- 06 Ιαν 2016, 10:57
Μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τις τιμές των καυσίμων δεν μπορείς να κάνεις._
Τώρα και ΙΜΟ, αν κάτι έχασε όποιος δεν επένδυσε έγκαιρα σε τούρμπο είναι κάποιες πωλήσεις αυτοκινήτων σε ζμπορ/ημιζμπόρ κοινό, φαινόμενο έντονο στην περίπτωση των Μάζντα/Τουότα/Νισσάν και με ολίγη από Χόντα όπου τα τελευταία 10 χρόνια η παρουσία τους στο συγκεκριμένο τομέα ήταν ισχνότατη καθότι το συγκεκριμένο έλλειμα στην γκάμα τους ήταν εμφανές. Αντίθετα Μιτσουμπίσι και Σουμπαρού είχαν κάποια τουρμπίδια επιδόσεων, αν και ο κορμός της γκάμας τους παρέμενε άτμο. Υπάρχει και αντίλογος βέβαια, στο συγκεκριμένο κοινό ανέκαθεν είχαν ισχνές πωλήσεις. Επίσης έχασαν κάποιες πωλήσεις σε καθεστώτα κυβικοκρατούμενα, όπου για να πάρεις κάτι περισσότερο πρέπει να ενταχθείς στη φορολογική ζώνη του Ωνάση ως όμοιός του, και αυτή η χασούρα ήταν ίσως χειρότερη.
Από την άλλη δεν νομίζω ότι έχασαν στις λοιπές πωλήσεις, και εξόχως στο κέρδος ανά αυτοκίνητο όπου τα λεφτά που βγάζουν ιδίως οι κατεξοχήν άτμο Τουότα και Χόντα δεν τα έχει δει ευρωπαίος ποτέ, στοιχείο σοβαρότατο στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης από τους λογιστάδες που διαφεντεύουν στις εταιρείες αυτές. Ένα τούρμπο είναι πιο ακριβό από ένα άτμο, ιδιαίτερα στα μικρά κυβικά, ζώνη στην οποία κυρίως, αν όχι κατ' αποκλειστικότητα, δραστηριοποιούνται στα μέρη μας. Επίσης και λιγότερο αξιόπιστα και με λιγότερη διάρκεια ζωής, θέματα αιχμής στο μάρκετινγκ των εταιρειών αυτών (συνήθως). Επίσης είμαι από αυτούς που δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ντε και καλά πρέπει να πάρεις ένα τουρμπίδιο 600 ή 900 κυβικά και να έχει τις ίδιες επιδόσεις (και πιο πολύ θόρυβο) από ένα π.χ. 1200άρι κανονικό, ή ένα 1800άρι τούρμπο με 120 άλογα, κ.ο.κ. Το δε οξύμωρο είναι ότι η τουρμποτεχνολογία ήταν ως επί το πλείστον εισαγώμενη από Αμερική και ...Ιαπωνία και γνωστή από αιώνες.
Ήτοι δεν νομίζω ότι έκαναν κάποιο σοβαρό στρατηγικό λάθος, με μόνη εξαίρεση ίσως τη Χόντα και την Μάζντα που ευαγγελίζονται περισσότερο από τον μέσο όρο την ιδέα του ζμπορ κ'έτσ. Σοβαρή γκάμα τούρμπο δεν έχουν και οι Κορεάτες, επίσης δεν μπορώ να τους προσάψω κάτι όταν ο κορμός των πωλήσεών τους παραμένει στις εταιρικές πωλήσεις και στα ενοικιαζόμενα.
Φυσικά, όπως έχω ξαναπεί, το καλύτερο είναι να έχεις πλήρη γκάμα. Ήτοι ΚΑΙ άτμο ΚΑΙ τούρμπο, και να διαλέγει ο πελάτης ότι του μαβλώσει. Και θα μου είναι δυσάρεστη έκπληξη αν η Χόντα ακολουθήσει το δρόμο των βαγκέουλων, τουρμπίσει όλη τη γκάμα της, και από άτμο γιοκ.
Με τα υβρίδια, τα υδρογόνα και τα ηλεκτρικά, και με προεξάρχουσες τις Τουότα, Χόντα, Τέζλα, ΤζιΈμ, Νισσάν και ...Χιουντάι έγινε το εξής κοσμογονικό. Δόθηκε η ευκαιρία, για πρώτη φορά, σε νεώτερους και για αρκετούς μέτριους ή καινοφανείς (άρα ...άσχετους) κατασκευαστές (είναι γνωστή η έπαρση που έχουν αρκετές ευρωπαικές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι φανμπόιδες αυτών) να βγουν μπροστά και οι άλλοι να κοιτάνε άπραγοι τις εξελίξεις επιμένοντας στο φθίνον πετρέλαιο. Και αυτό διότι όλες οι τεχνολογικές πρωτοπορείες μέχρι στιγμής προέρχονταν από ευρώπη με ολίγη από αμερική, άσχετα αν οι παραδοσιακοί ευρωπαίοι και αμερικάνοι κατασκευαστές μπουν και αυτοί στο χορό των νέων τεχνολογιών σταδιακά και πάρουν σοβαρό μερίδιο αγοράς στο μέλλον.
Τελευταία επεξεργασία από dstou και 06 Ιαν 2016, 11:10, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά