Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By belgarion
#433085 Μετά από 22 μήνες και 50.000χλμ ήρθε η ώρα να αλλάξω λάστιχα στο clio. Σκέφτομαι να ξαναβάλω τα cross climate μια που γενικά είμαι ευχαριστημένος τόσο από αντοχή όσο και από συμπεριφορά. Το δίλημμα μου έχει να κάνει με το εξής. Σε μαγαζί ούτε 500 μέτρα από το σπίτι μου , μου τα δίνει 400€ ( πιθανολογώ παραεισαγωγη), άλλο επίσημο michelin κοντά μου, 460€ , και ένας τρίτος ο οποίος όμως απέχει 15+ χλμ στην άλλη άκρη και έξω από την πόλη, 430€ . Να σημειωθεί ότι από τον πρώτο είχα βάλει και τα τωρινά και δεν έχω κάποιο παράπονο. Εσείς από ποιόν θα ψωνιζατε?Εναλλακτικά θα μπορούσα να βάλω θερινά λάστιχα , με τα conti premium contact 5 , να κοστίζουν στον τρίτο 380€ ( μάρκο ξέρω την άποψη σου ήδη). Είδα ότι υπάρχει και το bridgestone t001 evo στην διάσταση μου, λογικά περίπου στο κόστος του κοντι. Να σημειωθεί ότι πλην της συμπεριφοράς σημαντική είναι και η αντοχή δεδομένου ότι τα blue response ,οριακά έβγαλαν χρόνο...
< >
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#433097 Αν τα Crossclimate σου έβγαλαν 50Κ χλμ, θα έλεγα βάλε τα ίδια, γιατί με τον... καταπληκτικό και υπέροχο καιρό των Ιωαννίνων, είναι καλύτερη επιλογή από τα πιο κλασικά θερινά.
Αν πάλι μετακινείσαι πολύ το χειμώνα σε παγωμένους δρόμους, ίσως είναι η ώρα να σκεφτείς μήπως αποκτήσεις δύο σετ , χειμερινά και καλοκαιρινά...
:ninja:
Άβαταρ μέλους
By belgarion
Anonymous Founder έγραψε:Αν τα Crossclimate σου έβγαλαν 50Κ χλμ, θα έλεγα βάλε τα ίδια, γιατί με τον... καταπληκτικό και υπέροχο καιρό των Ιωαννίνων, είναι καλύτερη επιλογή από τα πιο κλασικά θερινά.
Αν πάλι μετακινείσαι πολύ το χειμώνα σε παγωμένους δρόμους, ίσως είναι η ώρα να σκεφτείς μήπως αποκτήσεις δύο σετ , χειμερινά και καλοκαιρινά...
Αυτή την σκέψη την κάνω κάθε φορά (περί 2 σετ εννοώ) αλλά τίθεται το θέμα του αποθηκευτικού χώρου που δεν έχω. Συν ότι ανεβαίνει το κόστος αρκετά αφού τα χειμερινά είναι ακόμη ακριβότερα, ενώ θέλω και φυλακτρα+ περαστικά άνοιξη φθινόπωρο. Ευτυχώς δεν κινούμαι σε Μέτσοβο ή Κόνιτσα αλλά σε ορεινά μεν λίγο πιο ήπια δε βουνά, στα όρια Ιωαννίνων Θεσπρωτίας

< >
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#433103 Καλά, χειμερινά έχω δει πως πολλοί προτιμούν τις φθηνές μάρκες. Μια φορά στα Γιάννενα σε ένα βουλκανιζατέρ, ο ιδιοκτήτης μου έδειξε το S-max του να φοράει χειμερινά Hifly! :lipsealed:
Kαι μου είπε πως είναι και πολύ ευχαριστημένος...

