Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By lazarefa
#370523 Να προσθέσω επίσης ότι κριτήριο αναφορικά με πιθανή αντικατάσταση δισκόπλακας αποτελεί και η τυχόν ύπαρξη ρηγματώσεων στην επιφάνειά της, καθώς επίσης και αν έχει κάνει οβάλ/στραβώσει στην επιφάνειά της (αν και αυτό κατά περίπτωση αντιμετωπίζεται με κατεργασία σε τόρνο).
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
lazarefa έγραψε:Να προσθέσω επίσης ότι κριτήριο αναφορικά με πιθανή αντικατάσταση δισκόπλακας αποτελεί και η τυχόν ύπαρξη ρηγματώσεων στην επιφάνειά της, καθώς επίσης και αν έχει κάνει οβάλ/στραβώσει στην επιφάνειά της (αν και αυτό κατά περίπτωση αντιμετωπίζεται με κατεργασία σε τόρνο).

Οβάλ λέγεται η έκκεντρότητα ενός κύκλου, run out λέγεται η απόκλιση της δισκόπλακας δεξιά - αριστερά από την κάθετο της επαφής της με το μουαγιέ, και αν υπάρχουν ρηγματώσεις είναι επικίνδυνη για αποκόλληση κομματιού της.

Το καθάρισμα της δισκόπλακας στον τόρνο για την μείωση του run out πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι εντός των 2mm που συνήθως ορίζουν σαν φθορά οι κατασκευαστές τους. Αν ξεπεραστεί το όριο της φθοράς έχουμε μείωση της προβλεπόμενης θερμοχωρητικότητας της δισκόπλακας για τα δεδομένα υπολογισμένα φορτία της άρα και αύξηση της θερμοκρασίας λειτουργίας της αλλά και στα τακάκια και στα υγρά όπως και της πλαστικής της παραμόρφωσης λόγω της μειωμένης της αντοχής να ενσωματώσει στο υλικό της το μεγαλύτερο μέρος της θερμοκρασίας και να το διαχίσει με αργό ρυθμό στο περιβάλλον και όχι ΄με γρήγορο ρυθμό σε ότι την ακουμπά ( στα τακάκια δηλαδή και αυτά με τη σειρά τους στην δαγκάνα και στα υγρά της )

Επίσης, λειτουργία της δισκόπλακας κάτω από το γεωμετρικό όριο που έχει σχεδιαστεί επιφέρει επιβάρυνση στο / στα έμβολα της δαγκάνας γιατί αναγκάζονται να βγούν περισσότερο έξω από την θήκη τους, αυτό επιβαρύνει το έμβολο την θήκη του σε πλευρικά φορτία που δεν έχουν προβλεφθεί με τελικό αποτέλεσμα την υπερβολική φθορά της δαγκάνας και των εμβόλων με bonus το σφύριγμα κατά το φρενάρισμα.

Στην τελική οικονομία σε φρένα / λάστιχα σημαίνει ότι δεν δίνουμε και τόση σημασία στη ζωή και στην περιουσία μας, όταν ακούω δεν θα πάρω τα μαμά τακάκια που έχουν πχ 90€ αλλά θα πάρω αυτά που βρήκα στο net με 28€ λέω πως ότι πάθει αυτός τα ήθελε να τα πάθει γιατί στην απρόβλεπτη ανάγκη του τον πρόδωσαν.

Αν επενδύσουμε λίγα € περισσότερα σε λάστιχα / τακάκια που θα κρατήσουν ούτως ή άλλως λίγα χρόνια ίσως και να μας σώσουν, απεναντίας μια κακώς εννοούμενη οικονομία σε αυτά τα αναλώσιμα υλικά ίσως μας καταστρέψει, κάνετε μια αναγωγή στην διαφορά κόστους / χλμ / χρόνου αντικατάστασης και θα δείτε ότι τα ποσάτης διαφοράς είναι αστεία, να διαλέγεται τα επώνυμα και δοκιμασμένα και όχι τα no name με τα όμορφα κουτιά και τα πομπώδη ονόματα, πιείτε μερικούς καφέδες λιγότερους και τοποθετείστε αυτά τα χρήματα σε καλύτερα λάστιχα και τακάκια / δισκόπλακες.

