Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#251524 To 5-** έχει να κάνει με την κρύα εκκίνηση όπου ακόμα και το 0-** είναι υπερβολικά χοντρό και κατά τάξεις μεγέθους παχύτερο του **-40 ζεστό. Άρα το πρώτο στοιχείο δεν το φοβόμαστε αν είναι χαμηλό. Πρακτικά δεν ασχολούμαστε με αυτό (εκτός αν έχουμε εκκινήσεις με -20) αλλά με το δεύτερο μισό και επιλέγουμε λάδι με βάση αυτό και τις τιμές για το καλύτερο συνθετικό (σε ατμοσφαιρικό, σε τούρμπο όχι πάντα).
Σχετικά με το δεύτερο μισό το **-30 ή **-40 θέλει λίγο πιο πολλή σκέψη. Το λάδι λεπταίνει όσο ζεσταίνεται και το 30άρι φτάνει εκεί που πρέπει στους 100-110 βαθμούς. Αν ανεβάζεις στροφές τότε προτιμάς το 30 που θα ρέει καλύτερα οπότε σου δίνει καλύτερη απαγωγή θερμότητας και δεν θα ανεβάσει μεγάλη πίεση που θα σου στείλει το λάδι σε παράκαμψη άρα δεν θα λιπαίνει. Αν όμως η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας πάει πάνω από 110 τότε θέλεις 40.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#251598 Ενδέχεται κάτι παραπάνω να ξέρει το μανουάλι. Για την αμυδρά αυτή περίπτωση, 10-30 από μένανε.Δε βλέπω σοβαρά τεκμηριωμένο λόγο να βάλει κάτι μη ενδεικνυόμενο.
Άβαταρ μέλους
By rocsta
#251616 Τα 10w30 ειναι ιδιαιτερα δυσευρετα και ακριβα επειδη σπανια χρησιμοποιουνται πλεον.
Επισης μην ξεχναμε οτι αυτες οι απαιτησεις για το λιπαντικο στα mx5 ειναι του 1989.

sent >, γι' αυτό ίσως δεν έχω βάλει τόνους
Άβαταρ μέλους
By mirage
#251617 Περιεργο διαγραμμα γενικοτερα. Παντως δε βλεπω τον λογο να μην βαλει ενα καλο συνθετικο 0-30.

< >
Άβαταρ μέλους
By panos2171
rocsta έγραψε:Τα 10w30 ειναι ιδιαιτερα δυσευρετα και ακριβα επειδη σπανια χρησιμοποιουνται πλεον.
Επισης μην ξεχναμε οτι αυτες οι απαιτησεις για το λιπαντικο στα mx5 ειναι του 1989.

sent >, γι' αυτό ίσως δεν έχω βάλει τόνους

Eπιπλέον τώρα έχει 116.000χλμ οπότε υποθέτω μπορούν να μπουν και λίγο πιο χοντρά. Πάντως στα φόρουμ του MX5 κυρίως λένε για 10W40 της amsoil, castrol, redline oπότε μάλλον σε κάτι τέτοιο θα πάω.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#251641 Πόσο χιλιόμετρα κάνει το χρόνο;
Δεν είναι μόνο το ιξώδες , είναι και οι προδιαγραφές , αυτές που αναφέρει το μάνουαλ είναι το ελάχιστο μίνιμουμ.
Ένα χοντρό 30άρι εκεί κοντά στο 11,5-12 στους 100C με προδιαγραφές MB, dexos2, BMW ή VW ( 504.00) θα είναι ΟΚ για 15.000 χλμ ( 5W-30 δηλ )
Τα amsoil και τα redline είναι για extreme καταστάσεις , κόφτες όλη την ώρα.
Καλή λύση θα ήταν το 0W40 .
Άβαταρ μέλους
By panos2171
#251653 Ποια 15.000; Ανάθεμά με αν κάνω 10k το χρόνο. Επίσης αλλαγές θα κάνω στα 7-7500χλμ. Η οδήγηση είναι κατά βάση νορμάλ κυρίως σε πόλη. Τα amsoil δε νομίζω να είναι αποκλειστικά για extreme καταστάσεις. Αν δε κάνω λάθος κάτι mobil V300(?) ή motul χρησιμοποιούν γι αυτό το λόγο. Ότι διαβάζω πάντα για το MX5 βέβαια.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#251654 Βαλε ενα καλο 0-40 και θα εισαι κυριος, αν και εγω θα εβαζα 0-30. Αν οι αποστασεις που κανεις ειναι μεγαλες δε βλεπω τον λογο για αλλαγες ανα 7500. Ποσα λεει ο κατασκευαστης;

< >
Άβαταρ μέλους
By panos2171
#251657 Ο κατασκευαστής λέει 7500. Oι αποστάσεις είναι μικρές, 5-10 χλμ.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#251658 ΟΚ οποτε ξεχνα το 0-30. Ενα 0-40 ειναι φτηνοτερο οποτε βολευει για πιο συχνες αλλαγες γιατι τα συχνα σταματα ξεκινα ταλαιπωρουν το λαδι.

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#251791 Το 1989 τα 10-30 ήταν πιο εύκολα από τα 5-30 και τα 0-30 που ήταν εξωτικά.

Η δικαιολογία ότι έχει χλμ και βάλτου πιο παχύ είναι λάθος. Θα του βάλει πιο παχύ αν δουλεύει σε πιο υψηλές θερμοκρασίες είτε λόγω σχεδίασης του συστήματος είτε λόγω μείωσης απόδοσης/αύξησης τριβών του συστήματος είτε λόγω φορτίου σε όχι απαραίτητα υψηλές στροφές.

Δεν πρέπει να είναι φτηνότερο το 0-40 αν είναι αντίστοιχης ποιότητας, μάλλον ακριβότερο νομίζω. Για μικρές αποστάσεις καλύτερα να τα αλλάζει σχετικά σύντομα. Και καλύτερα λεπτότερα λάδια που θα ρέουν καλύτερα πιο γρήγορα.
Άβαταρ μέλους
By panos2171
#251793 Nα καταλήξω σε αυτά http://www.skroutz.gr/s/6138363/Castrol ... C3-1L.html που τα δίνουν και σχεδόν τζάμπα; Castrol είναι, 5W40 είναι, φουλ συνθετικά είναι, τι διάλο να ναι τόσο κακή επιλογή; :lol: Και όπως είπα θα αλλαχτούν σχετικά νωρίς. Πάντως στο NB γενικά 10W40 βάζουν από αυτά που διαβάζω.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#251838 Οι ονομασίες δεν έχουν άμεση σχέση με την πραγματικότητα, φούλ συνθετικό μπορεί να σημαίνει διαφορετικό πράμα από αυτό που εσύ εκλαμβάνεις, ιδιαίτερα αν το βλέπεις σε Castrol που έχει βεβαρυμένο παρελθόν. Νομίζω τα magnatec δεν είναι τελείως/100% συνθετικά. Παρόλα αυτά είναι μια χαρά λάδια μάλλον κατάλληλα για την χρήση που προορίζονται.
Άβαταρ μέλους
By Orestis.D
#252075 Απ' οσο ξερω εδω και λιγο καιρο καμια εταιρια πια δε φτιαχνει 100% συνθετικα εργαστηριου. Ακομα και η Mobil σταματησε γιατι σταματησε ο ανταγωνισμος της. Ολα hydrocracked ειναι εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων αν εχουν ξεμεινει ακομα.