Νομίζω πως αφού κινείσαι στα νότια του νομού, είσαι ΟΚ, το πολύ πολύ να βάλεις 1-2 φορές αλυσίδες, οπότε πάρε τα ίδια και είσαι μια χαρά. Τι διάσταση φοράει το Clio; Οι τιμές είναι τσιμπημένες μάλλον στην διάστασή σου, εγώ πλήρωσα πριν λίγο καιρό 480€ για τα Pzero σε 225/40/18, γι' αυτό ρωτώ.
:s_dunno
Άβαταρ μέλους
By belgarion
#433109 195/55/16, δεν είναι και τραγική, δεν είναι και φθηνά

< >
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
Anonymous Founder έγραψε:Καλά, χειμερινά έχω δει πως πολλοί προτιμούν τις φθηνές μάρκες. Μια φορά στα Γιάννενα σε ένα βουλκανιζατέρ, ο ιδιοκτήτης μου έδειξε το S-max του να φοράει χειμερινά Hifly! :lipsealed:
Kαι μου είπε πως είναι και πολύ ευχαριστημένος...

Νομίζω πως αφού κινείσαι στα νότια του νομού, είσαι ΟΚ, το πολύ πολύ να βάλεις 1-2 φορές αλυσίδες, οπότε πάρε τα ίδια και είσαι μια χαρά. Τι διάσταση φοράει το Clio; Οι τιμές είναι τσιμπημένες μάλλον στην διάστασή σου, εγώ πλήρωσα πριν λίγο καιρό 480€ για τα Pzero σε 225/40/18, γι' αυτό ρωτώ.
:s_dunno

Πω τί μου θύμισες!!!

Hifly λάστιχο 225/45/17 φόρεσα στο Εδιμβούργο όταν σηκώθηκα το πρωί στο ξενοδοχείο κ είδα το λάστιχο τάπα μάλλον από μαχαιριά στο πλάι... δεν εξηγούνταν αλλιώς... τίμιο λάστιχο. 50€ χονδρικά με περαστικά τότε... το φόρεσα μιάμιση σαιζόν κ μετά τα άλλαξα όλα. Έκανα κάτι παραπάνω από 10.000 χλμ με αυτό...

Βρήκα κ τη φώτο!
Εικόνα
Εικόνα

< >
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
belgarion έγραψε:195/55/16, δεν είναι και τραγική, δεν είναι και φθηνά

< >

Τραγική είναι του αδερφού μου, 195/50/16.
Πλέον φοράει 205/45/16 που ήταν φθηνότερα και έβρισκες και σπορ ελαστικά και όχι μόνον Eco.
Άβαταρ μέλους
By belgarion
Anonymous Founder έγραψε:

< >

Τραγική είναι του αδερφού μου, 195/50/16.
Πλέον φοράει 205/45/16 που ήταν φθηνότερα και έβρισκες και σπορ ελαστικά και όχι μόνον Eco.
Το ξέρω ίδια λάστιχα (και αμαξι...) έχει και ο δικός μου αδερφός.

< >
Άβαταρ μέλους
By markvag
belgarion έγραψε:( μάρκο ξέρω την άποψη σου ήδη)
< >

:s_biggrin :s_biggrin

Αλλά...

Anonymous Founder έγραψε:Αν τα Crossclimate σου έβγαλαν 50Κ χλμ, θα έλεγα βάλε τα ίδια, γιατί με τον... καταπληκτικό και υπέροχο καιρό των Ιωαννίνων, είναι καλύτερη επιλογή από τα πιο κλασικά θερινά.

Έχει δίκιο εδώ ο πολυχρονεμένος! :s_yes

Θα σε έλεγα κι εγώ να μην αλλάξεις, όσο κι αν αντιπαθώ την Michelin... :s_yes
Άβαταρ μέλους
By sknipper

Τραγική είναι του αδερφού μου, 195/50/16...
Ακόμα πιο τραγική είναι η δική μου 225/60-15... πρακτικά το φοράει μόνο το μοντέλο μου.
Άβαταρ μέλους
By belgarion
#433974 Τελικά ο κύβος ερρίφθη. Παραγγελθηκαν τα cross climate + , στα 400€ , από το πρώτο καταστημα της αναφοράς μου. Σε μία εβδομάδα περίπου η τοποθέτηση.

< >
Άβαταρ μέλους
By theo13
sknipper έγραψε:

Τραγική είναι του αδερφού μου, 195/50/16...
Ακόμα πιο τραγική είναι η δική μου 225/60-15... πρακτικά το φοράει μόνο το μοντέλο μου.

