορευτικο για ελλαδα..μια χαρα ειναι..απλα εγω ρωτησα για τις μικρες διαδρμομες αν κανει δλδ. για τον τροπο οδηγησης,εκει ειναι το θεμα μου οσον αφορα την λειτουργια του κινητηρα.
alex έγραψε:απλα εγω ρωτησα για τις μικρες διαδρμομες αν κανει δλδ. για τον τροπο οδηγησης,εκει ειναι το θεμα μου οσον αφορα την λειτουργια του κινητηρα.Για μικρες διαδρομες και κρυες εκκινησεις, ειναι προτιμότερο το 5-30
Θερμοκρασια λαδιου ισως μπορεις να βλεπεις απο κρυφο μενου (αν εχει) ή μεσω της obd με κανενα απλο προγραμματακι στο κινητο σου (πχ Torque pro)
https://www.machinerylubrication.com/Re ... -improvers
"Viscosity modifiers are polymeric molecules that are sensitive to temperature. At low temperatures, the molecule chain contracts and does not impact the fluid viscosity. At high temperatures, the chain relaxes and an increase in viscosity occurs."
Είναι πλαστικό πολυμερές που δε συμμετέχει στη λίπανση . όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο .
Αργά ή γρήγορα το 40άρι που χρησιμοποιεί τέτοια πολυμερή θα γίνει 30άρι . Το 30αρι θα παραμείνει 30άρι.
Disadvantages
"Unfortunately, viscosity index improvers do have some drawbacks. The primary disadvantage is they are susceptible to mechanical shearing. When referring to the slinky analogy, it is easy to imagine a stretched-out slinky cut in half by mechanical processes to produce two shorter slinkys."
Το 5w--->30 έχει μικρότερο εύρος από το 5w---->40 και χρησιμοποιεί λιγότερα ή και καθόλου viscosity index improvers-modifiers.
Μικρά τα οφέλη από μια τέτοια αλλαγή θα έλεγα.
Τώρα της μόδας είναι τα 20άρια. Τα 30άρια θεωρούνται πλέον χοντρά.

20αρι , για τις λαδιέρες VW

πάντα σε οικονομική συσκευασία
alex έγραψε:και πολυ καλα εκανες..οταν καει λαδι πας σε μεγαλυτερο ιξωδες..ποσο καιρο το κυκλοφορεις με 5-40 φιλε? σου δημιουργησε καποιο προβλημα στις μικρες διαδρομες?
απλα δεν ξερω ρε παιδια το 5-30 μου φαινεται πολυ λιγο για υψηλης συμπιεσης κινητηρα..ο δικος μου εχει βγαλει πολλα προβληματα κι συνεχιζουν και βγαζουν.τα περισοτερα ειναι μεσα στην μηχανη και υποψιαζομαι οτι δεν φταινε τα ανταλλακτικα γιατι πολλοι τα εχουν αλλξει και 3 φορες..οποτε η' κακοσχεδιασμενη ειναι η μηχανη η΄το λαδι δεν αρκει με 30αρι να ψυξει την μηχανη ,γινεται πολυ λεπτο..και ανεβαζει θερμοκρασια και αρχιζουν τα γνωστα προβληματα..
για τον φιλο που λεει οτι ειναι για πιο κατω το 40αρι,δεν παει ετσι..αν ηταν ετσι και στην σουηδια θα εβαζαν μονο 0-30.αλλα βαζουν 5-30 και δεν ειναι ελλαδα.οι προδιαγραφες δινουν 4 επιλογες για το ιξωδες ..δεν τις δινουν ομως μονο για θερμοκρασια αλλα και για τροπο οδηγησης η΄για καψιμο λαδιου..το 5-40 δεν ειναι απαγορευτικο για ελλαδα..μια χαρα ειναι..απλα εγω ρωτησα για τις μικρες διαδρμομες αν κανει δλδ. για τον τροπο οδηγησης,εκει ειναι το θεμα μου οσον αφορα την λειτουργια του κινητηρα.
Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζω από τις μικρές διαδρομές είναι το μπούκωμα του καταλύτη, ο οποίος θέλει οδήγηση τουλάχιστον για μισή ώρα με 120+.
Σε ότι αφορά τα μηχανικά μην το ψάχνεις οι πλέον αξιόπιστοι κινητήρες της BMW είναι οι 6κυλινδροι από εκεί και κάτω θέλουν λίγο νταντεμα παραπάνω.
Πάντως πέρα από την κατανάλωση λαδιού δεν είχα κανένα θέμα με τα 5-30 και πήγα σε 40ρι καθαρά για την δοκιμή. Τα βαζω 2 χρόνια τώρα και θα συνεχίσω από ότι φαίνεται.
