Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
mousatos έγραψε:Δε νομίζω . Τα σύγχρονα λάδια έχουν λιγότερα πρόσθετα από τα παλιά.

δεν ειπα οτι εχουν περισσοτερα.Ισως να μην εχουν ιδια προσθετα.
Αλλοι κατασκευαστες εκτος Τοταλ που διαβασαμε,τι λενε για αυτο?
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#679153 οι περισσότεροι λένε 2-5 χρόνια αλλά υπάρχει και ένας που λέει infinite

https://www.machinerylubrication.com/Re ... orage-life

προς το τέλος της σελίδας:

Recommended length of storage time, as collected from various sources surveyed, is condensed into the following tables: δοκιμάστε table 4

Table 3 | Table 4 | Table 5 | Table 6

Εικόνα

edit , και η Indepentent Company B με την υποσημείωση (a),(b),(c) μιλάει για virtually unlimited shelf life
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#679158 thanks mousatos :s_thumbsup
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#679270 Ίσως ελαφρά offtopic, σε έναν σχετικά σύγχρονο turbo βενζινοκινητήρα, ποια περίπου είναι μία αποδεκτή κατανάλωση λαδιού?

Το δικό μου έκαψε περίπου 240ml/1000km και συνολικά 1 λίτρο στα 4200κάτι χιλιόμετρα από την τελευταία αλλαγή λαδιών (έτρωγε αρκετό σκίσιμο καθώς κυκλοφορούσε σχεδόν αποκλειστικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αν και ζεστάματα - κρυώματα τηρούνται ευλαβικά).

Είναι ανησυχητικό ένα τέτοιο νούμερο? :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
#679275 Νομιζω εχεις μια 116 με 136 αλογα? Σαν σκετα νουμερα, ειναι αρκετη η καταναλωση. Αλλά παιζει ρολο τι λαδι εβαλες και αν παρεμεινες στο ιδιο. Δλδ βαλε το Χ καλο λαδι και μεινε σ αυτο. Οταν αλλαζεις μαρκες, απο αλλαγη σε αλλαγη καιει παραπανω
Άβαταρ μέλους
By socratesn
alexandros.K έγραψε:Νομιζω εχεις μια 116 με 136 αλογα? Σαν σκετα νουμερα, ειναι αρκετη η καταναλωση. Αλλά παιζει ρολο τι λαδι εβαλες και αν παρεμεινες στο ιδιο. Δλδ βαλε το Χ καλο λαδι και μεινε σ αυτο. Οταν αλλαζεις μαρκες, απο αλλαγη σε αλλαγη καιει παραπανω

Σωστά, αυτό είναι το αυτοκίνητο.
Δεν ξέρω τι φορούσε γιατί ήταν η πρώτη αλλαγή στα χέρια μου και βάλαμε το 5w30 της BMW. Βέβαια μαζί με την αλλαγή είχαν γίνει κάποια πραγματάκια στο αυτοκίνητο γιατί είχε εμφανείς διαρροές στην ποδιά (αλλάξαμε βαλβίδα και αισθητήρα πίεσης λαδιού, τσιμούχα στροφάλου και 2 - 3 ακόμα πραγματάκια)
Μηχανικός και έρευνα στο ίντερνετ μου είπαν πως οριακά αποδεκτό είναι το νούμερο αλλά και εμένα πολύ μου φαίνεται.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#679325 Όπως παρατήρησες υπάρχουν οι εσωτερικές και εξωτερικές διαρροές. Σταγόνα-σταγόνα αθροιστικά , το νούμερο κατανάλωσης ανεβαίνει αρκετά . Τα χιλιόμετρα πάντως (από όσο θυμάμαι) είναι λίγα για να αρχίσεις να έχεις εξωτερικές διαρροές . Εγώ τσιμούχα στροφάλου άλλαξα στο παλιό έχοντας 240,000 χλμ .
Στις προδιαγραφές λαδιού κάθε κατασκευαστή λαμβάνεται υπόψιν και η επίδραση ειδικών πρόσθετων στο shrinking και στο sweling στις διάφορες τσιμούχες. Ένα λάδι αποκλειστικά για BMW θα εξασφαλίζει οτι η ελαστικότητα της τσιμούχας θα παραμείνει στα καθορισμένα όρια +/- xx mm .
Τα νέα διαστήματα service των 30,000 χλμ / 2 χρόνια ή variable , επιτυγχάνονται ευκολότερα με το συμπλήρωμα λιπαντικού και ως ένα βαθμό οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στηρίζονται στο γεγονός οτι θα συμπληρώσεις λιπαντικό και θα αντικαταστήσεις έτσι σε ένα καλό ποσοστό τα πρόσθετα για να πιάσεις αυτά τα διαστήματα service. Οπότε στα 30κ είναι συν+υπολογισμένο ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συμπληρώσεις 1-2 λίτρα.
Για 5W30 τα 240 ml/ 1000 θεωρώ οτι είναι ΟΚ . Στην Αμερική που δεν τα πιέζουν ιδιαίτερα θεωρείται αποδεκτή κατανάλωση.
Μέχρι μισό λίτρο στα 1000 θα το θεωρούσα αποδεκτό πριν αρχίσω να σκαλίζω πράγματα , σε 5W30.
Τελευταία επεξεργασία από mousatos και 08 Δεκ 2020, 16:08, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#679327 Από το site της quaker state USA.
Did you know that one drop leaking every minute from an engine would add up to 7 gallons in a year? Also, one drop of oil leaking from a vehicle every 20 feet would lead to 1 quart of oil lost every 100 miles, which equals 7.5 gallons every 3000 miles!

