Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By belgarion
dimviii έγραψε:όχι δεν εχεις θεμα.

Thanks dimviii!
Άβαταρ μέλους
By 224v
#394153 εβαλα στο AYGO τακακια JURID κεραμικα, αν και δεν εχω κανει χιλιομετρα πολλα ακομα νοιωθω μια πιο γλυκια αισθηση στο πατημα του γκαζιου, προφανως ακομα "γνωριζονται" βεβαια με τους δισκους, αλλα μου αρεσε αυτη η αλλαγη στην αισθηση.
Άβαταρ μέλους
By drdino
224v έγραψε:εβαλα στο AYGO τακακια JURID κεραμικα, αν και δεν εχω κανει χιλιομετρα πολλα ακομα νοιωθω μια πιο γλυκια αισθηση στο πατημα του γκαζιου, προφανως ακομα "γνωριζονται" βεβαια με τους δισκους, αλλα μου αρεσε αυτη η αλλαγη στην αισθηση.

Κάποια σύνδεση έγινε λάθος. :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By 224v
#394234 Τι να πω, έβαλα και την συμβια μου μέσα στη θέση οδηγού και αυτη είπε ότι έγινε άλλο αυτοκίνητο!!!. Όσο για την εργασία την έκανε ο παλιός αγωνιζόμενος Χρηστος Πλεξιδας, που τώρα έχει ενα συνεργειο εκεί στην κατεχακη,και παλεύει να βγάλει σύνταξη. Θα ξανά περάσω να ρωτήσω αν του έκανε κάτι άλλο αλλα δεν νομίζω. Άλλωστε 2 μήνες πριν το είχα πάει για προσφορά σέρβις στην Τογιοτα και όταν το πήρα μου είπαν ότι θέλει τακακια αλλα θέλησα να τα αλλάξω μετά, και μάλλον καλά έκανα βάζοντας τα κεραμικά.
Άβαταρ μέλους
By Adriver
#396165 Έχω διαπιστώσει μια διαφορά στις θερμοκρασίες εμπρός φρένων δεξιά κι αριστερά (δίσκοι και δαγκάνες) που σύμφωνα με ένα φθηνό πυρόμετρο βγαίνουν κοντά (ή λίγο πάνω) στο 10%, ας πούμε ήταν περίπου 255C και 285C οι δίσκοι, μετά από (εξεπίτηδες) βαρειά χρήση. Οι δίσκοι και τακάκια είναι εργοστασιακά και ουσιαστικά κανούργια (δεν έχουν ούτε 2.000 χιλιόμετρα). Είμαι σε δίλημμμα, να αρχίσω να το ψάχνω ή να αδιαφορήσω προς το παρόν. Έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία?

Σκέπτομαι ότι 10% διαφορές εύκολα μπορεί να οφείλονται από τυχαίες διαφορές "ευθυγραμμίσεων" στο βίδωμα δίσκων και τροχών έως αποκλίσεις στις δαγκάνες. Έχω δει στο συνεργείο απλώς να ψεκάζουν τις δαγκάνες με κάποιο "καθαριστικό φρένων" που χρεώνομαι, αλλά μετά από 150Κ χιλιόμετρα δεν θα θέλουν κάποια πιο καλή συντήρηση, π.χ. καθάρισμα, λίπανση ή αλλαγή τα αξονάκια (caliper pins) για την κίνηση της μία πλευράς τους ως προς την άλλη?
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#396177 Η απλά το ζύγισμα του αυτοκινήτου είναι έτσι που η μία μεριά του άξονα έχει ελαφρώς μεγαλύτερο φορτίο και άρα ανεβάζει και μεγαλύτερες θερμοκρασίες.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
Adriver έγραψε:Έχω διαπιστώσει μια διαφορά στις θερμοκρασίες εμπρός φρένων δεξιά κι αριστερά (δίσκοι και δαγκάνες) που σύμφωνα με ένα φθηνό πυρόμετρο βγαίνουν κοντά (ή λίγο πάνω) στο 10%, ας πούμε ήταν περίπου 255C και 285C οι δίσκοι, μετά από (εξεπίτηδες) βαρειά χρήση. Οι δίσκοι και τακάκια είναι εργοστασιακά και ουσιαστικά κανούργια (δεν έχουν ούτε 2.000 χιλιόμετρα). Είμαι σε δίλημμμα, να αρχίσω να το ψάχνω ή να αδιαφορήσω προς το παρόν. Έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία?

