Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By elvet
#449624 Με αφορμή τα προβλήματα του Lemon, να πω και τα δικά μου για τις ζάντες.
Ψάχνω μια 4άδα μεταχειρισμένες στην πολύ εμπορική 5x98, 17’’ (7 πλάτος, μπαίνει και 7,5). To offset είναι 35.
Δεν υπάρχουν σιδερένιες, οπότε μόνο αλουμινίου. Από τις original Alfa Romeo με το offset 35 (της GT) ταιριάζουν μόνο δύο σχέδια, γιατί στα άλλα δεν χωράνε (λόγω καμπυλότητας και σχήματος) τα φρένα (330mm), τα οποία άντε βρέστα στην Ελλάδα (από 250Ε στην Ιταλία). Ταιριάζουν και τις GTA, αλλά εκεί ξεκινούν οι τιμές από 700!!
Οτιδήποτε άλλο θέλει αποστάτες και μπουλόνια, αλλά δεν θέλω τέτοια. Τελευταία υποθετική λύση οι 17άρες από GTV (offset 30), μήπως και χωράνε….

Και με την ευκαιρία, τι προτείνετε για χειμερινό σε 225/55/17. Ημουν πολύ ευχαριστημένος με Gislaved και τα βλέπω με καλές κριτικές
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#449629 γιατι όχι προσθηκες ρε Ελβετ? θα κανεις φθηνα και ευκολα τη δουλεια σου,ασε που θα εχεις επιλογες πολλαπλάσιες σε σχεδια ζαντων.
Άβαταρ μέλους
By elvet
dimviii έγραψε:γιατι όχι προσθηκες ρε Ελβετ? θα κανεις φθηνα και ευκολα τη δουλεια σου,ασε που θα εχεις επιλογες πολλαπλάσιες σε σχεδια ζαντων.

προσθήκες - αποστάτες, μπουλόνια θα κάνουν > 80 και αν πατήσουν καλά, και κραδασμοί; και περισσότερα κινητά μέρη, δεν ξέρω, το βλέπω σαν τελευταία λύση
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#449637 εάν βαλεις μικρο παχος σε αποστατες δεν θα χρειαστείς μπουλωνια.
Άβαταρ μέλους
By lemon3
elvet έγραψε:πόσο παχύτερη να είναι η ζάντα

Μα δεν μιλάμε για μήκος μπουλονιού, μιλάμε για διάμετρο. Εκεί ήλπιζα ότι οι κώνοι θα είναι ίδιοι ώστε παρά τη μικρότερη διάμετρο θα πατούσε.

Έχουμε κι΄άλλα θέματα. Σίγουρος εγώ ότι οι ζάντες μου έχουν κώνικη πατούρα, έβγαλα ένα μπουλόνι και είδα ότι έχει ίσια :lol:

Άρα ή μανίσιες πεζώ από 407 (@@ σχέδια) ή μεταχειρισμένες από volvo αλλά με κώνικα μπουλόνια, που τα φοράει είτε με τις σιδερένιες είτε με τις αλουμινίου. Ήτοι ή 200 για τις (άσχημες :thumbsdown: ) ζάντες του πεζώ ή 150 που βρήκα μια τετράδα από volvo + 20*2 ευρά για νέα μπουλόνια.

Στη δεύτερη επιλογή να προσθέσω και τη διαδικασια να προμηθευτώ μπουλόνι από 308 με κώνο, να μετρήσω τώρα πόσες βόλτες κάνει μέχρι να πατήσει, να πάω στον πωλητή, να σηκώσω το αμάξι, να βγάλω τροχό, να βάλω τη σκέτη ζάντα, να βεβαιωθώ ότι ταιριάζει η πατούρα και εφαρμόζει και δεν είναι πιό παχύ το υλικό άρα λιγότερες βόλτες.

~150 ευρώ υπόθεση η διαφορά... μάλλον με βλέπω για αντιπροσωπείας, γέρασα για πατέντες και ιδίως σε τέτοια πράγματα, τι να πω...

Εναλλακτικά, 4 ζαντούλες στον ηρωικό αστραχάν, τζαμπαντάν λαστιχάκι 14αρι από τα βάθη της κίνας και βουρ στα χιόνια με τον γερασμένο γαϊδαράκο :lol:
Άβαταρ μέλους
By xenos
#449734 Για τι αμαξι ειναι οι ζαντες;
Άβαταρ μέλους
By elvet
lemon3 έγραψε:
elvet έγραψε:πόσο παχύτερη να είναι η ζάντα

Μα δεν μιλάμε για μήκος μπουλονιού, μιλάμε για διάμετρο.