Να βάζεται καλύτερα τακάκια θυσιάζοντας τη ζωή της δισκόπλακας και όχι το αντίθετο, οι δισκόπλακες είναι φθηνότερες από ένα καλό τακάκι που θα σας γλυτώσει από μια κακή στιγμή, οι δισκόπλακες πάνω - κάτω στα νορμάλ αυτοκίνητα είναι καλής ποιότητας χωρίς τις μεγάλες ποιοτικές διακυμάνσεις αντοχής που έχουν οι διάφορες πάστες, το ζόρι από το φορτίο το τραβάνε τα τακάκια, οι δισκόπλακες έτσι ή ασλλιώς θα ζεσταθούν και όσο ζεσταίνονται τόσο φθείρονται, το ίδιο και τα τακάκια, ένα καλό τακάκι, αυτό που θεωρούμε σκληρό, μας προσφέρει μεγαλύτερο συντελεστή τριβής, πρακτικά μας προσφέρει μεγαλύτερο βαθμό επιβράδυνσης άρα και χαμηλότερες θερμοκρασίες από ένα μαλακό τακάκι που ζεσταίνει υπερβολικά όλο το σύστημα φρένων με τελικό αποτέλεσμα τις αυξημένες φθορές.

Μην περιμένεται να κάνετε 3 φορές αλλαγές στα τακάκια και μία στις δισκόπλακες, είναι επικίνδυνο, εγώ θεωρώ ασφαλέστερο και οικονομικότερο γενικότερα να αλλάζω 2 δίσκοπλακες και μία φορά τακάκια, παραμένοντας ασφαλέστερος ελέγχοντας καλύτερα τι μπορεί να μου τύχει στους επικίνδυνους Ελληνικούς δρόμους.

Είναι υπερβολικά αισιόδοξο να περιμένουμε να σταματήσει το αυτοκίνητο σε κάτι ξαφνικό από τα 120-140χλμ με την οικογένεια μέσα με μισωφαγωμένα μαλακά τακάκια και δισκόπλακες που έχουν στην πλάτη τους 120-150-180.000 χλμ, οι δισκόπλακες δεν είναι άγια δισκοπότηρα που τις έχουν αναγάγει πολλοί φοβούμενοι την φθορά τους, είναι εκεί για να φθαρούν και να μας σώσουν όταν χρειαστεί και όχι για να μακροημερεύσουν παραμένοντας από την1η ημέρα αγορά του αυτοκινήτου μέχρι την διάλυση του.

Lazarefa τίποτα προσωπικό, πήρα απλά την αφορμή από εσένα για να πω πως βλέπω το θέμα, δεν θέλω και δεν το κάνω ούτε στους πελάτες μου να μπαίνω στις τσέπες τους και στον οικονομικό τους προγραμματισμό, αλλά νιώθω υποχρέωση μου να ενημερώσω όταν βλέπω το στραβό και τη λάθος σκέψη, όχι γιατί έχω το αλάνθαστο και την απόλυτη αλήθεια, αλλά γιατί είναι η καθημερινότητα μου και έχω καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα που τα έχει μόνο κάποιος που ζεί με αυτά τα θέματα καθημερινά και κάνει και μια βαθύτερη ανάλυση διαβάζοντας καθημερινά τους ειδικούς των κατασκευαστών των υλικών τριβής παρακολουθώντας και τις εξελίξεις και τα δικά τους συμπεράσματα.
Άβαταρ μέλους
By nass
21 quadra έγραψε:με bonus το σφύριγμα κατά το φρενάρισμα.

Σωστό, το σφύριγμα (αν δεν υπήρχε πριν) είναι μια εύκολη ένδειξη ότι τα τακάκια έχουν φαγωθεί.
Για τους δίσκους μόνο παχύμετρο (νομίζω κάποιοι δίσκοι έχουν και δείκτες φθοράς)

21 quadra έγραψε:δεν θα πάρω τα μαμά τακάκια που έχουν πχ 90€ αλλά θα πάρω αυτά που βρήκα στο net με 28€

Ε καλά και γω δεν πήρα τα μαμά που έκαναν €960 :omg: αλλά τα ΧΡ8 που έκαναν €250 αλλά μάλλον για καλό ήταν :)
Πολλές φορές τα εξουσιοδοτημένα ή οι αντιπρόσωποι ζητάνε όσα τους λείπουν.

21 quadra έγραψε:Μην περιμένεται να κάνετε 3 φορές αλλαγές στα τακάκια και μία στις δισκόπλακες, είναι επικίνδυνο, εγώ θεωρώ ασφαλέστερο και οικονομικότερο γενικότερα να αλλάζω 2 δίσκοπλακες και μία φορά τακάκια, παραμένοντας ασφαλέστερος ελέγχοντας καλύτερα τι μπορεί να μου τύχει στους επικίνδυνους Ελληνικούς δρόμους.

Αυτό τον μπούσουλα έχω ακολουθήσει σε όλα τα αυτοκίνητά μου αλλά δεν ξέρω αν ισχύει γενικά.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#370553 Σωστά τα λές και τα κάνεις αλλά εσύ και ο Dim και άλλοι με πιο ειδικά αυτοκίνητα δεν είστε το μέσο δείγμα, εσείς ξέρετε, έχετε και την γνώση και την εμπειρία και τα κατάλληλα αυτοκίνητα που ούτως ή άλλως θέλουν το κάτι περισσότερο από ποιότητα, ειδικά το τακάκι xp8 της Carbotech είναι ότι καλύτερο για καθημερινή αλλά και για χρήση πίστας, όπως και οι δικές σου οι δισκόπλακες που είναι για πολύ ξύλο, μακάρι όλοι να καταλάβαιναν πιο είναι το σωστό και να το εφάρμοζαν σε ότι αυτοκίνητο και να έχουν.

Kάποια στιγμή πρέπει να πούμε και για τα αμορτισέρ που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οδικής ασφάλειας, γιατί δεν είναι μόνο υπεύθυνα για την άνεση αλλά και για την μείωση της απόστασης φρεναρίσματος, την μείωση του κινδύνου εκτροπής του αυτοκινήτου από την πορεία του και την αύξηση της αντοχής ή την μείωση αν θέλεις της φθοράς των υπόλοιπων αναλώσιμων εξαρτημάτων των συστημάτων διεύθυνσης / φρένων.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#370586 μια που ανεφρες τα αμορτισερ Παναγιωτη, οι μετρησεις στα ΚΤΕΟ εχουν καποια σημασια?? γιατι εχω την εντυπωση οτι τα νουμερα που βγαζουν δεν ειναι αντιπροσωπευτικα της καταστασης τους. Σιγουρα και αυτο το θεμα εχει πολυ σημασια, γιατι μπαινουν στη διαδικασια του ποσο καλα κραταει το οχημα.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#370600 Κατ' εμέ φρένα, αμορτισέρ και σύστημα διεύθυνσης είναι το τρίπτυχο που δεν νοείται να είναι σε κάτι λιγότερο από άψογη κατάσταση σε κάθε αυτοκίνητο. Τα περισσότερα άλλα μηχανικά μέρη το πολύ να σε ακινητοποιήσουν. Στο τρίπτυχο όμως βασίζεται η ζωή οδηγού και επιβατών.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
224v έγραψε:μια που ανεφρες τα αμορτισερ Παναγιωτη, οι μετρησεις στα ΚΤΕΟ εχουν καποια σημασια?? γιατι εχω την εντυπωση οτι τα νουμερα που βγαζουν δεν ειναι αντιπροσωπευτικα της καταστασης τους. Σιγουρα και αυτο το θεμα εχει πολυ σημασια, γιατι μπαινουν στη διαδικασια του ποσο καλα κραταει το οχημα.

Έχουν σημασία οι μετρήσεις των ΚΤΕΟ από την στιγμή που τα όργανα τους λειτουργούν σωστά. Οι μετρήσεις τους όμως είναι ενδεικτικές όλου του συστήματος ανάρτησης, διαφορετικά νούμερα θα δείξουν με τα ίδια αμορτισέρ αν είναι πεσμένα τα ελατήρια, ή είναι παλαιά τα ψαλίδια και έχουν μαλακώσει τα silent block.

Τώρα με την γενική απάντηση του ΚΤΕΟ πχ, θέλεις αμορτισέρ, δεν αντιπροσωπεύει απόλυτα το ίδιο το αμορτισέρ το οποίο πρέπει να βγεί και να μπεί σε αμορτισερόμετρο για να είναι σωστή η μέτρηση μόνο του αμορτισέρ.

Αλλά έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη μου στα ΚΤΕΟ από την στιγμή που ήρθε και μου έφερε δίσκους ( κινέζικους ρότορες ) τεχνικός διευθυντής σε ΚΤΕΟ της Αττικής και του έφτιαξα καμπάνες, όταν του είπα ότι οι δίσκοι που μου έφερε είναι στραβοί ( είχαν run out 0.7 και 0.9 με ανώτατο όριο το 0.7mm ) μου λέει καλά θα τα μετρήσω επάνω στο αυτοκίνητο και θα σου πω, ήρθε μετά και μου λέει έχουν οβάλ 23% και 35%, δηλαδή του λέω ποιό είναι το οβάλ και ποιό είναι το ποσοστό επί τις % που μου λές ?

Το ποσοστό αυτό είναι από την κάθετο του μουαγιέ ? Από που το παίρνεις ? Και το μετράς μαζί με την ζάντα και το λάστιχο, έτσι ? Ναί μου λέει. ΟΚ του λέω ξέρεις τι είναι το οβάλ που μου λές τόση ώρα ? Ναί μου λέει, είναι στραβός ο δίσκος γιατί τρέμει όταν πατάω φρένο. Τ

ον έστειλα από εκεί που ήρθε, αφού πρώτα επί 3 εβδομάδες προσπαθούσα να τον πείσω πάει σε ένα καλό μηχάνημα που έχουμε στην περιοχή να καθαρίσει τους καινούργιους ( Κινέζικους ρότορες ) που μου έφερε, αλλά η βλακεία είναι ανίκητη, δεν ήθελε να δώσει 30€ να κάνει σωστή δουλειά, πήγε σε άλλον τορναδόρο που του ξήλωσε τα bell γιατί λέει τα βρήκε στραβά, του έφαγε τους δίσκους τόσο πολύ που σχεδόν έφυγαν τα χαράγματα που είχαν και του πήρε 100€.

Όταν του έδειξα 6 βιντεάκια που είχα κάνει προληπτικά για να είμαι καλυμμένος στους δίσκους του και στα bell με κοιτούσε σαν να ήμουν εξωγήϊνος, του έδειχνα τις ενεδείξεις των ψηφιακών οργάνων και μου έλεγε ( εγώ νομίζω ότι είναι έτσι ή αλλιώς κλπ ) η βλακεία είναι ανίκητη από όπου και αν προέρχεται, πήγαινε εσύ τώρα το αμάξι σου να σου πεί αυτός ο τύπος ότι αυτό που μετράει στο ΚΤΕΟ του είναι ΟΚ και να τον εμπιστευτείς, πιστεύω όμως ότι θα υπάρχουν και άλλοι στα ΚΤΕΟ κολλημένοι στις ιδέες τους και με άγνοια σε βασικά θέματα ( να λένε οβάλ το run out του δίσκου ) και που δεν θα πιστεύουν τα όργανα όπως μου έλεγε αυτός αλλά το σωστό είναι ότι νομίζουν αυτοί.

Τα σχόλια δικά σου.
Άβαταρ μέλους
By drdino
#370656 Θα ήθελα πολύ να μου κάνει ένα σκίτσο με το οβάλ έτσι πώς το εννοεί :lol:
Άβαταρ μέλους
By lazarefa
21 quadra έγραψε:
lazarefa έγραψε:Να προσθέσω επίσης ότι κριτήριο αναφορικά με πιθανή αντικατάσταση δισκόπλακας αποτελεί και η τυχόν ύπαρξη ρηγματώσεων στην επιφάνειά της, καθώς επίσης και αν έχει κάνει οβάλ/στραβώσει στην επιφάνειά της (αν και αυτό κατά περίπτωση αντιμετωπίζεται με κατεργασία σε τόρνο).

Οβάλ λέγεται η έκκεντρότητα ενός κύκλου, run out λέγεται η απόκλιση της δισκόπλακας δεξιά - αριστερά από την κάθετο της επαφής της με το μουαγιέ, και αν υπάρχουν ρηγματώσεις είναι επικίνδυνη για αποκόλληση κομματιού της.

Το καθάρισμα της δισκόπλακας στον τόρνο για την μείωση του run out πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι εντός των 2mm που συνήθως ορίζουν σαν φθορά οι κατασκευαστές τους. Αν ξεπεραστεί το όριο της φθοράς έχουμε μείωση της προβλεπόμενης θερμοχωρητικότητας της δισκόπλακας για τα δεδομένα υπολογισμένα φορτία της άρα και αύξηση της θερμοκρασίας λειτουργίας της αλλά και στα τακάκια και στα υγρά όπως και της πλαστικής της παραμόρφωσης λόγω της μειωμένης της αντοχής να ενσωματώσει στο υλικό της το μεγαλύτερο μέρος της θερμοκρασίας και να το διαχίσει με αργό ρυθμό στο περιβάλλον και όχι ΄με γρήγορο ρυθμό σε ότι την ακουμπά ( στα τακάκια δηλαδή και αυτά με τη σειρά τους στην δαγκάνα και στα υγρά της )

Επίσης, λειτουργία της δισκόπλακας κάτω από το γεωμετρικό όριο που έχει σχεδιαστεί επιφέρει επιβάρυνση στο / στα έμβολα της δαγκάνας γιατί αναγκάζονται να βγούν περισσότερο έξω από την θήκη τους, αυτό επιβαρύνει το έμβολο την θήκη του σε πλευρικά φορτία που δεν έχουν προβλεφθεί με τελικό αποτέλεσμα την υπερβολική φθορά της δαγκάνας και των εμβόλων με bonus το σφύριγμα κατά το φρενάρισμα.

Στην τελική οικονομία σε φρένα / λάστιχα σημαίνει ότι δεν δίνουμε και τόση σημασία στη ζωή και στην περιουσία μας, όταν ακούω δεν θα πάρω τα μαμά τακάκια που έχουν πχ 90€ αλλά θα πάρω αυτά που βρήκα στο net με 28€ λέω πως ότι πάθει αυτός τα ήθελε να τα πάθει γιατί στην απρόβλεπτη ανάγκη του τον πρόδωσαν.

Αν επενδύσουμε λίγα € περισσότερα σε λάστιχα / τακάκια που θα κρατήσουν ούτως ή άλλως λίγα χρόνια ίσως και να μας σώσουν, απεναντίας μια κακώς εννοούμενη οικονομία σε αυτά τα αναλώσιμα υλικά ίσως μας καταστρέψει, κάνετε μια αναγωγή στην διαφορά κόστους / χλμ / χρόνου αντικατάστασης και θα δείτε ότι τα ποσάτης διαφοράς είναι αστεία, να διαλέγεται τα επώνυμα και δοκιμασμένα και όχι τα no name με τα όμορφα κουτιά και τα πομπώδη ονόματα, πιείτε μερικούς καφέδες λιγότερους και τοποθετείστε αυτά τα χρήματα σε καλύτερα λάστιχα και τακάκια / δισκόπλακες.

Να βάζεται καλύτερα τακάκια θυσιάζοντας τη ζωή της δισκόπλακας και όχι το αντίθετο, οι δισκόπλακες είναι φθηνότερες από ένα καλό τακάκι που θα σας γλυτώσει από μια κακή στιγμή, οι δισκόπλακες πάνω - κάτω στα νορμάλ αυτοκίνητα είναι καλής ποιότητας χωρίς τις μεγάλες ποιοτικές διακυμάνσεις αντοχής που έχουν οι διάφορες πάστες, το ζόρι από το φορτίο το τραβάνε τα τακάκια, οι δισκόπλακες έτσι ή ασλλιώς θα ζεσταθούν και όσο ζεσταίνονται τόσο φθείρονται, το ίδιο και τα τακάκια, ένα καλό τακάκι, αυτό που θεωρούμε σκληρό, μας προσφέρει μεγαλύτερο συντελεστή τριβής, πρακτικά μας προσφέρει μεγαλύτερο βαθμό επιβράδυνσης άρα και χαμηλότερες θερμοκρασίες από ένα μαλακό τακάκι που ζεσταίνει υπερβολικά όλο το σύστημα φρένων με τελικό αποτέλεσμα τις αυξημένες φθορές.

Μην περιμένεται να κάνετε 3 φορές αλλαγές στα τακάκια και μία στις δισκόπλακες, είναι επικίνδυνο, εγώ θεωρώ ασφαλέστερο και οικονομικότερο γενικότερα να αλλάζω 2 δίσκοπλακες και μία φορά τακάκια, παραμένοντας ασφαλέστερος ελέγχοντας καλύτερα τι μπορεί να μου τύχει στους επικίνδυνους Ελληνικούς δρόμους.