Σκέπτομαι ότι 10% διαφορές εύκολα μπορεί να οφείλονται από τυχαίες διαφορές "ευθυγραμμίσεων" στο βίδωμα δίσκων και τροχών έως αποκλίσεις στις δαγκάνες. Έχω δει στο συνεργείο απλώς να ψεκάζουν τις δαγκάνες με κάποιο "καθαριστικό φρένων" που χρεώνομαι, αλλά μετά από 150Κ χιλιόμετρα δεν θα θέλουν κάποια πιο καλή συντήρηση, π.χ. καθάρισμα, λίπανση ή αλλαγή τα αξονάκια (caliper pins) για την κίνηση της μία πλευράς τους ως προς την άλλη?

Καλά 285c στους δίσκους δεν την λές μεγάλη θερμοκρασία ούτε βαρειά χρήση, μεγάλη θερμοκρασία και βαρειά χρήση είναι από 500c και πάνω, μέχρι 400-450c είναι απλά χρήση γρήγορης βόλτας, πάντως για απλό οργανικό τακάκι οι θερμοκρασίες που αναφέρεις είναι μέσα στο κανονικό παράθυρο καλής λειτουργίας τους, τα προβλήματα σε αυτά τα τακάκια αρχίζουν από τους +300c > μέχρι τους 350c που μένεις από φρένα, και το 285 να γίνει 350 plus είναι 1-2 επαναλαμβανόμενα φρεναρίσματα σε χρόνο 10-20 ¨ από 130-150 χλμ, ίσως και λιγότερο αν οι δίσκοι και τα τακάκια είναι στο 50% της φθοράς τους.

Η διαφορές λοιπόν στις θερμοκρασίες που είδες προέρχονται από την μη σωστή επιστροφή της δαγκάνας από τις γλύστρες της, ή την μη σωστή επιστροφή του εμβόλου στη θέση του.

Η λύση είναι να βγούν οι δαγκάνες, να καθαριστούν οι γλύστρες και να μπεί καινούργιο γράσο ειδικό για γλύστρες δαγκάνας ( γράσο σιλικόνης ) και αν είναι τρύπιες ή κομμένες οι προστατευτικές μικρές φούσκες στις γλύστρες να αντικατασταθούν.

Να βγούν τα έμβολα από τις δαγκάνες, να καθαριστούν και να αλλαχθούν τα Ο΄ ring των εμβόλων όπως και οι τσιμούχες προστασίας. Με λίγα λόγια πρέπει να γίνει ένα σωστό service στις δαγκάνες, πρέπει να καθαριστούν σωστά από τα υπολείματα των τακακιών και οι θήκες που τοποθετούνται τα τακάκια.

Με τον χρόνο τα ελαστικά μέρη στις δαγκάνες αλλοιώνονται και χάνουν την ελαστικότητα τους, φουσκώνουν, ξεραίνονται και ραγίζουν με αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα του εμβόλου, επίσης τα έμβολα διαβρώνονται είτε είναι αλουμινίου είτε ατσάλινα και δεν πέρνουν επισκευή, μόνο αντικατάσταση.

Αν δείς τα τακάκια από κολλημένη δαγκάνα το ένα της μια πλευράς θα είναι περισσότερο φθαρμένο από την άλλη ή θα έχει το ένα από φθορά την μορφή σφήνας. Σε δαγκάνες που λειτουργούν σωστά τα τακάκια έχουν ομοιόμορφη φθορά, οποιαδήποτε διαφορά στη φθορά του ενός τακακιού από το άλλο σημαίνει κακή λειτουργία της.

Για να δούμε τώρα κάτι παράδοξο που συμβαίνει και δεν έχω ακόμα καταφέρει να διευκρινήσω γιατί κανείς από τους λεγόμενους ειδικούς... στα φρένα δεν μπορεί να μου δώσει απάντηση.

Οι κατασκευαστές πολυπίστονων δαγκανών αλουμινίου πχ Brembo, Alcon, AP κλπ λένε ότι όταν μια δαγκάνα περάσει τους 250c πρέπει να αλλαχθούν όλα τα ελαστικά μέρη της, πολύ σωστά μέχρι εδώ μιας και στους 250c δεν φθάνουν τόσο έυκολα οι δαγκάνες, πχ τα Μέγαρα που λιώνουν τα φρένα δεν έχω δεί πάνω από 185c σε πολυπίστονες δαγκάνες αλουμινίου σε πάρα πολλές μετρήσεις και σε διαφορετικά δυνατά έως πολύ δυνατά αυτοκίνητα.