Since a small leak may often go undetected, it is very important to carefully and thoroughly investigate external leaks before looking for other possibilities.

External leaks may be due to leaky valve cover gaskets, oil pan gaskets, front or rear main seals or cracks in the crankcase or valve covers.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#679332 Ο N53 μου με 160000 χλμ ειναι μεταξύ 100 και 150ml ανα 1000 χιλιόμετρα 5W-30 της BMW. Το μοτέρ ειναι εξωτερικά απολύτως στεγνό.
Οδηγηση κυριως σε Εθνική Οδό, δλδ 120 με 125km/h, με κάποια σβέλτα ανεβάσματα/κατεβασματα εδω κι εκει.
Αλλαγες ανα 30k ή 2 χρόνια από τον προηγούμενο ιδιοκτητη και απο εμενα.
Άβαταρ μέλους
By JasonLouk
alexandros.K έγραψε:Μεινε στο 5-30 της bmw, κανε μια αλλαγη ακομα, και βλεπεις....

Αυτό. Έτσι θα δεις και συμπεριφορά μέσα στο χειμώνα. Τωρα τα δεδομένα που μάζεψες περιλαμβάνουν και το ήπιο καλοκαιράκι της Λάρισας ε?
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#679387 Μουσάτε ευχαριστώ για την κατατοπιστική προσέγγιση!

mirage έγραψε:Ο N53 μου με 160000 χλμ ειναι μεταξύ 100 και 150ml ανα 1000 χιλιόμετρα 5W-30 της BMW. Το μοτέρ ειναι εξωτερικά απολύτως στεγνό.
Οδηγηση κυριως σε Εθνική Οδό, δλδ 120 με 125km/h, με κάποια σβέλτα ανεβάσματα/κατεβασματα εδω κι εκει.
Αλλαγες ανα 30k ή 2 χρόνια από τον προηγούμενο ιδιοκτητη και απο εμενα.

Εντάξει ο Ν53 είναι νομίζω από τους πιο αξιόπιστους σύγχρονους BMW κινητήρες, οποιαδήποτε σύγκριση με τον δικό μου, μόνο ντροπη μου προκαλεί :lol:
Επίσης το δικό μου από την τελευταία αλλαγή και μετά ζήτημα να έχει κάνει 500 χιλιόμετρα εθνική οδό, όλα τα υπόλοιπα σε περιαστικές βόλτες τα πέρασε.

JasonLouk έγραψε:
alexandros.K έγραψε:Μεινε στο 5-30 της bmw, κανε μια αλλαγη ακομα, και βλεπεις....

Αυτό. Έτσι θα δεις και συμπεριφορά μέσα στο χειμώνα. Τωρα τα δεδομένα που μάζεψες περιλαμβάνουν και το ήπιο καλοκαιράκι της Λάρισας ε?

Εννοείται, έχουν και λίγο ΔΡΟΣΕΡΟ Αύγουστο και Σεπτέμβριο στο παλμαρέ τους τα λαδάκια :rtfm: :lol:

Άρα συνοψίζοντας, not great not teribble, το παρακολουθώ τα επόμενα 5.000 που μεσολαβούν ως την επόμενη αλλαγή , κάνω άλλη μία και το βλέπουμε.
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
#679392 Δυνατός μουσάτε.
Σωκράτη και εγώ έχω έναν ΜΟ των 150ml περίπου στη 1000άδα.

Σχεδόν σταθερή αυτή η κατανάλωση από όταν το πήρα με 0χλμ μέχρι και σήμερα που έχω 29Κ χλμ.

Έχω ακούσει διάφορα όπως ότι είναι από αναθυμιάσεις ή ότι τα σημερινά πλήρως συνθετικά λάδια που είναι eco-friendly, έχουν αυτό το "ιδίωμα".

Πραγματικά είχα ανησυχήσει πολύ την προηγούμενη χρονιά. Όπως καταλαβαίνεις την πρώτη χρονιά είπα ΟΚ, καινούριο είναι το αμάξι, ας δούμε που θα κάτσει η μπίλια όταν στρωθεί. Ε αυτό συνέχισε σε όλα τα χιλιόμετρα μέχρι τώρα. Έχω πάρει γνώμες από 2 συνεργεία-αντιπροσωπείες και ένα εξωτερικό δικό μου γνωστό συνεργείο, αναφέροντας πλήρως σε όλους το ιστορικό στρωσίματος, τρόπου χρήσης και λειτουργείας.
Κανένα δεν μου είπε ότι έχω πρόβλημα και πως κακώς ανησυχώ.

Εγώ ανησυχώ γιατί μπήκα στην 4η και τελευταία χρονιά εγγύησης. Οπότε αν είναι να έχει κάτι, ας βγει εντός εγγύησης.

Πάντως έχει μεγάλη βάση αυτό που λέει ο μουσάτος για την "ανακύκλωση" του λιπαντικού δια του συμπληρώματος.
Και η πλάκα είναι ότι μου το έχουν πει και στο συνεργείο.