Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
Vagnar έγραψε:Υπάρχει κάποια πηγή για το 10-11 ότι είναι το ιδανικό;

The ideal viscosity at a bearing is around 10cSt or higher depending on various factors such as the load, rpm and design or dimensions of the bearing shells. Much higher than this and drag results, much lower than this and boundary lubrication occurs, so you can see why it is critical to keep the engine at an optimum temperature point during running so it is not too hot in Summer or too cold in Winter. And add in the cold starting problem in Winter and you can see why Viscosity Index is a crucial factor in choosing the right oil.
https://www.kewengineering.co.uk/conten ... g%20shells.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#692022 Μπράβο mousatos, βαριόμουνα να ψάχνω. Και πολύ ωραίο άρθρο, εξηγεί πολλά και διάφορα χρήσιμα.
Μη νομίσει κανείς ότι τα βγάζω από το κεφάλι μου. Ξεκαθαρίζω ότι εγώ δεν έχω τύχει θείας επιφοίτησης όπως έχουν άλλοι, στηρίζομαι ακόμα σε πληροφόρηση από ειδικούς/επιστημονικές μελέτες κλπ.
Άβαταρ μέλους
By alex
#692107 ωπα τι εγινε το κινημα σου ξεπεσε και τωρα ξαναπιασες τα επιστημονικα? ρε τι απιστευτος χαρακτηρας εισαι!..
παμε λοιπον..οτι παραθεσεις εχω δωσει μεχρι και πριν λιγο ειναι απο επιστημονικα αρθρα και μονο.αν εσενα δεν σου αρεσουν γιατι δεν συμφωνουν με το εγω σου ,δεν μπορω να κανω κατι εγω,τους επιστημονες που γραφουν να κυνηγησεις ,μιας και το εχεις το σπορ με τις αγελες :lol: :lol: ειλικρινα τωρα εισαι πολυ ευθικτος..εγω ξεκιναω συζητηση και εσυ κινηματα..βρε μπας και μπερδευεσαι με τον νομαρχη? του φορουμ εννοω που και αυτος νομιζε οτι ειναι πραγματικος νομαρχης..αλλα αν δεν το νομιζε πως θα εβαζε αυτο το νικνειμ?

αλλα εγω θα σε επιχειρηματολογησω :lol: :lol: ,μεσα απο το δικο σου λινκ..εχεις χασει την μπαλλα και δεν ξερεις ακομα τι υποστηριζω.οτι το 40αρι ειναι καλυτερο για την προστασια της μηχανης στην ελλαδα..με βαση αυτο λοιπον μεσα στο λινκ του μουσατου που τοσο πολυ υποστηριξες,λεει:

'But, the lower the viscosity, the less the load the oil can support at the bearing on the crankshaft. The higher the viscosity, the better the load it can support. Even this, however, has a trade-off, since the higher the viscosity, the more the drag at the bearing, and hence, potential power loss, or increased fuel consumption. So a compromise is chosen to minimise power loss, but maximise load support. '

στο ξαναειπα αλλα ακου για να μαθεις.τα 30αρια βγηκανοπως λεει και εδω για να κανουν περισοτερη οικονομια σε καυσιμα και πιο καθαρα για το περιβαλλον και τους κινητηρες.δεν ειναι ομως καλυτερα για την προστασια της μηχανης,αυτο λεει.οτι δεν υπαρχει το ιδανικο ιξωδες,τεχνολογια καυσιμων και για τα 2 ακομη.εσυ συμφωνεις με τους κατασκευαστες και υποστηριζεις το 30αρι γιατι ,ακομα δεν ξερεις ,αλλα στο ειπα εγω να το μαθεις,οικονομια και οικολογια και εγω οτι το ιδανικο για τον κινητηρα ειναι το 40αρι γιατι αφηνει πιο παχυ φιλμ οταν σταματαει η κινηση.ναι παει πιο αργα αλλα οταν σταματαει το 30αρι ρεει ξανα πισω ενω το 40αρι αργει καια φηνει φιλμ πανω στην μηχανη και για την επομενη φορα που θα ξεκινησει ,ενω το 30αρι οχι.στο εξηγησα στα σεντονια μου ξαναδες το μηπως και το εμπεδωσεις,στο λεει και εδω,στα δικα σου επιστημονικα λινκ,ποσο πιο εγωπαθης να εισαι πλεον για να δεχθεις οταν τα ιδια γραπτα που επικαλεισαι βγαζουν την αποψη μου σωστη και εσυ συνεχιζει να φερεσαι σαν παιδακι που του πηραν το παγωτο?