:slap: :slap: να το διάβαζα σωστά.. με 1,4 cm θα ήταν πινέζα όχι μπουλόνι :lol:
Άβαταρ μέλους
By markvag
mousatos έγραψε:Αυτό τον ρώτησα κι εγώ, η απάντηση . " Τα 60-80 ευρώ για μένα κάνουν διαφορά , έχω υποχρεώσεις και 2 παιδιά"
Αν ήταν πάντως να βάζουμε πάντα το καλύτερο έπρεπε να κυκλοφορούμε όλοι με πεντάστερη 911 και κεραμικά φρένα. Για κάποιους το φτηνότερο με το ακριβό λάστιχο μάλλον έχει τη σημασία του 4-αστερου με του 5-αστερου αυτοκινήτου , τι να πω;

Μην υπερβάλλουμε εδώ... Μιλάμε για 60-80 ευρώ παραπάνω για κάτι που θα κρατήσει 3-4 χρόνια... 20ευρώ το χρόνο παραπάνω. Δεν μιλάμε για κόστος 200Κ ευρώ... :rtfm:

Και μιλάμε για το πρώτο συστατικό της ασφάλειας κατά την οδήγηση. Ένα 10% διαφορά σε απόσταση φρεναρίσματος μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ενός διαλυμένου προφυλακτήρα και ενός "παραλίγο"... :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By edmond
#449859 Για πάρα πολλούς είναι μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει, οπότε εκείνη την στιγμή τα 80 ευρώ είναι ζωτικά για να βγεί ο μήνας. Δεν σημαίνει πως τα εξοικονόμησε για να μην του φανούν την ώρα που τα ακουμπάει. Έπειτα μπορεί κάποιος να αντιπαρατάξει πάμπολλες δικαιολογίες όπως δεν τρέχω, έλα μωρε αυτά είναι τσάμπα λεφτα, μια χαρά λαστιχάκι είναι αυτό κλπ κλπ.
Άβαταρ μέλους
By fot
#449880 Έφτασε η ώρα για να πάρω χειμωνιάτικα λάστιχα για το Panda μου.
Η διάσταση του 175/65/14, όποτε μένω σε αυτή.

Οι επιλογές που εχω είναι Good year ultragrip 9 στα 250 ευρώ και continental ts860 στα 290. Είναι δοκιμασμένα; Ποιο βάζω;

< >
Άβαταρ μέλους
By blinkys
markvag έγραψε:Γιατί όμως ν' ασχοληθεί κανείς με μέτρια λάστιχα;;;; Είναι τόσο σημαντικά στην ασφάλεια του αμαξιού, που προσωπικά δεν βρίσκω το λόγο... Για λίγα ευρώ / 3-4 χρόνια που αλλάζω λάστιχα, δεν βάζω δευτεροκλασσάτο λάστιχο. :s_dunno

Ας δούμε λίγο τη δικιά μου περίπτωση και το πως το σκέφτηκα εγώ. Φοράω 195/45/16 σε αυτοκίνητο με 105 άλογα (εργοστασιακή διάσταση). Τα Barum που έβαλα κοστίζουν περίπου τα μισά απ' οποιοδήποτε επώνυμο λάστιχο. Είχα επιφυλάξεις κι ας τα είχε δοκιμάσει φίλος σε παρόμοιας φιλοσοφίας αυτοκίνητο.

Εγώ σκέφτηκα ότι όσο χάλια και να είναι δυο χρόνια θα τα βγάλουν. Οπότε σε δυο χρονάκια βάζω πάλι φρέσκα λάστιχα που θα είναι σίγουρα καλύτερα από το επώνυμο μεταχειρισμένο για 2 χρόνια.

Και στην τελικη μια χαρά λαστιχάκι αποδειχτηκε. Ζεσταίνεται γρήγορα, ενταξει σπορ δε το λες αλλά δεν εχω και τα άλογα για να το ζορίσω και στο βρεγμένο δεν είδα κάτι τόσο τραγικό.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
lemon3 έγραψε:Λογικά εδώ πάει, δεν έχει να κάνει με λάστιχα αλλά με ζάντες.

Θέλω να κάνω 2η τετράδα στο πεζώ, και έχω πελαγώσει λίγο με τις ζάντες. 5χ108 καρέ, 44 όφσετ, 65,1 τρύπα, 12 χιλιοστά μπουλόνι, 7j16 αλλά πρέπει να παίρνει και 6,5 καθώς φοράει 205 λάστιχο.