Με θερμοκρασίες από 5-6 βαθμούς στην χειρότερη για ελάχιστες μέρες μέχρι 40+ για τουλάχιστον ένα 2μηνο τα θεωρώ πιο κατάλληλα.
< >
EDDIE_147 έγραψε:1 λίτρο στα 10.000 χλμ θεωρείται προβληματική κατανάλωση;
οχι ειναι φυσιολογικη.αναλογα το λαδι και το πως οδηγεις.και σε εμενα με λαδι bmw (shell) εκαψε ,τοσο αλλα μετα οταν αλλαξα ξανα σε castrol δεν το εκαψε..5-30 και τα 2.τυχαινει.
Θερμοκρασια λαδιου ισως μπορεις να βλεπεις απο κρυφο μενου (αν εχει) ή μεσω της obd με κανενα απλο προγραμματακι στο κινητο σου (πχ Torque pro)[/quote]
νομιζω οτι εχει κρυφο μενου αλλα δεν εχω ασχοληθει ποτε.ευχαριστω για την αποψη σου
mousatos έγραψε:Το 5W40 θα έχει πάντως περισσότερα ενισχυτικά ιξώδους ( viscosity index improvers-viscosity modifiers)
https://www.machinerylubrication.com/Re ... -improvers
"Viscosity modifiers are polymeric molecules that are sensitive to temperature. At low temperatures, the molecule chain contracts and does not impact the fluid viscosity. At high temperatures, the chain relaxes and an increase in viscosity occurs."
Είναι πλαστικό πολυμερές που δε συμμετέχει στη λίπανση . όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο .
Αργά ή γρήγορα το 40άρι που χρησιμοποιεί τέτοια πολυμερή θα γίνει 30άρι . Το 30αρι θα παραμείνει 30άρι.
Disadvantages
"Unfortunately, viscosity index improvers do have some drawbacks. The primary disadvantage is they are susceptible to mechanical shearing. When referring to the slinky analogy, it is easy to imagine a stretched-out slinky cut in half by mechanical processes to produce two shorter slinkys."
Το 5w--->30 έχει μικρότερο εύρος από το 5w---->40 και χρησιμοποιεί λιγότερα ή και καθόλου viscosity index improvers-modifiers.
Μικρά τα οφέλη από μια τέτοια αλλαγή θα έλεγα.
Τώρα της μόδας είναι τα 20άρια. Τα 30άρια θεωρούνται πλέον χοντρά.
φιλε μουσατε, οπως ειπα στην εισαγωγη μου εχω ριξει πολυ διαβασμα και για λαδια και για ελαστικα κ.α.ουτε μηχανικος να πηγαινα
το συγκεκριμενο σαιτ το εχω κανει φυλλο και φτερο,οπως και αλλα.απλα στην πραγματικοτητα υπαρχουν και αλλοι παραγοντες,οπως ας πουμε ο τροπος οδηγησης δλδ. οι κοντινες διαδρομες που θελω εγω περισοτερο να ριξω την βαρυτητα για την επιλογη του ιξωδους.το μειονεκτημα που γραφει εκει σε αλλα σαιτ λενε το αντιθετο.οτι δλδ. ειναι καλυτερο στην λιπανση και δεν καταστρεφεται το φιλμ οπως το 30 και οτι το 30αρι δεν μενει 30αρι.σορυ αλλα μην μου ζητας το λινκ γιατι εχω ξεχασει που το βρηκα.και οτι το μονο μειονεκτημα στο 40αρι ειναι η καταναλωση .οσο για το ευρος εχεις δικιο : ειναι αυτο που ρωταω και εγω.για μεγαλες διαδρομες ,το καλυπτει ανετα γιατι ειναι μεγαλες και οσο και αν αργει σε σχεση με το 30αρι θα πιασει την θερμοκρασια.αλλα στις κοντινες ,θα το κανει με 40αρι?
αυτην την ερωτηση και ερευνα την κανω εδω γιατι δυστυχως ψαχνοντας καιρο τωρα στο ιντερνετ δεν βρηκα ξεκαθαρη απαντηση.ισως και καμμια για να μην θυμαμαι καποια.οχι οτι ειναι κανα σημαντικο θεμα για να ασχοληθουν αλλα λεω τωρα..γιαυτο λεω μηπως βρουμε καποια εμπειρικη ακρη μεταξυ μας..
αν οδηγουσα οπως πριν ,ταξιδια ,θα ειχα παει στο 40αρι καιρο τωρα.απο οσα εμαθα προστατευει την μηχανη πολυ καλυτερα.