οσον αφορα στα λινκ ,υπαρχουν δεκαδες αποψεις που στηριζουν την μια η΄την αλλη αποψη.δεν λεω οτι δεν υπαρχουν.ο καθενας διαλεγει και επιλεγει ποιο να πιστεψει.δεν σημαινει οτι επειδη το εβαλε ο μουσατος και συμφωνει με μενα η΄με εμενα οτι ειναι και το σωστο.αν ηταν μια η σωστη αποψη θα υπηρχε ενα λινκ και τελος.ομως ειναι θεμα υποκειμενικο γιατι το θεμα λαδια και λειτουργια του κινητηρα ειναι πολυπλοκο.το να λεμε να ακουμε τους κατασκευαστες και μονο ειναι μια αποψη γιαυτους που δεν θελουν να σχοληθουν.
απο εκει και περα ψαχνοντας βρισκεις.η μηχανολογια ειναι ανεξαντλητη.αν εχει εμπειρια ψαχνεις.οταν εμενα μου λενε οτι στην bmw τα λαδια κρατανε 35.000 χιλ, οι βαλβολινες σασμαν και το αντιψυκτικο ειναι lifetime θελεις εγω να ακουσω τον κατασκευαστη? αφου λεει ,μαλ@κιες.
ειδικα στα λαδια εγω δεν ειπα οτι πρεπει να βγουμε εκτος γκαμας που προτεινει ο μεντορας.να παμε στο πιο παχυ ειπα.σε μενα ειναι το 5-40 παροτι προτεινει το 5-30.

επειτα μιλαμε για το ποσο επεηρεαζει η θερμοκρασια περιβαλλοντος την θερμοκρασια του λαδιου.η θερμοκρασια ειναι θερμοκρασια.οπως μια θερμοκρασια υπαρχει μεσα στο μοτερ ετσι υπαρχει και εξω.πως ειναι δυνατον το λαδι να λεμε οτι παγωνει με την εξωτερικη θερμοκρασια (γιαυτο δεν χρειζομαστε χαμηλο πρωτο αριθμο στο ιξωδες?) αλλα οταν θερμαινεται να μη ζεσταινεται πιο πολυ και να επηρεαζεται και απο την εξωτερικη θερμοκρασια, ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΜΗΧΑΝΗΣ? Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ.

μεσα στο δικο σου λινκ παλι το λεει εσυ που ονειρευεσαι,εσυ το ειπες μη μου φορτωσεις κιαλλα τωρα:δες λοιπον τι λες (αφου ασπαζεσαι το λινκ σαν επιχειρηματολογια σου) και συμφωνεις μαζι μου αλλα δεν θες να το παραδεχθεις:

'Much higher than this and drag results, much lower than this and boundary lubrication occurs, so you can see why it is critical to keep the engine at an optimum temperature point during running so it is not too hot in Summer or too cold in Winter.'

και δεν εννοει τα μπανια μην το μπερδευεις.
Άβαταρ μέλους
By alex
#692112 παντως σε παραδεχομαι ρε μπαγασα,δεν το βαζεις κατω,ψαχνεις απο εδω -απο εκει να μου την φερεις να μου την πεις ,συμμαχους,λινκ,αγελες αλλα παλι δεν μπορεις..εχεις χασει τον υπνο σου και ονειρευεσαι την απαντηση σου,εσυ το ειπες αυτο ..δες το ομως και απο την καλη πλευρα,σε εχω βαλεο να ψαχνεις γνωση για να μου την πεις και μορφωνεσαι περισοτερο..

