Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
George_Prix έγραψε:
sknipper έγραψε:Καμιά φορά μια δόση επιθετικής οδήγησης σε άγρια επιφάνεια γδέρνει την επιφανειακή στιβάδα, αποκαλύπτεται λάστιχο από κάτω πιο μαλακό και ανανεώνει το λάστιχο.

Εδω σε δρομους σαπουνι τα ξεπαρταλιασα και τα εφτασα στα 3 χιλιοστα. Αν με βαλεις και το στριψω σε καλη ασφαλτο, σε λιγη ωρα δε θα εχει μεινει καθολου λαστιχο και θα πηγαινω με τις ζαντες :shifty:

Γιώργαρε, πριν χρόνια θυμάμαι είχαμε πάει με drdino και markvag στην πίστα των Σερρών. Είχα φύγει με σχεδόν σλικ λάστιχα (ήταν για αλλαγή έτσι κι αλλιώς, οπότε είπα να τα κάψω στην πίστα). Μέχρι να έρθουν τα καινούρια λάστιχα κυκλοφόρησα 3-4 μέρες με τα «σλικ». Στο στεγνό είχαν φανταστική πρόσφυση!!! Ευτυχώς δεν έβρεξε...

Τα δικά σου μια χαρά φαίνονται. Άλλαξέ τα κατά τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Θα το συζητήσουμε στην ρετσινοκατάσταση που θα κανονίσουμε αυτές τις μέρες και με τον corto. :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
REALZEUS έγραψε:Θα το συζητήσουμε στην ρετσινοκατάσταση που θα κανονίσουμε αυτές τις μέρες και με τον corto. :iconcool:

Το γιοφυρι της Αρτας την καταντησαμε αυτη τη φορα τη συναντηση μας :shifty:
Άβαταρ μέλους
By glf
#905264 Και γω θα πω ότι το γκαράζ με σκια και χαμηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι είναι σωτήριο για την αντοχή της γόμας. Νομίζω είμαι εξπερ στη μακροβιότητα των ελαστικών. :lol:
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#905272 Το ηξερα οτι παιζουν ρολο οι καιρικες συνθηκες, αλλα οπως τα λετε τα πραγματα, σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο απο οτι ειχα κατα νου! Κι εχουμε 400 μετρα υπογειο στην οικοδομη με ραμπα για αμαξια, αλλα ειναι ΠΟΛΥ αβολες οι μανουβρες και δεν παρκαρω ποτε κατω. Εφοσον εχω επιγεια θεση παρκινγκ χωρις ταλαιπωρια και καντηλια, την προτιμαω με χιλια και ασε να καιγονται το αμαξι και τα λαστιχα στον ηλιο. Οπως εχω ξαναπει, μηδενικος οικτος στα αψυχα :s_yes
Άβαταρ μέλους
By markvag
REALZEUS έγραψε:Στο στεγνό είχαν φανταστική πρόσφυση!!! Ευτυχώς δεν έβρεξε...

Εγώ πάντως δεν θα τα κρατούσα τα συγκεκριμένα ελαστικά. Δεν είμαι στην τσέπη σου @george-prix προφανώς, αλλά θεωρώ πως το ελαστικό δεν είναι κάτι για οικονομία... Αν πετύχεις μία ξαφνική βροχή (και τώρα καλοκαιριάτικα με ακόμα περισσότερη σκόνη στον δρόμο + βροχή = :lipsealed: );; Αν πετύχεις κάπου νερά, πχ σε καμία στροφή;; Τόσο χαμηλό πέλμα προσωπικά μόνο για πίστα.

Επίσης, διακρίνω πως έχει φαγωθεί ανομοιόμορφα το πέλμα, ή μήπως είναι ιδέα μου ή ίσως λίγο περίεργη η γωνία της φωτογραφίας;;

George_Prix έγραψε:
Εικόνα

Σαν να μου φαίνεται πως έχει λιγότερο πέλμα εκεί που έχεις το μηχανηματάκι και περισσότερο προς τα έξω, κάτι που ίσως δείχνει υψηλή πίεση ή κάποιο άλλο θέμα... ΑΝ το πέλμα πάντως είναι όντως ανομοιόμορφα φαγωμένο, θα έλεγα να ρίξεις μια ματιά πρώτα στις πιέσεις και μετά (αν οι πιέσεις είναι ΟΚ) σε τίποτα ευθυγραμμίσεις ή κάτι τέτοιο... :hmmm:

Προσωπικά (αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο), μου κάνει για υψηλή πίεση.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
markvag έγραψε:Επίσης, διακρίνω πως έχει φαγωθεί ανομοιόμορφα το πέλμα, ή μήπως είναι ιδέα μου ή ίσως λίγο περίεργη η γωνία της φωτογραφίας;;