Να πω ότι πρωτίστως ψάχνω για μεταχειρισμένες, καθώς οι σιδερένιες της αντιπροσωπείας είναι φωτιά...

Σε αυτό το καρέ (5χ108) είναι τα πενταμπούλονα φόκους, μοντέο κτλ. Άφθονες μεταχειρισμένες αλλά δεν ταιριάζει η τρύπα τους, είναι πιο στενή 2-3 χιλιοστά άρα δεν θα έρχεται πρόσωπο. Δεν ταιριάζει και το όφσετ. Απορρίπτονται.

Σε αυτό το καρέ πάλι βρήκα από πεζώ 407 αλουμινιένιες αλλά είναι πολύ 2002 το σχέδιο :lol: χώρια που είναι και ακριβές. Αυτές σαν τελευταία λύση.

Από volvo s60-s80 ταιριάζουνε και όφσετ και καρέ και τρύπα, αλλά έχουν από τη μαμά 14 χιλιοστά μπουλόνια. Το δικό μου έχει 12, θα πάρει ο κώνος του δικού μου του μπουλονιού τα 2 αυτά χιλιοστά για να πατήσει σωστά; Βρήκα και αλουμινίου και σιδερένιες, από s60.

Έσχατη λύση, από όπελ με 5χ110 καρέ, και μπουλόνια μετατροπής με κώνικες ροδέλες, αλλά δεν μου φαίνονται σόικα, όχι ότι θα σου φύγει ο τροχός, αλλά μην σπάσει κανένα κινέζικο μπουλόνι μέσα και τραβάμε τα βυζΑ μας μετά.

Δώστε καμία λύση γιατί η διαφορά μεταξύ καινούριας και μεταχειρισμένης ζάντας τείνει στο 200ευρο, προτιμώ να τα φάω πιτόγυρα. Αλλιώς με βλέπω να γυρνάω με τον γρύλο και το μπουλονόκλειδο στις μάντρες και να δοκιμάζω μια μια :lol:

Βγάλε ένα από τα μπουλόνια σου και δες πόσο πατάνε στην τρύπα των Φ14mm των Volvo,, 1mm στην πλευρά είναι η διαφορά και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα δεδομένου ότι το κεντράρισμα γίνεται από τον αφαλό και όχι από τα μπουλόνια, λογικά θα προχωρήσει πιο μέσα το μπουλόνι σου μέχρι να πατήσει στην μεγαλύτερη τρύπα, μέτρησε πόσα mm είναι το μπουλόνι σου στην μεγαλύτερη διάμετρο του κωνικού του, το κωνικό μην σε απασχολεί, όλα είναι 60ο τυποποιημένο.

Συνήθως τα μπουλόνια των 12mm έχουν μέγιστη διάμετρο στο κωνικό τους 23mm και πατάνε περίπου στα 18.5 - 20mm και τα μπουλόνια των 14mm έχουν εξωτερική διάμετρο στο κωνικό του 25.5mm και πατάνε στα 19-22mm, τώρα τα μπουλώνια των Peugeot είναι κάπως περίεργα σε ορισμένα μοντέλα πχ 206 RC που έχω δεί,είναι 12mm και έχουν μια ίσια ροδέλλα περασμένη και ασφαλισμένη και 5-6mm πιο κάτω είναι το κωνικό τους το οποίο είναι μικρό, μόλις 16mm οπότε αυτά δεν κάνουν σε άλλη ζάντα παρά μόνο σε Peugeot.

Αν έβγαζες ένα μπουλόνι σου και έβαζες μια φωτό από αυτό ίσως μπορούσα να σε βοηθήσω.
Άβαταρ μέλους
By Kon5
markvag έγραψε:Γιατί όμως ν' ασχοληθεί κανείς με μέτρια λάστιχα;;;; Είναι τόσο σημαντικά στην ασφάλεια του αμαξιού, που προσωπικά δεν βρίσκω το λόγο... Για λίγα ευρώ / 3-4 χρόνια που αλλάζω λάστιχα, δεν βάζω δευτεροκλασσάτο λάστιχο. :s_dunno

Εσύ ως γνωστό τροχοαλάνι πετάς το πίσω μέρος και με όπισθεν, παρκάρεις ντριφτάροντας και μέχρι τα 200 ακολουθείς τα airbus στο διάδρομο :shifty: :s_biggrin