λοιπον περα απο την πλακα,το θεμα ιξωδους δεν ειναι μονοδιαστατο.οι ιδιοτητες τους ειναι συνδυαστικες και το ποιο λαδι για ποιο αμαξι ειναι θεμα συνδυασμων πολλων ιδιοτητων.εσυ θελεις να το απλοποιησεις.οκ.τοτε να μην ειχαμε και θεμα-τοπικ με τα φρενα.οπως στα λαδια να ακουμε τους κατασκευαστες ετσι και στα φρενα να βαζαμε τα μαμα και αν θελεις καλυτερο φρενο να μην παρεις κεραμικο τακακι η΄ενα μπρεμπο πεειδη δεν το αναφερει ο κατασκευαστης.

εσυ δινεις βαρος στις ιδιοτητες κινηματικο ιξωδες στους 40 και στους 100.πλαι λαθος το πιανεις.προσπαθεις να επιχειρηματολογησεις και παντα γλυστρας απο εδω και απο εκει με τα λινκ σου αλλα παλι την πατας.ολο και κατι νεο προσπαθεις να πεις για να μην δεχθεις αυτα που σου λεω οτι ειναι σωστα.

η πιο σημαντικη ιδιοτητα στα λαδια αφου θελεις πιο βαθια αναλυση ειναι το viscosity index vi. το οποιο προκυπτει απο καποιο υπολογισμο που γινεται μεταξυ του κινηματικου στους 40 και στους 100.ειναι δυσκολο το κλασμα και δεν το βαζω εδω.αυτο λοιπον σε συναρτηση με το flash point,tbn ,hths ειναι τα πιο σημαντικα μεσα στο λαδι οχι τι κανει στους 40 και 100.μαζι ομως και με τα προσθετα του λαδιου.αυτα και αν ειναι σημαντικα.

γιατι τα γραφω αυτα? γιατι αν ακουσεις τον κατασκευαστη εχει μια οριζοντια οδηγια που τον βολευει γιατι δνε μπορει να στα εξεηγησει ολα αυτα και να ασχοληθει μαζι σου.ναι αλλα τι χρηση κανεις εσυ τι χρηση κανω εγω.εσυ μπορει να το πας κοφτες και εγω να το παω μεσα στην πολη.οποτε ναι αν θες το καλυτερο για το μηχανημα σου την ψαχνεις,ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΑΔΙΑ,αλλιως πας και βαζεις τα φρενα της μαμας με το καπελο πανω ,με πιανεις?

γιατι εκτος των αλλων 40αρι και οχι 30αρι που λεει ο κατσκευαστης.γιατι εκτος των θερμοκρασιων που μαλωνουμε εδω ειναι και θεμα ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ. το 30αρι οπως εγραψα σε σεντονι μου αλλα δεν εδωσες σημασια εχιε διαφορετικα προσθετα απο το 40αρι.εχει προσθετα που στοχευεουν εκει που θελει ο κατασκευαστης δλδ. στην οικονμια καυσιμου.ολες οι οδηγιες του κατασκευαστη για το οτιδηποτε δεν δινονται οπως νομιζετε για την και καλα καλη λειτουργια του κινητηρα αλλα για το δικο του συμφερον το μαρκετινγκ της οικονομιας για να μπορει να πουλαει αυτοκινητα που θελουν αραιοτερα σερβις και με και καλα οικονομια καυσιμου.αμ δε..

το 40αρι εχει καλυτερα προσθετα μεσα και διαφορετικα απο το 30αρι.τα προσθετα του 40αριου ειναι αντιτριβικα και προστατευουν την μηχανη καλυτερα.το 30αρι οικονομια το 40αρι προστασια.αυτο λεει σχετικα αλλιως πιο πανω στο δικο σου λινκ.δεν ειναι μονο το ιξωδες ειναι και τα προσθετα που δεν τα αναφερει.

τα 30αρια με τα 40αρια ερχονται πλεον πολυ κοντα στο ιξωδες ειναι αληθεια,ακομα και στο flash poin.αυτο ειναι προοδος οντως.ομως δεν μπορουν να ερθεουν κοντα στα προσθετα και ειδικα στα αντιτριβικα.και επειδη δεν ειναι τα 40αρια τοσο καλα για οικονομια καυσιμου τα πολεμανε και τεινουν οι εταιρειες λαδιων να τα εξαφανιζουν απο την γκαμα τους σιγα-σιγα.οχι γιατι τα 30αρια ειναι καλυτερα αλλα γιατι βολευουν στους στοχους τους στο συμφερον τους πατωντας πανω στην παγκοσμια λαιλαιπα του περιβαντολογισμου.