Δεν ειναι ιδεα σου. Η διαφορα αναμεσα στα αυλακια ειναι γυρω στο 1 με 1.5 χιλιοστο στα μπροστινα (και μικροτερη διαφορα στα πισω). Στην αρχη που τα ειχα βαλει ακουσα και το μαστορα που επεμενε να τηρησουμε αυτα που λεει η ΒΑΓΚ και μου εβαλε 38 μπροστα και 40 πισω αν θυμαμαι καλα. Στη συνεχεια επειδη το αμαξι δεν οδηγιοτανε με αυτα τα μπαλονια εγραψα στα παπακια μου το μαστορα και τη ΒΑΓΚ και τα κατεβασα ολα στο 32. Απλα σε ταξιδια με πολυ φορτωμα ανεβαζα τα πισω σε κανενα 35αρι. Για να καταλαβετε την ανωμαλια της ΒΑΓΚ, οταν ειναι φορτωμενο το αμαξι προτεινουν 46 για τα πισω λαστιχα :lol:

Φοβαμαι να το παρακανω εφοσον βαζω μεσα την οικογενεια, αλλα για τα οδηγικα μου γουστα μου δε θα επρεπε σε καμια περιπτωση να βαλω πανω απο 30 στο συγκεκριμενο αμαξι :s_no
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
George_Prix έγραψε:Στη συνεχεια επειδη το αμαξι δεν οδηγιοτανε με αυτα τα μπαλονια εγραψα στα παπακια μου το μαστορα και τη ΒΑΓΚ και τα κατεβασα ολα στο 32.

Ήθελα να στο πω. Πολύ καλά έκανες.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
George_Prix έγραψε:
markvag έγραψε:Επίσης, διακρίνω πως έχει φαγωθεί ανομοιόμορφα το πέλμα, ή μήπως είναι ιδέα μου ή ίσως λίγο περίεργη η γωνία της φωτογραφίας;;

Δεν ειναι ιδεα σου. Η διαφορα αναμεσα στα αυλακια ειναι γυρω στο 1 με 1.5 χιλιοστο στα μπροστινα (και μικροτερη διαφορα στα πισω). Στην αρχη που τα ειχα βαλει ακουσα και το μαστορα που επεμενε να τηρησουμε αυτα που λεει η ΒΑΓΚ και μου εβαλε 38 μπροστα και 40 πισω αν θυμαμαι καλα. Στη συνεχεια επειδη το αμαξι δεν οδηγιοτανε με αυτα τα μπαλονια εγραψα στα παπακια μου το μαστορα και τη ΒΑΓΚ και τα κατεβασα ολα στο 32. Απλα σε ταξιδια με πολυ φορτωμα ανεβαζα τα πισω σε κανενα 35αρι. Για να καταλαβετε την ανωμαλια της ΒΑΓΚ, οταν ειναι φορτωμενο το αμαξι προτεινουν 46 για τα πισω λαστιχα :lol:

Φοβαμαι να το παρακανω εφοσον βαζω μεσα την οικογενεια, αλλα για τα οδηγικα μου γουστα μου δε θα επρεπε σε καμια περιπτωση να βαλω πανω απο 30 στο συγκεκριμενο αμαξι :s_no

Φοβάμαι ότι δεν είναι από πιέσεις.

Στη θέση σου θα τσέκαρα ευθυγράμμιση. Αν την έχεις πρόχειρη βάλε λίγο να δω κάτι.

Δε ξέρω τι αυτοκίνητο έχεις αλλά αν με μηδενική /ουδετερη καμπερ έχεις φθορά εσωτερικά στο λάστιχο σημαίνει ότι η γωνία σύγκλισης μπροστά (toe) είναι πολύ ανοιχτή και τρώει το πέλμα εσωτερικά.

Αν είχες πολύ υψηλές πιέσεις πιθανόν να έβλεπες φθορά στο κέντρο του ελαστικού και όχι εσωτερικά. Εσωτερικά είναι είτε από υπερβολική γωνία καμπερ και άρα το ελαστικό τρώγεται εσωτερικά ή είναι πολύ ανοιχτό μπροστά (toe out). Αν ήταν κλειστό θα είχες φθορά εξωτερικά στο ελαστικό και όχι εσωτερικά.

Αυτό μπορείς να το εξακριβώσεις και με ένα πιστόλι θερμοκρασίας. Μέτρησε θερμοκρασία στην άκρη στο κέντρο και εσωτερικά και δες.

Υποθέτω είναι σύγκλιση.