Τι αυτοκίνητο έχεις; Πρώτη φορά ακούω αυτή τη διάσταση.
Και η δική μου τραγική είναι. Φοράω 215/55 R16 με κόστος στα 500+ ευρώ ενώ η 205/55 R16 έχει τα μισά λεφτά :lol:
Άβαταρ μέλους
By otso
#435525 215/55 R16 και εγω το ιδιο , πηγα ομως σε 205/60/16 σε MPV οπως το δικο μου πιστευω οτι πανε καλυτερα .
Άβαταρ μέλους
By otso
#435534 και τωρα ας ερθουμε στο θεμα που μου εχει σπασει τα νευρα . κοιταω την ροδα μηχανακίου που μου εχουν για ρεζερβα και βρισκεται κατω απο το πορτ μπαγκαζ και βλεπω οτι εχει γεμισει σκασιματα . προφανως αν την βαλω σε ωρα αναγκης θα σκασει κι αυτη , αν και δεν ειμαι βεβαιος οτι ακομα και καινουργια να ηταν αν θα κραταγε σε επταθεσιο φουλ φορτωμενο η γελεια ροδα με διασταση 125/80/16.
Περνώντας απο το βουλκανιζατερ που εμπιστευομαστε ,ρωταω τον μαστορα ποσο παει αυτο το γελοίο εξαρτημα που θελει να λεγεται ροδα αυτοκινητου απιστευτης ομορφιας . μαστορα μου λεει μονο continental sta 90e και σε κανα μηνα .
Εγω 90ε γι αυτο το πραγμα δεν δινω , οποτε ψαχνω στο https://tiresize.com/comparison/ το πιο λεπτο λαστιχο σε 16 η ακομα και 15 ζαντα που να ταιριαζει στο συνολικο υψος ωστε να χωραει εκει κατω κι ας προεξεχει , εξ αλλου δεν ειναι το πιο κοντινο στο εδαφος σημειο του αυτοκινητου ,οποτε με παιρνει καποια εκατοστα.Ωστε να αγορασω ενα ζαντολαστιχο με καρε 108 φυσιολογικο , να ειμαι σιγουρος οτι θα με βγαλει .
ελα ομως που δεν μπορω να βρω εκτος αν παω παλι σε περιεργες διαστασεις .
εχει κολλησει το μυαλο μου , καποια βοηθεια απο το κοινο;
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#435541 Δεν κατάλαβα ακριβώς τι έχεις και τι θέλεις. Ρεζέρβα ανάγκης έχεις; Και δεν θέλησες την τρόμπα της Continental; Και θέλεις να πάρεις λάστιχο; Που να σου γεμίζει το μάτι και να μπαίνει σε ποια ζάντα;
Αν έχεις ρεζέρβα δεν κοιτάς τι λέει επάνω για συντελεστή φορτίου; Μπορεί να εκπλαγείς ευχάριστα. Δεν πιστεύω ο κατασκευαστής να έχει βάλει λάστιχο για ποδήλατο σε 7θέσιο.

Εμένα πάντως η ρεζέρβα μου 20ετίας αχρησιμοποίητη είναι άψογη. Βέβαια είναι μέσα στο χώρο αποσκευών κάτω από τη μοκέτα, δεν κρέμεται από κάτω να είναι εκτεθειμένη.

Η διάσταση 225/60-15 φορέθηκε σε BMW Ε39 (και σε Ε34). Υποπτεύομαι όμως ότι πρέπει να έχει φορεθεί και από κάποια φτερούγα ή SUV. Και αν ήθελα πίστες και αγώνες υπάρχουν στη διάστασή μου και semi κλπ. :lol:
Οι εναλλακτικές διαστάσεις από την BMW είναι 225/55-16 και 235/45-17. Ίσως όχι φτηνότερες αλλά με τεράστια ποικιλία. Το λιγοστό μου όμως βάρος και την άνεση που έχω με λακούβες, πεζοδρόμια, χωματόδρομους δεν θα την είχα και για αυτό οι αρχικές μου σκέψεις αναβάθμισεις ξεχάστηκαν.