τσαμπα βασικα η συζητηση αυτη ειναι περισοτερο φιλολογικου πλεον ενδιαφεροντος γιατι σε 10 χρονια ερχονται τα αμιγως ηλεκτρικα .
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#692120 Πάντως alex μπήκες εδώ ρωτώντας και κατέληξες να δίνεις διάλεξη με υφος μάλιστα που δεν σηκωνει αντιρρήσεις..
Αν είχες πει από την αρχή ότι είσαι γνώστης θα είχε παρει άλλη τροπή το πραγμα.

Redmi Note 8 Pro
Άβαταρ μέλους
By bill33
#692135 Είχα κάνα μήνα να μπω και για να φτάσω στο τελευταίο ποστ έφαγα την.μιση μπαταρία και έπαθα εξάρθρωση αντίχειρα. Ποιος διαβάζει τέτοια τεράστια ποστ;

< Note 10 >
Άβαταρ μέλους
By mirage
Νίκος Παππάς έγραψε:Πάντως alex μπήκες εδώ ρωτώντας και κατέληξες να δίνεις διάλεξη με υφος μάλιστα που δεν σηκωνει αντιρρήσεις..

Redmi Note 8 Pro
Είναι γνώστης; Αν ειναι περιμένω να δω περγαμηνές και προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση αλλιως δεν πιστεύω τπτ.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
mirage έγραψε:
Νίκος Παππάς έγραψε:Πάντως alex μπήκες εδώ ρωτώντας και κατέληξες να δίνεις διάλεξη με υφος μάλιστα που δεν σηκωνει αντιρρήσεις..

Redmi Note 8 Pro
Είναι γνώστης; Αν ειναι περιμένω να δω περγαμηνές και προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση αλλιως δεν πιστεύω τπτ.
Δεν ξέρω, βλέπω το υφος, το στυλ και έτσι φαντάζομαι.
Γιατί αν δεν είναι, πώς είναι τόσο βέβαιος;

Redmi Note 8 Pro
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
mirage έγραψε:

Redmi Note 8 Pro

ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ (ηχος που μολις ακουστηκε απο την κερκιδα).

@alex απ' οτι καταλαβες αυτο ειναι που λεμε challenge. :s_devil

Θα καταφερεις αραγε να πεισεις το δυσκολο πελατη Μιραζ? :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By italakias
#692158 Τον mirage μονο εγω μπορω να τον ψησω.
Λοιπον mirage,τι 30,τι 40 τι 50αρι λαδι που λεει ο Αλεξ.
Θα παρεις 4κιλα γρασο λιθιου και θα προσθεσεις μισο κιλο εξτρα παρθενο ελαιολαδο για το καλοκαιρι και για τον χειμωνα προτεινω βαλβολινη εμπλουτισμενη με ανοθευτο θυμαρισιο μελι.
Αυτα οσο αφορα την λιπανση.

Στο ψυγειο ,το καλοκαιρι θα βαλεις μεταλλικο νερο αυρα με λιγο λευκο ξηρο κρασι και τον χειμωνα 5 μπουκαλια τζακ ντανιελς για εξτρα προστασια απο τον παγετο.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#692195 Για σένα να ξέρεις καλή επιλογή είναι ένα οποιοδήποτε ταπεινό mineral 15w40 και το 5w30 της mazda που όταν καίγεται δεν αφήνει κατάλοιπα-καρβουνιές.

Πέτυχα κι αυτό σήμερα περί Αυστραλίας :
http://www.rx7fb.com/viewtopic.php?t=4222
Άβαταρ μέλους
By g47
#692197 Dexelia εχει μεσα τωρα αλλα αγορασα αυτο μαζι με το premix για την αλλαγη που θα γινει πριν το καλοκαιρι:

Εικόνα