Είναι υπερβολικά αισιόδοξο να περιμένουμε να σταματήσει το αυτοκίνητο σε κάτι ξαφνικό από τα 120-140χλμ με την οικογένεια μέσα με μισωφαγωμένα μαλακά τακάκια και δισκόπλακες που έχουν στην πλάτη τους 120-150-180.000 χλμ, οι δισκόπλακες δεν είναι άγια δισκοπότηρα που τις έχουν αναγάγει πολλοί φοβούμενοι την φθορά τους, είναι εκεί για να φθαρούν και να μας σώσουν όταν χρειαστεί και όχι για να μακροημερεύσουν παραμένοντας από την1η ημέρα αγορά του αυτοκινήτου μέχρι την διάλυση του.

Lazarefa τίποτα προσωπικό, πήρα απλά την αφορμή από εσένα για να πω πως βλέπω το θέμα, δεν θέλω και δεν το κάνω ούτε στους πελάτες μου να μπαίνω στις τσέπες τους και στον οικονομικό τους προγραμματισμό, αλλά νιώθω υποχρέωση μου να ενημερώσω όταν βλέπω το στραβό και τη λάθος σκέψη, όχι γιατί έχω το αλάνθαστο και την απόλυτη αλήθεια, αλλά γιατί είναι η καθημερινότητα μου και έχω καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα που τα έχει μόνο κάποιος που ζεί με αυτά τα θέματα καθημερινά και κάνει και μια βαθύτερη ανάλυση διαβάζοντας καθημερινά τους ειδικούς των κατασκευαστών των υλικών τριβής παρακολουθώντας και τις εξελίξεις και τα δικά τους συμπεράσματα.

Kανένα θέμα και προφανώς τίποτα προσωπικό δεν έχουμε μεταξύ μας οι χρήστες του φόρουμ. Εδώ μέσα μπαίνουμε για να αλληλομαθαίνουμε και να ανταλλάσσουμε εμπειρίες από την πραγματικότητα και την πράξη. Αυτός είναι κι ο λόγος που προσωπικά διαβάζοντας τα κείμενά σου (όχι μόνο περί φρένων) θεωρώ πως εδώ μέσα είσαι από τους πιο σφαιρικά καταρτισμένους περί των τεχνικών του αυτοκινήτου σε θεωρητικό/πρακτικό επίπεδο, εξ ου και η εκτίμησή μου στο πρόσωπό σου.
Η χρήση του όρου οβάλ (εκκεντρότητα) έγινε "αργκό αδεία" (κατά το "ποιητική αδεία") αλλά όπως βλέπεις κι εσύ δεν υπάρχει δόκιμος περιφραστικός ελληνικός όρος για να αποδώσει αυτού του τύπου την ανομοιόμορφη φθορά της επιφάνειας επαφής της δισκόπλακας με το τακάκι, εξ ου και ο αγγλικός όρος run out που χρησιμοποίησες.
Επίσης, για την ιστορία και για να αποφύγω τυχόν παρανοήσεις, προσωπικά είμαι υπέρμαχος του τεχνοοικονομικά καλύτερου για το αυτοκίνητό μου, είτε πρόκειται για δισκόπλακες, είτε για τακάκια είτε για αμορτισέρ, είτε για ελαστικά κλπ.
Θα πληρώσω τα παραπάνω λεφτά για να πάρω το καλύτερο που μου χρειάζεται ή επιτάσσει ή ασφάλεια η δική μου μα και των υπολοίπων χρηστών του δρόμου, εφόσον πειστώ ότι όντως αυτό που κοστίζει παραπάνω έχει και μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με το φθηνότερο.
Εξ ου και αγόρασα τις γνήσιες μπροστά δισκόπλακες για το αμάξι μου (οι οποίες όμως επειδή πήγαιναν πακέτο με γνήσια τακάκια) κόστισαν αναλογικά γύρω στα 70 ευρώ, όσο οι τυπικές επώνυμες αφτερμάρκετ, την ίδια στιγμή που η Όπελ στον κατάλογό της τις εμφανίζει σκέτες γύρω στα 260 ευρώ λιανική...
Το πόσο γρήγορα τρώγονται δισκόπλακες-τακάκια, πέρα από θέμα σχεδίασης του κυκλώματος πέδησης (διαστάσεις δίσκων, υλικά τριβής τακακιών κλπ) του αυτοκινήτου σε σχέση με τα δυναμικά χαρακτηριστικά του (βάρη, επιδόσεις) προφανώς έχει να κάνει και με το οδηγικό προφίλ του καθενός (πχ πόσο κυνηγάει χρόνους σε καταβάσεις κι όχι μόνο, αν και πόσο καταφεύγει με τη μία σε φρένα σε συνήθεις συνθήκες κίνησης, τι διαδρομές κάνει συνήθως, πόλης ή χαλαρά ταξίδια, κλπ). Κατ΄επέκταση το αν πχ οι δίσκοι ή τα τακάκια τρώγονται γρήγορα ή αργά και ανάλογα απαιτούν ή όχι αντικατάσταση, είναι συνάρτηση και των παραπάνω παραμέτρων κι όχι απαραίτητα απλά της καρμιριάς ή έστω της κακώς νοούμενης επίδειξης πνεύματος οικονομίας των αντίστοιχων κατόχων των οχημάτων.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
lazarefa έγραψε:
21 quadra έγραψε:

Kανένα θέμα και προφανώς τίποτα προσωπικό δεν έχουμε μεταξύ μας οι χρήστες του φόρουμ. Εδώ μέσα μπαίνουμε για να αλληλομαθαίνουμε και να ανταλλάσσουμε εμπειρίες από την πραγματικότητα και την πράξη. Αυτός είναι κι ο λόγος που προσωπικά διαβάζοντας τα κείμενά σου (όχι μόνο περί φρένων) θεωρώ πως εδώ μέσα είσαι από τους πιο σφαιρικά καταρτισμένους περί των τεχνικών του αυτοκινήτου σε θεωρητικό/πρακτικό επίπεδο, εξ ου και η εκτίμησή μου στο πρόσωπό σου.
Η χρήση του όρου οβάλ (εκκεντρότητα) έγινε "αργκό αδεία" (κατά το "ποιητική αδεία") αλλά όπως βλέπεις κι εσύ δεν υπάρχει δόκιμος περιφραστικός ελληνικός όρος για να αποδώσει αυτού του τύπου την ανομοιόμορφη φθορά της επιφάνειας επαφής της δισκόπλακας με το τακάκι, εξ ου και ο αγγλικός όρος run out που χρησιμοποίησες.
Επίσης, για την ιστορία και για να αποφύγω τυχόν παρανοήσεις, προσωπικά είμαι υπέρμαχος του τεχνοοικονομικά καλύτερου για το αυτοκίνητό μου, είτε πρόκειται για δισκόπλακες, είτε για τακάκια είτε για αμορτισέρ, είτε για ελαστικά κλπ.
Θα πληρώσω τα παραπάνω λεφτά για να πάρω το καλύτερο που μου χρειάζεται ή επιτάσσει ή ασφάλεια η δική μου μα και των υπολοίπων χρηστών του δρόμου, εφόσον πειστώ ότι όντως αυτό που κοστίζει παραπάνω έχει και μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με το φθηνότερο.
Εξ ου και αγόρασα τις γνήσιες μπροστά δισκόπλακες για το αμάξι μου (οι οποίες όμως επειδή πήγαιναν πακέτο με γνήσια τακάκια) κόστισαν αναλογικά γύρω στα 70 ευρώ, όσο οι τυπικές επώνυμες αφτερμάρκετ, την ίδια στιγμή που η Όπελ στον κατάλογό της τις εμφανίζει σκέτες γύρω στα 260 ευρώ λιανική...
Το πόσο γρήγορα τρώγονται δισκόπλακες-τακάκια, πέρα από θέμα σχεδίασης του κυκλώματος πέδησης (διαστάσεις δίσκων, υλικά τριβής τακακιών κλπ) του αυτοκινήτου σε σχέση με τα δυναμικά χαρακτηριστικά του (βάρη, επιδόσεις) προφανώς έχει να κάνει και με το οδηγικό προφίλ του καθενός (πχ πόσο κυνηγάει χρόνους σε καταβάσεις κι όχι μόνο, αν και πόσο καταφεύγει με τη μία σε φρένα σε συνήθεις συνθήκες κίνησης, τι διαδρομές κάνει συνήθως, πόλης ή χαλαρά ταξίδια, κλπ). Κατ΄επέκταση το αν πχ οι δίσκοι ή τα τακάκια τρώγονται γρήγορα ή αργά και ανάλογα απαιτούν ή όχι αντικατάσταση, είναι συνάρτηση και των παραπάνω παραμέτρων κι όχι απαραίτητα απλά της καρμιριάς ή έστω της κακώς νοούμενης επίδειξης πνεύματος οικονομίας των αντίστοιχων κατόχων των οχημάτων.

