Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
sknipper έγραψε:
mousatos έγραψε:... το ντιζελομοτέρ με τη μεγάλη συμπίεση έπρεπε να μην το αφήνει να τσουλάει.
Δε θυμάμαι να είχε ποτέ τέτοιο θέμα με τα βενζινοκίνητα της οικογένειας ακόμη και σε μεγάλες κατηφόρες.
Δυναμική συμπίεση έχει μπόλικη ο ντίζελ αλλά χωρίς πεταλούδα που να κλείνει τον συμπιεσμένο χώρο στατική συμπίεση δεν υφίσταται.
Για τον ίδιο λόγο τα ντίζελ δεν φρενάρουν τόσο καλά όταν αφήνεις το γκάζι.

Σωστός, είχα ξεκινήσει χτές να γράφω το ίδιο αλλά μετά από μερικές σειρές το έσβησα θεωρώντας ότι είναι πασιφανές ότι ο ντήζελ αφού δεν έχει πεταλούδα, είναι σαν δίχρονος που είναι γεμάτος τρύπες παντού ( ΟΚ καμμία σχέση με την σχεδίαση αλλά με το ίδιο τελικό αποτέλεσμα όταν είναι σβηστός ή κατρακυλάει με αφημένο γκάζι )
Άβαταρ μέλους
By 224v
#707595 μα το ντήζελ, έχει συμπίεση κοντά στα 20 όταν πάει να συμπιέσει η βαλβίδες εισαγωγής κλείνουν, οπότε τι λέμε??? εμποδίζει η πεταλούδα και το βοηθάει στο φρένο? στα βενζινοκίνητα.
όταν λέγαμε για το μηχανοφρενο στα φορτηγά σε κατηφόρες, που έκοβαν τα πετρέλαια και κατέβαινε φρεναριστος τότε με τα μηχανικά κιβώτια, η μηχανή όλη με τις τριβές δεν έπαιζε ρόλο φρένου η όχι???

< Note >
Άβαταρ μέλους
By drdino
#707602 Όχι, υπάρχουν διάφορα είδη "φρένου" για το retarder. Κλαπέτο στην εξάτμιση, άνοιγμα της βαλβίδας εξαγωγής όταν φτάσει το πιστόνι στο ΑΝΣ, υδραυλικό, ηλεκτρομαγνητικό... Όλα είναι κάτι έξτρα, αν αφήσεις την βαλβίδα εξαγωγής να ανοίξει μετά το ΑΝΣ τότε η ενέργεια που έχει αποθηκευτεί κατά τη συμπίεση επιστρέφει ξανά στο σύστημα.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
224v έγραψε:μα το ντήζελ, έχει συμπίεση κοντά στα 20 όταν πάει να συμπιέσει η βαλβίδες εισαγωγής κλείνουν, οπότε τι λέμε??? εμποδίζει η πεταλούδα και το βοηθάει στο φρένο? στα βενζινοκίνητα.
όταν λέγαμε για το μηχανοφρενο στα φορτηγά σε κατηφόρες, που έκοβαν τα πετρέλαια και κατέβαινε φρεναριστος τότε με τα μηχανικά κιβώτια, η μηχανή όλη με τις τριβές δεν έπαιζε ρόλο φρένου η όχι???

< Note >

Συμπίεση στο 20 είχαν κάπους οι ντήζελ όταν ήταν ατμοσφαιρικοί, οι σημερινοί είναι κοντά στο 16, ίσως και 15 στα γρήγορα με τις μεγάλες τουρμπίνες.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
Anonymous Founder έγραψε:Μπορεί να κάνετε όλοι σας ζημιά στο κιβώτιο πάντως. Πάντα χειρόφρενο και πάντα πρώτα χειρόφρενο και μετά ταχύτητα, να μην κρατάει το αυτοκίνητο το σασμάν δηλαδή. Το καταπονείτε αδίκως.

Ακριβώς το ίδιο μου είπαν και στο συνεργείο σήμερα :s_thumbsup
Άβαταρ μέλους
By Chris
#707759 Ή αλλιως, αφηνουμε το συμπλεκτη μονο αφου τραβηξουμε το χειροφρενο. Τουλαχιστον εμενα παντα ετσι μου εβγαζε νοημα η διαδικασια. Αυτο που ειπε ο μπιλ, δλδ το αφηνω να τσουλησει μεχρι να φτασει <5cm απο το πεζοδρομιο στριμενο, βαζω οπισθεν, τραβαω χειροφρενο, σβηνω και αφηνω συμπλεκτη. Δεν εχω δει ποτε κανεναν εκτος του χολιγουντ να παρκαρει χωρις να τραβαει χειροφρενο, ειτε χειροκινητο ειτε αυτοματο. Παντα με συνεση βεβαια, αλλο τραβηγμα κανουμε στην ευθεια, αλλο στην κατηφορα. Ακομα και στην ολλανδια παντα τραβαω. Το αλλο επισης για τα αυτοματα, νομιζω εχει αναφερθει και εδω, d>n>p, οχι d>p κατευθειαν. Δεν το ακολουθω παντα ομως, συχνα βαριεμαι :oops:

edmond έγραψε:Αν η μούρη είναι προς τα πάνω, χειρόφρενο και 1η.