< >
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#905320 Νικο το πηγες στο επομενο λεβελ του στησιματος :s_howdy

Για να πω την αληθεια ενω εχω παιξει αρκετα με τις πιεσεις, δεν το πηγα τοσο μακρια να ψαχτω και με τις θερμοκρασιες (ενω εχω "πιστολι" για μετρημα). Και σαν κλασικος τσαπατσουλης δεν κρατησα (ή δεν ξερω που εβαλα) την ευθυγραμμιση που ειχα κανει οταν περασα το σετακι :s_sad

Τωρα δεν ασχολουμαι αλλο με τη γρια (btw passat caravan 1.8T 150PS 25ετιας). Επομενο καλο ψαξιμο θα γινει οταν περασω καινουργια λαστιχα, ευελπιστωντας οτι δε θα κανω καν αλλη αλλαγη ελαστικων, γιατι θα νωριτερα θα εχω καταφερει να παρω αλλο αμαξι :ninja:
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
George_Prix έγραψε:Νικο το πηγες στο επομενο λεβελ του στησιματος :s_howdy

Για να πω την αληθεια ενω εχω παιξει αρκετα με τις πιεσεις, δεν το πηγα τοσο μακρια να ψαχτω και με τις θερμοκρασιες (ενω εχω "πιστολι" για μετρημα). Και σαν κλασικος τσαπατσουλης δεν κρατησα (ή δεν ξερω που εβαλα) την ευθυγραμμιση που ειχα κανει οταν περασα το σετακι :s_sad

Τωρα δεν ασχολουμαι αλλο με τη γρια (btw passat caravan 1.8T 150PS 25ετιας). Επομενο καλο ψαξιμο θα γινει οταν περασω καινουργια λαστιχα, ευελπιστωντας οτι δε θα κανω καν αλλη αλλαγη ελαστικων, γιατι θα νωριτερα θα εχω καταφερει να παρω αλλο αμαξι :ninja:

Καλά η ευθυγράμμιση να ξέρεις μπορεί να έχει βγει οφ και από μια χαλασμένη καμπεροβιδα.

Κάνε ένα τσεκ πάντως να είσαι σίγουρος αν είναι εντός προδιαγραφών κατασκευαστή.

< >
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#905496 Πάντως είναιο φύσει αδύνατον να φθείρεται εντελώς ομοιόμορφα ένα λάστιχο. Δεν γίνεται ούτε στους αγώνες, ούτε στον δρόμο.
Άβαταρ μέλους
By GTS
Nikos! έγραψε:
George_Prix έγραψε:Νικο το πηγες στο επομενο λεβελ του στησιματος :s_howdy

Καλά η ευθυγράμμιση να ξέρεις μπορεί να έχει βγει οφ και από μια χαλασμένη καμπεροβιδα.

Κάνε ένα τσεκ πάντως να είσαι σίγουρος αν είναι εντός προδιαγραφών κατασκευαστή.

< >

Νομίζω πίσω έχει ημιάκαμπτος που δεν έχει ρυθμίσεις, μόνο μπροστά κανείς ευθυγράμμιση.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
REALZEUS έγραψε:Πάντως είναιο φύσει αδύνατον να φθείρεται εντελώς ομοιόμορφα ένα λάστιχο. Δεν γίνεται ούτε στους αγώνες, ούτε στον δρόμο.

Στους αγώνες γίνεται αν έχεις είτε πολύ καμπερ είτε πολύ σύγκλιση.

< >
Άβαταρ μέλους
By markvag
George_Prix έγραψε:

Αρχικά, συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά είχα τρεχάματα...

Κι εγώ πάντως θεωρώ, πως εφόσον οι πιέσεις είναι αυτές που προτείνει ο κατασκευαστής, τότε δεν υπάρχει θέμα εκεί. ΟΚ, προφανώς και μπορεί να κάνω λάθος, αλλά θα κοιτούσα και αλλού, πχ ευθυγράμμιση.

REALZEUS έγραψε:Πάντως είναιο φύσει αδύνατον να φθείρεται εντελώς ομοιόμορφα ένα λάστιχο. Δεν γίνεται ούτε στους αγώνες, ούτε στον δρόμο.

Σίγουρα, αλλά εδώ έχει θεωρώ (με ότι μπορώ να δω από τη φωτογραφία) μεγάλη διαφορά.
Άβαταρ μέλους
By nass
#905591 Σε συνέχεια μιας παλιότερης συζήτησης στο BMW Forum από αυτή τη δημοσίευση και πέρα σχετικά με τις πιέσεις των ελαστικών, ιδού τι προέκυψε από σχετικές δοκιμές του Tire Rack σε skid pad:

Υπενθυμίζω: 1 bar = 14.2 psi