Όμως πάλι στα Μέγαρα σε μαμά μαντεμένιες μονοπίστονες δαγκάνες έχω δεί μέχρι 355c και για αυτές τις δαγκάνες δεν υπάρχει πουθενά και για οποιαδήποτε θερμοκρασία και από κανέναν κατασκευαστή οδηγία αντικατάστασης των ελαστικών μερών της, όποιος μπορεί ας με διαφωτίσει στο θέμα.

Να πω εδώ ότι τα ελαστικά μέρη σε όλες τις δαγκάνες είναι ίδια από πλευράς υλικού, ή θα είναι από EPDM ( Ethylene Propylene Diene Monomers ) με αντοχή σε θερμοκρασία μέχρι 215c και πίεση 500 - 2500 psi, ή σπανιότερα είναι από Silicone rubber με αντοχή σε θερμοκρασία μέχρι 315c και πίεση 200 - 1500 psi, και τα δύο αυτά ελαστικά έχουν αντοχή στα λάδια, στα αλκάλια κλπ και είναι ελαστικά κατάλληλα στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Άβαταρ μέλους
By Adriver
#396373 Quadra ευχαριστώ για το κριτικό σχολιασμό και τις τεχνικές συμβουλές.

Η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε πιο συστηματικά να έχω ιδία αντίληψη σε τι κατάσταση φθοράς είναι κάθε φορά δίσκοι και τακάκια που αλλάζoνται, αλλά δεν μου πάει να "μπλέκω στα πόδια" του άλλου που δουλεύει. Σέβομαι και το σύγχρονο σχεδιασμό του συνεργείου της αντιπροσωπίας (π.χ. μεγάλη τζαμαρία μεταξύ συνεργείου και χώρου αναμονής), τα πρωτόκολλα εργασίας (μεσολαβεί τεχνικός σύμβουλος μεταξύ πελάτη και συνεργείου) ...
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, δεν ξέρω αν σημαίνει κάτι ότι κάποτε που είδα ένα αλλαγμένο τακάκι να "κρατάει" μου είχαν πει ότι μπορεί να ήταν φαγωμένο στην άλλη πλευρά. Νομίζω ότι, αν δεν το "διεκδικήσεις", έτσι κι αλλιώς αλλάζουν οτιδήποτε αναμένεται να έχει φαγωθεί πριν το επόμενο service.

Η δουλειά στις δαγκάνες που περιγράφεις φαίνεται αναγκαία αλλά χρειάζεται μηχανικό με μεράκι για ψιλοδουλειά. Είναι δυνατόν να το κάνουν σε συνεργείο αντιπροσωπείας? (δεν ξέρω κάτι καλύτερο εδώ στη μεγαλόνησο)
Πιο πιθανό το βλέπω να μου προτείνουν να αλλάξω δαγκάνες. :lol:

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, ο σκοπός δεν ήταν η διαδρομή αλλά να ζεσταθούν καλά τα φρένα για κάπως "ευκολότερες" μετρήσεις με το "πυρόμετρο", ώστε να διαπιστώσω ποσοτικά την ύπαρξη διαφοράς που καταλάβαινα με το χέρι σε απλές διαδρομές. Με δεδομένο ότι είχε μεσολαβήσει πολιτισμένο πέρασμα από ημιαστική περιοχή για να καταλήξω σε πολυσύχναστο χώρο parking, και οι θερμοκρασίες έπεφταν συνεχώς καθώς μετρούσα (στο τέλος που ήταν ακίνητο), στη κατάβαση θα πήγαν πολύ ψηλότερα. Από το ομοιόμορφο σκούρο χρώμα των δίσκων μάλλον έγινε αυτό που λένε bed-in (με την καλή έννοια ελπίζω), αλλά είδα και τη "σφραγίδα" των τακακιών από το φρένο στο τέλος.