Σαφώς και δεν διαφωνώ με το στύλ οδήγησης, τα ίδια φρένα που σε 2 διαδρομές της Πεντέλης ή στα Μέγαρα σε 5 γύρους μπορούν να διαλυθούν σε πολύ νορμάλ οδήγηση μπορούν να κάνουν 50.000 χλμ.

Για το ποιητική αδεία του οβάλ θα διαφωνήσω γιατί όταν τριγυρίζει ο καραγκιοζάκος και λέει ότι ο quadra μου έκανε οβάλ τα φρένα δεν είναι απλό το θέμα που θα το ξεπεράσω στο ντούκου, ευτυχώς ξαναλέω που κατάλαβα πόσο αστροπελέκι είναι και φρόντισα να κάνω τα ολιγόλεπτα βιντεάκια που δείχνουν το στράβωμα σε 4 σημεία του δίσκου, με τα bell και χωρίς αυτά, 2 στην μέσα πλευρά και 2 στην έξω, σε κάθε δίσκο, όπως και στα bell, εκεί που πατάνε στο μουγιέ και εκεί που πατάνε στον δίσκο, δυστυχώς και ενώ η μέτρηση για το run out πρέπει να είναι 10mm κάτω από την εξωτερική περιφέρεια του δίσκου, οι δίσκοι με χαρακιές που φτάνουν 3mm μέχρι την εξωτερική διάμετρο του δίσκου με αναγκάζουν να πέρνω μετρήσεις στα 2mm από την εξωτερική περιφέρεια.

Τέλος πάντων εγώ ξέρω τι μετράω και τι κάνω αλλά ενοχλούμαι όταν ο άλλος δεν θέλει να καταλάβει τα αυτονόητα που στην συγκεκριμένη είναι τα όργανα και όχι ότι νομίζει ο καθένας και τριγυρνάει κλαψουρίζοντας και λέει τις χαζομάρες του παρόλο που σε όσους διαμαρτύρεται τον κράζουν.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#370944 εξωτερικο,πιο φθηνα Αμερικη σε συγκριση με Αγγλια.Τα εφερνε και ο Παυλος ( garage) στη Θεσσαλονικη.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#370955 Μου φάνηκε πολύ καλή τιμή αυτή που είδα παραπάνω, γι' αυτό ρωτάω.
Κάποιο site έχετε να προτείνετε να το κοιτάξω;
Άβαταρ μέλους
By 224v
#371033 @ Quadra21 Ευχαριστω για την απαντηση σου. βλεπω τις μετρησεις στο 2.24v των 3 τελευταιων ΚΤΕΟ γυρω στα 78% με 75% στα αμορτησερ και για αυτο ρωτησα αν πρεπει να τα λαμβανουμε υπ'οψιν στα σοβαρα. Βεβαια ειναι 27 ετων, με ρυθμιση ηλεκτρονικη απο μεσα σε τεσσερεις σκληροτητες(Δεν ξερω οταν το μετρησαν σε ποια θεση το ειχαν...βεβαια) της KONI αποκλειστικα τοτε για τα μαζερατι αυτα...
Άβαταρ μέλους
By dimviii
Anonymous Founder έγραψε:Μου φάνηκε πολύ καλή τιμή αυτή που είδα παραπάνω, γι' αυτό ρωτάω.
Κάποιο site έχετε να προτείνετε να το κοιτάξω;

εγω εχω να αγορασω πολλα χρονια,δεν τρώγονται και ευκολα,εγω τα ειχα αγορασει από Αγγλια (ακριβα)

http://www.carbotech-europe.com/contact.html