Αυτο λεγεται ανηφορα :s_biggrin
Άβαταρ μέλους
By Chris
#707773 Ωπ, σορυ, δεν το εγραψα σωστα. Το σωστο ειναι: d>n>χειροφρενο>p, οχι d>p>χειροφρενο. Ωστε στην κατηφορα να το κραταει το χειροφρενο εξαρχης, αλλιως μεχρι να το τραβηξεις και για οση ωρα μενει στο p, ολο το βαρος του αυτοκινητου φορτιζει τη μεταδοση (δε θυμαμαι λεπτομερειες τωρα, καποιος θα μας το εξηγησει καλυτερα)
Άβαταρ μέλους
By drdino
#707776 Ναι, είναι για να μην τρώει όλο το ζόρι το parking pawl αλλά πρακτικά δεν έχω ακούσει για κάποιον που να είχε θέμα. Σε νορμαλ συνθήκες δεν θα κάνει ιδιαίτερη διαφορά νομίζω, τώρα αν το αφήσεις να τσουλήσει για να εμπλακεί το παπαράκι σε τεράστια κατηφόρα κι έχοντας φουλ φορτωμένο το αμάξι δεν ξέρω τι θα γίνει. :lol:
Άβαταρ μέλους
By Chris
#707777 Κι ενα που θυμηθηκα τωρα: στο αμαξι πισω η :inlove: με τη μικρη στο αυγο γυρνωντας απο το μαιευτηριο (το ιδιο απογευμα, η μικρη ειναι ξερωγω 6-7 ωρων). Σταματαω εξω απο την πορτα του σπιτιου, βγαινω και παω προς το συνοδηγο να ριξω καθισμα να τις βοηθησω να βγουν (διπορτο). Μεχρι να ριξω το καθισμα και να βαλω το κεφαλι μεσα ειχε αρχισει να μυριζει καμμενο απο καπου, και καπου εκει αρχισε το αμαξι να τσουλαει μπροστα. Πως μου κοψε και τελειως αυτοματα, πριν σκεφτω καν τι συμβαινει εβαλα το λεβιε στο p, γιατι τον ειχα αφησει στο d και ειχα τραβηξει χειροφρενο. Απο ολα τα χιλιομετρα που εχω γραψει στη ζωη μου, συνεβη σε αυτη, τη σημαντικοτερη διαδρομη :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By dimik
#707801 Εγώ πάντως 11 χρόνια με αυτόματα φρένο πατημένο-d>p>χειρόφρενο έχω για διαδικασία.
Το φρένο δε πολλές φορές το αφήνω όταν σβήσω το αυτοκίνητο.

< >
Άβαταρ μέλους
By 224v
#707804 όταν είχα το thesis στη Μ. Ανατολή, που ήταν και οριζόντιες οι επιφάνειες το σταματουσα, μετο φρένο, νεκρό μετά και πάτημα του ηλεκτρικού χειρόφρενου. ήθελα ακούσω τον ήχο από το μοτεράκι που το έσφιγγε,για σιγουριά ότι όπλισε, όταν ξεκινούσαν πάλι έβαζα νεκρό και d ώστε να ελευθερωθεί μόνο του.

< Note >
Άβαταρ μέλους
By edmond
#707807 Για το γούρι κρίς :thumbsup: !!!
Ενδιαφέρον πάντως το να βάζεις το χειρόφρενο πρίν το Ρ. Εδώ και 10+ χρόνια που οδηγώ αυτόμαρα στην δουλειά, πάντα Ρ->χειρόφρενο.
Εν τω μεταξύ, στο δικό μου πλέον παρατηρώ πως η μεσολάβηση μεταξύ PRND στον λεβιέ, γίνεται εντελώς free μιας και δεν υπάρχει κάποιο κουμπί ασφαλείας στην χούφτα. Ειδικά σε μανούβρα παρκαρίσματος, ο λεβιές πάει και έρχεται σαν πεταλουδίτσα :lol:
Άβαταρ μέλους
By markvag
Chris έγραψε: Δεν εχω δει ποτε κανεναν εκτος του χολιγουντ να παρκαρει χωρις να τραβαει χειροφρενο, ειτε χειροκινητο ειτε αυτοματο.

Στη Βουλγαρία πρέπει να το έχουν διακοσμητικό το χειρόφρενο πάντως... :lol: Κανένας από τους μηχανικούς στην αεροπορική δεν τραβούσε (τουλάχιστον με το αμάξι παρκαρισμένο, εν κινήσει άλλη ιστορία :lol: ).

Αυτό είναι συνήθειο, γιατί το χειμώνα, υπάρχει ένα (μικρό) ενδεχόμενο να παγώσει το συρματόσχοινο και να κολλήσει τραβηγμένο, οπότε γενικά το αποφεύγουν στα κρύα.

Η αλήθεια είναι πως το παραπάνω το έχω ακούσει κι εγώ και όταν παρκάρω το χειμώνα συνήθως βάζω μόνο ταχύτητα, εφόσον όμως είμαι σε επίπεδο έδαφος.