Η εμπειρία μου με "λαστιχένια" o'ring είναι για χρήσεις με αέρια και κενό. Υπάρχουν με προδιαγραφή να αντέχουν π.χ. 200C, αλλά στη πραγματικότητα ο χρόνος ζωής τους είναι πολύ περιορισμένος και σχεδόν άμεσα χαλούν (ως προς στεγανοποίηση) αν θερμανθούν σε μια κλειστή βάνα όπου βρίσκονται συμπιεσμένα ανάμεσα σε δύο μέταλλα. Διαφορετικά αντέχουν τη θερμοκρασία.
Για τις δαγκάνες που γράφεις μάλλον οι κατασκευαστές τους θα θεωρούν αδιανόητο να φθάσουν 350C σε κανονική χρήση, παρόμοια που στις εγγυήσεις του αυτοκινήτου γράφεται ότι δεν καλύπτονται ζημιές από ακραία, αγωνιστική χρήση κλπ
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#396380 Για τις δαγκάνες δεν υπάρχει ανάγκη να πας σε αντιπροσωπεία γιατί δεν ξέρουν να κάνουν αυτές τις δουλειές, και δεν ξέρουν γιατί δεν τις κάνουν ποτέ, αυτή είναι δουλειά καθημερινότητας ενός συνεργείου φρένων, αποκλειστικά φρένων, εκεί έχουν όλη τη γνώση, την εμπειρία, τα εργαλεία και τα κίτ επισκευής δαγκανών, πρέπει να υπάρχει τέτοιο συνεργείο στον τόπο σου, αν δεν υπάρχει θα υπάρχει σίγουρα συνεργείο για φρένα φορτηγών, κάνε εκεί μια ερώτηση και θα σε κατευθύνουν ή θα σε αναλάβουν, είναι τα ίδια πράγματα σε αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#397453 Όταν έβαλα τους δίσκους USR της EBC με τα πράσινα τακάκια μου είχαν φανεί πολύ καλύτερα από τα μαμά και τώρα λέω να βάλω τα κίτρινα τακάκια που μάλλον είναι πιο κατάλληλα για το μεγάλο βαρύ αυτοκίνητο. Οπότε για θυμήστε μου λίγο, τα EBC γενικά και πιο ειδικά τα τακάκια τα κίτρινα (yellowstuff) τα συνιστούμε; Αυτά για εμπρός πίσω κάνουν συνολικά 174 λίρες Αγγλίας. Τι είδους είναι και τι αντίπαλο θα μπορούσαμε να προτείνουμε. (που να υπάρχει για BMW E39 520iA).
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#397501 Το Yellowstuff έχει τα χαρακτηριστικά ( στα χαρτιά ) με το Ferodo DS 3000 το οποίο είναι ακατάλληλο για καθημερινό αυτοκίνητο, εγώ σαν προκατειλημένος με όλα τα EBC δεν θα το πρότεινα, τα πράσινα δε μόλις τα βάλαμε σε Renault τα πετάξαμε στην εβδομάδα επάνω, μάλλον έχουμε διαφορετικές απαιτήσεις / ανάγκες από τα φρένα. τα Redstuff έσπασαν δίσκους μέσα στα Μέγαρα το το έχω αναφέρει αρκετές φορές το γιατί, έχω αρκετούς λόγους που δεν τα προτιμώ.

Αφού πληρώνεις βάλε Carbotech ΑΧ6 ή το πολύ ΧΡ8, είναι κατά πολύ ανώτερα από τα Ferodo σειρας DS, καμμία σχέση με τα σκουπίδια της EBC, θα ησυχάσεις μια για πάντα με το θέμα φρένο / τακάκια, θα έχεις φρένο πάντα και παντού, ίσως τα ΧΡ και σε αρκετά μικρότερο βαθμό τα AX6 μέχρι να πατήσουν καλά να γκρινιάζουν ελαφρά που και πού, μετά τίποτα, αλλά θα ευχαριστηθείς φρένο.

Τα ΑΧ6 τα φοράει εμπρός / πίσω σχεδόν 2 χρόνια το μέλος εδώ ο Nidosan σε peugeot 206 RC και είναι πολύ ευχαριστημένος, αν δεν βρείς τα carbotech για το αμάξι σου βάλε Ferodo DS 2500, νομίζω και ο dim φοράει XP10 sto EVO του.

Tακάκια δεν διαλέγουμε με την μάρκα αλλά με τα χαρακτηριστικά που έχει η κάθε πάστα της κάθε μάρκας πάντοτε ανάλογα με τη χρήση που κάνουμε στο αυτοκίνητο μας αλλά και πάλι αν δεν έχουμε κάποιο feedback που εμπιστευόμαστε μπορεί να την πάθουμε γιατί στα χαρτιά πολλά φαίνονται άριστα και στην πράξη είναι περίπου σκουπίδια.

Πρόσφατο παράδειγμα σε Honda S2000 μου έφερε καινούργιες δαγκάνες Galfer με τακάκια Galfer 1065 με πολύ καλά χαρακτηριστικά, δες εδώ,
Usage from 0ºC to 700º C. Friction Coefficient of 0,59 μ.

Του έφτιαξα βάσεις για τις δαγκάνες και δίσκους διαιρούμενους, μου λέει τι τακάκια να βάλω ? Του λέω άστα επάνω και βλέπεις μετά το track-day στις Σέρρες αν ανταποκρίνονται ή αν είναι για πέταμα, το αμάξι ανέβηκε στις Σέρρες με αυτοκινητάμαξα και επέστρεψε με τον ίδιο τρόπο, 2 ημέρες στις Σέρρες και τα τακάκια έχασαν την πάστα τους, ήταν σχεδόν σίδερο με σίδερο, είχε μείνει πάστα 1mm, τώρα έχει βάλει carbotech XP8 που του είπα και πηγαινοέρχεται κάθε ΣΚ στα Μέγαρα και είναι μια χαρά, καλά λοιπόν στα χαρτιά αλλά να βλέπουμε και τα αποτελέσματα τους.

Το αμάξι σου έχει βάρος και ταλαιπωρεί τα τακάκια οπότε βάλε κάτι κατάλληλο και δοκιμασμένο.

http://www.ctbrakes.com/brake-compounds2.asp

Ferodo DS

Εικόναupload gambar
Άβαταρ μέλους
By lazarefa
#397562 Τα carbotech 1521 πως τοποθετούνται έναντι συμβατικών επώνυμων προτάσεων; (Ferodo, ATE κλπ); Προσφέρουν κάτι παραπάνω από τα προαναφερόμενα ή μόνο από τα ΑΧ6 και πάνω έχει νόημα να κοιτάμε στην εν λόγω εταιρεία;
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#397579 Είναι στην κορυφή των απλών οργανικών τακακιών και ίσως λίγο καλύτερα, το άνω θερμοκρασιακό όριο των οργανικών είναι γύρω στους 350c με φθίνοντα τον συντελεστή τριβής συναρτήσει της ανόδου της θερμοκρασίας, τα 1521 έχουν θερμοκρασιακό ταβάνι περίπου τους 430c με σταθερό αν όχι ελάχιστα αυξανόμενο συντελεστή τριβής που είναι και το ζητούμενο, βέβαια δεν είναι κατάλληλα για fast road διαδρομές, track-days και καταβάσεις βουνών με φορτίο ή με ζωηρό ρυθμό.

Ένας παράγοντας που δεν λαμβάνεται σχεδόν ποτέ υπόψιν είναι ότι στα σύγχρονα αυτοκίνητα με esp και δη στα SUV, λόγω του όγκου και του βάρους του οχήματος, των ελαστικών υψηλού προφίλ και των μαλακών αναρτήσεων ο οδηγός στις διαδρομές βουνού ή σε δρόμους με συνεχή στροφιλίκα δεν αντιλαμβάνεται τις μικρομετακινήσεις της ουράς που θέτουν σε λειτουργία το esp και ίσως ξαφνιαστεί όταν χρειαστεί το φρένο του για ένα καλό φρενάρισμα και δεί ότι δεν έχει φρένα γιατί αυτά έχουν βράσει χωρίς να το έχει αντιληφθεί γιατί δεν πατούσε φρένο ή το πατούσε ελάχιστα, μόνο που το esp αυτό κάνει, να φρενάρει το αυτοκίνητο για να παραμένει στην πορεία του, χρειάζεται λοιπόν να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού και αυτή η παράμετρος.

Πρακτικά αυτό το βλέπει κανείς όταν πηγαίνει για τακάκια στο συνεργείο, κάποτε πριν esp άλλάζαμε 3 φορές εμπρός και μια πίσω, σήμερα λόγω esp πλησιάζει να είναι 1 πρός 1, ΟΚ όχι πάντα και ανάλογα τον οδηγό κλπ, αλλά είναι πλέον παρατηρήσιμο φαινόμενο.